KrzysiekS 16.10.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Ja zdecyduje sie na miedź. Obecnie w mieszkaniu mam instalacje z miedzi, przekonuje mnie również ten artykuł: http://www.instalator.pl/archi/mi6(22)/62.html http://www.instalator.pl/archi/mi6(22)/63.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drummer 16.10.2002 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Ja bedę robił z PEXc (polietetylen sieciowany). Koniec Rury sie rozszerza i nakłada na złączki metalowe lub plastikowe - rura sama się zaciska. Połaczenie podobno tryzma znacznie mocniej niż wytrzymałość samej rury. Czy może ktoś z tego robił? System szwedzki WIRSBO. O wiele łatwiej niż wszystkie zgrzewania czy klejenia. Rura ładnie się kształtuje w strumieniu ciepłego powietrza - sprawdzałem na próbce - i można robić ostre łuki.Myślałem o Hepworcie - mam nawet ich kasetę - ale jakoś wydawało mi się to za proste ż by miało być wytrzymałe - chodzi oczywiście o połaczenia na wcisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zutewa 16.10.2002 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Widzę Dave, że masz większość przeciwko sobie, ale to Ty masz rację. Już ktoś na forum pisał, że ludzie dbają aby okna czasem nie były z PCW, centralne ogrzewanie musi być z najlepszych rur miedzianych, a instalację do wody wykonują z najgorszego materiału - byle było taniej powtarzając przy tym (jako uzasadnienie) slogany reklamowe producentów tworzywa o rzekomej szkodliwości miedzi. Właśnie, w odróżnieniu od rur miedzianych bakterie legionella idealnie rozwijaja sie w rurach z tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2002 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Jak wygląda próba ciśnieniowa? Jakiś specjalny agregat pompuje wodę pod większym ciśnieniem czy też podłączamy wode z wodociągu i sprawdzamy szczelność instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 17.10.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 u mnie agregat 10 atmosfer, 4 dni w CO i wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 26.11.2002 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 witajcie odświeżam ten wątek ponieważ zdarzają się instalacje miedziane które po kilu latach wymagają naprawy zwłaszcza na załamaniach Co wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 26.11.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 On 2002-09-26 09:47, Dave wrote: Nie jest tak rozowo z tworzywem. Miedz ma wybitnie bakteriobojcze dzialanie, kilkanascie razy wieksze niz rury z PCV i PE-PP. Jedynie PB nie pomaga w rozwoju bakterii (Hepworth robi rury z PB). Co do tej jakosci wody - to miedzi nie powinno sie uzywac w wodzie miekkiej - dotyczy to prawie wylacznie rejonow gorskich. Normalnie nie ma problemu. Cena - porownywalna miedzi i plastiku. Tu sa nieco drozsze rury, tu zlaczki - generalnie wychodzi podobnie. Plastik latwiej zalozyc samodzielnie ale jak ktos ma ekipe to nie musi sie tym przejmowac. Warto tez zauwazyc ze rury z miedzi moga byc wezsze bo miedz ma cienkie scianki. Plastiki musza byc grubsze zeby mialy taka sama srednice wewnetrzna. Poza tym w przypadku zgrzewania moga sie tworzyc kryzy zwezajace przejscia w plastikowych rurach. Za to rury z PCV klejone moga popuszczac na laczeniach. Reasumujac: Wynajmujac ekipe do roboty lepiej zalozyc miedz - koszt wyjdzie podobny jak plastiku a bedzie gwarancja czystej bakteriologicznie wody. Jezeli robi sie samemu - mozna zastanowic sie nad plastikami. Najlepszym rozwiazaniem bylby Hepworth ze wzgledu na PB. D. dave nie przesadzaj z tym gwarancją czystej bakteriologicznie wodyprzy miedzi - zapewniam cię ze nawet przy wylewaniu wody z kranu do wanny czy czajnika do wody wpadnie taka ilość bakterii z powiietrza i nawet z samego kranu, że bys sie zdziwił - no chyba że jesteś michael jackson i masz sterylne pomieszczenie...poza tym - chcesz mieć czystszą wodę - zamontuj filtr do wody... jeśli stężenie bakterii w wodzie będzie duże (oby nie) lub duże będzie natężenie przepływu w instalacji (zużycie wody) - to obojętnie czy będziesz miał PCV czy miedź - bekterie i tak się znajdą w twojej szklance - czy wannie snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 26.11.2002 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Ja pytałem się w SANEPIDzie - powiedzieli żeby dać plastik do wody użytkowej. Miedź dałem do CO.Na razie wszystko działa OK.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek 26.11.2002 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Myślę, że wszyscy w tym temacie mają po części rację, ale jest jedna sprawa którą proponowałbym przestrzegać mianowicie ŻADNEGO łĄCZENIA W PODŁODZE. Miałem wykonaną instalację co w miedzi cwo i zw w PCV. Stało się tak, że po miesiącu zauważyłem mokrą ścianę , okazało się że pod naciskiem posadzki pękło kolanko plastikowe, jak by tego było mało w innym pomieszczeniu przeciek na lutowaniu na szczęście jeszcze posadzka nie była wylana. Wszystko to wydarzyło się po próbie ciśnieniowej.W tej chwili wykonuję instalację prawie od nowa ale już w rurach PEX-AL-PEX firmy Valsir wszystko z rozdzielaczy. Nie chcę nawet o tym myśleć co by było gdybym położył już terakotę i parkiet można by już tylko skakać z mostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaś Kowalski 21.12.2002 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2002 Instalacja miedziana powinna byc wewnątrz osłon z pianki- inne dla zimnej, a inne dla gorącej wody. Pianki izolują od strat ciepła oraz zabezpieczają miedz przed uciskiem oraz chemicznym odziaływaniem elementów murowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.04.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Chyba, że instalacja jest w szkielecie. Wtedy rurki miedziane są otulone izolacją ścienną i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 10.04.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Dlatego, że PCV jest obojętny dla wody ja wybrałem rurki PCV zgrzewane. Instalacja działa 2 lata i jest OK. Dodatkowo zainstalowałem dodatkowe filtry wodne. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 10.04.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Przeciez juz wielokrotnie powtarzano ze plastik nie jest obojetny dla wody pitnej bo prowadzi do rzowoju bakterii... A miedz skutecznie je niszczy. Instalacje zimnej wody powinny byc z miedzi z tego powodu. Instalacje cieplej wody moga byc z rur typu pex ale po co jak mozna je rownie tanio zrobic z miedzi ? W przypadku CO mozna sobie wybierac dowolnie - plastik lub miedz zaleznie od tego co komu pasuje i co akurat taniej kupi. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Ktoś chyba o tym napomknął powyżej ale to ważne: plastikowa instalacja c.o. musi być wykonana z materiału, który zabezpiecza przed dyfuzją powietrza do wnętrza rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dick 10.04.2003 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Nie będę się wypowiadał czy lepsza miedź czy plastik, ale wszystkim którzy mają filtry, systemy odwróconej osmozy itp. radzę żeby dla własnego dobra je zlikwidowali bo to one są wylęgarnią bakterii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.04.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Mając do wyboru plastik lub słomę owsiana to wybrałbym słomę owsianą bo jest ekologiczna ,bio degradalna ,co roku odnawialna, chemicznie obojętna ,od stuleci człowiekowi służąca n.p.w siennikach,prawie za darmo,ma piękny słomkowy kolor,a że do instalacji się nie nadaje no to co ale ile ma zalet. Panowie proszę was o chwilę zastanowienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.04.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Dave popieram Twój tok myślenia i powiekszyłbym zastosowanie miedzi na pozostałe instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 10.04.2003 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Panowie - litości !!! Wszystko wskazuje na to, że będę miał instalacje wodne z miedzi, więc niby jestem po Waszej stronie, ale jak czytam wasze magiczne zaklęcia to zaczynam się zastanawiać. Od kranu, z którego będę nalewał wodę do czajnika będę miał około 5 metrów "mojej" rury do zaworu. Od zaworu do głównego rurociągu 50 metrów plastikowej rury. Od wodociągu do ujęcia wody następne kilka kilometrów plastiku. Chcecie mi wmówić, że te 5 metrów zniweluje efekt poprzednich kilku kilometrów !? I niby co takiego robi miedź, że "zabija bakterie", a co plastik, że się mnożą ? I skąd wiecie, że te bakterie są szkodliwe ? Przecież są naturalne, a więc ekologiczne, a więc powinniście je chołubić, a nie zabijać ! One nam towarzyszą od tysięcy lat i dobrze nam się żyło, a wy trach - na śmierć Jesteście wrogami naturalnego środowiska ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.04.2003 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Odkąd mam małe dziecko to przestałem wierzyć w bakterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 11.04.2003 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Jasiu - przeciez ty jeszcze nie wybudowales scian a juz znasz sie na szczegolach instalacji ?! Zajmij sie wpierw porzadnie poczatkiem budowy i technologiami stosowanymi na poczatku. Na szczegoly instalacji przyjdzie czas i w miedzyczasie sie nieco na ten temat dowiesz i podszkolisz. Gdybys poczytal literature to dowiedzialbys sie ze miedz ma wlasciwosci pozwalajace na zabijanie bakterii Legionella (bardzo szkodliwych, szczegolnie dla dzieci). Nawet minimalne stezenie jonow miedzi w wodzie sprawia ze ilosc bakterii spada. W przypadku plastiku jest odwrotnie - bakterie maja komfortowe warunki i moga sie doskonale rozmnazac. Stad np. jesli okreslic stezenie bakterii w rurach miedzianych na 1 to dla PCV bedzie to kilkadziesiat razy wiecej. W tym wzgledzie jedynie dobrym plastikiem jest Polibutylen (stosowany np. przez Hepwortha) ktory ten wskaznik ma na poziomie 2-3. Zrozum ze wiedza nie ma zwiazku z zakleciami i warto czasami sie doszkolic. A rozwoj bakterii w domu wynika z temperatury - Legionella najlepiej rozwija sie w temp od kilkunastu stopni do ok. 50. Rura PCV pod ziemia utrzymuje temp. na poziomie kilku stopni m.in. po to zeby tam bakterie sie nie rozwijaly. Na przyszlosc proponuje zapytac jak czegos nie wiesz a nie czepiac sie osob, ktore cos na ten temat wiedza. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts