Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja hydrauliczna PCV czy miedz

kruszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bedę robił z PEXc (polietetylen sieciowany). Koniec Rury sie rozszerza i nakłada na złączki metalowe lub plastikowe - rura sama się zaciska. Połaczenie podobno tryzma znacznie mocniej niż wytrzymałość samej rury. Czy może ktoś z tego robił? System szwedzki WIRSBO. O wiele łatwiej niż wszystkie zgrzewania czy klejenia. Rura ładnie się kształtuje w strumieniu ciepłego powietrza - sprawdzałem na próbce - i można robić ostre łuki.

Myślałem o Hepworcie - mam nawet ich kasetę - ale jakoś wydawało mi się to za proste ż by miało być wytrzymałe - chodzi oczywiście o połaczenia na wcisk.

Widzę Dave, że masz większość przeciwko sobie, ale to Ty masz rację. Już ktoś na forum pisał, że ludzie dbają aby okna czasem nie były z PCW, centralne ogrzewanie musi być z najlepszych rur miedzianych, a instalację do wody wykonują z najgorszego materiału - byle było taniej powtarzając przy tym (jako uzasadnienie) slogany reklamowe producentów tworzywa o rzekomej szkodliwości miedzi. Właśnie, w odróżnieniu od rur miedzianych bakterie legionella idealnie rozwijaja sie w rurach z tworzywa.

• 1 month później...

On 2002-09-26 09:47, Dave wrote:

Nie jest tak rozowo z tworzywem. Miedz ma wybitnie bakteriobojcze dzialanie, kilkanascie razy wieksze niz rury z PCV i PE-PP. Jedynie PB nie pomaga w rozwoju bakterii (Hepworth robi rury z PB). Co do tej jakosci wody - to miedzi nie powinno sie uzywac w wodzie miekkiej - dotyczy to prawie wylacznie rejonow gorskich. Normalnie nie ma problemu. Cena - porownywalna miedzi i plastiku. Tu sa nieco drozsze rury, tu zlaczki - generalnie wychodzi podobnie. Plastik latwiej zalozyc samodzielnie ale jak ktos ma ekipe to nie musi sie tym przejmowac. Warto tez zauwazyc ze rury z miedzi moga byc wezsze bo miedz ma cienkie scianki. Plastiki musza byc grubsze zeby mialy taka sama srednice wewnetrzna. Poza tym w przypadku zgrzewania moga sie tworzyc kryzy zwezajace przejscia w plastikowych rurach. Za to rury z PCV klejone moga popuszczac na laczeniach.

Reasumujac:

Wynajmujac ekipe do roboty lepiej zalozyc miedz - koszt wyjdzie podobny jak plastiku a bedzie gwarancja czystej bakteriologicznie wody.

Jezeli robi sie samemu - mozna zastanowic sie nad plastikami. Najlepszym rozwiazaniem bylby Hepworth ze wzgledu na PB.

D.

dave nie przesadzaj z tym gwarancją czystej bakteriologicznie wodyprzy miedzi - zapewniam cię ze nawet przy wylewaniu wody z kranu do wanny czy czajnika do wody wpadnie taka ilość bakterii z powiietrza i nawet z samego kranu, że bys sie zdziwił - no chyba że jesteś michael jackson i masz sterylne pomieszczenie...poza tym - chcesz mieć czystszą wodę - zamontuj filtr do wody...

jeśli stężenie bakterii w wodzie będzie duże (oby nie) lub duże będzie natężenie przepływu w instalacji (zużycie wody) - to obojętnie czy będziesz miał PCV czy miedź - bekterie i tak się znajdą w twojej szklance - czy wannie

:smile:

snow

Myślę, że wszyscy w tym temacie mają po części rację, ale jest jedna sprawa którą proponowałbym przestrzegać mianowicie ŻADNEGO łĄCZENIA W PODŁODZE. Miałem wykonaną instalację co w miedzi cwo i zw w PCV. Stało się tak, że po miesiącu zauważyłem mokrą ścianę , okazało się że pod naciskiem posadzki pękło kolanko plastikowe, jak by tego było mało w innym pomieszczeniu przeciek na lutowaniu na szczęście jeszcze posadzka nie była wylana. Wszystko to wydarzyło się po próbie ciśnieniowej.W tej chwili wykonuję instalację prawie od nowa ale już w rurach PEX-AL-PEX firmy Valsir wszystko z rozdzielaczy. Nie chcę nawet o tym myśleć co by było gdybym położył już terakotę i parkiet można by już tylko skakać z mostu.

• 4 weeks później...
  • 3 months później...

Przeciez juz wielokrotnie powtarzano ze plastik nie jest obojetny dla wody pitnej bo prowadzi do rzowoju bakterii... A miedz skutecznie je niszczy. Instalacje zimnej wody powinny byc z miedzi z tego powodu. Instalacje cieplej wody moga byc z rur typu pex ale po co jak mozna je rownie tanio zrobic z miedzi ? W przypadku CO mozna sobie wybierac dowolnie - plastik lub miedz zaleznie od tego co komu pasuje i co akurat taniej kupi.

D.

Mając do wyboru plastik lub słomę owsiana to wybrałbym słomę owsianą bo jest ekologiczna ,bio degradalna ,co roku odnawialna, chemicznie obojętna ,od stuleci człowiekowi służąca n.p.w siennikach,prawie za darmo,ma piękny słomkowy kolor,a że do instalacji się nie nadaje no to co ale ile ma zalet. Panowie proszę was o chwilę zastanowienia .

Panowie - litości !!!

Wszystko wskazuje na to, że będę miał instalacje wodne z miedzi, więc niby jestem po Waszej stronie, ale jak czytam wasze magiczne zaklęcia to zaczynam się zastanawiać.

Od kranu, z którego będę nalewał wodę do czajnika będę miał około 5 metrów "mojej" rury do zaworu. Od zaworu do głównego rurociągu 50 metrów plastikowej rury. Od wodociągu do ujęcia wody następne kilka kilometrów plastiku. Chcecie mi wmówić, że te 5 metrów zniweluje efekt poprzednich kilku kilometrów !?

I niby co takiego robi miedź, że "zabija bakterie", a co plastik, że się mnożą ?

I skąd wiecie, że te bakterie są szkodliwe ? Przecież są naturalne, a więc ekologiczne, a więc powinniście je chołubić, a nie zabijać ! One nam towarzyszą od tysięcy lat i dobrze nam się żyło, a wy trach - na śmierć :sad: Jesteście wrogami naturalnego środowiska !

Jasiu - przeciez ty jeszcze nie wybudowales scian a juz znasz sie na szczegolach instalacji ?! Zajmij sie wpierw porzadnie poczatkiem budowy i technologiami stosowanymi na poczatku. Na szczegoly instalacji przyjdzie czas i w miedzyczasie sie nieco na ten temat dowiesz i podszkolisz. Gdybys poczytal literature to dowiedzialbys sie ze miedz ma wlasciwosci pozwalajace na zabijanie bakterii Legionella (bardzo szkodliwych, szczegolnie dla dzieci). Nawet minimalne stezenie jonow miedzi w wodzie sprawia ze ilosc bakterii spada. W przypadku plastiku jest odwrotnie - bakterie maja komfortowe warunki i moga sie doskonale rozmnazac. Stad np. jesli okreslic stezenie bakterii w rurach miedzianych na 1 to dla PCV bedzie to kilkadziesiat razy wiecej. W tym wzgledzie jedynie dobrym plastikiem jest Polibutylen (stosowany np. przez Hepwortha) ktory ten wskaznik ma na poziomie 2-3. Zrozum ze wiedza nie ma zwiazku z zakleciami i warto czasami sie doszkolic. A rozwoj bakterii w domu wynika z temperatury - Legionella najlepiej rozwija sie w temp od kilkunastu stopni do ok. 50. Rura PCV pod ziemia utrzymuje temp. na poziomie kilku stopni m.in. po to zeby tam bakterie sie nie rozwijaly. Na przyszlosc proponuje zapytac jak czegos nie wiesz a nie czepiac sie osob, ktore cos na ten temat wiedza.

D.