Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja hydrauliczna PCV czy miedz

kruszek

Recommended Posts

Wszystko da rade jakoś obejśc.

Mi chodziło tylko o rozległośc i komplikacje powiązań pomiędzy różnymi elementami budynku. Poprawiając jakiś parametr prawie na pewno pogarszamy inny, zyskując w jednym miejscu tracimy gdzie indziej. Wszystko jest względne i nic nie jest jednoznaczne - stąd te nie kończące się spory na forum.

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

po pierwsze wszyscy instalatrzy i producenci zabraniają łaczenia miedzi i plastików w jednym obwodzie, po drugie miedź jest rzeczywiście szkodliwa do wody pitnej tylko pod warunkiem pewnych parametrów tej wody. (wiem że woda w rejonie warszawskim np.w ogóle nie nadaje się do tego typu instalacji). W przypadku własnej budowy trzeba po prostu zbadać wodę w rejonie lub założyć filtr przed dopuszczeniem na budynek.

Miedź jest dużo trwalsza od innych systemów, wytrzymuje najwyższe temperatury ze wszystkich dostępnych materiałów i ma ma najniższy współczynnik wydłużalności (praktycznie nie wymaga kompensacji)musi być natomiast projektowana z dużo większą dokładnością, nie tylko chodzi o lutowanie ale i cały projekt instalacji, gdyż może w pewnych przypadkach korodować (np. przy zbyt dużym przepływie/ciśnieniu).

Z całą pewnością dobrze wykonanej instalacji miedzianej nie zastąpi żaden inny materiał- czego dowodem mogą być np. kraje Europy zachodniej takie jak np.Francja gdzie występuje praktycznie tylko miedź (+ewentualnie system Pex do co. - głównie podłogowego.

Jeżeli chodzi o koszty to sugerować się należy rzeczywiściekształttkami, gdyż stanowią one średnio 67%wartości wydatków na instalację. Koszt instalacji miedzianej podnosi w znacznej mierze robocizna, którą musi wykonać fachowiec.

Jestem jak najbardziej zwolennikiem miedzi, gdyż jest pewność na lata.

pozdrawiam

ponizej czy powyżej?

wiem, że w samej Warszawie woda nie jest zdatna. Ja mieszkam w bloku i rzezcywiście tak jest. Moi rodzice wybudowali dom w Konstancinie koło W-wy, mają swoją studnię i woda jest podobno ok. Nie ma reguły, ale w przypadku gdy chce się stosować instalacje z miedzi trzeba zrobić badanie. Najpewniejsze jest to co mówisz czyli oczyszczenie przed budynkiem.

Pa

A ja wiem ze ludzie w Warszawie maja tez zdatna wode do miedzi. Byc moze tobie chodzi o to ze w bloku nie mozna stosowac miedzi -ale to z innego wzgledu - dlatego ze wszystkie rury w bloku sa z reguly stalowe i miedz szybko by korodowala. W domkach jednorodzinnych nie ma takiego problemu.

D.

• 3 weeks później...

On 2003-04-18 09:54, Dave wrote:

A ja wiem ze ludzie w Warszawie maja tez zdatna wode do miedzi. Byc moze tobie chodzi o to ze w bloku nie mozna stosowac miedzi -ale to z innego wzgledu - dlatego ze wszystkie rury w bloku sa z reguly stalowe i miedz szybko by korodowala. W domkach jednorodzinnych nie ma takiego problemu.

D.

Wydaje mi się że przy powrocie wody z instalacji miedzianej do stalowej to właśnie stalowa instalacja będzie korodowała. Z tego co pamiętam to też jest różnica czy to instalacja otwarta czy zamknięta. Instalacji zamkniętych ten problem chyba nie dotyczy (piszę "chyba" bo dokładnie nie pamiętam).

Pozdrowienia dla wszystkich uczestników wątku.

PS. DAVE - gratulacje wiedzy i umiejętności argumentacji.

Jakiś czas temu rozmawiałem z doradcą Viessmana i powiedział mi że przegrzewanie jest niszczące dla emali w emaliowanych zasobnikach, ponieważ powstają mikropęknięcia na powierzchni emali.