Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaski dach - będę walczył i zachęcam innych

kamkos

Recommended Posts

Ma ktoś pomysł na inicjatywę zmierzającą do obalenia niektórych bzdurnych przepisów w budownictwie?

Bzdurne przepisy to jedno, a treść planów ZP to drugie. Możemy próbować zmieniać pojedyncze przepisy, ale sęk w tym, że idea i zasada powstawania planów jest jak najbardziej słuszna. Tylko że w Polsce każdą, nawet najlepszą ideę można spartolić - jakoś tak samo wychodzi....

Ja osobiście nie neguję ani samych planów ani tego jak powstają.

Ubolewam jedynie nad faktem, że jedyny i decydujący głos w tej sprawie mają nieodpowiednie osoby.

Napiszę wprost - to radni mają ten głos ostateczny i decydujący. Takich sobie ich wybraliśmy, takich mamy. To znaczy nie wybraliśmy, bo ponad 60 proc. z nas olewa wybory samorządowe, a kolejne kilkanaście procent głosuje na oszołomstwo.

To się zgadza.

Czasem jeszcze nie mieszkamy w danej gminie, gdy uchwala plan zagosp. terenu.

Napiszę wprost - to radni mają ten głos ostateczny i decydujący. Takich sobie ich wybraliśmy, takich mamy. To znaczy nie wybraliśmy, bo ponad 60 proc. z nas olewa wybory samorządowe, a kolejne kilkanaście procent głosuje na oszołomstwo.

O, przepraszam, a jaki ja miałam wpływ na radnych w gminie Kąty Wrocławskie, skoro ja na razie jestem gmina Wrocław? :(

Właśnie sobie tak z mężem dyskutowaliśmy na temat poruszonego tu problemu i jakoś tak doszliśmy do takiego wniosku: oburzamy się, że w czasach komuny nakazywano ludziom budować domy z płaskim dachem. A czy narzucanie dziś "jedynie słusznej" koncepcji dachu spadzistego nie jest jakimś przegięciem w drugą stronę? I tradycja nie ma tu nic do rzeczy jak nie miała kiedyś.

• 5 years później...