Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mysle że jednak pare padnie ofiarą szczupaków lub sumów ew odejdzie z tego swiata w innych okolicznosciach :) a jak bedzie ich za duzo to wtedy bede sie tym martwił:) aczkolwiek 15 szt mysle ze nie jest przesadą -

---co do uszczelniania glina to chyba cienki pomysł---

pozdr

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Na dwóch działkach sasiadujących jest staw, ta druga działka należy do sasiada. Chcielibyśmy przeprowadzić granicę na stawie, czyli zrobić dwa oddzielne stawy, czy ktoś wie jak tego dokonać i czy ktoś musi wyrazić na to zgodę, czy wystarczy moja decyzja?

za odpowiedz dziękuję

Witam

Na dwóch działkach sasiadujących jest staw, ta druga działka należy do sasiada. Chcielibyśmy przeprowadzić granicę na stawie, czyli zrobić dwa oddzielne stawy, czy ktoś wie jak tego dokonać i czy ktoś musi wyrazić na to zgodę, czy wystarczy moja decyzja?

za odpowiedz dziękuję

Witam

za odpowiedz dziękuję

Powiem szczerze że nie wiem o co chodzi

dokładnie chodzi o podzielenie stawu

staw jest duży ale ma dwóch właścicieli, chciałabym podzielić staw i moją część zagospodarować jak chcę

A jak ten staw chcesz podzielic? moze rozwiniesz troche swoja mysl na ten temat :)

moze wstaw płot przes srodek stawu z siatką coby ryby nie przepływały za granice :D

ew usyp przez srodek groble :)

a wg mnie najlepiej go dzielic zimą :) piła spalinowa i przeciąc go na pół wg pomiarów :D tylko nie wiem co z tego wiosna pozostanie :)

pozdr

Wszystkie pomysły mi się podobają, zwłaszcza ten z piłą motorową, bo szybki i tani, ale chyba mało trwały. :D

Nie bardzo wiem, czy na stawie o pow ok 50 arów uda się zrobić groblę, nie znam nawet głębokości stawu, ale głęboki i mulisty jest. Nie wiem czy nie łatwiej byłoby przegrodzić siatką, ale czy byłoby to skuteczne, chcemy do stawu po oczyszczeniu wpuścić ryby. A jeżeli siatka to jaka i jak ją mocować?

A może ktoś dzielił staw?

pozd

• 2 weeks później...

Najlepsza byłaby grobla, ale czy staw jest spuszczalny, czy ma dopływ ?

Jeśli tak, to skomplikuje całą sprawę.

Pomysł z siatką nie jest dobry, nie daje gwarancji zachowania "swojej" ryby, umożliwia przepływanie małym rybom i pozwala na roznoszenie się chorób

• 3 weeks później...

Czesc

jak w temacie niestety...

Mam dzialke na wzniesieniu i poziom wod gruntowych jest bardzo niski.

Mam wlasna studnie glebinowa 60 m. Czy staw wielkosci 15x20x2 da rade napelnic z tej studni?

jaki moze byc koszt foli na taki zbiornik

pzdr marcin

no chyba że ma sie koparke przystosowana do pracy na syberii w kopalnu diamentów :)

oj iza robisz zamieszanie technologiczne :)

nie lepiej zadzonic do mnie i zapytac u źródła ? :D

• 2 weeks później...

witajcie, :D

jak kupowałem moją miedze pod budowę domu , to z założenia w pobliżu miał być staw. Teraz buduję dom i nie mam czasu aby się rozdrabniać i w tej kwestii, jednak cały czas nurtuje mnie taka sprawa.

Moja gleba to idealna na ceramikę budowlaną glina ( w pobliżu jest cegielnia z kopalnią odkrywkową), przy kopaniu pod piwnicę budynku nie natrafiliśmy nawet na gram żadnego żwirku itp. Jako, że było to na wiosnę to do wykopu napadało trochę deszczu. Glina chyżo nasiąkła i nawet najdrobniejszy ruch w wodzie sprawiał, ze woda stawała się mętna i nieatrakcyjna. :cry: Przypuszczam, że podobnie będzie w stawie z rybkami. Jak temu zapobiegać aby było dobrze i stosunkowo niedrogo? Wybetonować, wyłożyć faszynę, ułożyć folie? Jak przeciwdziałać obsuwaniu się brzegów ??

no mądrale podpowiedzcie coś :p