Gość 27.09.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2003 to wy,rozmówcy marcy,jesteście wredne typyona boi się tylko,aby nowe sąsiedztwo nie było podobne do poprzedniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 28.09.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2003 to wy,rozmówcy marcy,jesteście wredne typy ona boi się tylko,aby nowe sąsiedztwo nie było podobne do poprzedniego co się tak ukrywasz gościu-obrońco pokrzywdzonych sąsiadów??? -poprzedniego???a w czym problem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 04.12.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 A czy dużym błędem jest kopanie stawu wczesną wiosną? Albo teraz ciepłą zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 04.12.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 To żaden problemteraz jest idealny czas na kopanie-chyba że teren jest bardzo podmokłydo wiosny będzie już dużo wodypozdrawiam wszystkich "stawowiczów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Na staw o powierzchni większej niż 25 m2 niestety ale potzrebne jest pozwolenie na budowę (od lipca 2003 r.) Żeby je dostać to trzeba najpierw mieć pozwolenie wodnoprawne. A jeszcze wcześniej decyzję o warunkach zabudowy (o ile nie ma w gminie planu). Podatek płaci się jak za gruntu rolne, z grubsza mówiąc od klasy bonitacyjnej gruntu na którym został wykonany. Powyższe dotyczy stawu służącego do chodowli ryb. Nieco inaczej jest dla zbiorników wodnych które mają słuzyć rekreacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 04.12.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 gościu jesteś w błędzie ja w lipcu wykopałem staw 1600 m2 bez żadnego pozwolenia bo takowe jest nie potrzebne-chyba że...ale to długi temat już wcześniej omawiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 05.12.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Mój staw będzie miał kształt fasolki,więc żeby zmierzyć ile ma m2 trzeba by był chyba wodę z niego wiadrami wylać i mierzyć No może jak ktoś ma kwadratowy staw to będą w urzędzie mieli łatwiej mierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 05.12.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Pozatym co to kogo obchodzi co będe miała na własnycm podwórku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 05.12.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 nie do końca masz racjęjak dużą masz działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 1,5 hektara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 05.12.2003 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 To nie ma żadnego problemukopie się staw-warunek-musi pozostać trochę ziemi wokół stawui jakby ktoś się czepiał to mówi się że jest to zbiornik do celów melioracyjnych-specjalnych-brzmi głupio-ale tak to się nazywaa chodzi o czerpanie wody-zgromadzonej np zimą- do podlewania reszty glebystaw taki nie może być połączony z żadnym ciekiem wodnym-bo są one własnością skarbu państwa-i to wymaga pozwoleniaco będzie w tej wodzie pływało nie ma tu żadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manik 05.12.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Pozatym co to kogo obchodzi co będe miała na własnycm podwórku Mój staw będzie miał kształt fasolki,więc żeby zmierzyć ile ma m2 trzeba by był chyba wodę z niego wiadrami wylać i mierzyć No może jak ktoś ma kwadratowy staw to będą w urzędzie mieli łatwiej mierzyć Po pierwsze powierzchnię możesz policzyć stosując tzw. analizę matematyczną i całkowanie powierzchni zamkniętych , a po grugie może masz rację ale budowa domu czy czegokolwiek innego na działce wymaga szeregu planów i pozwoleń, a załatwienie tych dokumentów to droga przez mękę. Tak też jest ze stawem, z wyjatkiem - patrz wyżej. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Pozwolenie wodnoprawne jest wymagane. Poniżej przedtsawiam przepisy prawne: art. 122 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (Dz.U. 115; poz. 1229 z póź.zm.) "pozwolenie wodnoprawne jest wymagane na wykonanie urządzeńwodnych" art. 9 ust. 1 pkt 19 tej ustawy"Ilekroć w ustawie jest mowa o urządzeniach wodnych rozumie się przez to ...... obiekty zbiorników wodnych... stawy". Jest również wymagane pozwolenie na budowę art. 28 ust. 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane"roboty budowlane można rozpocząć jedynie nna podtsawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem art. 29-31". art. 29 ust. 1 pkt 15"pozwolenia na budowę nie wymaga budowa przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2". Budowa większy oczek wodnych i basenów pozwolenia budowlanego wymaga.Jeżeli twierdzisz że wykonałeś staw bez tych decyzji to niestety masz samowolę budowlaną. Ja sam bardzo lubię stawy i sam by sobie wykopał, ale nie mam gdzie. Może małe oczko wodne? Pozdrawiam i życzę mniej zacietrzewienia w dyskusji.Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 08.12.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 waldek!to że nie masz gdzie wykopać stawu to twój problemzmień działkę ja mam staw wykopany zgodnie z prawema twoje wyliczanki są mało precyzyjnew szczegóły się nie będę zagłębiał-staw podciąga sie do urządzeń melioracji wodnych szczegółowych na co nie wymagane jest pozwolenie na budowę i po temacie-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.12.2003 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Stawy rybne są urządzeniami melioracji wodnej szczegółowej. To prawda. Mówi o tym art. 73 ust. 1 pkt 4 prawa wodnego"do urządzeń melioracji wodnych szczegółowych zalicza się ziemne stawy rybne jeżeli słuzą one polepszeniu zdolności produkcyjnej gleby, ułatwieniu jej uprawy oraz ochronie użytków rolnych przed powodziami".Wszystko jedno co to znaczy "polepszenie zdolności produkcyjnej gleby".Jest również art. 9 ust. 2 pkt 1c tej ustawy"przepisy dotyczące urządzeń wodnych stosuje się odpowiednio do urządzeń melioracji wodnych niezaliczonych do urządzeń wodnych". Pomijaja przepis który przytoczyłem wyzej, że stawy są urządzeniami wodnymi. Przykro mi że odnosisz się do tego bardzo emocjonalnie. Ja twierdzę że nie masz racji i przytaczam na to odpowiednie przepisy. Pomimi Twojej rady nie zamienię działki, bo już się na niej wybudowałem. Moje twierdzenie możesz sam zweryfikować pytając w Starostwie Powiatowym , w wydziale budownictwa i w wydziale ochrony środowiska. Pozdrawiam serdecznie Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 09.12.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Ja wiem tyle-że staw wykopałem i zrobiłem to całkowicie legalniewszystkie dokumenty z nim związane to zgłoszenie w gminie że takowy zaczynam kopać i że ziemię rozplantuję po swojej działcewiadomo że nie wykopiesz stawu np 1000 m2 na działce 1200m ale jeżeli zachowane są jakieś rozsądne proporcje między działką a stawem to nie ma problemuchcę jeszcze dodać że pismo to złożyłem przed zmianą ustawy PB w lipcu ale myślę że się nic nie zmieniłojak ten staw kopałem to pewna pani urzędnik z miejscowej melioracji stwierdziła że muszę mieć na kopanie stawu plan i pozwolenie-ona ten plan chciała mi zrobić-ale ja się na to wypiąłem i powiedziała mi że będę go zasypywał bo przyjedzie mi tam z jakąś komisją-tam gdzie jest staw była także melioracja-ale do dzisiaj żadnej komisji nie było i jakoś śpię spokojniestaw ten był głośnym tematem u nas w okolicy,a że jestem spoza miejscowego środowiska więc jakby był na mnie jakiś "hak" to bym już na pewno miał z nim do czynieniaw innych sytuacjach "podbramkowych" reakcja ludzi "życzliwie" do mnie nastawionych była błyskawicznai proszę o jedno NIE WYSYŁAJ mnie do jakiś tam urzędasów bo się nimi brzydzę za ich głupotę i niekompetencjeA w moim stawie wody coraz więcej i ryb już parę pływajak łowisz ryby to zapraszam jesienią pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Dzięki za zaproszenie. Zdarza się że pomoczę kija, ale ten czas.... Rozumiem że wodę masz podsiąkową? Czy w lecie nie było problemów, z uwagi na potwarną suszę?Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 10.12.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 i to jest właśnie pocieszające- że staw był kopany w największą suszę a z dna powoli wydobywała sie wodastaw wykopany jest w glinie ale na ok 3 metrach dokopaliśmy się do warstwy żwiru i to właśnie tu zaczęła sączyć się wodadziś mimo że wbrew pozorom nadal jest sucho i u nas opadó deszczu jak na lekarstwo to myślę że wody jest już ok 1 m a docelowo ma być ok 2.5pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 11.12.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Kochani - ja na szczęście kłopotów z sąsiadami nie mam a i sam nie jestem "wredny". Mam za to pytanie. Przez moją działkę i po jej granicy płynie sobie strumyk, którego nawet przy sporej ilości dobrej woli nie da się nazwać rzeczką. Ma to to max. 2-3 metry szerokości choć w przeważającej części raczej 1-1,5. Umyśliłem sobie, że spiętrzę i poszerzę toto, by mieć własny staw. No i tu problem: jak się do tego zabrać, jakie są formalności, coby mnie urząd nie prześwięcił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 11.12.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 i tu jest problemstrumyk i woda nim płynąca jest własnością skarbu państwanie możesz nim zasilać swojego stawu bez zezwolenia-procedury są długie lekko kosztowne-możesz jedynie zgodnie z prawem spiętrzyć w nim wodę do wys 1 m-ale szczerze mówiąc nie wiem jak to interpretowaćznając zawiłość naszego prawa to jest to raczej "porypane"poczytaj -prawo wodne itp ustawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts