janusz40 25.05.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2002 proszę powiedzcie jak wykopać staw.Jaki kształt, głębokość ,sprzęt do kopania-najtaniej.Na co zwrócić szczególną uwagę.Jak zapobiec kradzieży ryb.Dziękuję anusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2002 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2002 Podaj chociaż jaka ma być powierzchnia,warunki terenowe,poziom wody gr.,zrodło wody itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.05.2002 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2002 Sprawa jest ryzykowna,a koszty wysokie.Przy poziomie wody gr na gl o.8m nalezy zrobic wykopy na gł ok 2.0m,aby uzyskać przynajmniej 1.20 gł wody,a to daje 1600-2000m3 gr. A co będzie jak poziom wody gr w czasie suszy obniży się np o 0.5m,albo więcej?Radzę Ci zrobić wykop /nawet ręcznie/na ile się da głęboki i przez lato obserwować poziom wody,a decyzję podejmiesz jesienią.A co z ziemią z wykopów,rozplantowanie,czy wywozka? Jezeli bez wywozki do warstwy wierzchniej spycharka,a głębiej koparka włókowa KM-251 Waryński,wprawdzie od lat nie produkowana,ale stare egzemplarze są jeszcze w kazdym rejonie,a do tego typu prac jedyne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_2 30.05.2002 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2002 Witamostatnio oglądałem siedlisko na kaszubach, gdzie przygotowywano średniej wielkości stawek.... zdziwiło mnie, że dno wyłożono surową cegłą (niewypaloną tzw. "surówką")... (?!) właściciel przekonał mnie, ze tak wyczytał w fachowej prasie, TV niemieckiej i widział taki staw w Niemczech... ,a wg kalkulacji taka metoda nie jest droższa, nawet jest tańsza od wyłożenia dna grubą folią... ,a zalet ma o wiele więcej...Dno wykłada się cegłą pełną jeszcze nie wypaloną, więc grubość ma ok. 6cm, (6x12x24) ,a cena z małej okolicznej cegielni to 20-25 gr/szt.Ja osobiście nie wiem, czy to najlepsze (i najtańsze) rozwiązanie, ale chyba oryginalne i na pewno trwałe.Pozdr PS. mimo, ze w planach nie mam budowy "glinianki", jestem ciekaw waszych opinii nt. wad i zalet takiego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_2 30.05.2002 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2002 Aha, gwoli wyjaśnienia - to był staw "ozdobny" (naprawdę spory) ,a nie hodowlany...pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.06.2002 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2002 by takie oczko wodne miało sens, jaką minimalnie powierzchnię i głębokość powinien mieć staw ozdobny z trwałą roslinnoscia i rybkami? pozdrawiam arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekodom 25.06.2002 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Co prawda głównie do obróbki ścieków lecz też mam jeziorko wodne. Na wierzchu oczyszczalni - walec o średnicy 2 m jest zbudowane, nie zamarzające zimą jeziorko. Rośnie w nim roślinność bagienna: pałki. wierzba i jeszcze jakieś inne. Również fajne kwiatki. Koszt eksploatacji 10 PLN miesięcznie - niezależnie od ilości mieszkańców. Nie stosuję żadnej chemii. Wszystko odbywa się siłami natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekodom 25.06.2002 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Zupełnie zapomniałem. Wczoraj zobaczyłem po raz pierwszy (dzieci widziały wcześniej) wiewiórki przychodzące napić się wody z mojego jeziorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 25.06.2002 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 ekodom,piszesz o tej oczyszczalni w kilku miejscach... Ale chyba nigdzie nie podajesz więcej informacji oprócz ceny.Czy to jest jakaś nowa akcja reklamowa ?Czy możesz podać firmę, sposób, więcej danych na jej temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.06.2002 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 jestem coraz bardziej wzruszona tą oczyszczalnią czy można by ją nazwać-dzielna samarytanka nie, nie mogę.....te wiewiórki zrobiły swoje...idę sobie popłakać nad strumykiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.06.2002 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Ten kto nie zna sie na żartach jest cymbałem, ale to jest problem nie do rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.06.2002 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 o kim to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 28.06.2002 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 A tak sobie ten tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 04.07.2002 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2002 majonez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.09.2002 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2002 jak zachowuje sie takie dno z gliny?i gdzie i za ile ewntualni mozna kupic taka cegle surowa w okolicy Wawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2002 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 W czasopiśmie Ogród /listopadowym/ opisany jest sposób wykonania oczka wodnego uszczelnionego surową gliną a nie folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaś Kowalski 17.12.2002 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Ja zaplanowałem sobie oczko wodne o rozmiarach 6x4 m. Dół wykonałem Fadromą jeszcze w fazie pierwszych prac budowlanych tak, że pozwoliłem sobie na 2m głębokości. http://us.f1.yahoofs.com/users/ba4e59c0/bc/Public/__tn_dol.jpg?bcKIiA.AkiD.kaDb Kiedy przyszedł czas na zagospodarowanie oczka oczyściłem dół z roślin i kamieni. Wyłożyłem go pozostałym po budowie styropianem o gr. 1cm , a na styropian położyłem luzem, warstwę przy warstwie, papę izolacyjną (też pozostałość). Dopiero na tak wyłożone dno rozciągnąłem folię 9x7m http://us.f1.yahoofs.com/users/ba4e59c0/bc/Public/__tn_folia.jpg?bcKIiA.ADC3PcEsx Latem kąpię się w oczku (głębokość lustra wody po pracach kształtujących dno 1,30 m), żona kiedyś też się wykąpała, ale jak wpuściłem węgorze to przestała http://us.f1.yahoofs.com/users/ba4e59c0/bc/Public/woda.jpg?bcKIiA.AUsxCFUrI [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jaś Kowalski dnia 2002-12-19 20:30 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychmagda 01.04.2003 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 cześć. jesteśmy całkiem nowi i jeszcze zupełnie zieloni. na razie szukamy dla siebie działki. do niedawna szukaliśmy domku do remontu, ale już zrezygnowaliśmy i raczej się pobudujemy. tylko na razie nie możemy dojść do porozumienia w sprawie działki. ja - "leśne" dziecko chcę działkę gdzieś na wsi i koniecznie dużą i koniecznie chcę mieć na niej staw. on - wybija mi to z głowy, bo -kto będzie na tej działce pracował (ja!)i sprzątał (ja?), -jaki jest koszt wykopania i utrzymania takiego stawu - itp. Niby wiem, że najlepsze są kompromisy. ale jaki może być kompromis między 15-20 tys powierzchni a 800m? albo kompromis między stawem a oczkiem wodnym? czy na każdej działce można wykopać staw - czy też muszę poszukać jakiejś specjalnej (np z rzeczką obok albo z jakiąś specjalną glebą)- bardzo proszę o radę bardziej doświadczonych forumowiczów. nie chciałabym kupić działki na której nie można zrobić stawu (dużego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.04.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Na kazdej dzialce mozesz zrobic staw - jaki chcesz. moze byc powiazany z basenem przydowmowym. Nie kupuj dzialki przy rzekach i strumieniach ani na zbyt duzych stokach ze wzgledow powodziowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 02.04.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Ja mam działkę na stoku góry, przy jej wierzchołku. Czy grozi mi powódź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts