marcin_u 12.05.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Na dzialce ktorej jestem posiadaczem od kilku tygodni znajduje sie oczko/stawik wodny. Na pierwszy rzut oka jest ono dosyc zaniedbane, oprocz zwalonego drzewa (niestety duzego) galezi, jest takze dosyc plytkie. Z drzewem i galeziami moze poradze sobie z pomoca sasiada, a w zasadzie jego sprzetu roliczego, ale jak zabrac sie do samego jego poglebienia. Dzieki za wszystkie podpowiedzi DA poszukaj w okolicy kogos z koparka linowa bo zwykła ma za mały zasieg zeby poglebic gdzies dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 14.05.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Niestety, tych koparek jest coraz mniej.Ryby nalezy karmić, chyba że jest ich bardzo mało - w jeziorze nikt nie karmi ryb, w stawach hodowlanych karmi się intensywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 12.06.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Proszę o poradę jestem na etapie budowy stawu ( 15 m x 20 m ) za domem, który buduję.Czym najlepiej wyłożyć dno lub brzegi, po to by brzegi się nie obrywały.Czy jest na to prosty i zarazem tani sposób, aby takiej sytuacji uniknąćPo pierwsze1.Czy folia coś tutaj pomoże?2.Zastanawiałem się nad odpadami z ogrodzeń betonowych czy czasem nimi nie wyłożyć brzegów ? Nie wiem czy to dobre pomysły. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.w.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.m. 12.06.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Proszę o poradę jestem na etapie budowy stawu ( 15 m x 20 m ) za domem, który buduję.Czym najlepiej wyłożyć dno lub brzegi, po to by brzegi się nie obrywały.Czy jest na to prosty i zarazem tani sposób, aby takiej sytuacji uniknąćPo pierwsze1.Czy folia coś tutaj pomoże?2.Zastanawiałem się nad odpadami z ogrodzeń betonowych czy czasem nimi nie wyłożyć brzegów ? Nie wiem czy to dobre pomysły. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.w.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 16.06.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Staw będzie miał wodę gruntową ? Jeśli tak, wystarczy nadać skarpom odpowiednie nachylenie i obsadzić roślinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname11 25.06.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 hallo, witam i pozdrawiam wszystkich uczestniczacych w dyskusji o budowie stawow, sledzac kilka dosc interesujacych wypowiedzi chcialbym poruszyc temat koparki, ktora mozna takwoy staw wykonac lub istniejacy powiekszyc, prosze o podpowiedz jakim sprzetem najefektywniej powinienem sie do tego zabrac ( konkretne modele i ich parametry ) chcialbym powiekszyc i poglebic istneijacy stawa na podlozu torf i glina ( ziemia klasy 6 ) powierzchnia okolo 5 tys m (2) tak aby rybki i natura go ksztaltujaca jak najpiekniej wzbogacila krajobraz z nim zwiazany ; )) dziekuej i pozdrawiam z Pomorza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 26.06.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Taką powierzchnię najlepiej pogłębić spychaczem na szerokich gąsiennicach. Na tym etapie nie czas się wdawać w dywagacje o parametrach - sprawdź jaki sprzęt jest w pobliżu, sprawdź czy wjedzie. Jesli nie - koparka jeżdżąca po materacach i kilkakrotny przerzut ziemi. A to niestety kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 26.06.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Taką powierzchnię najlepiej pogłębić spychaczem na szerokich gąsiennicach. Na tym etapie nie czas się wdawać w dywagacje o parametrach - sprawdź jaki sprzęt jest w pobliżu, sprawdź czy wjedzie. Jesli nie - koparka jeżdżąca po materacach i kilkakrotny przerzut ziemi. A to niestety kosztuje. nic dodac nic ujac pozdr a tak na marginesie co bys polecił jako profilaktyke w moim stawie przeciwko ew chorobom? jest cos co mozna smiało zastosowac i nie bedzie to miało wpływu na efekt konsumpcyjny ? pytam bo złowiłem pare ryb z hjakimis dziwnymi objawami nie chce sie wczuwac co to takiego a na zapas dałbym cos jako profilaktyke wiem ze to absurd ale tak czasami tez trzeba pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 27.06.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Nie ma profilaktyki na wszystko. Najczęściej podaje się preparaty odkażające w czasie transportu, kąpiele podczas odłowów i w sezonie produkcyjnym ew. witaminy - minerały (polfamix dla ryb) do paszy.Opisz objawy, może będę mógł Ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 27.06.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 wyglada to jak jakas rana ale nie wyglada to na uszkodzenia po np szczupakutakie cos jakby po pijawce cholera wie jak to opisacnastepnym razem postaram sie zrobic fotke i wkleic na forumpozdr i spadam bo mam strasznie ch...dzisiaj humor:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 28.06.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Jeśli miałeś na myśli krwawe wybroczyny, czasem mogą mieć charakter fizjologiczny tzn nie mający podłoża chorobowego.Ślady po pijawkach są małe i okrągłe mniej więcej.Jeśli nie masz śnięć, to nie szukaj dziury w całym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 28.06.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 A cóż zrobić skoro staw został wykopany na mojej łace, pow łaki 3ha, stawu 400m2 gł.około 1.5m bez żadnych zgłoszeń w gminie itd.Zgłosić i czekać 30 dni liczac,że sie uda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 28.06.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Chcesz zgłosić, że jakaś łachudra Ci staw na Twojej łące wykopała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dastin 07.07.2008 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 witamchce wykopac staw na dzialce ktora czesciowo jest przeznaczona pod budowe a czeciowo jest jako V i VI klasa ziemi jako pastwiska i na tej czesci chce kopac rozumiem ze mam to zglosic jako zbiornik na zbierani wody opadowej do wykorzystania do podlewania reszty podworka i uprawy (niby).dzialka ma 33ary szerokosc dzialki jest 17,5m ile metrow musze zostawic odleglosci od sasiadow granicy aby bylo ok? staw chce wykopac o rozmiarach 20m x 9m i glebokosci okolo 2m ,tak aby zostawic po 4m od kazdej granicy. prosze o wskazowki i porady . PILNE.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 07.07.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 witam chce wykopac staw na dzialce ktora czesciowo jest przeznaczona pod budowe a czeciowo jest jako V i VI klasa ziemi jako pastwiska i na tej czesci chce kopac rozumiem ze mam to zglosic jako zbiornik na zbierani wody opadowej do wykorzystania do podlewania reszty podworka i uprawy (niby). dzialka ma 33ary szerokosc dzialki jest 17,5m ile metrow musze zostawic odleglosci od sasiadow granicy aby bylo ok? staw chce wykopac o rozmiarach 20m x 9m i glebokosci okolo 2m ,tak aby zostawic po 4m od kazdej granicy. prosze o wskazowki i porady . PILNE. pozdrawiam mysle ze bedzie 4 m OK dowiedz sie tylko dokładnie czy jeszcze ten numer przechodzi-jak ja kopałem to przechodził-aczkolwiek mój staw jest ok 13 razy mniejszy od pozostałej pow pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 08.07.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Zazwyczaj regulują to przepisy - radzę dowiedzieć się w stosownym urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkrzysiek 14.07.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 mam pytanie:w moim stawie niestety zabrakło tlenu, gdy kilka ryb zdechło ja wyłapałem resztę i uśmierciłem, czy te ryby nadają się do jedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 15.07.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 mam pytanie: w moim stawie niestety zabrakło tlenu, gdy kilka ryb zdechło ja wyłapałem resztę i uśmierciłem, czy te ryby nadają się do jedzenia? kretynska prowokacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 15.07.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Skąd wiesz, że zabrakło tlenu ?Uśmiercone ryby zapewne nadają się do jedzenia, chyba , że przyczyna śmierci była inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkrzysiek 15.07.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 dzięki cyprinus za odpowiedź nie jestem pewny co do przyczynyrano gdy przyjechałem nad staw ryby pływały po wierzchu i 'łapały' powietrze.na drugi dzień kilka ryb zdechło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts