_weynrob_ 07.02.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Z chęcia bym ci pomógł ale nic nie mam na ten temat-a uważam że może być ciekawy-poszukaj w necie ale jak znam zycie to sa tematy które w necie sa opisane tragicznie albo wręcz wcalepowodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 09.02.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 W necie są same ogólniki , a mnie interesują szczegóły. Widzę, że nie da się pójść na skróty i muszę skontaktować się z kolegami z branży, którzy już coś robią w taj materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondyna 11.02.2005 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Witam z ciekawościa czytałam o stawie,też posiadam niewielką sadzawke 14*10 i mam pytanie jesli mozna,jak "wytepic" pałki ,ktore sobie sama posadziłam i teraz już nie panuje nad nimi,słyszałam ze wystarczy je obciąć pod lustrem wody i zdechna-czy to prawda?dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 12.02.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Witaj:) Na razie to ja sadzę a nie likwiduje ale nie wiem czy mnie to nie spotka z ajakiś czas:)) co do twoich metod to mam jakies wątpliwosci czy to cos da:( ja u siebie zauważyłem że pałki rosną ale tylko na płytkiej wodzie wiec najlepiej weź dużą koparke i zrób z sadzawki duuuuzy staw i głęboki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 13.02.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 To prawda z tą głębokością. Ale nawet jeśli wykopiesz głęboki staw, poziom wody może się obniżyć, a wtedy dojdzie do ekspansji roślinności twardej. Oczywiście, możesz przycinać, ale efekt będzie tylko wtedy,gdy praktycznie nie będzie tkanki z chlorofilem - także pod wodą. A więc raczej polecam Roundup - silne dawki powtarzane co 3-4 tyg aż do skutku. Opryskujesz oczywiście części zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 14.03.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blondyna 15.03.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 cyprinus a co z moimi rybami?zabami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 26.03.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 W teorii nieszkodliwy ale w praktyce w małym zbiorniku szkodliwy-tak słyszałem--nie sprawdzałem A u mnie wczoraj odmarzł nareszcie staw-no i widziałem w nim 2 PŁYWAJĄCE szczupaki!!!! pozdrawiam wszystkich miłosników tematu stawowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 28.03.2005 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 robi a jak pływały?? mam nadzieję, że nie brzuszkami do góry pozdrawiam Cię serdecznie i Twoje rybki pływające kiedy zaczynasz wędkowanie?? izz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 28.03.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Pływały sobie super bystro Nie wiem tylko czy ten twój jesiotr zime przetrwał w dobrej kondycji A wędkowanie zaczynam 1 maja wpadniesz połowić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 28.03.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Pływały sobie super bystro Nie wiem tylko czy ten twój jesiotr zime przetrwał w dobrej kondycji A wędkowanie zaczynam 1 maja wpadniesz połowić ? jesiotr jeśli nie przetrwał to ......... będzie mi smutno ale.........., jestem dobrej myśli, że wybierzesz mi innego a na wędkowanie przyjadę a jakże na trzy dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 09.04.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2005 robi pozwolisz, że stuknę sobie 500 posta na Twoim wątku ................................................................................... sezon wędkarski tuż tuż................................................. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 10.04.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2005 Nie widze problemu mój ty.................przyszły wędkarzu Może zrobię dzisiaj nieoficjalne rozpoczęcie sezonu wędkarskiego Pozdrawiam wszystkich wędkarzy i innych maniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
old_rysiu 16.04.2005 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 W moim ogrodzie - chcę zbudować staw. Ot taki do pływania latem, na łyżwy zimą . Nie ukrywam, że powinny tam pływać rybki. Nie jakieś tam wymyślate kolorowe, ale nasze rodzime. Staw chcę mieć izolowany i nie będzie miał dopływu ( obce potoki, rzeczki ). Chciałem przeznaczyć na to miejsce prostokąd 25 x 50 metrów. Czy istnieją jakieś ograniczenia prawne na wykonanie takiego stawu? Czy muszę mieć pozwolenie i skąd je wyrwać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 16.04.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Musisz wykonać projekt takiego oczka - basenu i wystapić do gminy o pozwolenie budowlane. Zwykłego zgłoszenia wymagają oczka o powierzchni do 30 m.kw. W niektórych przypadkach gmina moze wymagać tzw. warunków wodno - prawnych, wykonanych przez hydrogeologa, a to kosztuje zazwyczaj około 5.000 zł (!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
old_rysiu 16.04.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Dzięki za podpowiedź. Trochę to komplikuje mi sprawy Muszę trochę pogrzebać, co da się zrobić aby uniknąć takich kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dop729 17.04.2005 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Witajcie wszyscy miłośnicy stawów i oczek wodnych. przejrzałem wasze wypowiedzi i nasunęło mi się pare uwag. Mam stawek o pow. 120m2 i głębokości ok.3m. wykopłem go w lipcu jest to ważne gdyż miałem czas na utwardzenie boków. Wczoraj oglądałem staw kopany jesieną utwardzony ławą betonową i wyłożony płytami .Wypompowali wodę .zabezpieczenie boków to ruina. Koszt kopania mojego stawu to 500zł+ obiad i flaszka. Wykopałem go bez żadnej zgody 3m od mieszkamia sąsiada na starym oczku.Geodeci przy pomiarach nanieśli go na plan i jest ok. Podatek wzrósl mi ok.10zł w skali roku. Za 25zł. w gospodarstwie rybnym kupiłem narybku .Nic specjalnego karasie liny.karpie, płocie. Było tego drobiazgu całe wiadro pięknie przezimowały. Mam tylko jeden poblem. Latem staw zarasta długimi nitkowatymi glonami które usuwam ręcznie jest to kłopotłiwe .Czy zna ktoś sposób na ich niszczenie ,bez chemi. POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 21.04.2005 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Posadź rośliny naczyniowe, mniej biogenów zostanie dla glonów.Gęsta obsada ryb żerujących dnie zmniejszy przejżystość wody i ograniczy rozwój glonów. Glony skłębione przy powierzchni posyp wapnem tlenkowym nawozowym.Przy silnym zakwicie - siarczan miedzi ok. 2.5 kg/ha rozpuszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 21.04.2005 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Aha, no i jeszcze na temat Roundupu. Jest nieszkodliwy dla ryb, można go stosować bez obaw w zarybionym stawie. Sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 26.04.2005 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 A u mnie zdychaja jak muchy jesiotry już wyrzuciłem ze stawu 12 szt:(i co gorsze nie wiem czemu tak sie dzieje:(( po zimie to jedyne śnięte ryby w moim stawie!dziwne:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts