Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Staw - wątek zbiorczy o kopaniu własnego stawu na działce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj:)

Na razie to ja sadzę a nie likwiduje ale nie wiem czy mnie to nie spotka z ajakiś czas:))

co do twoich metod to mam jakies wątpliwosci czy to cos da:(

ja u siebie zauważyłem że pałki rosną ale tylko na płytkiej wodzie wiec najlepiej weź dużą koparke i zrób z sadzawki duuuuzy staw :) i głęboki :)

pozdrawiam

To prawda z tą głębokością. Ale nawet jeśli wykopiesz głęboki staw, poziom wody może się obniżyć, a wtedy dojdzie do ekspansji roślinności twardej. Oczywiście, możesz przycinać, ale efekt będzie tylko wtedy,gdy praktycznie nie będzie tkanki z chlorofilem - także pod wodą. A więc raczej polecam Roundup - silne dawki powtarzane co 3-4 tyg aż do skutku. Opryskujesz oczywiście części zielone.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Pływały sobie super bystro :lol:

Nie wiem tylko czy ten twój jesiotr zime przetrwał w dobrej kondycji :wink:

A wędkowanie zaczynam 1 maja :D wpadniesz połowić ? :wink:

jesiotr jeśli nie przetrwał :cry: to ......... będzie mi smutno

ale.........., jestem dobrej myśli, że wybierzesz mi innego :wink:

a na wędkowanie przyjadę a jakże

na trzy dni :lol:

• 2 weeks później...

W moim ogrodzie - chcę zbudować staw. Ot taki do pływania latem, na łyżwy zimą :-). Nie ukrywam, że powinny tam pływać rybki. Nie jakieś tam wymyślate kolorowe, ale nasze rodzime. Staw chcę mieć izolowany i nie będzie miał dopływu ( obce potoki, rzeczki ). Chciałem przeznaczyć na to miejsce prostokąd 25 x 50 metrów.

Czy istnieją jakieś ograniczenia prawne na wykonanie takiego stawu? Czy muszę mieć pozwolenie i skąd je wyrwać??

Musisz wykonać projekt takiego oczka - basenu i wystapić do gminy o pozwolenie budowlane. Zwykłego zgłoszenia wymagają oczka o powierzchni do 30 m.kw. W niektórych przypadkach gmina moze wymagać tzw. warunków wodno - prawnych, wykonanych przez hydrogeologa, a to kosztuje zazwyczaj około 5.000 zł (!)

Witajcie wszyscy miłośnicy stawów i oczek wodnych.

przejrzałem wasze wypowiedzi i nasunęło mi się pare uwag. Mam stawek o pow. 120m2 i głębokości ok.3m. wykopłem go w lipcu jest to ważne gdyż miałem czas na utwardzenie boków. Wczoraj oglądałem staw kopany jesieną utwardzony ławą betonową i wyłożony płytami .Wypompowali wodę .zabezpieczenie boków to ruina.

Koszt kopania mojego stawu to 500zł+ obiad i flaszka. Wykopałem go bez żadnej zgody 3m od mieszkamia sąsiada na starym oczku.Geodeci przy pomiarach nanieśli go na plan i jest ok. Podatek wzrósl mi ok.10zł w skali roku. Za 25zł. w gospodarstwie rybnym kupiłem narybku .Nic specjalnego karasie liny.karpie, płocie. Było tego drobiazgu całe wiadro pięknie przezimowały.

Mam tylko jeden poblem. Latem staw zarasta długimi nitkowatymi glonami

które usuwam ręcznie jest to kłopotłiwe .Czy zna ktoś sposób na ich niszczenie ,bez chemi. POZDROWIENIA