Struś1719499975 05.07.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Witam Proszę o opinie i doświadczenia tych z Was, którzy coś wiedzą na temat stawów naturalnych. Zamieżam wykonać staw o powierzchni 1000-1500 m. Głębokość do 2 m. Dodam iż poziom wód gruntowych jest na -1m, więc z wodą nie powinno być problemów. Moje główne pytania to: 1 Jak zabezpieczać brzegi wykopu ( bo przecież nie będzie wykładany folią) ??? 2 W jaki sposób, przy takim poziomie wody modelować półki na rośliny? 3,. CZy istnieje jakaś technika zasypywania dna żwirem by nie było muliste (chciałbym zrobić tam kawałek plaży i możliwość kąpieli bez brodzenia w mule) ?? 4. Jakieś inne rzeczy na które powinienem zwrócić uwagę ?? Z góry dziękuje za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg5 07.07.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Wykonasz staw naturalny ? czy raczej sztuczny zbiornik ?Do izolacji przed przesiąkaniem - glina.Plaża i kompielisko - kilka wywrotek piasku.ale czegokolwiek nie zrobisz nie będzie to naturalne.W jaki sposób zapewnisz wymianę wody ? Bo niestety bez przynajmniej minimalnego przepływu woda zacznie woniać aż przykro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Struś1719499975 08.07.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2005 Nie muszę uszczelniać, ponieważ woda stoi na stałym poziomieA do wymiany mam zamiar użyć pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 11.08.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Witam! Mam zamiar wykopać staw na działce,czy muszę mieć pozwolenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babich 11.08.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 o ile dobrze pamiętam to do pow. 30 m2 stawu, pozwolenia nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 11.08.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 planuję dużo większy, czy łatwo jest uzyskać pozwolenie?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babich 11.08.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Tego niestety nie wiem, ale jest to chyba kosztowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 11.08.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 zła nowina, ale dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 13.08.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2005 Jak chcesz żeby staw miał połączenie z jakąś wodą płynącą, a nawet zwykłym rowem, to trzeba jeszcze uzyskać pozwolenie wodno-prawne.Mnie projektant zawołał za sporządzenie projektu stawiku 300 m2 2,5 tyś. łącznie z powyższym pozwoleniem. Sam nie wiem czy to dobra cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 16.08.2005 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 dzięki............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 18.08.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Witam! czy takie same procedury dotyczą oczka wodnego o pow. ponad 50m2,bo koszty i procedury związane z wykopaniem stawu mnie powaliły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 18.08.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Niestety nawet oczko 31m2, to według przepisów staw i trzeba do jego wykonania pozwolenia na budowę (oczywiście w praktyce jest trochę inaczej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesq 19.08.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Czy są jakieś przepisy określające czy mogę wybudować bez pozwolenia dwa oczka wodne o pow. powiedzmy 29 m2 połączone ze sobą na całej szerokości (ew. na niewielkim odcinku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 19.08.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 bardzo ciekawe spostrzeżenie,może da się jakoś obejść te durne przepisy.........? może ktoś ma wiedzę na ten temat????????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesq 22.08.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 Jak tak już gdybamy to można zgłosić np. 2 mniejsze stawy o głębokości np. 90 cm, zalać wodą na np. 180 cm a w przypadku kontroli powiedzieć że nieoczekiwanie podniósł sie poziom wód w okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 31.08.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 WŁAŚNIE DZIŚ ZAKOŃCZYLIŚMY KOPANIE STAWU.TRWAŁO TO OKOŁO 14GODZIN PRACY KOPARKI.MAMY NADZIEJE ŻE BĘDZIE WYGLĄDAĆ SUPER JAK DOJDZIE CAŁA ROSLINNOŚĆ I WODA .JAK NA RAZIE MAMY JEJ OKOŁO 0,5-0,8m. GŁĘBOKOŚCI.WYGLĄDA NA TO ŻE WODA NAJDZIE.CHCIAŁABYM DORADZIĆ JEŚLI BĘDZIECIE KOPAĆ BIEŻCIE OD RAZU STARA ŻEBY ZIEMIE PRZEWIEŻĆ W ODPOWIEDNIE MIEJSCE -BO INACZEJ ZNISZCZONY CAŁY TRAWNIK I CZASU ZESZŁO SPORO NA PRZESUWANIU ZIEMI W ODPOWIEDNIE MIEJSCE.AJESLI CHODZI O CENY TO NA POCZĄTKU TEŻ NAS ZSZOKOWAŁY ALE JAK SIĘ TROCHE ROZEJRZELIŚMY TO UDAŁO SIE TO ZROBIĆ ZA MAŁE PIENIADZE .(600zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 05.09.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 gratulacje,a jaka pow. tego stawu i jakie były formalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 11.09.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 pozwolenie na staw-oczko wodne-zbiornik wodny na deszczówke załatwiliśmy w ten sam sposób jaki załatwia się pozwolenie na ogrodzenie. myślę że pomogło nam to ,że do tego oczka będziemy odprowadzać deszczówkę z całego terenu-oni bardzo lubią ekologiczne rozwiązania. ogólnie do zrobienia stawu-oczka wodnego do powierzchni 36m nie potrzeba specjalej zgody tylko zgłoszenie ,natomiast powyżej tych metrów muszą być specjalne zgody i zaczynają się chocki-klocki. Nasz staw maokoło 35m ale do tego mam taką samą plaże pogłębioną na łyche kopary z odpowiednim spadkiem do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 12.09.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 dzięki za informacje i pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 12.09.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Witam,ja również planuję założyć dość duże oczko - ok.600m2, w podłożu mam glinę , wię nie chcę już niczym uszczelniać dna. Polki na rośliny też wymodeluję w gliniastym podłożu. Chciałbym połączyć oczko ze sztucznym strumieniem. Czy ktoś wie, czy w takim przypadku strumień też musi się znaleźć w projekcie? Ile taki projekt powinien kosztować i kto może go zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts