james 12.09.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 A po co zabezpieczać brzegi ? Zrobić odpowiednie (1:3) nachylenie skarp a poziom wody będzie się utrzymywał sam, bo jest to uwarunkowane poziomem wód gruntowych. W takich dużych stawach nie robi się półek, tak jak w małym oczku , tylko różnicuje się strefy głębokości. Dno nie może być równe jak "patelnia". Aby wysypać równo dno, piaskiem czy żwirem, najlepiej nasypać odpowiednią warstwę na lód (jasne że nie może być za cienki), a na wiosnę wszystko ładnie opadnie na dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 15.09.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 a myślałeś nad pozwoleniem, bo tylko do 30m2 możzna ,powyżej 30m2 wymagane jest pozwolenie ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 15.09.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Witam Proszę o opinie i doświadczenia tych z Was, którzy coś wiedzą na temat stawów naturalnych. Zamieżam wykonać staw o powierzchni 1000-1500 m. Głębokość do 2 m. Dodam iż poziom wód gruntowych jest na -1m, więc z wodą nie powinno być problemów. Moje główne pytania to: 1 Jak zabezpieczać brzegi wykopu ( bo przecież nie będzie wykładany folią) ??? 2 W jaki sposób, przy takim poziomie wody modelować półki na rośliny? 3,. CZy istnieje jakaś technika zasypywania dna żwirem by nie było muliste (chciałbym zrobić tam kawałek plaży i możliwość kąpieli bez brodzenia w mule) ?? 4. Jakieś inne rzeczy na które powinienem zwrócić uwagę ?? Z góry dziękuje za podpowiedź. www.staw.bieleccy.com.pl tu masz mnóstwo info, ja tez zabieram sie za budowe stawu i mam mn ostwo dylematów http://staw.bieleccy.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olena 17.09.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 w Numerze Specjalnym Muratora 3/2005 jest artykuł na ten temat (strona 81). Nawet i my się zastanawialismy nad stawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staszek0 25.09.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 zamierzam wykopac staw 15 x 30; jakie sa przepisy budoowlane regulujace jegompolozenie? ile metrow od dzialki sasiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 25.09.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Niestety, ale chyba będzie kłopot z tymi metrami. Przypuszczam że w odniesieniu do stawu ,takiej odległości nie ma w żadnym konkretnym przepisie. Jak to w Polsce. Czyli znów wszystko zależy od interpretacji urzędnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 25.09.2005 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 z tego co się oriętuję to musisz mieć pozwolenie , do 30m2 bez pozwolenia ,co do tych przepisów to sam chętnie bym się czegoś dowiedział.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elka20 27.10.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 W ogrodzie mam staw o wymiarach 34mx17m, który był żle wykopany (dwa brzegi pionowe) i dlatego wypłycił się i zamulił, a strome brzegi uległy uszkodzeniu.Może ktoś wie jak uratować brzegi, by staw nie "powiekszał się", jak zeskosować stome brzegi i czym je zabezpieczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 27.10.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 W ogrodzie mam staw o wymiarach 34mx17m, który był żle wykopany (dwa brzegi pionowe) i dlatego wypłycił się i zamulił, a strome brzegi uległy uszkodzeniu.Może ktoś wie jak uratować brzegi, by staw nie "powiekszał się", jak zeskosować stome brzegi i czym je zabezpieczyć ? A co tu wiedzieć ? Bierz koparę niech uformuje skarpy o nachyleniu 1:2 od poziomu terenu do dna stawu a przy okazji pogłębi staw. Skarpy powyżej lustra wody obsiej trawą albo roślinnością wodną i ciesz się wspaniałym widokiem własnego kawałka wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 28.10.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 można też brzegi umocnić , wbijając drewniane paliki i obkładając je faszyną , widziałem takie rozwiązanie ,wyglądało to dosyć estetycznie i spełniało swoje zadanie....... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimij 08.11.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 witam, mam zamiar wykopać sobie staw rybny i dowiedziałem się we właściwychurzędach że muszę zdobyć pozwolenie na budowę i potrzebny będzie do tego wyłącznie projekt budowlany, bo na taki mały staw rybny nawłasne potrzeby (ok 800m2 powierzchni) nie potrzeba żadnych wodno-prawnych papierów ani tym bardziej z ochrony środowiska. Kto może taki projekt wykonać, jakieś specjalne uprawnienia do tego sąpotrzebne i ile to może kosztować?Jak powinien wyglądać/co zawierać projekt budowlany takiego stawu rybnego? pozdr. T.J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 08.11.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Projektant musi mieć uprawnienia budowlane - specjalność wodno melioracyjna. Projekt musi zawierać mapę zagospodarowania terenu stawu , profil podłużny, przekrój poprzeczny, wykaz zainteresowanych stron, mapę ewidencyjną, wypisy z rejestru gruntów, wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania. Ponadto w części opisowej obliczenia powierzchni:stawu, dna stawu,lustra wody, objętość wody , rzędne zwierciadła wody, dna itd. Projektant określa też wpływ stawu na wody podziemne, środowisko. Przy niedużym stawie to zwykłe bicie piany,ale niestety, do pozwolenia na budowę projekt musi być.Konieczność pozwolenia wodno-prawnego nie zależy od wielkości stawu, tylko od tego czy właściciel stawu korzysta z wód płynących (zasilanie albo odpływ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimij 08.11.2005 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 dzięki za info Konieczność pozwolenia wodno-prawnego nie zależy od wielkości stawu, tylko od tego czy właściciel stawu korzysta z wód płynących (zasilanie albo odpływ) teraz jasność, nie ma dopływów nie ma odpływów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOBOAX 12.11.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 jimij napisał:mam zamiar wykopać sobie staw rybny i dowiedziałem się we właściwych urzędach że muszę zdobyć pozwolenie na budowę i potrzebny będzie do tego wyłącznie projekt budowlany, bo na taki mały staw rybny na własne potrzeby (ok 800m2 powierzchni) nie potrzeba żadnych wodno-prawnych papierów ani tym bardziej z ochrony środowiska. Też mam zamiar kopać staw ,właściwe urzędy to jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimij 12.11.2005 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 np starostwo powiatowe, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 12.11.2005 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Czyżby przepisy się aż tak bardzo zmieniły??? dokładnie rok temu załatwiałmam sprawę stawu. Wyglądało to tak. Musiałam uzyskać pozwolenie wodno-prawne. Do tego potrzebowałam tzw. operat wodno-prawny. Jest to zbiór dokumentów, o których pisał james plus do tego część opisowa:( Cel i zakres korzystania z wody, lokalizacja obiektu wodnego, dane własnościowe, charakterystyka hydrologiczno-techniczna, opady atmosferyczne oraz potrzeby wodne stawu, założenia chodowlane, wpływ stawu na tereny przyległe, rodzaj znaków wodnych). Nie mam żadnych odpływów ani dopływów a mimo to wymagano od nas pozwolenia wodno-prawnego. Staw ma 400m2. Dokumenty te składa się w Starostwie w Wydziale ochrony środowiska. Najlepiej popytać w Starostwie kto w okolicy takie papiery robi. Z tego co wiem nie są wymagane jakieś szczególne dokumety aby to wykonać, trzeba tylko się na tym znać. Przy niedużym stawie niestety też tych dokumentów wymagają i nie próbowałabym robić stawu bez tych dokumentów. Opracowanie tych dokmuentów kosztowały mnie coś około 500zł ale nie muszę się martwić że jakiś życzliwy sąsiad za parę latek doniesie na mnie. Koszt wykopania stawu jest dość wysoki ale zakopanie go będzie kosztować dużo więcej a z tego co wiem to właśnie kary pieniężne i zakopanie stawu są praktykowane jako kara za samowolkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimij 12.11.2005 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 przepisy przepisami a i tak wszystko zależy od miejscowych urzędników, właśnie niedawno się o tym przekonałem: "... a to właściwie trzeba ale zrobi pan inaczej ........ itd. " gorzej będzie jak przy oddawaniu tych papierów jakiś inny urzędnik stwierdzi jednak że trzeba było zrobić coś innego, wszystko to jakieś popieprzone pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 13.11.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 U mnie dokładnie tak było - sam pan kierownik powiedział nam że mamy tylko dostarczyć wniosek, dokumenty potwierdzające własność działki i warunki zagospodarowania terenu z wpisanym stawem bo przy takim małym stawie na własne potrzeby nie będą się wygłupiać. Po złożeniu dokumentów i odczekaniu 2 tygodni okazało się że jednak potrzebny jest operat wodno-prawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 13.11.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Tutaj był podobny temathttp://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12949&highlight=budowa+stawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 13.11.2005 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Chciałem tylko dodać, że uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego to nie wszystko. Mając takie pozwolenie trzeba skompletować 4 egz. projektu budowlanego stawu i złożyć w starostwie wniosek o pozwolenie na budowę. Tak jak przy budowie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts