_weynrob_ 09.10.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Piękna dziura w ziemi. Założysz folię, czy też masz wysoki poziom wody gruntowej? Staw z folią? toz to wbrew naturze pozdr Witam Jak mi się wydaje weynrob twoja dziura z wodą też nie była od zawsze. Folia ? Czasami nie mozna inaczej i trzeba tochę bardziej naturze dopomóc. Pozdrawiam wszystkich Ps. Meriadok oby tak dalej Nie wiem o co ci chodzi Moze rozwiniesz swoja błyskotliwą mysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 09.10.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Piękna dziura w ziemi. Założysz folię, czy też masz wysoki poziom wody gruntowej? Staw z folią? toz to wbrew naturze pozdr Witam Jak mi się wydaje weynrob twoja dziura z wodą też nie była od zawsze. Folia ? Czasami nie mozna inaczej i trzeba tochę bardziej naturze dopomóc. Pozdrawiam wszystkich Ps. Meriadok oby tak dalej Nie wiem o co ci chodzi Moze rozwiniesz swoja błyskotliwą mysl O nic mi nie chodzi . Luźna dygresja opisująca rzeczywistość - nic więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 09.10.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Gdy kopałem swoją dziurę, musiałem postawić dwie pompy, takie było parcie wody. Wysoki poziom wody gruntowej i piasek , staw napełniał się błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 09.10.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Gdy kopałem swoją dziurę, musiałem postawić dwie pompy, takie było parcie wody. Wysoki poziom wody gruntowej i piasek , staw napełniał się błyskawicznie. Wszystkie przypadki tego typu co znam to sie konczyły równie szybkim obnizaniem sie poziomu w suche lato A u mnie nachodziła wolno-wykopany staw w glinie- ale wahniecia max -min w lato to max ok 30 cm w stawie ,a teraz zrobiłem dopływ wody do stawu i mam dodatkowo ok 50 zm wiecej niz na wiosne gdy był max A wiec teraz mam ponad 2 m wody w stawie-tzn średnio ok 2 m bo max ok 2.3 m ale sa i miejsca płytsze-1-1.5 m pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 09.10.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 To prawda, wachania poziomu wody są duże i dlatego zamierzam pogłębić i trochę powiększyć mój stawik - tak, by w najgorszym wypadku było około1,5 m głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 09.10.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 To prawda, wachania poziomu wody są duże i dlatego zamierzam pogłębić i trochę powiększyć mój stawik - tak, by w najgorszym wypadku było około1,5 m głębokości. Wiem ze to nie miejsce na to co pisze ale odpowiedz mi na moja prywatna wiadomosc do ciebie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 10.10.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Chwilowo nie działa mi neostrada w domu. Odpowiem gdy tylko odbiorę wiadomość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meriadok 10.10.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 mam pytanko dotyczące sadzenia roślin w stawie czy lepiej je sadzić jesienią czy wiosną ?? może lepiej poczekać aż po kopaniu stawu burty się utwardzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 10.10.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 poczekaj troche niech sie wszystko ustabilizuje i zacznij sadzic wiosnąpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 12.10.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 A dzisiaj wpuściłem 15 małych amurów i 15 linów ale linów to mam sporo - to tak okazyjnie ciekawe co z tych amurów wyrosnie i jeszcze jedno spostrzeżenie-mam kupe małych szczupaków w stawie nie wiem czy nie za duzo ich tam pływa pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 12.10.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Pod koniec przyszłego roku już będziesz wiedział, czy nie za dużo ich tam pływa ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 12.10.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 mysle ze cześc z nich zjedza wieksze szczupaki - a jak nie to trzeba na nie jakos polowac a tych amurów to nie za duzo jak dla mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monica32 13.10.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Mam podobna sytuacje , zakupilam dzialke 70 arow z istniejacym stawem od ponad 30-40 lat, jest on nawet widoczny na zdjeciach bardzo starych u bylego wlasciciela.w tej chwili mam bardzo duzo problemow poniewaz pod stawem moim i sasiednimi stawami zrobiony jest nielegalny dren od pobliskich rolnikow ktorym do stawu wplywaja gowna z papierem toaletowym. Teraz urzednicy sie dopatrzyli zena staw nie ma pozwolenia i zostal nielegalnie utworzony. Co mam robic? czy sa jakies przepisy ktore mowia o tym ze to jest przedawnienie lub to bylo w gestii starego wlasciciela ja jestem niczemu winna? Doradzcie cos, sprawdze jeszcze tylko czy na mapce jest jakis slad ze jest tam staw. Pomózcie!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 15.10.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 WitamChciałbym mieć staw naturalny bez folii, wody gruntowe znajdują się na 3m, czy jest szansa na wybudowanie naturalnego zbiornika "pełnego" wody przez cały rok...????????pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 15.10.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 A dzisiaj wpuściłem 15 małych amurów i 15 linów ale linów to mam sporo - to tak okazyjnie ciekawe co z tych amurów wyrosnie zapewne duże amury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 15.10.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 osobiście wolę szczupaki od amurów...a tak na marginesie co z moim stawem.........??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 15.10.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 jak odpowiednio wykopiesz/rozkopiesz "dziurę' to bedzie Ok ale wiem ze to trudne w realizacji przy takim poziomie wody gruntowejzrób najlepiej "próbny' wykop i zobacz jak to wyglądapozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 15.10.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 A dzisiaj wpuściłem 15 małych amurów i 15 linów ale linów to mam sporo - to tak okazyjnie ciekawe co z tych amurów wyrosnie zapewne duże amury No nie koniecznie przy tych szczupakach i sumach ale ponoc amur to sprytna ryba i nie da sie tak łatwo zjesc byle jakiemu szczupakowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.10.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Staje okoniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 16.10.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 dzięki za cenne uwagi na temat stawu, słyszałem że jest patent na uszczelnienie boczne wykopu gliną , przy założeniu że dno będzie z gliny, może ktoś z was coś słyszał na ten temat, a może to nierealne....? PS. Co do tych amurów to chyba trochę przesadziłeś, 15 sztuk to dość dużo biorąc pod uwagę ich szybki wzrost i spustoszenie jakie robią w roślinności,która stanowi naturalne miejsce rozrodu rodzimych gatunków ryb , może to zachwiać naturalny ekosystem....!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts