Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Staw - wątek zbiorczy o kopaniu własnego stawu na działce

Recommended Posts

Piękna dziura w ziemi. Założysz folię, czy też masz wysoki poziom wody gruntowej?

Staw z folią?:) toz to wbrew naturze :)

pozdr

Witam

Jak mi się wydaje weynrob twoja dziura z wodą też nie była od zawsze. Folia ? Czasami nie mozna inaczej i trzeba tochę bardziej naturze dopomóc. :wink:

Pozdrawiam wszystkich

Ps. Meriadok oby tak dalej :D

Nie wiem o co ci chodzi :-? Moze rozwiniesz swoja błyskotliwą mysl :D

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piękna dziura w ziemi. Założysz folię, czy też masz wysoki poziom wody gruntowej?

Staw z folią?:) toz to wbrew naturze :)

pozdr

Witam

Jak mi się wydaje weynrob twoja dziura z wodą też nie była od zawsze. Folia ? Czasami nie mozna inaczej i trzeba tochę bardziej naturze dopomóc. :wink:

Pozdrawiam wszystkich

Ps. Meriadok oby tak dalej :D

Nie wiem o co ci chodzi :-? Moze rozwiniesz swoja błyskotliwą mysl :D

O nic mi nie chodzi :-? . Luźna dygresja opisująca rzeczywistość - nic więcej :D

Gdy kopałem swoją dziurę, musiałem postawić dwie pompy, takie było parcie wody. Wysoki poziom wody gruntowej i piasek , staw napełniał się błyskawicznie.

Wszystkie przypadki tego typu co znam to sie konczyły równie szybkim obnizaniem sie poziomu w suche lato

A u mnie nachodziła wolno-wykopany staw w glinie- ale wahniecia max -min w lato to max ok 30 cm w stawie ,a teraz zrobiłem dopływ wody do stawu i mam dodatkowo ok 50 zm wiecej niz na wiosne gdy był max :)

A wiec teraz mam ponad 2 m wody w stawie-tzn średnio ok 2 m bo max ok 2.3 m ale sa i miejsca płytsze-1-1.5 m

pozdr

Mam podobna sytuacje , zakupilam dzialke 70 arow z istniejacym stawem od ponad 30-40 lat, jest on nawet widoczny na zdjeciach bardzo starych u bylego wlasciciela.w tej chwili mam bardzo duzo problemow poniewaz pod stawem moim i sasiednimi stawami zrobiony jest nielegalny dren od pobliskich rolnikow ktorym do stawu wplywaja gowna z papierem toaletowym. Teraz urzednicy sie dopatrzyli zena staw nie ma pozwolenia i zostal nielegalnie utworzony. Co mam robic? czy sa jakies przepisy ktore mowia o tym ze to jest przedawnienie lub to bylo w gestii starego wlasciciela ja jestem niczemu winna? Doradzcie cos, sprawdze jeszcze tylko czy na mapce jest jakis slad ze jest tam staw. Pomózcie!!!!!!!!!!!

dzięki za cenne uwagi na temat stawu, słyszałem że jest patent na uszczelnienie boczne wykopu gliną , przy założeniu że dno będzie z gliny, może ktoś z was coś słyszał na ten temat, a może to nierealne....?

PS. Co do tych amurów to chyba trochę przesadziłeś, 15 sztuk to dość dużo biorąc pod uwagę ich szybki wzrost i spustoszenie jakie robią w roślinności,która stanowi naturalne miejsce rozrodu rodzimych gatunków ryb , może to zachwiać naturalny ekosystem....!!!

pozdrawiam :D