Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Staw - wątek zbiorczy o kopaniu własnego stawu na działce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Na dwóch działkach sasiadujących jest staw, ta druga działka należy do sasiada. Chcielibyśmy przeprowadzić granicę na stawie, czyli zrobić dwa oddzielne stawy, czy ktoś wie jak tego dokonać i czy ktoś musi wyrazić na to zgodę, czy wystarczy moja decyzja?

za odpowiedz dziękuję

Powiem szczerze że nie wiem o co chodzi

dokładnie chodzi o podzielenie stawu

staw jest duży ale ma dwóch właścicieli, chciałabym podzielić staw i moją część zagospodarować jak chcę

A jak ten staw chcesz podzielic? moze rozwiniesz troche swoja mysl na ten temat :)

moze wstaw płot przes srodek stawu z siatką coby ryby nie przepływały za granice :D

ew usyp przez srodek groble :)

a wg mnie najlepiej go dzielic zimą :) piła spalinowa i przeciąc go na pół wg pomiarów :D tylko nie wiem co z tego wiosna pozostanie :)

pozdr

Wszystkie pomysły mi się podobają, zwłaszcza ten z piłą motorową, bo szybki i tani, ale chyba mało trwały. :D

Nie bardzo wiem, czy na stawie o pow ok 50 arów uda się zrobić groblę, nie znam nawet głębokości stawu, ale głęboki i mulisty jest. Nie wiem czy nie łatwiej byłoby przegrodzić siatką, ale czy byłoby to skuteczne, chcemy do stawu po oczyszczeniu wpuścić ryby. A jeżeli siatka to jaka i jak ją mocować?

A może ktoś dzielił staw?

pozd

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

witajcie, :D

jak kupowałem moją miedze pod budowę domu , to z założenia w pobliżu miał być staw. Teraz buduję dom i nie mam czasu aby się rozdrabniać i w tej kwestii, jednak cały czas nurtuje mnie taka sprawa.

Moja gleba to idealna na ceramikę budowlaną glina ( w pobliżu jest cegielnia z kopalnią odkrywkową), przy kopaniu pod piwnicę budynku nie natrafiliśmy nawet na gram żadnego żwirku itp. Jako, że było to na wiosnę to do wykopu napadało trochę deszczu. Glina chyżo nasiąkła i nawet najdrobniejszy ruch w wodzie sprawiał, ze woda stawała się mętna i nieatrakcyjna. :cry: Przypuszczam, że podobnie będzie w stawie z rybkami. Jak temu zapobiegać aby było dobrze i stosunkowo niedrogo? Wybetonować, wyłożyć faszynę, ułożyć folie? Jak przeciwdziałać obsuwaniu się brzegów ??

no mądrale podpowiedzcie coś :p