Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Staw - wątek zbiorczy o kopaniu własnego stawu na działce

Recommended Posts

nie ma lepszego miejsca pod staw niz glina - wiem bo tez mam wykopane w glinie :)

nie przejmuj sie mąceniem - to tylko efekt taki jest w małym wykopie

sprawdź lepiej na jakiej głebokosci utrzymuje sie woda gruntowa bo tam bedzie lustro tak mniej wiecej :)

jak jest w miare wysoko a tak mysle - to kop śmiało i wszystko bedzie OK

pogadaj z tymi z cegielni moze wykopia ci za gline na cegłe

pozdr

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chce wykopac staw wielkosci okolo 10m x 30m w kształcie owalu i glebokosci od 0,5m do okolo 2-2,5m w najglebszym miejscu. Teren to raczej piaski z wysoka woda gruntowa (okolo 0,5m) ,a na wierzchu spora ilosc czarnoziemu okolo 0,5m i nawet wiecej...teren raczej grzaski. Jakim sprzetem najlepiej wykopac taki staw zeby koszty mnie nie zjadły? Czy zwykły ctapilar (koparko-ładowarka) da sobie rade i czy nie bedzie wiecej jezdził w koło niz kopał? Czy moze poszukac jakis inny sprzet zeby poszlo mu to szybciej i momo ze drozej za godz. to w sumie wyjdzie taniej.

Ile czasu moze trwac wykopanie takiego stawu?

p.s.jak macie do polecenia firme z zielonej gory lub okolic z odpowiednim sprzetem to podajcie namiary

im wieksza koparka tym lepiej-taniej ale zalezy jeszcze co bedziesz robił z ziemią z wykopu

Ziemie z wykopu chce podzielic na 2 kupki czarna ziemia osobno i piach osobno.Piach wykorzystam do obsypania fundamentow bo dom bedzie troszke wyzej a czarna ziemie pozniej rozrzuce po dzialce..lub jak bedzie nadmiar to sprzedam. Nie wiem czasem czy nie powinienem rowniez zatrudnic jakas wywrotke zeby zwoziła mi wszystko w 1 miejsce..bo koparka sporo straci czasu na wozenie tego co wykopie.

W takim terenie sprawdza się też duża ładowarka czołowa - wykopie i wywiezie. Mieszkam nieopodal zielonogórskiego, u mnie też jest głównie piach, niestety bez czarnoziemu. Ja kopałem koparką, większość ziemi wywiozłem, część rozplantowałem spychem.

Jak sa takie warunki gruntowe to nie wiem czy sie sprawdzi :/

ja byłbym za duza koparką i samochodem

ale to wszystko jest do ustalenia w "terenie"

pozdr

W takim terenie sprawdza się też duża ładowarka czołowa - wykopie i wywiezie. Mieszkam nieopodal zielonogórskiego, u mnie też jest głównie piach, niestety bez czarnoziemu. Ja kopałem koparką, większość ziemi wywiozłem, część rozplantowałem spychem.

ładowarka nie da rady..odrazu sie zakopie przy nabieraniu.

Robiłem na tej działce droge i korytowałem ja catapilarem i całosc kopał tylna łycha,a potem zwozil na kupe przednia ale musiał nabierac od gory otwierajac przednia duza łyche a i tak nie nabierał pełnej bo czasami sie kopał.

Do kopania w tym terenie sie nie nadaje ładowarka.

Możesz usypać z tej ziemi obok stawu górkę, zrobić pompowany górski potok, poustawiać różności - studnię z żurawiem, myśliwską ambonę, ze dwa mostki, parę plastikowych żab, bocianie gniazdo etc - i sąsiedzi od razu dostaną czkawki z zazdrości. Jest takie cudo na obrzeżu Szprotawy, ciągle udoskonalane tak, że dostaję oczopląsu ilekroć przejeżdzam.

Witam

Zwykle potrzebne jest w takiej sytuacji pozwolenie wodno-prawne + w zależnośći od przewidywanej powierzchni stawu pozwolelenie na budowę

Koszty pozwoleń (pozw. wodno-prawne) ok 190 zł. Koszt budowy uzależniony od wielu czynników. Może wynosić od kilkunastu złotych (koszt zakupu łopaty) do ??? :wink:

Poszperaj na forum w postach poświęconych tej tematyce np tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=78805

lub tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=12949

Pozdrawiam

Ps. Dla wygody i ładu pytania proponuję zadawać w odpowiednich tematach. :)

• 3 weeks później...

Witam wszystkich

Zaciekawiły mnie Wasze rozważania. Przyłaczę się do tematu.

Wykopałem staw (w sumie wybagrowalem to co bylo) w 200* roku (* żeby ktos sie nie przyczepił, bo to samowola). Cieżki, zalany teren, glina, torf, sie dzialo. Prawie miesiac czasu 20 arów (50x40m), raz koparka (linowa) byla w stawie :( wbila sie w twarde dno i goscia sciagnelo z pontonu do stawu ledwo co przeżył, ale sie udalo, 2 John Deery wytargaly go na suchy lad.

Teraz marzy mi sie powiekszyc to do 70 arów.

Chciałbym sie Was poradzić, jak to zrobić.

1. Załatwiac te wszystkie papiery? (wczesniej tego nigdzie nie zgłaszalem, ale teraz to juz bedzie troche powierzchni, szczegolnie, ze przez staw przechodzi row melioracyjny, który jest na mapach)

2. Jaka metode kopania polecacie? Teraz, gdy wyszedlem z zalanego terenu myśle zeby sprobowac ruszyc to "detem". Teren jest równy, chociaz podmokly, a wody gruntowe wysoko. Myśle, że gdyby było suche lato poziom wod sie obnizy na tyle zeby w miare szybko wejsc ze spychaczem. Oczywiscie pozostawie groble rozdzielajaca aktualny staw od tego dołączanego. Później ja rozkopię.

Niewiem myśle, że przy takiej powierzchni koparka to porazka, bo bedzie za duzo przerzutów (a i tak rozpychania), a spychacz mam praktycznie za paliwo.

Troche chaotycznie, ale nie chce Was zanudzać.

pzdr i prosze o sugestie.

Karol

super miejsce

wyglada bardzo obiecujaco :)

jaki to rejon Polski?

co do prawnych aspektów to nie wiem jak to zrobic-spory ten staw ma byc jak 70 arów-pogadaj z kims jak to zrobic by sie nie wpakowac w problemy-ja bym kopał bez pozwolenia ale to zadna rada :D:D

mysle ze dt lub staliniec to dobry pomysł na takim obszarze-ew zaj,,duza koparka-taka min 1.5 m3

pozdr i zycze powodzenia w kopaniu-odezwe sie jeszcze niebawem