cyprinus 11.05.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Tak. Robią to po zachodzie słońca, bo ultrafiolet zabija ikrę.Może ktoś cię uszczęśliwił bez Twojej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentile 11.05.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 a to dobre. Bez mojej wiedzy to mogliby ryby wykraść ale żeby wpuszczać?. To przekracza ramy mojej wyobraźni i wkracza na obszeary raczej z gatunku Archiwum X. Istnieje jeszcze inna ewentualność, równie prawdopodobna, to wydra zarybiła mój staw i teraz zbiera żniwo, to co sie jej słusznie należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 15.05.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 W takim razie może jednak kaczki. W ramach taniego państwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 16.05.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Ostatecznie stanęło na 2 zbiornikach po 30m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.05.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Ostatecznie stanęło na 2 zbiornikach po 30m2 Ja tej jesieni wykopie jeden zbiornik ok 30m2 , w zasadzie moze byc nawet ciut wiekszy jak sie odpowiednio zrobi strefe bagienna. Zdecydowales sie juz jak bedziesz te zbiorniki uszczelnial? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 17.05.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 W zależności co znajdę w wykopie: glina albo gruba folia, jednak wolałabym glinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Camilla 23.05.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Witam,planujemy staw o wymiarach 17m*25m. Robimy wszystko zgodnie z prawem, bo nigdy nie wiadomo czy ktoś "życzliwy" nie zrobi nam kiedyś pod górkę.Wygląda to tak:1. Trzeba mieć w warunkach zabudowy info, że będzie tam staw. U nas nie było z tym problemu, składając wniosek o WZ na dom napisaliśmy, że chcemy też staw.2. Operat wodnoprawny (często zleca się go projektantom, ale mi bardzo mili panowie w urzędzie powiedzieli, że sama jestem w stanie go zrobić, i rzeczywiście, łatwizna, a ile zaoszczędziłam).3. Wniosek o pozwolenie wodnoprawne + 217zł. Pozwolenie dostałam w ciągu 3 tyg. 4. Teraz potrzebuje pozwolenia na budowę, więc: a. Zlecając projektantowi zrobienie planu zagospodarowania działki pod dom, zleciłam naniesienie też stawu. b. Mając mapkę, uzgodnienia itp. składam wniosek o pozwolenie na budowę domu i jednocześnie stawu (co do opłat to jeszcze ich nie znam, czekam na mapkę i dalej działam). Ważne info, trzeba napisać, że:- staw rybny (nie rekreacyjny, bo wtedy każą wyłączyć grunt z rolnych i są większe podatki)- amatorska hodowla ryb na cele własne- wydobyty urobek ziemny zostanie wykorzystany na własnym terenie poprzez usypanie wokół stawu, domu (jak się napisze, że wywóz, to się przyczepią że na sprzedaż). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Camilla 23.05.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Witam wszystkich.Wątek dłuuugi, zawierający wiele cennych informacji.Dłuższy czas przypatrywałam się wypowiedziom, aż w końcu postanowiłam dołączyć do rozmowy.Krótki opis mojej sytuacji:- mamy działkę ok. 23 ary- planujemy budowę domu i stawu o parametrach ok. 17m*25m Chciałabym podzielić się moimi informacjami nt. papierkowego załatwiania pozwolenia. Robimy wszystko zgodnie z prawem, bo nigdy nie wiadomo czy ktoś "życzliwy" nie zrobi nam kiedyś pod górkę.Wygląda to tak:1. Trzeba mieć w warunkach zabudowy info, że będzie tam staw. U nas nie było z tym problemu, składając wniosek o WZ na dom napisaliśmy, że chcemy też staw.2. Operat wodnoprawny (często zleca się go projektantom, ale mi bardzo mili panowie w urzędzie powiedzieli, że sama jestem w stanie go zrobić, i rzeczywiście, łatwizna, a ile zaoszczędziłam).3. Wniosek o pozwolenie wodnoprawne + 217zł. Pozwolenie dostałam w ciągu 3 tyg. 4. Teraz potrzebuje pozwolenia na budowę, więc: a. Zlecając projektantowi zrobienie planu zagospodarowania działki pod dom, zleciłam naniesienie też stawu. b. Mając mapkę, uzgodnienia itp. składam wniosek o pozwolenie na budowę domu i jednocześnie stawu (co do opłat to jeszcze ich nie znam, czekam na mapkę i dalej działam). Ważne info, trzeba napisać, że:- staw rybny (nie rekreacyjny, bo wtedy każą wyłączyć grunt z rolnych i są większe podatki)- amatorska hodowla ryb na cele własne- wydobyty urobek ziemny zostanie wykorzystany na własnym terenie poprzez usypanie wokół stawu, domu (jak się napisze, że wywóz, to się przyczepią że na sprzedaż). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 24.05.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witam wszystkich. Wątek dłuuugi, zawierający wiele cennych informacji. Dłuższy czas przypatrywałam się wypowiedziom, aż w końcu postanowiłam dołączyć do rozmowy. Krótki opis mojej sytuacji: - mamy działkę ok. 23 ary - planujemy budowę domu i stawu o parametrach ok. 17m*25m Chciałabym podzielić się moimi informacjami nt. papierkowego załatwiania pozwolenia. Robimy wszystko zgodnie z prawem, bo nigdy nie wiadomo czy ktoś "życzliwy" nie zrobi nam kiedyś pod górkę. Wygląda to tak: 1. Trzeba mieć w warunkach zabudowy info, że będzie tam staw. U nas nie było z tym problemu, składając wniosek o WZ na dom napisaliśmy, że chcemy też staw. 2. Operat wodnoprawny (często zleca się go projektantom, ale mi bardzo mili panowie w urzędzie powiedzieli, że sama jestem w stanie go zrobić, i rzeczywiście, łatwizna, a ile zaoszczędziłam). 3. Wniosek o pozwolenie wodnoprawne + 217zł. Pozwolenie dostałam w ciągu 3 tyg. 4. Teraz potrzebuje pozwolenia na budowę, więc: a. Zlecając projektantowi zrobienie planu zagospodarowania działki pod dom, zleciłam naniesienie też stawu. b. Mając mapkę, uzgodnienia itp. składam wniosek o pozwolenie na budowę domu i jednocześnie stawu (co do opłat to jeszcze ich nie znam, czekam na mapkę i dalej działam). Ważne info, trzeba napisać, że: - staw rybny (nie rekreacyjny, bo wtedy każą wyłączyć grunt z rolnych i są większe podatki) - amatorska hodowla ryb na cele własne - wydobyty urobek ziemny zostanie wykorzystany na własnym terenie poprzez usypanie wokół stawu, domu (jak się napisze, że wywóz, to się przyczepią że na sprzedaż). Pozdrawiam Dzięki za konkretne informacje, zwłaszcza podpowiedź co do hodowli ryb jest rewelacyjna - odpada problem odrolnienia. Pytanie: czy przy operacie wodno-prawnym urzędnik nie wymagał, aby była na nim pieczątka jakiegoś uprawnionego "wodziarza"? ... Aby być w zgodzie z moimi poprzednimi postami nadmieniam, że z urzędnikami w moim (południe) powiecie poszło mi kiepsko, nie dali się zbajerować na "urządzenia melioracji szczegółowej". (Problem wynika w sumie ze zmiany zapisu w Prawie Wodnym, który poprzednio w jednym rzędzie jako owe urządzenia wymieniał stawy hodowlane "i inne podobne urządzenia". Obecnie tego zapisu nie ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Camilla 24.05.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jeśli chodzi o pieczątkę uprawnionego "wodziarza" to jako załącznik do operatu dostarcza się uzgodnienia ze Spółkami Wodnymi, a polego to tylko na uzyskaniu pieczątki na mapie, na której naniosłam sobie staw (uzgodnienia bezpłatne). Nie wiem jeszcze co będą ode mnie wymagać przy składaniu pozwolenia na budowę stawu, na pewno operat i pozwolenie wodno-prawne, co jeszcze to dowiem się w ciągu tyg. i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 22.06.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Czesz, Mam pytanie czy potrzebne jest jakies pozwolenie na wykopanie stawu? Planuje zrobienie tego na dzialce ok 1,5 ha, tak wiec staw moze miec max. ok 5000m2. Czy moglby mi ktos powiedziec, czy musze cos z tym zrobic, zglosic w gminie, czy moze uzyskac jakies dodatkowe pozwolenie??? Wielkie dzieki. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 22.06.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Czesz, Mam pytanie czy potrzebne jest jakies pozwolenie na wykopanie stawu? Planuje zrobienie tego na dzialce ok 1,5 ha, tak wiec staw moze miec max. ok 5000m2. Czy moglby mi ktos powiedziec, czy musze cos z tym zrobic, zglosic w gminie, czy moze uzyskac jakies dodatkowe pozwolenie??? Wielkie dzieki. Pozdrawiam, Więcej szczegółów proszę. Jakie piętrzenie?? Zlokalizowany na jakimś cieku?? Jaka działka (rolna, pastwisko)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.06.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 ... na takie coś to pewnie operat wodno-prawny, pozwolenie na budowę, etc.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 22.06.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Dzialka jest rola V klasa, znajduje sie blisko rzeki Warty, dlatego, by sciagnac wode z fundamentow chcialem wykopac staw. Staw mialby znajdowac sie jakies 150 metrow od rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 25.06.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 ... na takie coś to pewnie operat wodno-prawny, pozwolenie na budowę, etc. J ... a na sam początek decyzja lokalizacyjna. Przy braku piętrzenia przynajmniej ominie się decyzję środowiskową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 28.06.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Bierz koparę i kop. Kto się przejmuje tym co ktoś sobie na wsi robi? Chyba ,że sąsiada nasz nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 28.06.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Bierz koparę i kop. Kto się przejmuje tym co ktoś sobie na wsi robi? Chyba ,że sąsiada nasz nie bardzo. ojj, marcin, a potem jęk rozpaczy, bo w razie podtopienia czy uprzejmego sąsiada nagle sie okazuje że trzeba kare zapłacić, a czasem to i staw spuścic dodatkowo i zasypać, bądź tez jeszcze opłate legalizacyjną zapłacić .... Wiem, że doradzić chcesz dobrze, ale jak ktoś sam chce robić elektrykę w domu (np. na nową wymieniac), to tez doradasz żeby sobie sam to robił, bo przecież w domu to nikt nie zobaczy?? A korki to łatać drutem, bo tez nikt nie widzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Camilla 05.07.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Dalsze info: składając wniosek o pozwolenie na budowę stawu musieliśmy dokonać kolejnej opłaty 155 zł. Czyli podsumowując: trochę czasu zabierają papierki, a koszty pozwolenia to 217+155. Odczekamy teraz maksymalnie 60 dni i mamy pozwolenie, a wtedy zaczynamy kopać staw Za dwa miesiące zasypię Was fotkami Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Camilla 24.07.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Starostwo zadziałało błyskawicznie i w ciągu 2 tyg. wydało pozwolenie na budowę domu i stawu. Chyba nie muszę pisać jak bardzo jesteśmy happy Lada dzień zaczynamy kopanie stawu - trochę dodatkowych kosztów się pojawi, typu geodeta i kierownik budowy - muszą dokonać wpisów do dziennika budowy - liczę jednak na zniżki, będą w końcu zajmować sie też dziennikiem budowy domu Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 24.07.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 No to witamy w klubieMiłego kopania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts