Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Staw - wątek zbiorczy o kopaniu własnego stawu na działce

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Muszę przyznać, że faktycznie informacji na temat stawu, zakładania, utrzymania itp jest sporo. Warto uważnie wszystko przeczytać przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Już teraz dziękuję za informacje umieszczane na forum, a pewnie wkrótce będę miał szczegółowe pytania :D

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam. ja mam zapytanko podobnego typu. na dzialce 30 arow zaczelam budowe domu, obok jest juz staw. maz chce go poglebic i powiekszyc o polowe. czy mozemy to zrobic bez zadnych pozwolen i czy nie bedzie urzedowych problemow typu skargi itp, na mapie zagospod, terenu mamy tylko staw aktualny naniesiony. a cala dzialka jest budowlana, szok nie wiemy co robic. stawek teraz ma wielkosc ok. 40m/30m

• 2 weeks później...

Hej,

Cztery dni temu zaczeliśmy kopanie naszego stawu. Chciałam wkleić kilka fotek, ale nie umiem :cry:

Napiszę więc tylko kilka dodatkowych info:

- geodeta za wytyczenie stawu i wpis do dziennika budowy wziął po zniżce 200 PLN.

-wyrwaliśmy tanią ekipę, która kopie nam staw za UWAGA!!! 2600 PLN. (przypominam wymiary: szer.17m*dł.ok.23m*gł.2-3m) - cena za koperkę i spychacz :p

- na dzień dzisiejszy mamy ok. 0,5m wody :p i wciąż jej przybywa ku naszej wielkiej radości.

Jak ktoś potrafi udzielić mi lekcji nt. umieszczania zdjęć, lub odeśle mnie do fajnej strony z takimi informacjami - będę wdzięczna. Jestem typowym laikiem.

Pozdr.

• 2 weeks później...

A tak dzisiaj wygląda nasz dwutygodniowy staw :D

http://images25.fotosik.pl/66/9f49314b51f26c4cm.jpg

http://images25.fotosik.pl/66/9c07d4af963c36e6m.jpg

Brzegi obsialiśmy trawą, żeby korzenie je umocniły. Montujemy też plastikową siatkę, żeby karpie (których jeszcze nie ma) nie wgryzały się w brzegi, co by powodowało obsypywanie się skarp.

Naprawdę? Znajomy nam polecił zabezpieczyć w ten sposób skarpy, ponieważ właśnie on ma przez karpie problemy z obsypywaniem się skarp, ma duże dziury, których nie moze załatać, ponoć nawet stojąc nad stawem słychać jak karpie wcinają skarpy (?) Staw ma ok. 600 m2, nie wiem ile ma karpi i sama stawu nie widziałam, może trochę przesadził, co?

My oczywiście karpie będziemy hodować tylko na własne potrzeby (mąż fanatyk wędkarstwa).

Info, które uzyskałam z ARiMR Gdańsk:

- dofinansowanie obejmuje trzy obszary: budowa stawu, modernizacja stawu i zarybianie stawu;

- dofinansowanie 40%, 60% a nawet 70% gdy staw pozytywnie wpływa na środowisko;

- zła wiadomość: od 2 m-cy nie ma już środków finansowych (ponoć w całej Polsce, bo to był program ogólnopolski), a kolejny okres dofinansowań ruszy dop. w połowie 2008r. (pieniądze są z Unii, nowy okres finansowania 2007-2013 już się zaczął, a na nic nie ma jeszcze pieniędzy, chyba nie muszę pisać dlaczego dofinansowanie tak późno ruszy? - bo jak zwykle polski rząd bawi się w papierologię i wszystko opóźnia!!!);

- zwracane będą tylko udokumentowane koszty (faktury, rachunki) poniesione dop. od dnia, kiedy dofinansowanie ponownie ruszy (połowa 2008)