piotruspan 18.12.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 witam Braci Stawowych...tak mi sie jakoś napisało...to ja o poradę się zgłaszam.staw chciałem od zawsze ale planowałem zrobić go nieco pózniej.buduje jednak na glinie i kiedy przyszly pierwsze opady...musiaLem coś zrobić z gromadzącą sie woda.prowizoryczna studnia chłonna nie zdała egzaminu,więc wykopałem oczko wodne,tak ok 400 m2.teoretycznie glina jest na 2 metry w głab ale zdaje się ze ta wierzchnia warstwa jest bardziej nieprzepuszczalna(woda stała ponad miesąc i prawie nie było widać ubytku.oczko wodne jest juz w jednej trzeciej wypełnione(a jeszcze rynien do niego nie podłączyłem)ale widzę ze wody trochę ubywa.kopałem na max 1-1.2 m etra)na dnie nie widziałem nic innego niż glina,ale jednak ubywa.wody gruntowe mam ponizej 2m.no i mam zagwozdkę.stawik coraz bardziej chcę mieć,tylko zastanawiam się jak go teraz uszczelnić,może sam się z czasam "zamuli?może miał ktoś podobne doświadczeniapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.12.2007 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Do psychiatry zapisze sie ........ale co ty wentrob tak jakos rozpaczliwie, ze nie ze wszystkimi pijesz, ja tam pije z calym swiatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 19.12.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Zrób odkrywkę i obserwuj. Jeśli poziom wody gruntowej jest nisko, pewnie taniej będzie wyłożyć staw folią. Jeśli nie brak ci terenu, mimo wszystko możesz wchodzić w dół. Ja tak zrobiłem. Trzeba tylko wziąć poprawkę na to, że poziom wody w gruncie ulega wahaniom stosownie do pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 19.12.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Do psychiatry zapisze sie ........ale co ty wentrob tak jakos rozpaczliwie, ze nie ze wszystkimi pijesz, ja tam pije z calym swiatem. mam zasadę ze nie pije z lumpami i debilami spełniasz obydwa kryteria wiec nie napijemy sie nigdy czemu tu nie ma funkcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.12.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Zlamales mi zycie ! Jestem niepocieszona ! Tak wspanialy facet, meski, dziarski i pelen polotu.............do tego zapewne przystojny i z duzym poczuciem humoru ! Z oczu leca mi krokodyle lzy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 19.12.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Wciąż bełkot. Litości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 19.12.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Nie rozpaczaj Lumpie bo mam poważne obawy, że przy wódce i twardych męskich słowach "debil" w dodatku z wędką i strzelbą (a może wnykami) wcale nie musi być przyjemnie. To forum otwarte dla wszystkich i nawet takich którzy myslą, że chamstwo czy dowcipasy na poziomie budki z piwem świadczą o inteligencji trzeba tolerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.12.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Weynrob - nawet nick jest beznadziejny. Kto by tam chcial z nim pic. Po po litra by zaczal chwiac sie na nogach, s l i n i c i plakac.....malo to takich sie naogladalam w slynnych na caly swiat Kolach Lowieckich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.12.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Hej cyprionus a czemu ty z wenrobem cos nie chcesz sie napic ? Rozne wiadomosci ci potrzebne od niego wyciagasz a jak kolega zwraca sie z prosba to ty plecami sie odwracasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentile 23.12.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Weynrob, mój staw jest w pomorskim, ok 20 km za Gdańskiem na trasie do Kościerzyny. co prawda nie ma jeszcze "infrastruktury", żadnego szałasu do przenocowania ale można zrobić imprezkę pod osłoną nieba, pomoczyć kije i robaki. Ostatnio wyholowałem wydrze sprzed nosa 2kg szczupaka, musiała być niepocieszona biedaczka. Zeby uczynic zadosć humnitarnym oczekiwaniom różnych lumpów spod budki z denaturatem, w rodzaju Wariego wystosowałem do niej juz oficjalną notę dyplomatyczną utrzymaną w stanowczym tonie. Czekam na zwrotne potwierdzenie odbioru, pogrążony w lekturze podręczników etologii.Ciekawe że ci sentymentalni pseudoekolodzy domowego chowu wykazuja szczególne upodobanie do hodowania szkodników u kogoś w akwenie i przybierają w tym groteskowe, mentorskie pozy. Pozdrawiam i życzę nienadgryzionego wydrą świątecznego karpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 27.12.2007 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Dzięki i nawzajem. Udało się znaleźć kilka nienadgryzionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Damian-1719502863 02.01.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Witam, Jestem nowym użytkownikiem, ale ten wątek śledzę od kilkunastu miesięcy. Jestem pod wielkim wrażeniem z jaką pasją opowiadacie o swoich stawach i o walce z nieprzychylnością losu w postaci drapieżnych futrzaków, nieuczciwych roboli, itp. Mam do Was kilka pytań, bo na wiosnę zaczynam kopanie własnego stawu o powierzchni 2 250 metrów kwadratowych. Z dokumentacji mam już postanowienia o uzgodnieniu projektu z gminy i melioracji wodnej. Na dniach składam projekt do zatwierdzenia Pytania dotyczą porad co do kopania: 1. Na co zwrócić uwagę formując zbocza (mają być strome, czy płaskie) ? 2. Ile czasu zajmie wykopanie takiego akwenu (głębokość 2-3 m) ? 3. Czy jest ktoś z podlasia, kto ma doświadczenie z podobną budową ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.01.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Witam, Jestem nowym użytkownikiem, ale ten wątek śledzę od kilkunastu miesięcy. Jestem pod wielkim wrażeniem z jaką pasją opowiadacie o swoich stawach i o walce z nieprzychylnością losu w postaci drapieżnych futrzaków, nieuczciwych roboli, itp. Mam do Was kilka pytań, bo na wiosnę zaczynam kopanie własnego stawu o powierzchni 2 250 metrów kwadratowych. Z dokumentacji mam już postanowienia o uzgodnieniu projektu z gminy i melioracji wodnej. Na dniach składam projekt do zatwierdzenia Pytania dotyczą porad co do kopania: 1. Na co zwrócić uwagę formując zbocza (mają być strome, czy płaskie) ? 2. Ile czasu zajmie wykopanie takiego akwenu (głębokość 2-3 m) ? 3. Czy jest ktoś z podlasia, kto ma doświadczenie z podobną budową ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za info. czy brzegi strome czy płaskie to zalezy od gruntu...jak piaseczek to raczej płaskie zeby nie podmywało.ja mam piaxch i musiałem berzegi umacniac palami i dechami bo woda mi podmywała. staw kopiesz spory wiec ile czasu zajmie to koparkowemu to zalezy od wielkosci łychy i szybkosci operatora...ja kopałem koparka wedka i zeszło 2tyg z czego 1 tydzien to były naprawy sprzetu i wykopałem tylko 400m2.(dobrze ze płaciłem za całe kopanie a nie za godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Damian-1719502863 02.01.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Ale mam nadzieję, że jak "fachowcy" kopią i zepsuje im się sprzęt, to za przestój nie płacę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 02.01.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Najlepiej uzgodnij cenę pełnego zakresu pracy- zapłacisz gdy zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.01.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Ale mam nadzieję, że jak "fachowcy" kopią i zepsuje im się sprzęt, to za przestój nie płacę ?? teoretycznie to nie płacisz,ale jak nie bedziesz ich cały czas pilnował to nawet niebedziesz wiedział ile bedzie postojow. dlatego kopiac tak duzy staw umawiaj sie na całosc kopania a nie za godziny bo wtedy nie interesuje cie ile kopia i jakie maja problemy. ja za staw pow ok 400m2 i głebokosci srednio 1,5m załaciłem 3400zł (a miałem wyceny nawet za ponad 9tys) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Damian-1719502863 03.01.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 U mnie jak na razie szykuje się wydatek rzędu 35 tys. Rachunek prosty: 2250 m2 x 2,5 m = 5625 m3 Nie znalazłem jeszcze tańszego fachowca niż 6 zł / m3 Co po przemnożeniu daje mi 5625 m3 x 6 zł/m3 = 33 750 zł No chyba, że coś pomyliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza70 03.01.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Chcesz, aby taką ilość ziemi wykopał jeden człowiek . Chyba zapomniałeś, że tą ziemię trzeba jeszcze odwieźć. Nieśmiało dodam, że koparką wyjdzie i szybciej i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Damian-1719502863 03.01.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Chcesz, aby taką ilość ziemi wykopał jeden człowiek . Chyba zapomniałeś, że tą ziemię trzeba jeszcze odwieźć. Nieśmiało dodam, że koparką wyjdzie i szybciej i taniej. Więc co proponujesz ?? Ziemię mam gdzie roplantować, bo mam działkę o powierzchni prawie 5 ha i mam od kogo pożyczyć koparko-ładowarkę za przysłowiowe "Bóg zapłać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 03.01.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Sprzwdzałeś jakie masz wahania wody w gruncie ( chyba, że staw wyłożysz folią, wtedy to mniej istotne ) ? Ja swoj staw zamierzam pogłębić. Zrobiłem odkrywkę i obserwowałem. Potem wykopałem staw ( około 3 m w głąb ) i miałem około 1,5 m słupa wody - w sam raz do kąpieli. Niedawno mieliśmy suche lata i wtedy poziom opadł poniżej 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts