Gość 24.04.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 co trzeba zrobić żeby uzyskać pozwolenie na wykopanie stawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 aby wykopać staw nie większy jak hektar należy zgłosić w gminie,przedstawić szkic na mapce geodezyjnej[ok 20 zł.]i po odczekaniu 30 dni jak nie będzie sprzeciwu z gminy można kopać.Ja niedawno kopałem koło Bydgoszczy i u nas są tylko takie wymagania.Mirek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 19.07.2003 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Witam wszystkich entuzjastów wędkarstwa.Właśnie dzisiaj rozpocząłem kopanie mego stawu.Znajduje się on na działce 21000 m2 a planowana powierzchnia wody to ok 1400 m2.Dodam jeszcze że podłożem jest glina zalegająca na głębokości ok 50 cm.,nie ma dopływu wody,kopę go na głębokość od 1,5 m do 3,5 m,zamierzam tam hodować (tylko w celach wędkarskich-nie komercyjnych)karpie,amury,liny,sumy,węgorze i szczupaki. Potrzebuję wszelkich rad i spostrzeżeń-od praktyków i teoretyków-dotyczących budowy i użytkowania aby osiągnąć zamierzony i wymarzony cel.Nawiążę kontakty z fanatykami w.w.tematu.Pozdrawiam wszystkich i czekam nz odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.07.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 A skąd wezmiesz wodę do napełnienia?Czyzby poziom w.gr.był zawsze wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 20.07.2003 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Zrobiłem odkrywkę i woda gruntowa do dnia dzisiejszego utrzymywała się na poziomie ok 70-80 cm.W przyszłym roku mam w planach wywiercenie studni głębinowej-tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 20.07.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Dodam jeszcze że z całego terenu tj 21000 m2 melioracja będzie wpuszczona do stawu.Myślę że do wiosny staw powinien bć napełniony wodą.!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 20.07.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 I mam jeszcze jedno pytanie:zakładając że w stawie tym będzie ok 1600 m3 wody--ile ryb można w nim chodować aby miały optymalne warunki do rozwoju--chodzi mi o ryby docelowo dużych rozmiarów.Jeżeli ktoś wie gdzie można kupić materiał zarybieniowy:węgorza i jesiotra to proszę o namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2003 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 W hodowli stawowej ,przemyslowej rybacy zwykle przyjmuja wydajność 1-3 tony z ha.Obsada zależy od jakości wody,głębokości,dł.linii brzegowej i oczywiście dokarmiania.W Twoim stawku wszystko będzie zależało od tego ostatniego.O narybek pytaj w zakładach-gospodarstwach rybackich.Zwróć uwagę na na jego zdrowotność /posocznica,pęcherzyca/.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 I mam jeszcze jedno pytanie:zakładając że w stawie tym będzie ok 1600 m3 wody--ile ryb można w nim chodować aby miały optymalne warunki do rozwoju--chodzi mi o ryby docelowo dużych rozmiarów.Jeżeli ktoś wie gdzie można kupić materiał zarybieniowy:węgorza i jesiotra to proszę o namiar Ile ryb , zalezy glownie od tego czy zamierzasz je dokarmiac czy tez same maja sie wyzywic W sprawie wegorzy musisz poszukac w Twojej okolicy jakis gospodarstw rybackich ale wydaje mi sie, ze w tym roku juz jest zapozno bo u nich mozna kupic na poczatku czerwca. Ewentualnie pogadaj z rybakami ( albo klusownikami ) o zakupie mniejszych wegorzy z zakow Najtaniej kupic rowniez w gospodarstwach rybackich bo te w centrach ogrodniczych wychodza bardzo drogo z pozdrowieniami i usmiechami _hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Zrobiłem odkrywkę i woda gruntowa do dnia dzisiejszego utrzymywała się na poziomie ok 70-80 cm.W przyszłym roku mam w planach wywiercenie studni głębinowej-tak na wszelki wypadek. Jesli odkrywka to raczej woda podskorna chyba ze masz gline czesto poprzetykana zylami/warstwami piachu. Studnia glebinowa zawsze sie przyda do uzupelniania naturalnego ubytku wody nawskutek odparowania z pozdrowieniami i usmiechami _hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 24.07.2003 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Mam na podwórku 2,63 ha taki staw ( 400 m2 ) . Poziom wody będziesz miał zawsze taki, jak w gruncie, więz drenacja nie ma tu żadnego znaczenia.O ilościach 1-3 t/ha zapomnij, chyba że lubisz ryzyko , chcesz zainwestować i chcesz się uczyć. Jestem zawodowcem. Kontakty i różne potrzebne inormacje mogę ci dać na privie. A propos, co to jest pęcherzyca? może zapalenie pęcherza pławnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.07.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Jeżeli nie wiesz co to jest pęcherzyca, to nie jesteś zawodowcem.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 25.07.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Witam wszystkichpo pierwsze nie dyskutujmy na temat czyjegoś zawodowstwa ,a na temat budowy i urządzenia stawudobra do rzeczy-nie interesuje mnie wydajnoś przyjmowana przez rybaków bo nie o to tutaj chodzi-tylko o to czy trzymanie w takim stawie np. 200 szt dużych ryb to jest OK czy za dużo ,czy za mało-powie ktoś że to zależy ...itd-parametry stawu podałem wcześniej--jasne jest że nie po to kopę taki staw i pakuje w to sporo kasy aby zostawić całość na pastwę losu---wiadomo że ryby będę dokarmiał i dbał o całość-jak ktoś ma namiar na tani materiał zarybieniowy to proszę o kontakt--dodam tylko że nie potrzebuję faktury zakupu??!!--chodzi mi głównie o węgorza i ew jesiotrana koniec mam prośbę--potrzebuję rad na w.w. temat aby uniknąć w przyszłości tematu że trzeba było wtedy ,tak czy owak--chcę ten staw zrobić i zagospodarować w miarę profesionalnie aby cieszyć się nim a nie nad nim o coś walczyćpozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 31.07.2003 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 co jest wśród tylu użytkowników forum brak jest właścicieli stawów??????ja mam na ukończeniu kopanie w.w. stawu a tu brak dyskusji na ten tematpozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Na tym forum raczej buduje się domy, a oczka i stawy po ich zbudowaniu.Jak ktoś chce coś o oczkach i stawach proponuję zajrzeć tu:http://staw.to.jest.to/pzdr Ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 03.08.2003 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Różnica między pęcherzycą a zapaleniem pęcherza pławnego jest taka jak między kimś komu się zdaje że wie bo przeczytał w książce popularnonaukowej a kimś kto miał z tym do czynienia i leczył. Znacznie groźniejsza jest posocznica - choroba zwalczana z urzędu. Ale to nie forum dla ichtiologów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.08.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Właśniedzisiaj skońćzyłem kopać mój staw--pow 1500 m2--teraz czekam na wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 07.08.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Ten koniec kopania stawu to u mnie !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manik 25.08.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Głupie Pytanie !! Panowie i Panie jakie dokumenty trzeba miec aby na działce legalnie wykopać sobie taki staw ?Mam wrednych sąsiadów i chce miec wszystko na papierze aby sie nie mieli do czego przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weynrob 25.08.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 To zależy od wielu czynników--napisz dokładnie jakie masz warunki tj:wielkość działki,przeznaczenie,wielkość stawu itp>Bynajmniej taki staw jak mój możesz legalnie kopać bez żadnych pozwoleń tylko na działce rolnej-w celach "melioracji specjalnej" tj gromadzenie wody wiosną a podlewanie latem--to taki pic na wodę ale w 100% skuteczny--poza tym zaczynają się problemy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts