amonras 11.08.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam jestem tu nowy. Dostałem w darowiźnie 5ha pola. Znajdują się na nim 4 bagna. Chciałbym jedno największe bagno przerobić na staw. Mam pytanie czy jest taka możliwość ? Wymiary to 20x20 i głębokość z 1.5m miejscami. Jaki sprzęt do tego użyć? Czy potrzebne są mi jakieś pozwolenia ? Bagno jest porośnięte krzewami i olchami. Drzewa chcę ściąć. Ale czy sprzet, który będzie kopać staw poradzi z korzeniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 12.08.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Musisz załatwić pozwolenie na budowę. Niektóre urzędy chcą jeszcze operat wodno - prawny.Drzewa zetniesz (też trzeba załatwić pozwolenie) a karpy próbuj wyrwać przy pomocy stalowej liny i spychacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Damian-1719502863 14.08.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Witam jestem tu nowy. Dostałem w darowiźnie 5ha pola. Znajdują się na nim 4 bagna. Chciałbym jedno największe bagno przerobić na staw. Mam pytanie czy jest taka możliwość ? Wymiary to 20x20 i głębokość z 1.5m miejscami. Jaki sprzęt do tego użyć? Czy potrzebne są mi jakieś pozwolenia ? Bagno jest porośnięte krzewami i olchami. Drzewa chcę ściąć. Ale czy sprzet, który będzie kopać staw poradzi z korzeniami ? Koparka (około 24 ton) spokojnie poradzi sobie z korzeniami. U mnie bez najmniejszego problemu poradziła sobie z korzeniami 40 letniej gruszy )) Co do papierologii przeczytaj cały wątek i zapytaj się w Gminie, bo jak sam zobaczysz co gmina to przypadek Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adnxxx 21.09.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Witam, Panowie i Panie mam pytanie (się zrymowało) Słuchajcie jestem w połowie wykopywania mojego stawu (pow. 1,5ha więc dość spory). Staw nie jest standardowy gł. 2-4max. Do tej pory ziemia, którą wykopałem służyła do obwałowania obiektu, podwyższyłem sobie też inną działkę (budowlaną) itp. W tej chwili natrafiłem na dość spore pokłady żwiru i piasku. Firma która zajmuje się wykopywaniem stawu zaproponowała, że odkupi ode mnie ten żwir, ponadto twierdzą, że odbędzie się to legalnie. Podobno mogę sprzedać to co wykopałem bez większego problemu (pytałem znajomego geologa, powiedział, że nie jest pewny ale nie ma przepisów regulujących co mam zrobić z materiałem, który wykopię podczas pogłębiania stawu - bo coś z tym w końcu trzeba zrobić). Teraz jestem w kropce, bo grosz by bardzo się przydał choćby na częściowe zarybienie na początek, z drugiej strony nie chce mieć na głowie jakiś kontroli z urzędu geodezyjnego czy innego, że prowadzę nielegalną żwirownię. Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi! Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Damian-1719502863 21.09.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Witam, Panowie i Panie mam pytanie (się zrymowało) Słuchajcie jestem w połowie wykopywania mojego stawu (pow. 1,5ha więc dość spory). Staw nie jest standardowy gł. 2-4max. Do tej pory ziemia, którą wykopałem służyła do obwałowania obiektu, podwyższyłem sobie też inną działkę (budowlaną) itp. W tej chwili natrafiłem na dość spore pokłady żwiru i piasku. Firma która zajmuje się wykopywaniem stawu zaproponowała, że odkupi ode mnie ten żwir, ponadto twierdzą, że odbędzie się to legalnie. Podobno mogę sprzedać to co wykopałem bez większego problemu (pytałem znajomego geologa, powiedział, że nie jest pewny ale nie ma przepisów regulujących co mam zrobić z materiałem, który wykopię podczas pogłębiania stawu - bo coś z tym w końcu trzeba zrobić). Teraz jestem w kropce, bo grosz by bardzo się przydał choćby na częściowe zarybienie na początek, z drugiej strony nie chce mieć na głowie jakiś kontroli z urzędu geodezyjnego czy innego, że prowadzę nielegalną żwirownię. Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi! Robert Na pewno jakaś część społeczeństwa sprzedaje urobek za wykopanie takiego stawu. Może Ci się uda dogadać się z wykonawcą i sporządzić umowę barterową (wykopanie stawu za urobek). Z urzędem nie powinno być problemu, bo przecież niejeden kopiący staw nakazał wywóz urobku poza teren stawu i nic sobie i nikt z tego nie robił. Ile masz ogłoszeń na drogach, że ziemię przyjmę? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 27.11.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Znając polskie realia - biurokracja coraz większa - czasem warto pójść na skróty. Sądzisz, że ktoś będzie sprawdzał, jaką głębokość ma staw i czy kubatura wykopana pokrywa się z rozplantowaną ? Na celownik bierza się łatwe cele, tzn stawy wykonane nielegalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cienki1980 17.01.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam. Sąsiadka przez ulicę sprzedała fragment swojej działki na którym większość powierzchni z 1100 m2 zajmuje staw. Właśnie widzę że nowi właściciele zaczynają jakieś roboty przy tej działce a dokładniej rozbierają płot tuż przy stawie. Zastanawiam się czy sąsiad ma w planach zasypanie części ( lub całości stawu ) żeby się tam pobudować. Obawiam się teraz czy takie zasypanie stawu nie podniesie poziomu wód gruntowych i czy część z tej wody nie będzie chciała mi się wybić w domu ( na całe szczęście bez piwnicy a tylko stara piwniczka pod jednym pomieszczeniem głeboka może na metr.) Czy do zasypania stawu jest potrzebne jakieś pozwolenie ( podejrzewam że tak ) i czy nie jest potrzebna jakaś opinia rzeczoznawcy który określi czy takie działanie jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 17.01.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Są to roboty budowlane.Potrzebne jest zezwolenie i operat wodno-prawny.Do poczytania, strona 5http://www.brzeskitydzien.pl/2010/79.pdf Edytowane 17 Stycznia 2011 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 06.06.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Czyżby nikt już nie kopał? Dzis rozpocząłem kopanie stawu o wymiarach 20x80 m i średniej głębokości 1,5-2m.Damian: u mnie właśnie zaczął kopać ten sam koparkowy co u Ciebie, a oto początek prac:https://picasaweb.google.com/Zulkowski/Staw02# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Damian-1719502863 07.06.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Czyżby nikt już nie kopał? Dzis rozpocząłem kopanie stawu o wymiarach 20x80 m i średniej głębokości 1,5-2m. Damian: u mnie właśnie zaczął kopać ten sam koparkowy co u Ciebie, a oto początek prac: https://picasaweb.google.com/Zulkowski/Staw02# Gratulacje Maćku z okazji rozpoczęcia prac ) Jak będę miał chwilkę to podjadę do siebie i wrzucę parę fotek (skończyłem już brzegi, posadziłem 150 świerków, itd..), bo jakoś temat nam bardzo wygasł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 07.06.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Ciąg dalszy prac: https://picasaweb.google.com/Zulkowski/Staw02# Dzięki Damian, wklej nowe fotki, pewnie masz już trawkę wokół stawu, a u mnie jak widać Masz może fotki ukazujące rybki w stawie? Jeszcze 3-4 dni i powinno być wykopane- póki co zamartwiam się czy wody w stawie będzie tyle ile trzeba, choć ta łąka zawsze była podmokła (staw znajduje się około 100m od rzeki). Staw miał być wykopany prawie do samej rzeki, ale finanse nie pozwoliły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 11.06.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 No to przy najbliższej powodzi zarybianie masz gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 11.06.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 oby tylko nie zarybiło wydrą Całe szczęście teren mam podniesiony o około 1 m także nie powinno pozalewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 13.06.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 sorki być może za banalne pytanie ale nosze się z zamiarem wykopania stawu u siebie na łące gdzie często na wiosne utrzymuje sie woda az do maja, zależy od roku... a w ciągu ciepłego i suchego lata poziom wody znacznie sie obniża. chciałbym miec w miarę stały poziom lini wody... a że grunt rodzimy to piachy i żwiry to myślałem o wyłożeniu dna foliami.... coby za szybko woda nie uciekała... ale tu się rodzi pytanie... skoro wykładam folią dno, to czy nie odcinam sobie w drugą stronę możliwości aby wody gruntowe napełniały wykopaną nieckę i jak wtedy ma sie tam ta woda dostac ??? jak to jest ?? może mię ktoś oświecić? hehe pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 13.06.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Jeśli masz na polu zasoisko wody, to wykładanie folią nie ma większego sensu, bo parcie hydrostatyczne z gleby będzie ją podnosiło, a staw się nie napełni. Tego typu stawy mają niestabilny poziom, warto wykopać głębiej by w czasie suszy też była woda. Radzę zrobić odkrywkę i obserwować poziom wody w gruncie. Przynajmniej przez rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybak wodny 13.06.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Chce wykopać staw 10x10 , lub troche większy, a głębokość to chyba ze 2m... jak myślicie, ile to będzie kosztować ?Jak coś mieszkam we Włocławku.. I nie wiem jak z odprowadzeniem wody, do rzeki mam za daleko, macie jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 14.06.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Jeszcze parę dni i staw będzie ukończony. Póki co parę dni przerwy. Planuje powiększenie części stawu o jakieś 20x20m. Ciąg dalszy prac:https://picasaweb.google.com/Zulkowski/Staw02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 15.06.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Rybaku wodny (a propos - są lądowi?) - nie ma sensu kolejny raz pisać tego samego. Nie idź na łatwiznę i poczytaj ten wątek. Znajdziesz odpowiedz na swoje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 19.06.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Właśnie zakończyło się kopanie stawu. Teraz czekam aż poziom wody w stawie się podniesie.https://picasaweb.google.com/Zulkowski/Staw02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 22.08.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Przyszedł czas na drugie zarybianie:13 kg narybku karpia. Znam już głębokość stawu i w najgłębszym miejscu ma ponad 3 m i tak stopniowo schodzi do 0 https://picasaweb.google.com/Zulkowski/20110821ZarybianieII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts