brams 16.03.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Ponieważ zakupiłem projekt "Dom w Magnoliach 2" Archonu, pozwolę sobie zacytować - na pożegnanie - informację odnośnie komina w "Szmaragdzie", jaką otrzymałem od biura "Krajobrazy", co powinno Wam zapewne co nieco wyjaśnić. "W projekcie "Szmaragd" wkład kominowy jest podłączony do przewodu kominowego oddalonego o niecały metr w poziomie. Rozwiązanie to nie powinno zmniejszać ciągu w kominie, z uwagi na to, że pomiędzy wylotem z władu a wejściem do komina jest różnica wysokości (ok. 1,5m) i na tym odcinku rura jest prowadzona w skosie. Gdyby w adaptacji zmienić konstrukcję schodów z drewnianych na żelbetowe, byłoby możliwe wsunięcie kominka pod schody i podłączenie bezposrednio do przewodu kominowego." Niech się mury pną do góry!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 16.03.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 A ja i tak swoje o tym kominie wiem nie jest to konstruktorski popis i zrobimy go inaczej Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIOLCIA SZ. 16.03.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 WITAM WSZYSTKICH TROSZKE MNIE TU NIE BYŁO ALE WIDZE ŻE SZMARAGDOWICZÓW PRZYBYWA PIOPIO7 NAJLEPIEJ ZADZWOŃ DO BIURA TO SIĘ DOWIESZ KONKRETÓW I PUŚĆ JE W OBIEG. A U MNIE MARTWA CISZA CZEKAM NA POZWOLENIE BUDOWY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reena 17.03.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 KECAJMCHCIELIBYŚMY ZOBACZYĆ WASZ DOMEK TYLKO PODAJ NR TELEFONU ALBO GG ŻEBY MOŻNA BYŁO SIĘ Z TOBĄ SKONTAKTOWAĆ. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 19.03.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Krok 1: włączyć komputer Krok 2: http://www.murator.pl Krok 3: logowanie na forum Krok 4: jest!!! ktoś napisał kolejny szmaragdowicz się odnalazł................. ................i tak co dzień, e tam co dzień - kilka razy dziennie, ufff czy wy też tak macie??? No ale kochani Witam serdecznie w kolejną zimową marcową niedzielę i choć za dwa dni wiosna - u mnie za oknem śnieg na ogródku, śnieg na drzewach i śnieg padający - do wyboru, do koloru..... Dziś wybieram się na moje szmaragdowe włości - aśG - będą nowe zdjęcia prześlę salon jadalnię i kuchnię Kochani co sie dzieje w waszych szmaragdach? Ktoś zaczął mimo zimy jakieś działania? Wiolcia a może urzędnicy w twoim urzędzie odtajali i masz juz pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
accent 19.03.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 malena ja bym bardzo prosił o te nowe zdiecia mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vpaszka 19.03.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Moja droga do projektu Szmaragd wiodła przez Dom w winorośli 3, Dom w aksamitkach, magnoliach 2 i Orion - wszystkie miały projekty miały jakieś ale...... Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości związanych ze Szmaragdem. 1. Projekt nie posiada garderoby. Jak dokonać adaptacji pomieszczenia nad garażem na garderobę? ktoś się nad tym zastanawiał?2. Jestem "lajkonikiem" bez wyobraźni przestrzennej, ale wydaje mi się że na górze zbyt wiele przestrzeni zajmuje szeroko rozumiany hol i powierzchnie wokół schodów/ .3. Nieszczęsne ustawienie kominka, czy ktoś myślał o umieszczeniu go pod schodami gdyby były betonowe?4.Jak dokonać powiększenia łazienki na dole kosztem pom. gospodarczeego. Dwa metry z kawałkiem to za mało by umieścić kabinę prysznicową . Przy okazji jak podzielić okno między łazienkę a to pomieszczenie???5. Nieszczęsny podciąg / wiedzę czerpię z Państwa postów/, tu sprawa jest załatwiona przez autorów projektu. Przy okazji myslę że nie powinni brać pieniędzy za poprawkę niedopatrzenia. Chcemy skorzystać z Państwa doświadczeń w wyjaśnianiu naszych wątpliwości. Czy ktoś buduje ten domek w okolicach Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 19.03.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Witam wszystkich od szmaragdu! Mam pytanie odnośnie wentylacji kuchni i łazienki na parterze?Czy taka wentylacja musi być, bo raczej wszędzie się spotyka. Czy komin który jest w spiżarce wystarczy? Malena czekam z niecierpliwością na zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 20.03.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 O ile pamiętam, Prawo Budowlane wymaga wentylacji w kuchni i łazience.Ta w spiżarni spełni zadanie jak będzie jakieś "przebicie" do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vpaszka 20.03.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Mimo wątpliwości - były przy wszystkich rozpatrywanych projektach. Kupiliśmy szmaragda. Budowa rozpoczyna się początkiem maja. Będę chyba częstym gosciem forum, by czerpać z Waszych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIOLCIA SZ. 20.03.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 A SZMARAGDOWICZÓW NAM PRZYBYWA-CHOĆ JESZCZE ZIMA PROJEKT ZDOBYWA NOWYCH PRZYSZŁYCH INWESTORÓW-SUPER PRAWDA MOI DRODZY??? DROGA MALENO ZIMA TRZYMA MOCNO I NIE CHCE POPUŚCIĆ-ALE JUTRO WIOSNA WIĘC JESTEM DOBREJ MYŚLI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 20.03.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Hej! Ja wracam do tej wentylacji. Kecajm skoro prawo budowlane tego wymaga to co będzie z łazienką na dole? Ludu budujący czy wasi architekci nie zwrócili a to uwagi? A może to nie jest takie ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 21.03.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Łazienka na dole korzysta z wentylacji w kotłowni - jest przebicie w projekcie przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vpaszka 23.03.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 projekt podoba się wwszystkim w pracy. Z tymi podciągami problem występuje tylko przy stropie teriwa. Jeżeli zalewamy strop / większy koszt stempli i bardziej pracochłonna metoda / problem "belki podciągu na suficie" nie występuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
accent 23.03.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 vpaszka masz liste materiałow jakie poszły na dach prosze o wysłanie mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vpaszka 25.03.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 rozpoczynam w maju, informacjami służę w sierpniu )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 27.03.2006 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Moja droga do projektu Szmaragd wiodła przez Dom w winorośli 3, Dom w aksamitkach, magnoliach 2 i Orion - wszystkie miały projekty miały jakieś ale...... Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości związanych ze Szmaragdem. 1. Projekt nie posiada garderoby. Jak dokonać adaptacji pomieszczenia nad garażem na garderobę? ktoś się nad tym zastanawiał? 2. Jestem "lajkonikiem" bez wyobraźni przestrzennej, ale wydaje mi się że na górze zbyt wiele przestrzeni zajmuje szeroko rozumiany hol i powierzchnie wokół schodów/ . 3. Nieszczęsne ustawienie kominka, czy ktoś myślał o umieszczeniu go pod schodami gdyby były betonowe? 4.Jak dokonać powiększenia łazienki na dole kosztem pom. gospodarczeego. Dwa metry z kawałkiem to za mało by umieścić kabinę prysznicową . Przy okazji jak podzielić okno między łazienkę a to pomieszczenie??? 5. Nieszczęsny podciąg / wiedzę czerpię z Państwa postów/, tu sprawa jest załatwiona przez autorów projektu. Przy okazji myslę że nie powinni brać pieniędzy za poprawkę niedopatrzenia. Chcemy skorzystać z Państwa doświadczeń w wyjaśnianiu naszych wątpliwości. Czy ktoś buduje ten domek w okolicach Warszawy? Witam! Nie wiem jak to jest.. Czy wszyscy są tacy zabieganie, że praktycznie większość pytań pozostaje bez odpowiedzi? Moje też No, ale do rzeczy vpaszka oto moje zdanie na kilka pukntów Oczywiście w ocenie baaardzo subiektywnej ad.1 vpaszka, jeśli zrobisz garderobę nad garażem, to skąd będziesz miała do niej dostęp? Z sypialni czy z łazienki? Jeśli z sypialni to pamiętaj, że tylko praktycznie WY będziecie z niej kożystać, bo przecież dzieciaki nie będą Wam przez sypialnie biegać nad ranem za swoimi skarpetkami Chyba, że to nie będzie Wasza sypialnia. Jeśli z łazienki to OK. Ja jednak stwierdziłem, że wielka szafa przy wejściu, szafa w sypialni, szafy w pokojach dzieciaków (pod skosami) rozwiążą problem, a jak by co, to znadzie się na parterze troszkę miejsca w jakimś schowku Może pod schodami? Ehh... te nieszczęsne schody Ok, a jesli już zdecydowałaś, że nad garażem, to może szafy pod skosami? Najniżej największe i najgłębsze, a im wyżej tym płytsze? Może w formie szuflad? No i gdzieś przydałaby się szafa na wiszące ciuszki, ale nie mam jakoś koncepcji Mozna by w sumie okienko zlikwidować i zrobić połaciowe, ale czy tylko taka mała szafa starczy? Ja nad garażem planuję pralnię i mini siłownię (garaż 2-stanowiskowy). Ps. Ktoś wie jak tam jest szeroko i jak nisko ? ad2. Wokół schodów wg mnie wcale nie ma za dużo miejsca Popatrz na zdjęcia jednego ze szmaragdowiczów A co do miejsca przy oknie balkonowym to mmmm Stolik, jakieś siedzisko, telefonik na stoliku, lampka i można prowadzić baardzo długie rozmowy w ramach darmowych wieczorów Bo wieczory zamierzam spędzać na górze (najlepoiej w sypialni), a nie przed TV, no chyba, że przed kominkiem ad3. Schody, schody Tyć nie wiem, co z nimi podziać :/ W poprzednim (pierwszym ) moim poście coś o nich pisałem. ad4. Odradzam kabiny na dole w łazience! Kolejne siedlisko kurzu i miejsce gdzie się on gromadzi. Przecież w ciągu dnai nie będziesz z niej korzystać, bo i tak wszystkie czyste ciuszki będziesz miała w garderobie przy górnej łazience. Więc tak będziesz mokra latala po domku? Niee To nie dla mnie. Z doświadczenia znajmoych wiem, że z niej nie korzystają wcale. A jak ktoś przyjedzie w odwiedziny? Nic się nie stanie jak wykąpie się w mojej wannie na górze Co do oddzielenia okien na kotłownie i łazienkę popatrz na zdjęcia szmaragdowicza Bardzo fajnie rozwiązanie. Lepsze niż szeroki słupek w oknie ad5. Sama sobie odpowiedziałaś Co do opłat do zgadzam się z Tobą Pozdrawiam serdecznie misieq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aśG 30.03.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Witam szmaragdowiczów! Wiosna!!! Jak siły na nowy sezon? Malenko jak twoje zdjęcia? Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania F. 03.04.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Witam serdecznie wszystkich:) właśnie kupiłam działke budowlaną 12 arów i od 2 miesięcy szukamy wraz z moim narzeczonym projektu domku, który by spełnił nasze oczekiwania. I sie udało jestesmy oczarowani projektem Szmaragd:) i chyba go wybudujemy:) Poczytałam troszke różnych wypowiedzi i bardzo chciałabym nawiązać kontak z osobami które już postawiły ten domek - chciałabym obejrzec na żywo:) tu ukłon do MALENA mieszkam jakies 100km od Głodowa i z checia bym przyjechała jesli bedzie taka możliwość obejrzec domek? Bardzo sie ciesze ze tyle osób chce budować ten domek Prawda jest śliczny pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 03.04.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Ania F. zapraszam serdecznie - nasz dom "stoi otworem" - dosłownie i w przenosni bo ciągle okien brak i dzialka podobna - nasza ma 15 - więc będziecie mieli jakąś wizje całości pozdrawiam i szczegóły na gg 1616907 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts