Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ponieważ zakupiłem projekt "Dom w Magnoliach 2" Archonu, pozwolę sobie zacytować - na pożegnanie - informację odnośnie komina w "Szmaragdzie", jaką otrzymałem od biura "Krajobrazy", co powinno Wam zapewne co nieco wyjaśnić.

"W projekcie "Szmaragd" wkład kominowy jest podłączony do przewodu kominowego oddalonego o niecały metr w poziomie. Rozwiązanie to nie powinno zmniejszać ciągu w kominie, z uwagi na to, że pomiędzy wylotem z władu a wejściem do komina jest różnica wysokości (ok. 1,5m) i na tym odcinku rura jest prowadzona w skosie. Gdyby w adaptacji zmienić konstrukcję schodów z drewnianych na żelbetowe, byłoby możliwe wsunięcie kominka pod schody i podłączenie bezposrednio do przewodu kominowego."

Niech się mury pną do góry!!!

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krok 1: włączyć komputer

Krok 2: http://www.murator.pl

Krok 3: logowanie na forum

Krok 4: jest!!! ktoś napisał kolejny szmaragdowicz się odnalazł.................

................i tak co dzień, e tam co dzień - kilka razy dziennie, ufff czy wy też tak macie??? :lol:

No ale kochani Witam serdecznie w kolejną zimową marcową niedzielę i choć za dwa dni wiosna - u mnie za oknem śnieg na ogródku, śnieg na drzewach i śnieg padający - do wyboru, do koloru.....

Dziś wybieram się na moje szmaragdowe włości - aśG - będą nowe zdjęcia prześlę salon jadalnię i kuchnię :)

Kochani co sie dzieje w waszych szmaragdach? Ktoś zaczął mimo zimy jakieś działania? Wiolcia a może urzędnicy w twoim urzędzie odtajali i masz juz pozwolenie? :o

Moja droga do projektu Szmaragd wiodła przez

Dom w winorośli 3, Dom w aksamitkach, magnoliach 2 i Orion - wszystkie miały projekty miały jakieś ale...... Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości związanych ze Szmaragdem.

1. Projekt nie posiada garderoby. Jak dokonać adaptacji pomieszczenia nad garażem na garderobę? ktoś się nad tym zastanawiał?

2. Jestem "lajkonikiem" bez wyobraźni przestrzennej, ale wydaje mi się że na górze zbyt wiele przestrzeni zajmuje szeroko rozumiany hol i powierzchnie wokół schodów/ .

3. Nieszczęsne ustawienie kominka, czy ktoś myślał o umieszczeniu go pod schodami gdyby były betonowe?

4.Jak dokonać powiększenia łazienki na dole kosztem pom. gospodarczeego. Dwa metry z kawałkiem to za mało by umieścić kabinę prysznicową . Przy okazji jak podzielić okno między łazienkę a to pomieszczenie???

5. Nieszczęsny podciąg / wiedzę czerpię z Państwa postów/, tu sprawa jest załatwiona przez autorów projektu. Przy okazji myslę że nie powinni brać pieniędzy za poprawkę niedopatrzenia.

Chcemy skorzystać z Państwa doświadczeń w wyjaśnianiu naszych wątpliwości. Czy ktoś buduje ten domek w okolicach Warszawy?

Moja droga do projektu Szmaragd wiodła przez

Dom w winorośli 3, Dom w aksamitkach, magnoliach 2 i Orion - wszystkie miały projekty miały jakieś ale...... Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości związanych ze Szmaragdem.

1. Projekt nie posiada garderoby. Jak dokonać adaptacji pomieszczenia nad garażem na garderobę? ktoś się nad tym zastanawiał?

2. Jestem "lajkonikiem" bez wyobraźni przestrzennej, ale wydaje mi się że na górze zbyt wiele przestrzeni zajmuje szeroko rozumiany hol i powierzchnie wokół schodów/ .

3. Nieszczęsne ustawienie kominka, czy ktoś myślał o umieszczeniu go pod schodami gdyby były betonowe?

4.Jak dokonać powiększenia łazienki na dole kosztem pom. gospodarczeego. Dwa metry z kawałkiem to za mało by umieścić kabinę prysznicową . Przy okazji jak podzielić okno między łazienkę a to pomieszczenie???

5. Nieszczęsny podciąg / wiedzę czerpię z Państwa postów/, tu sprawa jest załatwiona przez autorów projektu. Przy okazji myslę że nie powinni brać pieniędzy za poprawkę niedopatrzenia.

Chcemy skorzystać z Państwa doświadczeń w wyjaśnianiu naszych wątpliwości. Czy ktoś buduje ten domek w okolicach Warszawy?

Witam!

Nie wiem jak to jest.. Czy wszyscy są tacy zabieganie, że praktycznie większość pytań pozostaje bez odpowiedzi? Moje też :-? No, ale do rzeczy :)

vpaszka oto moje zdanie na kilka pukntów :) Oczywiście w ocenie baaardzo subiektywnej :D

ad.1

vpaszka, jeśli zrobisz garderobę nad garażem, to skąd będziesz miała do niej dostęp? Z sypialni czy z łazienki? Jeśli z sypialni to pamiętaj, że tylko praktycznie WY będziecie z niej kożystać, bo przecież dzieciaki nie będą Wam przez sypialnie biegać nad ranem za swoimi skarpetkami :) Chyba, że to nie będzie Wasza sypialnia. Jeśli z łazienki to OK. Ja jednak stwierdziłem, że wielka szafa przy wejściu, szafa w sypialni, szafy w pokojach dzieciaków (pod skosami) rozwiążą problem, a jak by co, to znadzie się na parterze troszkę miejsca w jakimś schowku :) Może pod schodami? Ehh... te nieszczęsne schody :x

Ok, a jesli już zdecydowałaś, że nad garażem, to może szafy pod skosami? Najniżej największe i najgłębsze, a im wyżej tym płytsze? Może w formie szuflad? No i gdzieś przydałaby się szafa na wiszące ciuszki, ale nie mam jakoś koncepcji :evil: Mozna by w sumie okienko zlikwidować i zrobić połaciowe, ale czy tylko taka mała szafa starczy?

Ja nad garażem planuję pralnię i mini siłownię (garaż 2-stanowiskowy). Ps. Ktoś wie jak tam jest szeroko i jak nisko :wink: ?

ad2.

Wokół schodów wg mnie wcale nie ma za dużo miejsca :) Popatrz na zdjęcia jednego ze szmaragdowiczów :) A co do miejsca przy oknie balkonowym to mmmm :lol: Stolik, jakieś siedzisko, telefonik na stoliku, lampka i można prowadzić baardzo długie rozmowy w ramach darmowych wieczorów :) Bo wieczory zamierzam spędzać na górze (najlepoiej w sypialni), a nie przed TV, no chyba, że przed kominkiem :D

ad3.

Schody, schody :evil: Tyć nie wiem, co z nimi podziać :/

W poprzednim (pierwszym :D) moim poście coś o nich pisałem.

ad4.

Odradzam kabiny na dole w łazience! Kolejne siedlisko kurzu i miejsce gdzie się on gromadzi. Przecież w ciągu dnai nie będziesz z niej korzystać, bo i tak wszystkie czyste ciuszki będziesz miała w garderobie przy górnej łazience. Więc tak będziesz mokra latala po domku? Niee :) To nie dla mnie. Z doświadczenia znajmoych wiem, że z niej nie korzystają wcale. A jak ktoś przyjedzie w odwiedziny? Nic się nie stanie jak wykąpie się w mojej wannie na górze :)

Co do oddzielenia okien na kotłownie i łazienkę popatrz na zdjęcia szmaragdowicza :) Bardzo fajnie rozwiązanie. Lepsze niż szeroki słupek w oknie :x

ad5.

Sama sobie odpowiedziałaś :) Co do opłat do zgadzam się z Tobą :evil:

Pozdrawiam serdecznie

misieq

Witam serdecznie wszystkich:) :lol:

właśnie kupiłam działke budowlaną 12 arów i od 2 miesięcy szukamy wraz z moim narzeczonym projektu domku, który by spełnił nasze oczekiwania. I sie udało jestesmy oczarowani projektem Szmaragd:) i chyba go wybudujemy:)

Poczytałam troszke różnych wypowiedzi i bardzo chciałabym nawiązać kontak z osobami które już postawiły ten domek - chciałabym obejrzec na żywo:) tu ukłon do MALENA :) mieszkam jakies 100km od Głodowa i z checia bym przyjechała jesli bedzie taka możliwość obejrzec domek?

Bardzo sie ciesze ze tyle osób chce budować ten domek :wink:

Prawda jest śliczny :roll:

pozdrawiam

Ania