aśG 04.05.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Pytaj i oglądaj tutaj.http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63803 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 05.05.2006 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Witam W końcu udało mi się wygospodarować trochę czasu, więc mogę przedstawić swoje przemyślenia co do projektu Udało mi się pozbyć schodów z salonu, niestety kosztem zewnętrznej elewacji No niestety domek przestał być z przodu symetryczny. Ale chyba nie jest źle. Proszę o wszelkie uwagi Domek zyskał wg mnie oczywiście znacznie na przestrzeni Jak dla mnie jestw tej chwili nawet zbyt duży Ale to się pewnie w ciągu klilku lat (mam nadzieję) zmieni Więc na początek dół: http://msieradzki.ovh.org/szmaragd1.jpg Nie ma tu za dużo do opisywania, ale po troszku omówię: -salon się zwiększył -wiatrołap co nieco zmniejszył - patrz przesunięta kawałek WC -pomieszczenie gospodarcze pomniejszone co nieco, ale za to jest wykorzystane miejsce pod schodami -zostawiłem (na razie) małe okienko i dodałem drugie z przodu domu mniej wiecej na wysokości klatki schodowej na piętro. Czy zostanie? Czas pokaże. W pokoju celowo zostało, gdyż na tej ścianie ma stać w przyszłości pianino, więc będzie bardzo ładnie pod oknem wyglądało. -a no i cyba najważniejsze Przesuniety jest kominek Tak więc nie ma już z nim problemów. Czas na piętro: http://msieradzki.ovh.org/szmaragd2.jpg Tu się pozmieniało również sporo (może nawet więcej niż na dole? ) Jak widać na rys. powyżej, łazienka (a w zasadzie duży (długi ) salon kompielowy został przeniesiony nad garaż. Ma tam się zmieścić duża wanna, kabina, sauna (w przyszłości), kilka sprzętów do ćwiczeń, oraz jakiś leżak? Siedzisko drewniane? Co by moja piękna połówka, mogła spędzać w łazience do woli czasu, a i ja po wyjściu z sauny chętnie poleżakuję - w sypialni za wiele się nie zmieniło. Przedłużona jest jedna ściana, dzięki temu będzie tak mogła swobodnie stać duża szafa, lub może to być miejsce na toaletkę (chyba tak to się nazywa ) dla Żony Łóżko ocziwiście pomiędzy dwa kominy ( może ten od łazienki da sie wcisnąć w ścianę? Co by nie było go w sypialni ) -klatka schodowa ładnie doświetlona oknem połaciowym - i teraz miejsce duuużego holu: tutaj mam kilka wersji zagospodarowania: +nic nie będzie (tzn. będzie stał bilard ) +będzie garderoba jak widać na rysunku +jak Bóg da to trzeci pokój dla dzieci +gabinecik (przeniesiony z dołu, a na dole pokój dla rodziców któregoś z nas (w końcu nigdy nic nie wiadomo, czy nie trzeba będzie się nimi kiedyś zaopiekować) +będzie garderoba, a na wolnych ścianach półki z książkami, a więc pewnego rodzaju otwarta biblioteczka +garderoba, no i kilka krzesełek, jakiś stolik, telefon. Miejsce spotkań (rozmów) rodzinki. Taki drugi punkt oprócz salonu, gdzie można będzie sobie porozmawiać Nie chcę tworzyć na piętrze tylko noclegowni. Decyzja co TAM będzie zapadnie pewnie w ciągu kilku najbliższych (może 2-3 lat ) Zależy mi na tym aby to piętro też żyło. No i to by było na tyle W razie zastrzeżeń, będę wyjaśniał. Ps. Jeszcze nie buduję ( na razie tylko na papierze, ale z narzeczoną wiemy, że będzie to w 99% szmaragd (no chyba, że stwierdzimy, że jest dla nas za duży )) Pozdrawiam wszystkich budujących! misieq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 11.05.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Witam mam pytanko czy ktoś z budujących zmieniał wysokość okien bądź ich wymiary w projekcie okno salonu jest na wysokości 70cm, okno z pokoju na 90cm,okna z kuchni, łazienki i kotłowni na 110cm. Zastanawiam się czy zaprojektowano je na takich wysokościach celowo i czy nie lepiej by było zachowanie jednej wysokości od podłogi np. 90cm. Może zmienić wysokość okien tak żeby, chociaż na każdej ze ścian była jednakowa i wtedy elewacja ładniej będzie wyglądała. Co na to Szmaragdowicze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 12.05.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Od frontu zostawiłem 110 (w kuchni będzie zlew pod oknem). Natomiast z tyłu ustaliłem na 80 i okna wyszły standardowe 150 cm na wys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 12.05.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam kecajm mam rozumieć że okno w sypialni jest szerokie na 180cm, wysokie na 150cm a wysokość od podłogi 80cm.Okno w pokoju na dole szerokość 150cm, wysokość 150cm i wysokość od podłogi 80cm ? Powiedz czy teraz kiedy już masz budowę na takim etapie coś zmieniłbyś jeżeli chodzi o okna.Patrząc na twoje zdjęcia okna od kuchni,łazienki i kotłowni są trochę wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 12.05.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Na razie jestem zadowolony. Zobaczymy po wykonaniu elewacji. Od frontu muszą być wysoko - po co ma ktoś zaglądać do łazienki i kotłowni, a w kuchni nie może być niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 18.05.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Hip Hip Huraaaaaaaaaaaaa!!!!! Dzisiaj ku naszemu zaskocznieu przyjechały szmaragdowe okna!!!! Dziś już za późno ale obiecuje jutro wstawic nowe fotki juz z oknami:) Wygląda to to całkiem nieżle............... Pozdrawiam zapracowanych budowniczych i budujących i podbudowujących też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaszko 18.05.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Witam Cię Melane i wszystkich szmaragdowiczów !!! Na dzień dzisiejszy na 99% będzie to SZMARAGD z podwójnym garażem. Martwi nas jedynie czy po wstawieniu schodów w salonie nie będzie ciasno? Cała reszta jest super po niewielkich zmianach. Melane zrób kilka zdjęć salonu od środka - jesteśmy bardzo ciekawi jak to wygląda po wstawieniu okien. pozdrawiamy i życzymy dużo słońca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 22.05.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Witam Szmaragdowiczów a ja już za kilka dni zalewam strop. W zasadzie dużo nie zmieniłem w projekcie- podciąg zostawiłem,komin zostawiłem, ścianka kolankowa o jeden pustak do góry, drzwi tarasowe z jadalni zastąpiłem oknem, zrezygnowałem z okrągłego okna w salonie, co na górze zobaczymy może drzwi z łazienki na stryszek przeniosę do sypialni i zrobimy nad garażem garderobę. A kasiora leci leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olcialol 24.05.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 hejka. mam prosbe jak mialby ktos jakies zdjecia SZMARAGDU to prześlijcie do mnie na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 25.05.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Heh chyba się do Was zapiszę długo wybierałem i szukałem i ... chyba to jest to !!! Ma wszystko czego potrzebuję !! A może by tak przenieśc pomieszczenie Co do garażu ??? poszerzając go. A może ktoś z Was jest z okolic TORUNIA i buduje ten domek ?? i jest już zaawansowany w budowie i zechciałby wpuścić mnie do środka lub przesłać zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 25.05.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Hmm zastanawiam się czy ściany zrobić dwuwarstwowe czy jednowarstwowe np. Ytong ?? Według Was co jest lepsze ??Czy jednowarstwowe ściany będą wystarczająco ciepłe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIOLCIA SZ. 26.05.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 WITAM DOBRE PYTANIE.MY TEŻ SIĘ ZASTANAWIAMY NAD ŚCIANAMI JAKIE I Z CZEGO BUDOWAĆ?????ROZWAŻAMY 2 WARSTWOWE TZN. MAX GRUBOSĆ 30 I STEROPIAN 10-12.CO SĄDZICIE CO LEPSZE MAX CZY B.K I STEROPIAN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 29.05.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Ja zdecydowałem się na ceramikę - U-220 (25 cm) + 12 cm styropianu Termo-L. Ścianki działowe (K-3) i strop (Leier) też z ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 02.06.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Kecajm !!! bardzo ładnie Twój domek wygląda Ja zastanawiam się nad tym czy podnieść ściankę kolankową czy nie. W zasadzie to powierzchni w domku jest i tak aż naddto ale boje sie ze sciany w pokojach na poddaszu beda bardzo strome. Jednak twoj domek w porownaniu z innymi ktore widzialem na zdjeciach z podniesionymi sciankami wyglada znacznie ładniej. Gdybys zechciał podeslac mi zdjecia pokoikow na gorze pomogloby mi to w podjeciu decyzji - mam na to jeszcze 3 dni czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papaja 02.06.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Witam Wszystkich! Dzięki uprzejmości Kecajma mogłam na własne oczy zobaczyć jak wygląda już wybudowany dom.Zdjęcia nie oddają wszystkiego .Miałam podobne obawy co do wysokości ścianki kolankowej, ale wizyta na budowie rozwiała je. pokoje są dosyć przestronne.Ponadto przekonałam się ,że likwidacja lukarny z tyłu domu była łagodnie mówiąc niefortunnym pomysłem, zrobilibyśmy z sypialni długą i nieustawną kichę.Teraz trzeba trochę zachodu żeby wrócić do pierwotnego stanu projektu. Budowa ma ruszyć za dwa tygodnie, a my ciągle nie mamy wody i prądu.Czarno to wszystko widzę Pozdrawiam wszystkich, a Kecajmowi jeszcze raz serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 02.06.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 SUper !!!! Rozumiem że jeszcze bardziej spodobał Ci się w realu ?? Bardzo nie chciałem podnosić tych ściane więc mam nadzieję że rzeczywiście będzie OK. Ja chyba zrobię niewiele zmian: 1. Wyprostuje okienka łukowe. 2. Przeniosę pomieszczenie gospodarcze do garażu 3. Połączę łazienkę na parterze z pomieszczeniem gospodarczym a część pomieszczenia przeznaczę na niewielką graciarnię 4. zlew zostawię w pomieszczeniu gospodarczym 5. podciągi raczej zostaną - niewiele wystają chyba prawda ?? 6. mocno myśle nad zwiekszeniem tarasu a raczej na wyciagniecie go na tyl domu i to chyba wszystko poza tym powinno byc OK - moze w lazience na gorze zlikwiduje jedno okno i zostane przy jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papaja 03.06.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Witam Oczywiście Kasilas,że w realu lepiej się prezentuje.Co do podciągów często omawianych na forum nie mam żadnych zastrzeżeń.Wystają niewiele z sufitu i moim zdaniem dodają uroku salonowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 03.06.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 Papaja dzięki !A czy przypadkiem nie zrobiłaś kilku zdjęć ?? może mi podeślesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 04.06.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Papaja widzę że mamy podobne zdanie na temat tych nieszczęsnych podciągów, płaszczyzna sufitu, która w tak otwartej przestrzeni jest spora, dzięki niem świetnie się łamie i tak na dobrą sprawe można je doskonale wykorzystać Pozdrawiam wszystkich wzbogaconych o Szmaragda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts