Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zbyszku,

pracujemy nad zestawieniem materiałów na razie mamy na 100% więźbę z łatami , kontrłatami itd. niestety tego drewna wyszło dużo więcej niż w zestawieniu z Krajobrazów. Nie ma też deski okapowej a taką będziemy robić. Jak mąż poskłada komuter to prześlę Ci zestawienie. Nad resztą pracujemy mamy już zapotrzebowanie na maxa i U220, bloczki betonowe.

na drewno do domu zapłacimy 5800 netto i chyba ilość zaprawy. jeszcze kominy, stal, strop, beton - z tych grubszych.

pozdrawiam

Aga :D

Czy rzeczywiscie zestawienie materialow z pracowni Krajobrazy jest inny niz byc powinien ??? !!!. Bardzo prosze o informacje. Zmartwiliscie mnie

No to trochę poszlifuję.

Dół. Schody jak u Roma. Poza tym OK. No może ten podcień to same koszty (żelbet podciągów, docieplenie sufitu) a uzysk żaden, no może prawie żaden, trochę cienia będzie.

Góra ma b. fajną arażację. Fajną inaczej, zwłaszcza w łazience.

Jak facet bedzie chciał siku zrobić, to sobie okno otworzy, jak wysoki będzie. A wszyscy wysocy będą siewycierać albo na środku łazienki, albo w kucki w wannie.

Sypialnia rodziców niby ogromna a moało ustawna. Jak masz do wyboru taras lub sypialnie, to wyleziesz w ładną pogodę na taras ze śniadankiem, a nie do sypialni.

Wannę możesz przestawić jak zamkniesz dostęp do stryszku, a zrobisz np. drabiniaste schody w garażu.

Kroyena !! dużo postów napisałeś ale skoro rozpisujesz sie i krytykujesz projekty to wskazane byłoby zerknąć chociaz !!. Gdybys widzial o czym piszesz nie pisalbys bzdur :evil:

Kibelek w lazience na gorze jest ustawiony w miejscu ktore ma powyzej 1,90 cm wysokosci !! wiec dewagacje jak zrobic siusiu sa nie na miejscu - chyba ze ty masz 2 metry w co nie wierze :p

a tymczasem pozdrawiam i radze studiowac nieco wiecej a nie pisac pisac pisac aby pisac

Hej Hej ;) Tak sobie myślę, że już dawno nikt nie zamieścił fotorelacji ze swojej budowy naszego ślicznego szmaragda :lol: Przecież większość na tym forum buduje lub już kończy! Nie wierzę, że nie macie zdjęć :o Podzielcie się z innymi. My też chcemy podziwiać wasze budowy. Zobaczyć jak wszytko wygląda. W środku, na zewnątrz - aby rozwiaż ewentualne wątpliwości. W imieniu wszystkich zakochanych w Szmaragdzie proszę o zdjęcia :wink:

Chyba, że nie chcecie się dzielić :wink: , a może wstydzicie się wykonania przez wykonawców :-? :oops: Mam nadzieję, że nie :lol:

Pochwalcie się!!

Ps.

Dobrze prosiłem? ;) :oops: :lol:

Witam . Od pół roku szukam projektu. Jak zobaczyłam Szmaragd to nie mogłam wyjœć z zachwytu i tak pozostało. Jest piękny. Rewelacyjne wnętrze i piękna elewacja. Bardzo bym chciała zobaczyć go w rzeczywistoœci. I tu wielki ukłon do Maleny, bo widzę że buduje swój piękny domek w okolicach Głogowa a ja jestem z Zielonej Góry.Malena bardzo Cię proszę o informację na maila czy moglibyœmy zobaczyć Twój domek. Pozdrawiam Sylwia

mój adres mailowy:[email protected]

Tak tak hartingh święte słowa !!

Uff wczoraj dostałem projekt z Krajobrazów. Mam troszkę mieszane odczucia mocno uproszczony ale może być. Najmniej przyłożyli się do kosztorysu :((.

Wszędzie trzeba liczyć m2 :cry: . Niezbyt trudne ale pracochłonne. I jakieś dziwne zozmiary bloczków ??. Na moim terenie niespotykane bałem się że może to błedy. Dzwoniłem ale jest OK. Główkuję co by mozna jeszcze w nim zmienic i z czego budowac czy sciany jednowarswtowe jak w projekcie czy z porothermu i steropian lub welna /??. Ciezka noc przedemna. Jutro musze oddac do adaptacji.

Pozdrawiam tymczasem

Mam pytanie do budujących odnośnie kratki wentylacyjnej przy schodach (jakiś metr nad spocznikiem) , chcę ją umieścić znacznie wyżej ; gdzieś tak pod sufitem. A moje pytanie brzmi - czy umieszczenie jej tak nisko jest uwarunkowane jakimiś wymogami (np :bliskość kominka) czy np: polepsza to w jakiś sposób użytkowanie , czy też bez przeszkód mogę ją przestawić ?

pozdrawiam :maleny druga połowa :)

Witam Wszystkich którym podoba sie Szmaragd. Jestem nowym forumowiczem. Bardzo mi się podoba ten projekt. Myślę w niedługim czasie rozpocząć budowę. Szukam praktycznych wskazówek dotyczących zmian w tym projekcie i kosztów budowy.

Witaj WALDI myślę, że warto poczytać cośmy tu do tej pory stworzyli, a w miarę analizownaia twoich potrzeb i tego co w szmaragdzie jest, to juz bedziesz konkretnie wiedział o co zapytać, większość z już budujących wprowadziła standrdowe zmiany, jak to okrągłe okno, wyjście na balkon z jadalni, niektórzy chowają podciągi, takze musisz zasiąść nad projektem i przegryźć go tak jak większość szmaragodowiczów już to zrobiła :):):):):)

Pozdrawiam i powodzenia :lol:

A koszty????? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: : to temat rzeka tak jak tempo w jakim ich ubywa :o

Malena

• 2 weeks później...

Witam Szmaragdowiczów :D jak wasze postępy na budowach pewnie duże, bo widzę, że rzadko tu zaglądacie i wątek przygasa. Ja jestem właśnie na etapie więźby postaram się umieścić zdjęcia to zobaczycie jak mój domek wygląda. Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie to podniesienie ścianki kolankowej o 25cm, podciągi zostawiłem i wcale to tak źle nie wygląda, drzwi na strych z łazienki przeniosłem do sypialni żonka chce sobie urządzić tam garderobę, tak jak większość zrezygnowaliśmy z okrągłego okna w salonie i drzwi z jadalni na taras kosztem okna. Filar na tarasie zostawiamy jak w projekcie, bo bardzo nam się podoba. Trochę żałujemy, że nie zastosowaliśmy rozwiązania z Oriona odnośnie filarów podtrzymujących balkon przy wejściu do domu. Komin mieliśmy zamiar przesunąć, ale przegapiliśmy sprawę i ekipa wylała fundamenty tak jak w projekcie. Z żonką zdecydowaliśmy, że więźba to znaczy wystające krokwie będą rzeźbione a boazeria na krokwiach, nie tak jak w projekcie podbitka od dołu. Jest jeden minus okazuje się, że rozstaw krokwi jest różny i nie wiem jak to będzie wyglądało. Zastanawiamy się nad oknami dachowymi, jakie wybrać Velux, Fakro,Roto czy Okpol te pierwsze ponoć najlepsze, ale i najdroższe, ale czy warto. Dachówka Roben Czarno-brązowa zamówiona trochę za bardzo się świeci ale lepiej żeby się świeciła niż miała zajść mchem chyba :wink: . Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jesteśmy na budowie raz na tydzień i w zasadzie robimy tylko zdjęcia niestety taka praca.

Może ktoś coś napisze o swoich zmaganiach z budową, bo coś cisza :)

Pozdrawiam

Zbyszek

Oj Zbyszej cisza właśnie, ale to przez pogodę - sprzyja wakacjowaniu i budowaniu również, my kończymy tynki wewnątrz, prąd prawie gotowy, teraz kolej na c.o. i pożniej podłogi..... my w ten sam sposób mamy rozwiazana podbitke jak ty palnujesz to zrobić, i w ogóle nie przeszkadza różna szerokość krokwi....

Pozdrawiam Malena

Witam wszystkich sympatyków SZMARAGDU. Po kilku miesiącach przeglądania projektów zdecydowaliśmy (prawi na pewno) z moją drugą połową na ten projekt. Bardzo mnie cieszy ten wątek i miałabym prośbę jeśli jest to możliwe to prosiłabym o zdjęcia Waszych domków na mojego maila [email protected] bardzo mi zależy na zdjęciach wnętrz rónież góry, bo zastanawia mnie czy bedzi ona funkcjonlna dla trzech żywych małych sreber. Wielka prośba do [b]Malena i Zbyszek sw czy jest możliwość obejrzenia Waszych domów na zywo przynajmniej z zewnątrz. Z góry wszystkim dziękuję.[/b]

Kamila trzy żywe sreberka to nie lada wyzwanie, ale jeśli zalożysz że jeden pokój - duża sypialnia na górze moze być wspólny dla dwójki - to z całą pewnością się pomieścicie :)

no i ten hol przy schodach - przy odpowiednim zabezpieczeniu świetne miejse do zabawy - a przestrzeń naprawdę spora :)

Natomiast jeśli chodzi o ogladanie to z nami jak zwykle problemu nie ma zapraszamy :), szczegóły meilowo

Pozdrawiam Malena

Hej Hej :)

Witam! Czy i ja mógłbym prosić o zdjęcia na maila? Please: [email protected] Z góry uprzejmie dziękuję ;)

Kamila79 a czy widziałaś moje projekty? kilka postów wyżej? Może to byłoby jakieś rozwiązanie dla 3 dzieci? W miejscu projektowanej garderoby (zamiast niej) zrobić pokój? Czyli wówczas wszystkie 4 pokoje na górze miałyby balkony :lol: Zresztą co ja się będę powtarzał, wszystko jest w opisie :D

Pozdrawiam!!

Wielkie dzięki za zaproszenie od Malena i Zbyszka sw, czekam więc na meile od Was z namiarami, a jeśli było by możliwe zobaczyć Wasze domki w ten wekend byłabym bardzo wdzięczna, moż to pozwoliłoby mi podjąć ostateczną decyzję, bo jeszcze nigdy nie byłam tak niezdecydowana jak przy wyborze projektu, no ale to jedna z najważniejszych decyzji w życiu. :D Jeśli chodzi o pokoje dla moich chłopców to myślałam o tym żeby każdy miał swój a my sypialnię na dole. Hartingh a czy Twoje pomysły widział już projektant adaptujący, bardzo mi się podoba rozwiązanie góry, a ile ma powierzchnia kotłowni bo my będzimy ogrzewać paliwem stałym, więc nie może być za mała.

hej hej

Projektant adaptujący nie widział tego z tego względu, że minie jeszcze sopro czasu zanim zaacznę budować :( Niestety takie są realia ($$). Jeśli chodzi o kotłownię to nie wiem dokładnie ile by miała. Na pewno tyle ile miejsca pod schodami :wink: One tam trocjhę dziwnie idą (właśnie nie wiem czy do by przyjął projektant). Bo idą aż pod samo okno, potem spocznik (chyba tak to się nazywa ;), potem trochę do góry, spocznik, na prawo wejście do łazienki nad garażem, a na lewo kilka (myślę że 2 max. 3 schodki do góry. Uff... mam nadzieję, że da się te moje wypociny zrozumieć :lol: A dlaczego tak jest? Z tego względu, żeby nie rezygnować z symetryczności domku od przodu - okna na wysokości no najmniej 110 cm :-? Nie wiem jak to by było wpraktyce. Musiałabyś popytać kogoś kto orientuje się bardziej ode mnie. Okna tak wysoko też z tego powodu, że w kuchni byłby zlew pod oknem. Pozdrawiam i życzę powodzenia.