kasilas 05.06.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Bardzo dziekuje malena za informacje za zdjecia rowniez pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 05.06.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Zbyszku, pracujemy nad zestawieniem materiałów na razie mamy na 100% więźbę z łatami , kontrłatami itd. niestety tego drewna wyszło dużo więcej niż w zestawieniu z Krajobrazów. Nie ma też deski okapowej a taką będziemy robić. Jak mąż poskłada komuter to prześlę Ci zestawienie. Nad resztą pracujemy mamy już zapotrzebowanie na maxa i U220, bloczki betonowe. na drewno do domu zapłacimy 5800 netto i chyba ilość zaprawy. jeszcze kominy, stal, strop, beton - z tych grubszych. pozdrawiam Aga Czy rzeczywiscie zestawienie materialow z pracowni Krajobrazy jest inny niz byc powinien ??? !!!. Bardzo prosze o informacje. Zmartwiliscie mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 05.06.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 No to trochę poszlifuję. Dół. Schody jak u Roma. Poza tym OK. No może ten podcień to same koszty (żelbet podciągów, docieplenie sufitu) a uzysk żaden, no może prawie żaden, trochę cienia będzie. Góra ma b. fajną arażację. Fajną inaczej, zwłaszcza w łazience. Jak facet bedzie chciał siku zrobić, to sobie okno otworzy, jak wysoki będzie. A wszyscy wysocy będą siewycierać albo na środku łazienki, albo w kucki w wannie. Sypialnia rodziców niby ogromna a moało ustawna. Jak masz do wyboru taras lub sypialnie, to wyleziesz w ładną pogodę na taras ze śniadankiem, a nie do sypialni. Wannę możesz przestawić jak zamkniesz dostęp do stryszku, a zrobisz np. drabiniaste schody w garażu. Kroyena !! dużo postów napisałeś ale skoro rozpisujesz sie i krytykujesz projekty to wskazane byłoby zerknąć chociaz !!. Gdybys widzial o czym piszesz nie pisalbys bzdur Kibelek w lazience na gorze jest ustawiony w miejscu ktore ma powyzej 1,90 cm wysokosci !! wiec dewagacje jak zrobic siusiu sa nie na miejscu - chyba ze ty masz 2 metry w co nie wierze a tymczasem pozdrawiam i radze studiowac nieco wiecej a nie pisac pisac pisac aby pisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 05.06.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Polecam się kasilas Oj dzieje się właśnie prąd w naszym domku i tynki sie dzieją i ocieplenie zewnętrzne i chyba juz się gubie w tym wszystkim a zwłaszcza w finansach................tempo wypływu gotówki jest zawrotne...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 05.06.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Hej Hej Tak sobie myślę, że już dawno nikt nie zamieścił fotorelacji ze swojej budowy naszego ślicznego szmaragda Przecież większość na tym forum buduje lub już kończy! Nie wierzę, że nie macie zdjęć Podzielcie się z innymi. My też chcemy podziwiać wasze budowy. Zobaczyć jak wszytko wygląda. W środku, na zewnątrz - aby rozwiaż ewentualne wątpliwości. W imieniu wszystkich zakochanych w Szmaragdzie proszę o zdjęcia Chyba, że nie chcecie się dzielić , a może wstydzicie się wykonania przez wykonawców Mam nadzieję, że nie Pochwalcie się!! Ps. Dobrze prosiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiaPo 06.06.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Witam . Od pół roku szukam projektu. Jak zobaczyłam Szmaragd to nie mogłam wyjć z zachwytu i tak pozostało. Jest piękny. Rewelacyjne wnętrze i piękna elewacja. Bardzo bym chciała zobaczyć go w rzeczywistoci. I tu wielki ukłon do Maleny, bo widzę że buduje swój piękny domek w okolicach Głogowa a ja jestem z Zielonej Góry.Malena bardzo Cię proszę o informację na maila czy moglibymy zobaczyć Twój domek. Pozdrawiam Sylwiamój adres mailowy:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 06.06.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Tak tak hartingh święte słowa !! Uff wczoraj dostałem projekt z Krajobrazów. Mam troszkę mieszane odczucia mocno uproszczony ale może być. Najmniej przyłożyli się do kosztorysu (. Wszędzie trzeba liczyć m2 . Niezbyt trudne ale pracochłonne. I jakieś dziwne zozmiary bloczków ??. Na moim terenie niespotykane bałem się że może to błedy. Dzwoniłem ale jest OK. Główkuję co by mozna jeszcze w nim zmienic i z czego budowac czy sciany jednowarswtowe jak w projekcie czy z porothermu i steropian lub welna /??. Ciezka noc przedemna. Jutro musze oddac do adaptacji. Pozdrawiam tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 06.06.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Mam pytanie do budujących odnośnie kratki wentylacyjnej przy schodach (jakiś metr nad spocznikiem) , chcę ją umieścić znacznie wyżej ; gdzieś tak pod sufitem. A moje pytanie brzmi - czy umieszczenie jej tak nisko jest uwarunkowane jakimiś wymogami (np :bliskość kominka) czy np: polepsza to w jakiś sposób użytkowanie , czy też bez przeszkód mogę ją przestawić ? pozdrawiam :maleny druga połowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 13.06.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Halo halo ludu budujący pomóżcie!!!!! Czyżby upał tak się wszystkim dał we znaki?????? A u nas tynkowania ciąg dalszy i bardzo bardzo proszę skrobnijcie conieco Pozdrawiam Malena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi_tczew 14.06.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Witam Wszystkich którym podoba sie Szmaragd. Jestem nowym forumowiczem. Bardzo mi się podoba ten projekt. Myślę w niedługim czasie rozpocząć budowę. Szukam praktycznych wskazówek dotyczących zmian w tym projekcie i kosztów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 14.06.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Witaj WALDI myślę, że warto poczytać cośmy tu do tej pory stworzyli, a w miarę analizownaia twoich potrzeb i tego co w szmaragdzie jest, to juz bedziesz konkretnie wiedział o co zapytać, większość z już budujących wprowadziła standrdowe zmiany, jak to okrągłe okno, wyjście na balkon z jadalni, niektórzy chowają podciągi, takze musisz zasiąść nad projektem i przegryźć go tak jak większość szmaragodowiczów już to zrobiła :):) Pozdrawiam i powodzenia A koszty????? : to temat rzeka tak jak tempo w jakim ich ubywa Malena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 27.06.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Witam Szmaragdowiczów jak wasze postępy na budowach pewnie duże, bo widzę, że rzadko tu zaglądacie i wątek przygasa. Ja jestem właśnie na etapie więźby postaram się umieścić zdjęcia to zobaczycie jak mój domek wygląda. Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie to podniesienie ścianki kolankowej o 25cm, podciągi zostawiłem i wcale to tak źle nie wygląda, drzwi na strych z łazienki przeniosłem do sypialni żonka chce sobie urządzić tam garderobę, tak jak większość zrezygnowaliśmy z okrągłego okna w salonie i drzwi z jadalni na taras kosztem okna. Filar na tarasie zostawiamy jak w projekcie, bo bardzo nam się podoba. Trochę żałujemy, że nie zastosowaliśmy rozwiązania z Oriona odnośnie filarów podtrzymujących balkon przy wejściu do domu. Komin mieliśmy zamiar przesunąć, ale przegapiliśmy sprawę i ekipa wylała fundamenty tak jak w projekcie. Z żonką zdecydowaliśmy, że więźba to znaczy wystające krokwie będą rzeźbione a boazeria na krokwiach, nie tak jak w projekcie podbitka od dołu. Jest jeden minus okazuje się, że rozstaw krokwi jest różny i nie wiem jak to będzie wyglądało. Zastanawiamy się nad oknami dachowymi, jakie wybrać Velux, Fakro,Roto czy Okpol te pierwsze ponoć najlepsze, ale i najdroższe, ale czy warto. Dachówka Roben Czarno-brązowa zamówiona trochę za bardzo się świeci ale lepiej żeby się świeciła niż miała zajść mchem chyba . Najgorsze w tym wszystkim jest to, że jesteśmy na budowie raz na tydzień i w zasadzie robimy tylko zdjęcia niestety taka praca. Może ktoś coś napisze o swoich zmaganiach z budową, bo coś cisza Pozdrawiam Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 27.06.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Oj Zbyszej cisza właśnie, ale to przez pogodę - sprzyja wakacjowaniu i budowaniu również, my kończymy tynki wewnątrz, prąd prawie gotowy, teraz kolej na c.o. i pożniej podłogi..... my w ten sam sposób mamy rozwiazana podbitke jak ty palnujesz to zrobić, i w ogóle nie przeszkadza różna szerokość krokwi.... Pozdrawiam Malena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 27.06.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Witam wszystkich sympatyków SZMARAGDU. Po kilku miesiącach przeglądania projektów zdecydowaliśmy (prawi na pewno) z moją drugą połową na ten projekt. Bardzo mnie cieszy ten wątek i miałabym prośbę jeśli jest to możliwe to prosiłabym o zdjęcia Waszych domków na mojego maila [email protected] bardzo mi zależy na zdjęciach wnętrz rónież góry, bo zastanawia mnie czy bedzi ona funkcjonlna dla trzech żywych małych sreber. Wielka prośba do [b]Malena i Zbyszek sw czy jest możliwość obejrzenia Waszych domów na zywo przynajmniej z zewnątrz. Z góry wszystkim dziękuję.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 27.06.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Kamila trzy żywe sreberka to nie lada wyzwanie, ale jeśli zalożysz że jeden pokój - duża sypialnia na górze moze być wspólny dla dwójki - to z całą pewnością się pomieścicie no i ten hol przy schodach - przy odpowiednim zabezpieczeniu świetne miejse do zabawy - a przestrzeń naprawdę spora Natomiast jeśli chodzi o ogladanie to z nami jak zwykle problemu nie ma zapraszamy , szczegóły meilowo Pozdrawiam Malena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 27.06.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 http://www.album.astral.pl/album/fotos/4572/58/4274/5_mid.jpeg Próbuje z tymi zdjęciami cos z tego będzie Kamila zapraszam do obejrzenia domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 27.06.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Hej Hej Witam! Czy i ja mógłbym prosić o zdjęcia na maila? Please: [email protected] Z góry uprzejmie dziękuję Kamila79 a czy widziałaś moje projekty? kilka postów wyżej? Może to byłoby jakieś rozwiązanie dla 3 dzieci? W miejscu projektowanej garderoby (zamiast niej) zrobić pokój? Czyli wówczas wszystkie 4 pokoje na górze miałyby balkony Zresztą co ja się będę powtarzał, wszystko jest w opisie Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila79 28.06.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Wielkie dzięki za zaproszenie od Malena i Zbyszka sw, czekam więc na meile od Was z namiarami, a jeśli było by możliwe zobaczyć Wasze domki w ten wekend byłabym bardzo wdzięczna, moż to pozwoliłoby mi podjąć ostateczną decyzję, bo jeszcze nigdy nie byłam tak niezdecydowana jak przy wyborze projektu, no ale to jedna z najważniejszych decyzji w życiu. Jeśli chodzi o pokoje dla moich chłopców to myślałam o tym żeby każdy miał swój a my sypialnię na dole. Hartingh a czy Twoje pomysły widział już projektant adaptujący, bardzo mi się podoba rozwiązanie góry, a ile ma powierzchnia kotłowni bo my będzimy ogrzewać paliwem stałym, więc nie może być za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 28.06.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 hej hej Projektant adaptujący nie widział tego z tego względu, że minie jeszcze sopro czasu zanim zaacznę budować Niestety takie są realia ($$). Jeśli chodzi o kotłownię to nie wiem dokładnie ile by miała. Na pewno tyle ile miejsca pod schodami One tam trocjhę dziwnie idą (właśnie nie wiem czy do by przyjął projektant). Bo idą aż pod samo okno, potem spocznik (chyba tak to się nazywa , potem trochę do góry, spocznik, na prawo wejście do łazienki nad garażem, a na lewo kilka (myślę że 2 max. 3 schodki do góry. Uff... mam nadzieję, że da się te moje wypociny zrozumieć A dlaczego tak jest? Z tego względu, żeby nie rezygnować z symetryczności domku od przodu - okna na wysokości no najmniej 110 cm Nie wiem jak to by było wpraktyce. Musiałabyś popytać kogoś kto orientuje się bardziej ode mnie. Okna tak wysoko też z tego powodu, że w kuchni byłby zlew pod oknem. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 30.06.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Witam tak wygląda więźba naszego domu http://www.album.astral.pl/album/fotos/4572/58/4274/12_mid.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts