Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Monika - częśc zdjęć wysłałam, reszta jutro :) Wnętrza są na tyle wykończone, że jest prąd, tynki, na poddaszu częsciowo juz regipsy - ale to jeszcze nie etap wykańczania meblami niestety jeśli tak mnie zrozumiałaś :):):):)

Natomiast jeśli chodzi o kuchnię, to jutro wyślę ci jak to wygląda u nas - my juz tam częściowo turystycznie pomieszkujemy, więc ja chyba nie zdecydowała bym się na pełne otwarcie kuchni, ta przestrzeń na dole jest dość spora - jadalnie i salon bardzo fajnie się łączą - ale też zależy jaki tryb życia prowadzicie - jeżeli gotujecie i "używacie" sporo kuchnię to wtedy macie wszystko jak na dłoni - cały balagan krótko mówiąc masz w salonie i jadalni :)

My nawet doszliśmy do tego że przedłużyliśmy ściankę w kuchni ze strony wejścia tak żeby siedząc w salonie nie było takiego pełnego przeswitu i jednak bardziej zanaczyc tą część kuchenną.

No ale podeślę zdjęcia i popatrzysz bedzie wam łatwiej zdecydować :)

Hartingh oczywiście zdjęcia wyślę :), natomiast schody jeszcze przed nami, narazie jestesmy na etapie wyboru pieca - czy kotła - czy jak tam się to teraz nazywa :)

Pozdrawiam Malena

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dzisiaj skończyli kłaść dachówkę dom całkiem inaczej wygląda i nasza kieszeń też :cry: .Jest kilka rzeczy do poprawienia, ale ogólnie jest ok. Malena, jeżeli można ja również prosiłbym o zdjęcia :) . Dla zainteresowanych zamieściłem nowe zdjęcia naszego domu już z dachówką. Jeżeli chodzi o piec Malena to my jak na razie wybraliśmy piec na ekogroszek, ale jeszcze mamy trochę czasu na podjęcie ostatecznej decyzji

Pozdrawiam

Zbyszek :wink:

Witam. Ja rowniez jestem juz posiadaczem projektu SZMARAGCo do zmian to ja tam nie wiele bede zmienial bo likwiduje tylko okno okragle i drzwi z jadalni na taraz, bo przeciez wystarcza drzwi z salonu. Co do okien balkonowych to chcialem zminic na prostokatne ale oczywiscie jak to w zyciu bywa, kobieta ma decydujacy glos i pozostaja bez zmian.

W tej chwili mam juz zalatwione prawie wszystkie prace papierkowe czyli kontakty z biurami projektowymi zakonczone i czekam na wydanie decyzji.

Chcac wykorzystac czas rozpoczalem jezdzenie po roznych skladach budowlanych i takich tam sklepach.

jezeli ktos wybudowal SZMARAGDA to bardzo prosilbym o przeslanie na adres [email protected] ile potrzeba cegly, desek i takich tam bo sam cos tam wyliczylem ale nie ma to jak poradzic sie osob ktore maja to juz za soba.

Na koniec to chcialem pogratulowac wszystkim szmaragdowiczom szczesliwego wyboru prosze o pomoc i pozdrawiam.

Cześć wszystkim.

Jestem nowa na forum. Zainteresowałam się tematem SZMARAGDA ponieważ mamy w planach budowę domu. W grę wchodzi tylko ORION i SZMARAGD. Proszę o jakieś informacje na temat funkcjonalności tego domku. Jakie zmiany są konieczne?

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi

Droga Izio, ja również wahałam się pomiędzy Orionem i Szmaragdem. Dlaczego wybrałam Szmaragda? Narożny taras, moja działka jest szeroka, a dom ma być "przyklejony" do jednego z boków. Ponadto schody są umieszczone w salonie, a nie w jadalni.

Zmiany, jakie wprowadzamy:

-powiększenie garażu,

-zamiana ścianki miedzy salonem a kuchnią na filar- chcemy mieć otwartą przestrzeń (zapachy z kuchni nam nie przeszkadzają-wręcz przeciwnie; bałaganu też nie będzie, bo będzie zmywarka...). Za to podczas gotowania będę widziała mojego męża oglądającego mecz.

-reszta zmian to jak prawie wszyscy: likwidacja drzwi balkonowych w jadalni i okna okrąłego w salonie. No i powiększamy łazienkę kosztem pomieszczenia gosp. na dole, aby kabina zmieściła się bez problemu.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam. :)

Dzień dobry

Również (tak jak izia) jestem nowy na forum. Szukam projektu domu.

Po pół roku poszukiwań i oglądnięcia około dwóch tysięcy projektów, mój krąg poszukiwań zawęził się do kilku. Właściwie trzech: ANDROMEDY, VIRGO i ORIONA. Wszystkie z pracowni DOMUS. Generalnie chciałem zbudować ANDROMEDĘ, ale zaczęłem się zastanawiać nad VIRGO, bo ładniejszy, ale ekonomia skłaniała ku ORIONOWI, jednak ORION miał nie odpowiadający mi rozkład na dole. W związku z tym wszystkim, zacząłem się skłaniać ku SZMARAGDOWI, który (wydaje mi się) łączy te wszystkie trzy projekty, czyli jest ładny, tańszy, no i ma odpowiadający mi rozkład.

ale mam kilka wątpliwości:

1. czy to nie jest tak, że człowiek ulega magii wizualizacji? Podoba mu się projekt, bo są ładne kolorki na symulacji komputerowej. Dodatkowo, jak zobaczyłem kilka zdjęć z realizacji, to mam wrażenie, że w niektórych przypadkach, dom jakby zatracił swoje proporcje i nie jest już tak ładny jak na symulacji.

2. czy dom z takim dachem będzie faktycznie tańszy od np. ANDROMEDY? Czy w ogóle można taki dom zbudować na "gotowo" za mniej niż 300.000 zł brutto?

3. czy SZMARAGD nie jest przypadkiem domem "prostym" (żeby nie powiedzieć "zwykłym")

Oczywiście szukam kogoś z okolic Mazur (do kogo mógłbym się wprosić), z już wybudowanym SZMARAGDEM.

pozdrawiam

Kasilas, to prawda, że wszystko jest kwestią gustu, jednak faktem jest to że niektóre rzeczy są oczywiste. Na przykład to, że SZMARAGD ma prostszą bryłę niż np. VIRGO. A gdybym nie był tym domem zainteresowany, to nie pisałbym o nim...

Ale przejdę do rzeczy. Pomęczyłem się troszkę w Photoshopie i zmieniłem lekko wizualizację SZMARAGDA. Zmieniłem wejście i schody na takie jak w ANDROMEDZIE, narożniki i prawe okno jak w VIRGO. No i jeszcze kolor dachu.

http://www.album.astral.pl/album/fotos/4739/31/4424/1.jpeg

Mam jeszcze jedną wątpliwość: gdzie właściwie zrobić garderobę?

Witam

nieźle Ci ten Szmaragd wyszedł :)) muszę przyznać. Garderobę no cóż nie ma zbyt wiele miejsc u mnie będzie nad garażem. Zmiany są fajne ale ja chciałem ten domek nawet bardziej uprosćić. W zasadzie nic nie zmieniłem. powiększyłem tylko garaż i tam umiejscowiłem kotłownię (będę ogrzewał ekogroszkiem), no i wyjście z jadalni zamieniło się w okienko, okienko okrągłe w salonie zostawiłem. Nie podnosiłem ścianki kolankowej.

Pozdrawiam Ciebie i miłe Węgorzewo :)) Blisko bardzo mieszkałem tam 20 lat.

technicznie rzecz biorąc samodzielnie qrde buduje szmaragda i mam dla was temat do przemyślenia; drzwi balkonowe z jadalni na taras.......siedzę na tej budowie dniami i nocami i powiem wam że należy zostawić te drzwi....zastanówcie się nad tym drodzy forumowicze , z każdym gó.... trzeba biegać przez bądź co bądź salon , kawa cukier mydło i powidło , tysiące razy przejść ,przenieść , podać....... rozumiem że jak się zastanowić to są one zbędne ale W PRAKTYCE mi ich brakuje. Komunikacja kuchnia-taras wiele traci.Temat dla was do przemyślenia .W czasie eksploatacji tego pięknego domku wyszło że ta decyzja była nie dość dokładnie przemyślana

Pozdrawiam

Maleny gorsza połowa

Ale garderoba nad garażem z wejściem z pokoju? Zmieszczą się tam drzwi? Ale rezygnujesz wtedy z drzwi w łazience?

Tak. A jeśli chodzi o drugie drzwi na taras, to wszyscy je zamurowują ze względu pewnie na koszty. Aczkolwiek co to za oszczędność. 1000 zł?

A czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego stan surowy zamknięty SZMARAGDA wynosi 135 tys., a bliźniaczego bądź co bądź ORIONA 162 tys.? Czy różnica wynika z tego że są to domy z różnych pracowni i są liczone według różnych kryteriów, czy SZMARAGD jest po prostu tańszy?

Kasilas. A Ty mieszkałeś w Węgorzewie, czy obok? Może się znamy? Świat jest mały.

Dziś cały dzień zastanawiałem się jak ze strychu zrobić garderobę (z wejściem z pokoju). Zauważyłem niestety, że nie obeszło by się bez przesuwania komina. No i te drzwi z uciętym narożnikiem... Jak to zrobiliście/zrobicie?

Co do kosztów, to ponawiam pytanie: czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego stan surowy zamknięty SZMARAGDA wynosi 135 tys., a bliźniaczego bądź co bądź ORIONA 162 tys.? Czy różnica wynika z tego że są to domy z różnych pracowni i są liczone według różnych kryteriów, czy SZMARAGD jest po prostu tańszy?

--------------

Ale do szkoły chodziłeś do Węgorzewa?

A! Z Radziej znam m.in. Beatę Kozłowską (z domu) i księdza Kijkowskiego.

Witam

Jeżeli chodzi o koszty budowy to stan surowy z dachem i oknami dachowymi wyszedł nam około ~120 tys. Ar Tu Di Tu twoja wizualizacja jest ok. Narożniki w naszym Szmaragdzie będą właśnie tak wyglądały. Schody wejściowe chcieliśmy je zmienić na takie jak w Orionie, ale w Andromedzie też ładnie wyglądają.Wejście- muszę powiedzieć, że wygląda ładnie tylko jest jedno, ale przez tą zmianę stracisz wiatrołap i miejsce w domu gdzie można powiesić płaszcz czy zdjąć buty chyba, że chcesz wprowadzić zmiany wewnątrz budynku. U nas garderoba będzie nad garażem i wejście będzie z sypialni. zrezygnowaliśmy z drzwi w łazience. Gdybyśmy zrobili drzwi w łazience zmieściłyby się pełnowymiarowe obeszłoby się bez ścięcia, ale to tylko ze względu na to, że podnieśliśmy ściankę kolankową o 24cm zarówno w budynku jak i nad garażem. W sypialni wyszły drzwi na 1,9m wysokie, ale z lekkim ścięciem niestety przeszkodził komin. Drzwi do garderoby będą przesuwne chowające się w ścince z regipsów. Co do drzwi z jadalni podzielam zdanie kasilasa rzeczywiście (mało wygodne wejście). Ar Tu Di Tu uwierz mi, że dach w Andromedzie będzie znacznie droższy spójrz, jaki jest on połamany i ile dachówek trzeba będzie docinać. Kiedyś byliśmy z żonką zainteresowani domem z pracowni Domusa Emanuela szybko wybiliśmy sobie go z głowy właśnie ze względu na koszt wykonania dachu, (ale domek jest piękny).

Pozdrawiam

Zbyszek

:wink:

Kosztorysy podawane w pracowniach projektowych są czysto teoretyczne i nie ma, co się nimi sugerować. Często jest tak, że kosztorysy są przestarzałe i opracowane na podstawie cen materiałów budowlanych sprzed kilku lat. Najważniejsze są negocjacje w hurtowniach ja odwiedziłem ich sporo, porozwoziłem ksero projektu z prośbą o wycenę. Uwierzcie, że ceny tych samych materiałów w hurtowniach różnią się i to znacznie np. za tą samą dachówkę nawet o 4000zł. Kiedy miałem już wyceny z hurtowni porównywałem poszczególne materiały i wybierałem oczywiście najtańszą ofertę, po czym dzwoniłem do hurtowni, która była najbliżej mojej budowy i pytałem czy mogą mi dany materiał sprzedać po cenie niższej niż zaoferowała mi inna hurtownia. W ten sposób udało mi się zaoszczędzić parę zł tak przynajmniej myślę. A jeszcze lepsze jest to, że hurtownia najbliżej mojej budowy, kiedy dzwoniłem i oznajmiałem, że znalazłem coś taniej zawsze schodziła z ceny. Tym sposobem wszystkie materiały zostały kupione w jednej hurtowni i nie było problemu z ich dostarczeniem, bo blisko i na telefon. Jeżeli chodzi o koszty Oriona i Szmaragda to myślę, że będą porównywalne może Orion troszkę droższy, ale na pewno nie o 30kzł.

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek :wink:

No cóż. Ale czegoś się z początku trzeba trzymać. Trzeba mieć jakąś skalę porównawczą. Problem polega na tym, że wybrałem trzy projekty z DOMUSA (uważam że kosztorysy z jednej pracowni są robione według tych samych kryteriów i są porównywalne), a potem ni stąd ni z owąd znalazłem SZMARAGDA z innej pracowni. No, jest niby tańszy o prawie 30 tys., ale nie do końca jest to pewne.

Zaczynam nawet podejrzewać, że niektóre pracownie specjalnie trochę zaniżają kosztorysy, aby ludzie chętniej kupowali ich projekty. No bo każdy chętniej zbuduje dom, który będzie tańszy. A jak to będzie w rzeczywistości? Tego nikt nie wie. A po "odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się". Poza tym, ile osób buduje w swoim życiu drugi dom?

Zgadzam się z Tobą, że trzeba negocjować ceny. Ostatnio od znajomego budowlańca słyszałem o pewnym kolesiu, który wymędził około 50 tys. upustów od cen wyjściowych (aczkolwiek sam prowadzę własną firmę, tyle że w innej branży i nie lubię tego typu zawodników).

Problem polega na tym, że samo kupowanie to już jest końcówka. Najpierw trzeba wiedzieć co się chce kupić...

No, ale oczywiście najpierw trzeba wybrać projekt. :D

Wszystko ladnie o tych negocjacjach piszecie. Jest tylko jeden problem. W Toruniu np. gdzie jest fabryka Porothermu mozna go dostac tylko w jednej hurtowni. Podejscie sprzedawcy jest raczej na zasadzie - albo ta cena albo ...... podobnie jest BK i wieloma innymi materialami. Tak wiec nie zawsze da sie wynegocjowac dobra cene no i ciagle zapowiedzi kolejnych podwyzesz materialow budowlanych (stali rowniez). No coz chyba niezbyt fortunny termin budowy sobie upatrzylem.

Tymczasem pozdrawiam

Ja również chciałam służyć radą. Ja kupiłam projekt, jestem w trakcie papierologii i to trochę potrwa. Ja zdążę z fundamentami w tym roku to sukces. Ceny materiałów narazie porównuję, a kupię je zimą czyli w martwym sezonie. Leier (Malbork, gdzie będę budowała Szmaragda) daje upusty nawet 50%. Dodatkowo kupujesz, oni przechowują towar w magazynach i tylko dobierasz ilość, która jest Ci potrzebna w danym momencie.

Pozdrawiam i radzę niektórym podejść do sprawy z większym dystansem.

Mam jeszcze jedno pytania do Szmaragdowiczow, ktore mnie bardzo nurtuje. Czy ktos z Was rozwazal zamiane tarasu z betonowego na drewniany i wyciagniecie go bardziej w ksztalcie literki L na tyl budynku ??. Lub czy ewentualnie na tarasie betonowym bedzie mozna polozyc jakies deseczki z afrykanskiego drewienka ?

Pozdrawiam