brenda 19.10.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 będę dopiero kupować ten projekt, oczywiście szmaragd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 19.10.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Bardzo mi się ten domek podoba Właściwie to nie mam się do czego przyczepić. Jedyną zmianą którą bym w tym projekcie rozważył byłoby chyba wydzielenie jakoś schodów tak, żeby nie znajdowały się one w pokoju dziennym. Może po prostu oddzieliłbym je ścianką od pokoju. Zastanawiałbym się też czy potrzebne są te malutkie balkony od frontu i z tyłu. Brendo czy orientujesz się na ile jest wyceniana realizacja tego domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brenda 20.10.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 koszt ok.220 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sla-wek 23.10.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Witam wszystkich, którym podoba się projekt Szmaragd... choć nie ma nas za wielu... narazie... Ale to chyba dlatego, że jest to nowy wypust chyba nowej pracowni. Tak na prawdę to jest to projekt "prawie" Orion, który pierwotnie chcieliśmy kupić i później budować. Ale na szczęści na forum na temat Oriona ktoś wspomniał o Szmaragdzie i już chyba nie będzie odwrotu. Tym bardziej, że przy naszej działce (wejście od wschodu) wyjście na taras jest od pd-zach. Niestety będę go musiał zmniejszyć o kilkadziesiąt centymertów (żeby wcisnąć go w działkę). Chętnie wymienię uwagi na temat projrktu lub na temat przyszłej budowy. Mamy zamiar zacząć wiosną przyszłego roku. W tej chwili na tapecie jest geodeta, architekt i wstępne rozmowy z wykonawcą... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brenda 24.10.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 ja dopiero w styczniu zacznę załatwiać papierologię,może na jesień stan 0.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sla-wek 24.10.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Czy koszty, które podajesz ok. 220.000 wynikają z szacunków, czy z dokładnego kosztorysu? Metoda "gospodarcza", czy jeden/kilku wykonawców i z jakim wykończeniem. My planujemy trochę więcej. 250.000 (bez działki oczywiście) z wykończeniem bez szaleństw, a budowa rozłożona na 2 lata. Do końca 2006 stan surowy zamknięty, 2007 reszta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brenda 25.10.2005 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Projektant Szmaragdu podał mi mniej więcej szacunkowo koszt wykonania. To nie jest konkretny kosztorys,jeżeli będziecie mieli to prześlijcie mi.Będę bardzo wdzięczna. Ja dokumentację będę załatwiać w 2006r, a budować się w 2007.Zazdroszczę wam, że tak szybko zaczniecie budowę,życzę powodzenia.Jeżeli mogę nieśmiało prosić o zdjęcia jak ruszy budowa,swoje uwagi itp. W jakiej częci kraju będziecie budować, może bym w następnym roku jak postawicie stan surowy przyjechała i zobaczyła. Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sla-wek 25.10.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Będziemy budować pod Szczecinem w Dobrej. A fotki i uwagi chętnie umieszczę na forum.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 witambardzo mi sie spodobal ten projekt, chociaz po obejrzeniu setek roznych projektow dostaje takiego oczopląsu, ze już zwątpiłam, że znajdę coś ciekawego. To znaczy ciekawych i pięknych jest mnóstwo, ale nie wszystkie mi pasują. Bardzo mi się podoba M05a Muratora, ale ten SZMARAGD jest również super. I pasuje mi stronami świata i koszt jest niższy niz M05a.Tylko ten ma miejsce na 1 garaz!Decyzja ....... MOŻE kiedyś zapadnie.Może ktoś już go buduje lub wybudował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sla-wek 16.11.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Witam! Dla nas 1 garaż nie jest problemem, bo mamy wąską i długą działkę i garaż będzie wolnostojący... i przy okazji trochę odgrodzi nas od ulicy.A co do wyboru, to my mieliśmy to samo, a Szmaragd znalazłem rzutem na taśmę, bo miał być Orion z Domusa, ale strony świata trochę nie takie były... i będzie Szmarag.Tego domku chyba nikt nie buduje, bo wydaje się nowy w ofercie projektów, a szkoda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 brendaczy te 220 000 - to brutto, czy netto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.11.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 witamdzisiaj znalazlam projekt SZMARAGD i bardzo mi sie spodobał.Jest swiezy watek w PROJEKTACH, ale nie ma tam nikogo, kto juz buduje lub wybudowal. Moze tutaj ktos sie odezwie i podzieli sie z nami swoimi spostrzezeniami. Jak na budowie? Czy juz trwa wykonczeniowka? Ile kosztowala budowa? Ale najbardziej to prosze o ZDJECIA!pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 17.11.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Witam justa ja też zastanawiam sie nad tym projektem i już miałem go kupić ale okazało sie że jest w nim kilka błedów które opisuje Aga KN. Kominek w pokoju dziennym oddalony od komina głównego (co o tym sadzisz?).No i podciag który miałby szpecić sufit w pokoju dziennym. Próbowałem skontaktować sie z Agą KN bo rozwiazała już oba problemy w swoim projekcie ,chciałem dowiedzieć sie czegos wiecej o tych rozwiazaniach ale niestety nieodpowiada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 witama moze zapytac o to bezposrednio w pracowni?Ja wczoraj wyslalam zapytanie na temat projektu z podwojnym garazem, to dzis rano juz byla odpowiedz. A moze zglosi sie jeszcze ktos(oprocz AGA KN), kto juz buduje lub wybudowal - poczekajmy.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 17.11.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Witam, moi drodzy żyję i mam sie dobrze i już odpisuje. Dostaliśmy z mężem 3,5 tygodnia temu pozwolenie na budowę i szukamy ekipy do budowania na wiosnę. 1. Sprawa pierwsza podciąg przez środek salonu zlikwidowany przez zamianę na dwuteownik HEB 200, konstruktor z krajobrazów zmieniał. 2. Konsultowałam sprawę kominka i przewodu kominowego : jedni mówią , że to nie problem inni radzą komin trochę przesunąć. Podobno nie problem bo i tak otwory rewizyjne by się przedały więc na tych zagięciach jak znalazł, póki co mój kierownik budowy ma rozeznać temat. Raczej dobrze wypowiada sie na tenat samego projektu co mnie cieszy bo mam do niego zaufanie. 3. Acha nie mamy w projekcie komina , który jest na rysunku domu od frontu, idącego od spiżarni. Zamiast niego są 3 otwory wentylacyjne na dachu. Podobno lepsze rozwiązanie. Nie będzie tam zalegał śnieg, woda będzie je spokojnie opływać. No oczywiście jak sie je poprawnie zaizoluje. 4. Usuneliśmy okrągłe okno w salonie żeby ścianka była ustawniejsza, wyjście na taras z jadalni też zmieniliśmy na zwykłe okno. 5. Planujemy na dole zrobić ogrzewanie podłogowe wodne , wszędzie oprócz gabinetu. Ze względu na to poziom parteru podnieśliśmy o jedną warstwę maxa i poziom ściany kolankowej tez o 1 warstwę. Wydłużymy delikatnie i proporcjonalnie połacie dachu tak aby domek nie stracił na urodzie chyba wyszło jakieś 25cm. 6. Acha i budujemy z maxa 29 + 12 steropian lub 14. Max z Hadykówki cena ok. 1,6zł transportem. Liczymy , że pójdzie nam na stan surowy otwarty bez garażu (bo mamy taką wersję) ok. 75 tyś. przy kryciu blachodachówką. Chcemy wynając 1 ekipę do wybudowania fundamentów, ścian, stropu i 2 do więźby i dachu. Robiliśmy przeliczenia więźby z kontrałatami itd. i wyszło , że potrzeba nam coś 8,4m3 drzewa dokladnie nia pamietam wyliczenia mamy w domu , więc na etapie zaawansowania proac mogę podesłać. rety pytajcie o co tam chcecie pozdrawianka Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 17.11.2005 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Witam Aga KN bardzo dziekuje za odpowiedz na moje pytania. ale mam jeszcze kilka interesuje mnie wentylacja. Opisujesz że zrezygnowaliście z komina w spiżarni kosztem trzech otworów wentylacyjnych na dachu Sory ale nie zabardzo wiem jak to ma działać ( co z wentylacja kuchni?) Jeżeli chodzi o usytuownie budynku na działce to bedziemy mieli identyczne (bo chyba już jestesmy zdecydowani na ten projekt ) z tym że w naszym przypadku wjazd na działkę i droga jest od strony południowej i tak niestety taras bedzie widoczny z drogi ale ineczej niedarady, wejscie bedzie od wschodu tak jak u was. Zastanawiamy sie jeszcze nad jedna sprawa czy kupic projekt z garazem(przyklejonym) czy bez?Nasza działka jest duza bo ma 1,5ha i nie musimy oszczedzać na powierzchni. Może wybudować Szmaragdzik a garaż(oddzielnie) w póżniejszym terminie z tym że lepiej starać sie o pozwolenie na budowie majać oba projekty i załatwić to od razu a z budowa garazu można poczekać. Czy macie zamiar wybudowć garaż wolnostojący? Jeżeli tak to jaki ? Jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu zamawiamy projekt (mam już dość szukania ) i ruszamy na wiosnę. Nasz Szmaragdzik będzie sie budował niedaleko Opola. pozdrowienia Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 18.11.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Już piszę Zbyszku, 1. Co do komina w spiżarni to rzeczywiście nieprecyzyjnie się wyraziłam, komin jest ale jego zakończenie na dachu nie bedzie murowane, zamiast murowanej części na dachu będą specjalne wentylacyjne zakończenia komina (póki co). czyli wewnątrz budynku komin murowany , na dachu zakończenia wentylacyne sprawdzałam są takie ogólnodostępne. Czyli wentylacja w kuchni zachowana, nad kuchenką elektryczną zamontujemy okap zamknięty bez wyjścia na zewnątrz. 2. Garaż mamy wolnostojący , projekt z archetony G17 czy coś takiego. Garaż w formie kwadratu, jednostanowiskowy z wydzielonym miejscem na jakiś składzik rowerów itp. czy warsztacik. Ważną rzeczą dla nas było osobne pomieszczenie w garażu z bocznym wejściem (przeniesinym na boczną ścianę) tzw. ogródkowe czyli grabki, łopaty, kosiarka, cebulki roślin, worek ziemniaków itp. Garaż z dachem dwuspadowym, z miejscem na schowek na strychu jak ktoś chce. Zmniejszyliśmy tylko ilość okien na bocznej elweacji z 3 na 1. To w końcu garaż. Działkę mamy sporą 46 arów więc dlatego garaż wolnostojący, nie trzeba na niego wtedy wydawać takich pieniędzy jak na dom, żadnych zapachów stukań tak twierdzi mój męski skarb. Mnie nawet cieszy takie ustawienie wobec stron świata, przecież przez jadalnie będzie wpadać słonko, zachody na tarasie hmmm. Tak naprawdę słońce do południa w salonie to fajna rzeczy tylko jakoś niegdy wtedy nas nie ma w domu może za wyjątkiem soboty czy niedzieli. gdzie dużo czasu spędza sie w jadalni kuchni i salonie. A na górze pokoje dzieci (o które czas sie postarać ) będą doświetlone i ciepłe. Też Zbyszku szukaliśmy długo długo projketu. Już mieliśmy dość. założenie było takie: - otwarta kuchnia połączona z jadalnią i salonem, - duży częściowo zadaszony taras, - 2 łazienki, jedna na dole druga na górze, - spiżarnia przy kuchni, - osobne pomieszczenie gospodarcze, - 4 pokoje - projekt ok. 130m2 (tu jest te 10 więcej ale teraz dochodzę do wniosku że to nawet dobrze), - dach mało skomplikowany, - no i oczywiście poddasze. W domku naszym koszt budowy trochę podniosą: balkony oraz ilość okien połaciowych. To tak w ramach dzielenia sie doświadczeniem po lekturach muratora , a mój mąż stwierdził na moje marudzenie, że w końcu w stodole nie chce mieszkać. pozdrawiam serdecznie Aga acha a w jakich okolicach budujecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 18.11.2005 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 No to trochę poszlifuję. Dół. Schody jak u Roma. Poza tym OK. No może ten podcień to same koszty (żelbet podciągów, docieplenie sufitu) a uzysk żaden, no może prawie żaden, trochę cienia będzie. Góra ma b. fajną arażację. Fajną inaczej, zwłaszcza w łazience.Jak facet bedzie chciał siku zrobić, to sobie okno otworzy, jak wysoki będzie. A wszyscy wysocy będą siewycierać albo na środku łazienki, albo w kucki w wannie.Sypialnia rodziców niby ogromna a moało ustawna. Jak masz do wyboru taras lub sypialnie, to wyleziesz w ładną pogodę na taras ze śniadankiem, a nie do sypialni.Wannę możesz przestawić jak zamkniesz dostęp do stryszku, a zrobisz np. drabiniaste schody w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.11.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 ominąłes: - dolny kibelek, ma 2,8m2 a nawet prysznic zmiescili , -w kuchni strasznie malo miejsca - jeżeli chce się wykorzystać ta dziwną spizarkę , -pół okna przypada na kibelek, pół na pomieszczenie gospodarcze chciałabym nadmienić, że stojący facet raczej się nie wysika w kibelku na pietrze , no chyba, że sie mocno odchyli do tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.11.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Majka przecież pisałem, że tam jest okno uchylne, a wtedy dotyczy to tylko wysokich facetów, którzy mogą sobie to okno uchylić. Istnieje natomiast inne niebezpieczeństwo, że facet stojac przy tym oknie nie będzie patrzył gdzie leje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts