arkadiuszp 19.09.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 No cóż mi nie podobaja się przeróbki Maleny. Przecież wcale nie muszą!!! Według mnie to nie jest już "szmaragd" tylko zwykła chałupa. Są gusta i guściki...Takie jest poprostu moje zdanie....nikt nie musi się z nim liczyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 19.09.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Stropik sobie schnie a ja podlewam ) Bardzo ładnie rośnie Twuj Szmaragdzik, obsewwuję go jak tylko są nowe zdjęcia. Mam pytanie czy zdecydowałeś się gdzie będzie okno w salonie a gdzie dzrzw, po zdjęciach widać że zostawiłeś takie same otwory przy tarasie i na tył domu. Mnie też bardzo kusi aby dzrzwi zrobić z tyłu domu będę miał centralne wyjście na ogród a tam gdzie były dzrzwi w projekcie powstanie ładny kącik wypoczynkowy. Mam też prośbe, czy mógłbym z żoną podjechać na budowę aby z bliska zobaczyć Szmaragda. Pozdrawiam gromal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 19.09.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Stropik sobie schnie a ja podlewam ) Bardzo ładnie rośnie Twuj Szmaragdzik, obsewwuję go jak tylko są nowe zdjęcia. Mam pytanie czy zdecydowałeś się gdzie będzie okno w salonie a gdzie dzrzw, po zdjęciach widać że zostawiłeś takie same otwory przy tarasie i na tył domu. Mnie też bardzo kusi aby dzrzwi zrobić z tyłu domu będę miał centralne wyjście na ogród a tam gdzie były dzrzwi w projekcie powstanie ładny kącik wypoczynkowy. Mam też prośbe, czy mógłbym z żoną podjechać na budowę aby z bliska zobaczyć Szmaragda. Pozdrawiam gromal. Gromal drzwi będę miał z jadalni jak w projekcie jedne wąskie, w salonie natomiast będę miał drzwi na taras tam gdzie są w projekcie i tam gdzie pierwotnie miało być okno. Taraz oczywiście powiększe. Zrobiłem właśnie tak ze względu na ogród. Jeśli chcesz obejrzeć zapraszam nie ma problemu. Podaj maila napiszę Ci jak dojechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 19.09.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 No cóż mi nie podobaja się przeróbki Maleny. Przecież wcale nie muszą!!! Według mnie to nie jest już "szmaragd" tylko zwykła chałupa. Są gusta i guściki...Takie jest poprostu moje zdanie....nikt nie musi się z nim liczyć.. Arkadiuszu !!! Daruj sobie swoje uwagi !!! Pochwal się może lepiej swoim Szmaragdem ??? Malena w przeciwieństwie do Ciebie na tym forum nie żałowała ani Swojego czasu i miała tyle uprzejmości żeby doradzić i pomóc innym. Za co ja i pewnie większość forumowiczów jej bardzo dziękujemy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 19.09.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Witam wszystkich szmaragdowiczów. Śledzę ten wątek od kiedy zdecydowałam się wraz z mężem na budowę "szmaragda". A następiło to dobrych parę miesięcy temu(na etapie wyboru projektu), a budowę rozpoczęliśmy w czerwcu br. Dotychczas czytałam Wasze wypowiedzi z zapartym tchem. Traz nadszedł moment żeby włączyć się aktywnie do forum chociaż mam wrażenie, że chwilowo atmosfera się popsuła. Ale co mi tam, zaryzykuję i pochwalę się naszą wersją"szmaragda". W tym roku zatrzymamy prace na tym etapie, zrobimy tylko porządek z terenem wokół. Wykończeniówka w przyszłym roku- wersja optymistyczna przy sprzyjających wiatrach. http://img479.imageshack.us/img479/8120/img0606hm2.jpghttp://i114.photobucket.com/albums/n252/German0/IMG_0607.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DADI 20.09.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 @Kasia.Piła Witamy na Forum Szmaragda. Piękny jest twój domek, prosimy o więcej zdjęć w środku Szmaragda. może album założysz?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 20.09.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witaj Kasia.Piła.Piękna Szmaragdzik. Popieram DADI i zachęcam do założenia albumu, chętnie popatrzymy na wnętrze domu i napisz proszę co w nim pozmieniałaś, jak poradziłaś sobie z kominem, schodami.Pozdrawiam i życzę szybkiego ukończenia budowy.gromal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 20.09.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam serdecznieZapytam się Kasi o ile % jest taniej w takiej okrojonej formie? Nie ma okien na poddaszu myślę i że tam będzie za mało światła. Mając dobrze ustawiony dom względem kirunków świata, okna te mogły by dać troszkę darmowego ciepła od słońca, no ale to już sprawa Kasi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 20.09.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam Kasia Piła Przepiękne zdjęcia, jak ten Szmaragd potrafi się zmieniac:), ilu budujących tyle wersji . czy w związku z brakiem okien dachowych dokładaliscie okna w szczycie???? No i koniecznie pochwal się wnętrzem :):):):):) Pozdrawiam Malena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 20.09.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam ponownie. Widzę, że pojawił się problem okien dachowych, już objaśniam. Jak pisałam nasz domek na zimę pozostanie w stanie surowym otwartym(będzie się wietrzył, wysychał i osadzał na gruncie), zabezpieczymy jedynie prowizorycznie otwory przed napierającą zimą, no to nie chcieliśmy ponosić ryzyka wstawiania bądź co bądź kosztownych okien dachowych, które stałyby się dosyć łatwym łupem dla "poszukiwaczy przydatnych rzeczy". Konstrukcja dachu jest przygotowana na osadzenie okien dachowych w momencie kiedy będziemy budynek zamykać. Oczywiście doświetlą one pokoje i łazienkę na górze. Co do zmian, to nie robiliśmy znaczących. Wymienię te nieliczne:-likwidacja balkonu nad wejściem(widoczne na zdjęciu)-jest to dla nas strona północna, od ulicy i nie czułam potrzeby posiadania balkonu w holu na piętrze, a okno wystarczająco doświetli i myślę, że budynek za dużo nie stracił; -likwidacja drzwi tarasowych w wykuszu ze względu na ustawność zarówno jadalni jak i tarasu;-likwidacja oczywiście okienka okrągłego w salonie;-pozostawiliśmy w łazience na poddaszu tylko jedno okno połaciowe;-w pomieszczeniu nad garażem, które będzie miało funkcję suszarni, prasowalni i garderoby-graciarni, zrobiliśmy okno w ścianie szczytowej;-podwójny garaż z wyjściem na ogród.To chyba wszystko, poza tym trzymamy się wiernie projektu, bo wybraliśmy go dlatego, że nam się w całości podobał i wnętrza są bardzo funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 20.09.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Jeżeli wejście frontowe jest od północy to faktycznie balkon jest zbyteczny. Ja mam ziemię bardzo ustawną. U mnie fronowe wejscie będzie idealnie od wschodu (będę z kompasem, przy wytyczaniu domu )a garaż wyjdzie na północy. Jestem w trakcie wyboru projektu i jak wcześniej wspomniałem projekt Szmaragd mi sie bardzo podoba bez przeróbek. Zastanawiam się jeżeli dom ma kosztować więcej o jakieś 5% przez to, że ma wykusze, balkoniki z trzech stron, ba okienko okrągłe to biorąc kredyt na ileś tam lat x to ja wolał bym już zapłacić więcej w ratcie o jekieś ok. 50zł i mieć dom taki jaki mi się podoba w wersji pierwotnej. Może ktoś mnie poprawi i powie, że się myle w tym szacunkowym moim "wyliczeniu" byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 20.09.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Jeżeli wejście frontowe jest od północy to faktycznie balkon jest zbyteczny. Ja mam ziemię bardzo ustawną. U mnie fronowe wejscie będzie idealnie od wschodu (będę z kompasem, przy wytyczaniu domu )a garaż wyjdzie na północy. Jestem w trakcie wyboru projektu i jak wcześniej wspomniałem projekt Szmaragd mi sie bardzo podoba bez przeróbek. Zastanawiam się jeżeli dom ma kosztować więcej o jakieś 5% przez to, że ma wykusze, balkoniki z trzech stron, ba okienko okrągłe to biorąc kredyt na ileś tam lat x to ja wolał bym już zapłacić więcej w ratcie o jekieś ok. 50zł i mieć dom taki jaki mi się podoba w wersji pierwotnej. Może ktoś mnie poprawi i powie, że się myle w tym szacunkowym moim "wyliczeniu" byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Jerzy masz rację Za porotherm zapłaciłem 3 tys więcej niż za solbet bo to tylko 2 % całej inwestycji. Za wełne zapłacę tylko 3 tys. więcej niż za styropian bo to tylko 2 % więcej. dach deskowałem bo to 4 tys co stanowi 2 % inwestycji. Dachówke biorę Creatona bo to tylko 6 tys więcej niz Ruppa a to tylko 5 % inwestycji. Przytaczać dalej ??? czy wystarczy ) a teraz przelicz ile Ci się zwiększy rata miesięczna ) Cały dom to nie tylko wybór między oknami łukowymi a nie. Jest znaczniej więcej wyborów. A nie można mieć wszystkiego chyba że masz nieograniczone fundusze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 20.09.2006 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Jeżeli wejście frontowe jest od północy to faktycznie balkon jest zbyteczny. Ja mam ziemię bardzo ustawną. U mnie fronowe wejscie będzie idealnie od wschodu (będę z kompasem, przy wytyczaniu domu )a garaż wyjdzie na północy. Jestem w trakcie wyboru projektu i jak wcześniej wspomniałem projekt Szmaragd mi sie bardzo podoba bez przeróbek. Zastanawiam się jeżeli dom ma kosztować więcej o jakieś 5% przez to, że ma wykusze, balkoniki z trzech stron, ba okienko okrągłe to biorąc kredyt na ileś tam lat x to ja wolał bym już zapłacić więcej w ratcie o jekieś ok. 50zł i mieć dom taki jaki mi się podoba w wersji pierwotnej. Może ktoś mnie poprawi i powie, że się myle w tym szacunkowym moim "wyliczeniu" byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Jerzy masz rację Za porotherm zapłaciłem 3 tys więcej niż za solbet bo to tylko 2 % całej inwestycji. Za wełne zapłacę tylko 3 tys. więcej niż za styropian bo to tylko 2 % więcej. dach deskowałem bo to 4 tys co stanowi 2 % inwestycji. Dachówke biorę Creatona bo to tylko 6 tys więcej niz Ruppa a to tylko 5 % inwestycji. Przytaczać dalej ??? czy wystarczy ) a teraz przelicz ile Ci się zwiększy rata miesięczna ) Cały dom to nie tylko wybór między oknami łukowymi a nie. Jest znaczniej więcej wyborów. A nie można mieć wszystkiego chyba że masz nieograniczone fundusze. Pozdrawiam Nie wiem, czy zostałem zrozumiany. Piszesz jakie materiały zostały wybrane przez Ciebie, bo to tylko parę % drożej a są lepsze jakościowo. O to mi nie chodziło. Chodzi mi jak takie ładne "bajerki" wizualne, które będą podrażać % koszty w budowie domu a jak wypadnie taka oszczędność po odcięciu: balkonów, wykusza itp, które są obcinane kosztem estetyki, bo wiadomo każdy grosz się liczy. Stawaim, że te "bajerki" nie podrożeją domu więcej niż 5% w całości domu. Czekam na dalsze sugestie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 20.09.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Jerzy !! Jeśli chodzi o balkony to rzeczywiście pewnie nie taki drogi wydatek - chociaż nie wiem co będę mówił jak przyjdzie do kupowania barierek . Okna dachowe niestety to już dość znaczna kwota. Jak pisałem wcześniej, wynieniali mi okna i tak np. proste kosztuje około 1680 PLN + VAT a łukowe 3650 plus VAT. Okno okrągłe w salonie rzeczywiście jest nie drogie około 400 PLN. Zrozumiałem Cię ale chciałem Ci dać do zrozumienia że jeśli się ma ograniczone fundusze to trzeba umieć z czegoś zrezygnować. Coś za coś. Ja wybrałem teoretycznie lepsze materiały kosztem takich bajerków jak łuki. Patrząc na domek kecajma bez łuków wygląda bardzo ładnie a ma też proste okna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DADI 20.09.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam Szmaragdowiczów Mam pytanie do wszystkich którzy już budują Szmaragda, czy moglibyście opisać co "dopracowaliście" w projekcie, bo projektant nie wszystko "przemyśłał". Mam zamiar kupić ten projekt i do architekta adaptującego projekt chciałbym iść z listą " życzeń " Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 20.09.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Jerzy !! Jeśli chodzi o balkony to rzeczywiście pewnie nie taki drogi wydatek - chociaż nie wiem co będę mówił jak przyjdzie do kupowania barierek . Okna dachowe niestety to już dość znaczna kwota. Jak pisałem wcześniej, wynieniali mi okna i tak np. proste kosztuje około 1680 PLN + VAT a łukowe 3650 plus VAT. Okno okrągłe w salonie rzeczywiście jest nie drogie około 400 PLN. Zrozumiałem Cię ale chciałem Ci dać do zrozumienia że jeśli się ma ograniczone fundusze to trzeba umieć z czegoś zrezygnować. Coś za coś. Ja wybrałem teoretycznie lepsze materiały kosztem takich bajerków jak łuki. Patrząc na domek kecajma bez łuków wygląda bardzo ładnie a ma też proste okna. Pozdrawiam Hehe i tu się różnimy. Ja kosztem drogich pustaków kupił bym te tańsze co nie oznacza, że mniej wytrzymają lat. Z resztą i tak będę w piachu, zanim te tańsze rozsypią się . Za to, może inne droższe wydatki, kupił był te łukowe balkonowe okna - wyobrażasz sobie jakie one mogą robić wrażenie ale to nie jest konieczne - mogą być prostokątne, zawsze można coś ciekawego dokleić albo domalować. Najbardziej nie podoba mi się kasowanie wykusza i balkonów przez oszczędność i dodawanie bloczka na górze, żeby powiększyć poddasze. Dla mnie powstaje wtedy twór "nijaki", bez duszy. Oczywiście nikt ze mną się nie musi zgadzać Ma takie prawo. Pozdrawiam bardzo serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 23.09.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Witam Mam pytanie do wszystkich Szmaragdowiczów którzy opanowali juz ten temat a więc: 1) jakie piece (jeżeli chodzi o radzaj opału) mieszczą się w kotłowni wg orginalnego projektu domu - bo gdzieś czytałem że istnieją jakieś min wymiary pomieszczeń w zależności od rodzaju pieca i opału jakim się pali. (mam nadzieję że piszę zrozumiale? ) 2) i jakie wy wybraliście i ewentualnie zamierzacie kupić i na jaki opał co teraz jest na topie - najbardziej wydajny Poadrawiam gromal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 25.09.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Gazowy każdy. Np. Vaillant Turbo Max VU Plus z zasobnikiem 120l Galmet - jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 25.09.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Ja niestety gaz ziemny bede mial zajakies 3-4 latka. Tymczasem zdecydowalem sie na ogrzewanie ekogroszkiem wiec musialem wydzielic pomieszczenie w garazu. Kecajm !!masz juz wstawione okienka i nie podnosiles scianki kolankowej (tak jak u mnie) czy w pokoikach na poddaszu jest wystarczajaco duzo swiatla ??? czy gdybys drugi raz budowal wstawilbys (jak sugerowala Malena) nad wykuszem dodatkowe okienka obok balkonowych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 25.09.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Witam Mam pytanie do wszystkich Szmaragdowiczów którzy opanowali juz ten temat a więc: 1) jakie piece (jeżeli chodzi o radzaj opału) mieszczą się w kotłowni wg orginalnego projektu domu - bo gdzieś czytałem że istnieją jakieś min wymiary pomieszczeń w zależności od rodzaju pieca i opału jakim się pali. (mam nadzieję że piszę zrozumiale? ) 2) i jakie wy wybraliście i ewentualnie zamierzacie kupić i na jaki opał co teraz jest na topie - najbardziej wydajny Poadrawiam gromal Powinienem dpoisać że u mnie na gaz ziemny nie ma co liczyć i chodzi mi też aby zainstalować pieć w pomoeszczeniu gospodarczym nie kosztem garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts