Lag2000 09.10.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witam w ostatni czwartek osiagnalem stan "0" a od jutra ruszam z murami, klika fotek z mojej budowy znajdziecie tu: http://foto.onet.pl/0,21821679,1136356,user.html jezeli kogos interesuja koszty to tez moge podac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 11.10.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 W zeszłą niedzielę skorzystałem z zaproszenia kasilasa i odwiedziłem jego budowę i jesteśmy pod wielkim wrażeniem - szmaragdzik to piękny domek - jeszcze ładniej wygląda na żywo. Ale mam teraz pewien problem kupiłem juz projekt z garażem pojedyńczym i czy nie zrobiłem źle. I tak chcę powiększyć garaż, myślałem żeby go wydłużyć ale teraz jak zobaczyłem dom Kasilasa to zastanawiam się czy nie warto było od razu kupić projekt z garażem dwu stanowiskowym? Można zawsze przerobić projekt, ale koszty, a może będę mógł go jeszcze wymienić w pracowni krajobrazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 11.10.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Gromal Ja tez kupiłem z garazem jednostanowiskowym a póniej adoptowałem. I tak bedziesz robił inne zmiany wiec garaz rowniez zmienisz. Wiec nie ma sie czym przejmowac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 11.10.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Gromal Ja tez kupiłem z garazem jednostanowiskowym a póniej adoptowałem. I tak bedziesz robił inne zmiany wiec garaz rowniez zmienisz. Wiec nie ma sie czym przejmowac. Pozdrawiam Myślałem że to garaż na dwa stanowiska, wydaje się ogromny. A o ile powiększałeś garaż? I powiedz na jakim etapie planujesz zakończyć budowe w tym sezonie, bo już nas kusi aby znów Cię odwiedzić i oglądać postępy na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 11.10.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 tak bardzo chciałabym zobaczyć szmaragda w rzeczywistości jeżeli byłby ktoś życzliwy z dolnego śląska to podaję gg 843461 projekt już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 11.10.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Gromal ! Garaż mam na jakieś 5,40 szeroki. Niestety będę miał tylko miejsce na jeden samochód, gdyż jak pisałem wcześniej z uwagi na fakt że będę miał ogrzewanie na eko-groszek w garażu wydzieliłem pomieszczenie na kotłownię. Co do postepów robót jeszcze w tym roku to niewielę już przewiduję - postawię ścianki działowe i chyba na tym koniec. Ewentualnie pobawię się w przygotowanie miejsc na gniazda i kontakty elektryczne. No i zaczekam na obniżkę cen dachówek a może raczej na ich dostępność chciałbym położyć Ruppa Syriusa 13 (chyba tak się nazywa) antracytowego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 12.10.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Witam Szmaragdowiczów! Dawno mnie tu nie było, ale i na budowie niewiele się dzieje. Doprowadziliśmy wodę do domku koszty podłączenia były przeogromne nie spodziewałem się, że tyle będzie to kosztować .Wodę musieliśmy doprowadzić z odległości aż 190m.Przyłącze wodne przebiega przez działki sąsiadów, więc musieliśmy mieć pisemną zgodę na wejście na ich teren. Zgodę oczywiście otrzymaliśmy i mogliśmy przystąpić do kopania. Zamówiliśmy więc małą koparkę żeby na działkach sąsiadów nie narobić szkód. Problemy pojawiły się już na początku, okazało się, że linia wodociągowa przebiega przez wjazd na posesję jednego z sąsiadów, który kilka tygodni wcześniej ułożył sobie piękną kostkę granitową i już było mu nie w smak, że chcemy ją rozebrać żeby ułożyć rury. W końcu zgodził się, ale oczywiście kostka miała wrócić na swoje miejsce. Przystąpiliśmy do kopania, koparka nawet nieźle sobie radziła, bo elegancki piaseczek, ale po wykopaniu 15 mb cały wykop się obsunął i robota od nowa musieliśmy układać rury zaraz za koparką.Dzwonię więc do wodociągów z pytaniem czy ze względu na to że mamy taką sytuację możemy od razu zasypywać ułożona rurę na co wodociągi że absolutnie nie i musi być obecny przy tym pracownik wodociągów. tak się złożyło, że dwóch pracowników wodociągów było właśnie na urlopie i zaproponowano mi abym się z nimi skontaktował . Urlopowicze byli jak najbardziej chętni za ułożenie rur podłączenie i zasypanie zaśpiewali 2000 zł (ich zdaniem bardzo tanio). Przyjechali w ciągu godziny i robota szła dalej do momentu gdy trafiliśmy na glinę z którą mała koparka nie mogła sobie poradzić. Odesłałem więc małą koparkę i szukałem większej mocniejszej o co nie było łatwo. Udało się przyjechała kopara ale wcale lepiej sobie nie radziła z tym gruntem. Prace trwały przez trzy dni i kosztowało mnie to: Urlopowicze - 2000zł Materiały - 2500zł Koparki - 1370zł Ułożenie kostki brukowej – 400zł Razem 6270zł Kto tyle płacił za podłączenie wody !!!!!! Z prądem tez nie było lepiej: Za kabel 60mb i inne materiały –2200zł Robocizna – 500zł Razem 2700zł Energetyce będę musiał zapłacić 1500zł Koszty przyłączy przerosły mnie całkowicie Kasilas mam do ciebie pytanie ja mam garaż jednostanowiskowy, kotłownię tak jak w projekcie i również planuję ogrzewanie eko-groszkiem. Wiem że kotłownia jest malutka ale czy są jakieś ograniczenia związane z montażem pieca na eko- groszek ze względu na wielkość pomieszczenia? Czy twoja decyzja o wydzieleniu pomieszczenia na kotłownię kosztem garażu może była tylko podyktowana zwiększeniem miejsca na składowanie opału? anna.misia jestem z opolskiego jeżeli chcesz zobaczyć domek zapraszam Pozdrowienia Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nonez 12.10.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Witam,Proszę oderwać się od Szmaragda i zerknąć na Diunę III http://www.domus.wroc.pl/projekt4.html?id=72&flip=1 Co za fantastyczny domek, a myślałem że Szmaragda już żaden projekt nie przeskoczy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 12.10.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Witam Szmaragdowiczów! Kasilas mam do ciebie pytanie ja mam garaż jednostanowiskowy, kotłownię tak jak w projekcie i również planuję ogrzewanie eko-groszkiem. Wiem że kotłownia jest malutka ale czy są jakieś ograniczenia związane z montażem pieca na eko- groszek ze względu na wielkość pomieszczenia? Czy twoja decyzja o wydzieleniu pomieszczenia na kotłownię kosztem garażu może była tylko podyktowana zwiększeniem miejsca na składowanie opału? Pozdrowienia Zbyszek Ja też jestem ciekawy jak jest z tymi naszymi kotłowniami, garaż też chcę powiększyć ale wolał bym przeznaczyć ten kawałek na mały warsztacik gdzie mógł bym wykonywać drobne prace potrzebne w domu. Więc jak to jest, co za piec tam można zmieścić (nie mysle tu o gazowym )? Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 12.10.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Zbyszku wyrazy wspolczucia z powodu tych przylaczy No cóż to ze zdecydowałem sie na wydzielenie w garazu pomieszczenia na piec w moim przypadku podyktowane było raczej wzgledami praktycznymi. Obawiam sie ze pomieszczenie gospodarcze pierwotnie przewidziane na piec gazowy moze byc za male dla pieca na eko-groszek. Poszukajcie sobie informacji na temat rozmiarów pieca na eko-groszek np. na allegro. Poza tym trzeba gdzies jeszcze zmiescic zbiornik na ciepla wode, hydrofor (bo przewiduje oprocz wody z wodociagu rowniez studnie glebinowa), odkurzacz centralny. Obawiam sie ze te wszystkie rzeczy do tego pomieszczenia nadzwyczajniej w swiecie nie wejda. Tym bardziej ze zamierzam nieco powiekszyc lazienke na dole kosztem pomieszczenia gospodarczego. Okienko wieksze wstawie w lazience a mniejsze w pomieszczeniu gospodarczym. tym samym scianke dzialowa nieco przesune. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 12.10.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Dzięki kasilas teraz widzę, że dałem trochę ciała z tym garażem powiększając go rozwiązałoby to problem z mała kotłownią i łazienką. Muszę koniecznie coś zrobić z łazienką tak, aby zmieścił się tam prysznic i było jeszcze trochę miejsca. Myślałem nawet podobnie jak ty, aby przesunąć ściankę działową kosztem kotłowni. Ale w ten sposób kotłownia byłaby jeszcze mniejsza i musiałbym zrezygnować z jednego okna, co pewnie brzydko wyglądałoby patrząc na elewację. Mam jeszcze jeden pomysł na łazienkę tyko nie wiem czy tak można chcę w ścianie nośnej dzielącej wiatrołap i łazienkę wykuć wnękę i tam umieścić prysznic. Co wy na to ? PozdrawiamZbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 12.10.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Witam Szmaragdowiczów! " Z prądem tez nie było lepiej: Za kabel 60mb i inne materiały –2200zł Robocizna – 500zł Razem 2700zł Energetyce będę musiał zapłacić 1500zł Koszty przyłączy przerosły mnie całkowicie " Zbyszek troche mnie zaskoczyłeś tym co piszesz o kosztach przyłącza elektrycznego. Ja właśnie dostałem warunki od energetyki i przyłącz kosztuje 128zł +vat za 1kW i jeśli odległośc np od słupa do twojej skrzynki elektrycznej jest do 200m to żadnych dodatkowych opłat za kabel nie ponoszę. Skrzynka robocizna i kabel jest już w tej cenie!. Przynajmniej tak jest w zakładzie energtycznym pod który podlegam. no chyba że różnie jest w różnych rejonach polski. Pozdrawiam bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 12.10.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Zbyszku !Wydaje mi się że prysznic i tak się zmieści do łazienki. Robiłem przed adaptacją pomiary i wyszło mi że prysznic 80 cm wypukły wejdzie tam raczej bez problemu !!. Co do wykucia dziury w ścianie to chyba wcześniej o tym wspominał kecajm, że można tak zobić. Nie jestem szpecem z zakresu inżynierii budowlanej pogadaj ze swoim kierownikiem budowy powinien powiedzieć czy nie będzie to miało wpływu na konstrukcję budynku !! Co do rezygnacji z okna w kotłowni to niekoniecznie. Ja wstawię szersze w łazience a wąskie w kotłowni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 13.10.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam Cbartek jeżeli chodzi o przyłącze energetyczne to energetyka doprowadziła mi prąd do granicy działki i za to nic nie zapłaciłem, ale do domu 60mb niestety musiałem doprowadzić sam. Mam pytanie odnośnie okien jakie wybraliście i oczywiście za ile.Mam kilkanaście wycen na okna z PCV Wybrałem oczywiście najtańsze profil brugmann 5 kom 73mm szer, szyba U=1,0 okucia winkhaus. Producentem jest fabryka Majewski w Nysie. Czy ktoś z was słyszał coś o tych oknach?Białe - 9000zł Kolor dwustronny złoty dąb - 12000zł Czy to dobra cena? Muszę szybko podjąć decyzję, bo z miesiąc trzeba na nie poczekać a chcę zdążyć przed zimą.Powiem wam, że różnica w cenie okien tego samego producenta u różnych przedstawicieli jest dla mnie szokująca, bo aż 3500zł . Nieźle zdzierają co? Pozdrowienia Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 13.10.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Polecam profil Veka. Oknoplast z Krakowa robi dobre. Ja ma akurat z Vidoku - Rzeszów. Dałem ok. 12 tyś. za dwustronny złoty dąb (bez łuków oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esik 14.10.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Ja rowniez jestem na etapie zakupu projektu SZMARAGD... Czy moglbym proscic o ladne skany z wymiarami.. Z gory dziekuje.. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esik 15.10.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Witam wszystkich Wlasnie pragne dolaczyc do tak sznownego grona "szmaragdowiczow".. Obejzelismy setki projektow i wybor w koncu padl na ten jedyny - ocziwscie SZMARAGD... Oczywiscie ze wzgledu na jego funkcjonalnosc... i wyglad. NIe objedzie sie bez drobnych przerobek ale juz nauczony waszymi doswiadczeniami bedzie duzo latwiej je wprowadzic. Czytalismy to forum w wolnych chwilkach do paru dni i w koncu sie dopisujem. W poniedzialek idziemy do architekta i omawiamy zmiany w projekcie (ktorego jeszcze nie mamy) i dopiero go zamawiamy. Mam nadzieje ze w najblizszych dniach bedziemy juz go posiadali. NIestety w tej chwili nie znamy nawet wymiarow pomieszczen tylko powierzchnie. JAk by ktos byl na tyle uprzejmy i mogl przeslac jakis rysuneczek z wymiarami to bylibysmy bardzo wdzieczni. Jesmy z dolnoslaskiego... Pozdrawiamy... [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 15.10.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Witam wszystkich JAk by ktos byl na tyle uprzejmy i mogl przeslac jakis rysuneczek z wymiarami to bylibysmy bardzo wdzieczni. Jesmy z dolnoslaskiego... Pozdrawiamy... [email protected] Witam w naszym gronie. Wysyłam plany domu na e-mail. I powodzenia w adaptacji, no a potem w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 16.10.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Mam pytanie dotyczšce kominu wentylacyjnego w spiżarni ?? jak rozwišzalicie problem ?. Ja chciałem postawic Schiedla i wymurowalem go juz do stropu ale teraz po ułożeniu więby widze ze nie ma szans wymurowania go ponad wiebe i oblozenie klinkierem. Robiłem zgodnie z projektem ale chyba tam cos Pan arcitekt skopał. Teraz zastanawiam sie czy murowac dalej do wiezby czy juz od stropu pociagnac rure spiro ??. Kecajm jak Tobie udało sie wymurowac ponad ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 16.10.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witam!Ja pociągnąłem komin ponad dach. Od samego dołu z pustaków wentylacyjnych. Po dwa do stropu parteru i po trzy do końca. Wyszło 3 ciągi wentylacyjne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts