Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Faktycznie bardzo mało Wam wychodzi za fundamenty. My zapłaciliśmy ok.25000 w tym 6000 robocizna. Było to w czerwcu w międzyczasie beton poszedł w górę, tak że zalanie stropu kosztowało znacznie więcej. dodam, że musieliśmy kupić 270 ton piasku do zasypania fundamentu bagatelka 4000zł.Jeśli ktoś się zmieści tak jak Kecajm w 14000 to gratuluję. Pozdrawiam :lol:

Mam pytanie czy ktoś z was planuje założenie rekuperatora z GWC lub bez do szmaragdzika, ja się właśnie do tego przymierzam i bym był wdzięczny za wszelkie info jak to rozwiązac w naszym projekcie.

Na razie mam projekt, warunki na prąd, wode i kilka rozmów z architektami i tak mi namieszali w głowie że jusz nie wiem co chcę zmienic w projekcie a co nie, szczególnie jeżeli chodzi o garaż (poszerzyć czy wydłużyć czy jedno i drugie)?

Witam

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości podam może jakieś szczegóły w sprawie fundamentów.

-robocizna 2000 tys

-koparka 60 zł godz 3,500zł

-bloczki fundamentowe 650 szt 4000 tys

-beton 3000 tys

-dysperbit 190 zł

-ocieplenie z zewnątrz 1.300 zł styrodur

-reszta cement łopaty itp

Proszę jeżeli ktoś może pomóc ile będzie kosztował stan surowy otwarty kryty dachówką? Interesuje mnie koszt robocizny tzn.ile może wziąć ekipa za taki stan.

pozdrawiam

Również jesteśmy zainteresowani SZMARAGDEM. Właśnie analizujemy wszystkie jego zalety i wady. Te pierwsze na szczęście przeważają i zadecydują o ostatecznym wyborze. Stąd nasze pytanie: czy ktoś planuje ogrzewać SZMARAGDA za pośrednictwem kominka zakładając płaszcz wodny? Zastanawia nas czy niedogodności istniejące w połączeniu między kominem a wkładem kominkowym umozliwią zamontowanie płaszcza wodnego, by móc korzystać z energi palenia kominkowego do ogrzewania domu i wody. :roll:

Witam Szmaragdowicze :) okna do naszego szmaragdu robią się, brama garażowa również,montaż w połowie listopada, Ale mam problem z drzwiami.W projekcie podane są wymiary drzwi to znaczy otwór, w które muszą się zmieścić i jest to szerokość 180cm, wysokość 230cm i tak zostało to wykonane. Jak zwykle ceny drzwi są straszne, może gdyby były same drzwi jeszcze dałoby się znieść, ale są dodatkowe naświetla po bokach, których cena jest porównywalna z drzwiami. Wysokość otworu wymaga zastosowania dodatkowego naświetla na górze, ale wszyscy mi odradzają, więc będę się starał otwór zmniejszyć. Znajomy miał podobny problem rozwiązał go stosując dodatkowe nadproże i dzięki temu mógł wstawić drzwi o standardowej wysokości. Czy zrobić podobnie jak on? Myślę jeszcze, aby zrezygnować z naświetli i po bokach wstawić luksfery gdzieś już widziałem takie rozwiązanie może da się trochę zaoszczędzić. Czy ktoś was ma już wstawione drzwi? Gdzie kupił ? Ile zapłacił ? Czemu tak drogo? :D Mile widziane zdjęcia i strony internetowe z fajnymi wzorami drzwi.

Przyłączam się do prośby o zdjęcia schodów :D

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek :)

Witam Szmaragdowicze .... Ale mam problem z drzwiami.W projekcie podane są wymiary drzwi to znaczy otwór, w które muszą się zmieścić i jest to szerokość 180cm, wysokość 230cm i tak zostało to wykonane. Jak zwykle ceny drzwi są straszne, może gdyby były same drzwi jeszcze dałoby się znieść, ale są dodatkowe naświetla po bokach, których cena jest porównywalna z drzwiami. Wysokość otworu wymaga zastosowania dodatkowego naświetla na górze, ale wszyscy mi odradzają, więc będę się starał otwór zmniejszyć. Znajomy miał podobny problem rozwiązał go stosując dodatkowe nadproże i dzięki temu mógł wstawić drzwi o standardowej wysokości. Czy zrobić podobnie jak on? Myślę jeszcze, aby zrezygnować z naświetli i po bokach wstawić luksfery gdzieś już widziałem takie rozwiązanie może da się trochę zaoszczędzić. Czy ktoś was ma już wstawione drzwi? Gdzie kupił ? Ile zapłacił ? Czemu tak drogo? :D Mile widziane zdjęcia i strony internetowe z fajnymi wzorami drzwi.

Przyłączam się do prośby o zdjęcia schodów :D

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek :)

Ja co prawda jeszcze się nie buduję, ale byłem u architekta i ten zwrócił mi uwagę na te drzwi wejsciowe, raz na koszty takich dzrzwi a po drudie, że to jest duża przestrzeń a jak wiadomo przez wszelkie okna drzwi ucieka dużo ciepła.

Dlatego planuje wstawić tam standardowe drzwi 100cm a reszte zamórować.

Proponował mi też, ze względu na koszty i straty ciepła likwidację wykuszu od frontu, a zamiast tego obniżyć ten daszek nad drzwi i tam go ładnie wkomponować.

Wszystko ładnie i z prawdą, tylko boje sie że dom straci cału urok.

Co o tym myślicie.

Pozdrawiam

Witam serdecznie, wklejam obiecane zdjecia schodów, przepraszam za jakość - są robione komórką :)

Schody na tych zdjęciach nie są jeszcze skończone, brakuje barierek przy widocznym podciągu. Całość to buk, kolor palisander.

Widok z góry

http://foto.m.onet.pl/_m/17bbb309746ce6e1f3842bea60afc79c,10,19,0.jpg

http://foto.m.onet.pl/_m/83f46149616b94505bb2da2ea07b3a62,10,19,0.jpg

http://foto.m.onet.pl/_m/45ac3488a72f58054585303bff8269e4,10,19,0.jpg

http://foto.m.onet.pl/_m/7ff4faf6b8629e1214dc178ab8a94634,10,19,0.jpg

Pozdrawiam Malena

Malena bardzo ładne schody, aż chciało by się mieć już takie u siebie w domku, bardzo dziękuje i pewnie nie ja jeden za te zdjęcia :) .

Mam jeszcze pytanie, dlaczego schody zrobiłaś inaczej niż w projekcie (bo chyba, jeżeli się nie myle wejscie na nie powinno byś przy scianie) co skłoniło Cię do takiej decyzji, inna wizja, czy może względy techniczne?

I jeszcze jedno pytanko, jeżeli można, ile taka przyjemność kosztuje :D ?

Kasilas a jak tam u Ciebie na budowie dach już przykryłeś, bo na zdjęciach jeszcze nie widać, a ścianki działowe juz stoją?

Mam jeszcze pytanie może się oriętujecie, chodzi o badanie gruntu, trzeba czy można robić, wiem że to dla mojego dobra ale czy badania te będą potrzebne gdzieś w urzędzie np: przy pozwoleniu na budowe lub przy decyzji o zasiedleniu, albo gdzie indziej.

Pozdrawiam gromal.

No cóż u mnie na razie koniec - na ten rok. Dach odeskowałem i przykryłem papą. Ścianki działowe już stoją.

Co do badania gruntu to chyba robisz to tylko dla siebie, urzędy tego nie potrzebują. Nie wiem czy jest sens to robić chyba że masz grunt jakiś niepewny mam na myśli torfy glinę czy wysokie wody gruntowe.

Pozdrawiam

No cóż u mnie na razie koniec - na ten rok. Dach odeskowałem i przykryłem papą. Ścianki działowe już stoją.

Co do badania gruntu to chyba robisz to tylko dla siebie, urzędy tego nie potrzebują. Nie wiem czy jest sens to robić chyba że masz grunt jakiś niepewny mam na myśli torfy glinę czy wysokie wody gruntowe.

Pozdrawiam

No to teraz tylko do wiosny, mały odpoczynek przez pare m-cy od budowy i do boju.

A pytam o badania gruntu, bo mi ostatnio znajomy coś nabąknoł że gdzieś o to wołają, a jak bym miał to robić po wybudowaniu domu to już racjonalnie lepiej teraz przed.

Pozdrawiam