Papaja 25.11.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witam . dowiadywałam się o ceny tynków. Niestety nie wygląda to tak różowo jak u Kecajma. Na dziś jest to 15zł za metr kw. robocizna plus 7-8zł za materiał, mowa o tynkach cementowo-wapiennych, przy gipsowych materiał nieco droższy. Jak dobrze pójdzie to za te 500m.kw. zapłacimy ok. 12000 .Jak by było mało to ceny wszelkiego kruszywa mają znowu pójść w górę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papaja 25.11.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Zapomniałam się pochwalić ,że dzisiaj zakończyliśmy stan surowy otwarty .Mam do Was pytanie, czy ktoś rozważał zamontowanie pompy ciepła i co z tego wynikło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 25.11.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Co do tynków, to z kolei ja dowiadywałam się o natryskowe gipsowe. Z materiałem i robocizną wołają około 23 zł/m.kwadrat. No to w porównaniu z twoimi Papaja- jest korzystniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik81 26.11.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 witam serdecznie Ciesze sie, ze jest jest nas tak duzo budojacych Szmaragdzika. Cena 23 zl/m tynkow gipsowych nie jest dla mnie zaskoczeniem, tylko zastanawiam sie ile ma tych metrow do otynkowania wewnatrz Szmaragd. Czy jest ktos kto zna odpowiedz na to pytanie. Zastanawiam sie tez nad garazem czy warto tynkowac czy poprostu pomalowac cegly silikatowe. Ale na schody tez mam juz pomysl tylko nie wiem czy w praktyce to wypali(czy nie beda za strome), i czy mozna dodac sobie jedna belke stropowa bez ryzyka przeciazenia podciagow P1 iP2. Czekam na odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 27.11.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Witam!Oto moja skończona elewacja: http://images1.fotosik.pl/276/cfdfdeef861b0947m.jpg Pozdrawiam wszystkich, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 27.11.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Kecajm zrobiłeś wrażenie, super, jeszcze bardziej podoba mi się dom, który budujemy. Aż chciałoby się być już na takim etapie. To ostatecznie czym obłożyłeś filary i i cokoły, bo ze zdjęcia nie mogę wnioskować?A co do pytania Pawlika81 o ilość tynków wewn., to Kecajm podał, że 500m. Czy inni to potwierdzają i czy w tej ilości jest również garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papaja 27.11.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Witam . No,no Kecajm pięknie żeś to wszystko dobrał. Efekt wspaniały. Proszę zdradz ile kosztowała Cię elewacja. Planujemy ocieplić dom styropianem platinum plus ściana 12cm, wyliczono nam,że będzie potrzeba ok.160m/kw, czy Tobie też tyle wyszło? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 27.11.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Elewacji wyszło coś koło 240 m2. Kosztowało mnie to razem z płytkami klinkierowymi Cerrad na cokole chyba z 20 tyś. Styropian 12 cm Platinium. Tynku poszło 25 wiaderek po 20 kg. Spokojnie można dać Platinium zamiast Plusa - niewiele się różnią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Landrynka 03.12.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Mam ogromnie ważne pytanie. Właśnie składamy zamówienie na okna połaciowe. I nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy okno włazowe jest w domu konieczne czy to tylko opcja. Jak wy planujecie to zrobić? Uznać, że jedna z połaciówek będzie robiła za właz, czy zamawiacie specjalne okno włazowe? Niecierpliwie czekamy na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 03.12.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Okna włazowe nie są konieczne !! Ja okno włazowe będę robił specjalnie dla kominiarza. Jest to znacznie tańsza opcja niż drabinka np z okna połaciowego do kominów.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papaja 04.12.2006 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Witam . My również zrobiliśmy wyłaz dla kominiarza +dwa stopnie kominiarskie i ława kominiarska między kominami.Projekt przewiduje w łazience okno wyłazowe, ale zamontowanie tak długiej drabinki kominiarskiej popsułoby wygląd dachu{moim skromnym zdaniem}. Te wszystkie" drobiazgi" umieściliśmy na tylniej połaci dachu. U Kecajma nie widać żadnego wyłazu i też się zastanawiałam w jaki sposób kominiarz dostanie się ewentualnie na dach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 06.12.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 No i zaczeło się -działka wytyczona materiały zakupione ,ekipa jest zaczynamy kopać w sobotę 90 zł na godzinę odchumusowanie i kopanie fundamentów zastanawiam się ile godzin wyjdzie bo miałam też propozycję że człość zrobią mi za 1200 zł chcę się zmieścić w 10000 tyś nierealne? w 11000 napewno a wy jak myślicie? Pozdrawiam Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papaja 06.12.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Witam . Nam wyszło 800 zł. za koparkę. 80zł/h. Robocizna za cały fundament 6000zł. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 07.12.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 ja mam ustalone 2000tys za robocizne naprawdę solidna ekipa acha i wyszukałam tańszy beton B15 za 180 zł +200 za pompe za całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 08.12.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Właśnie zakupiłam aparat cyfrowy.Mam już pierwsze zdjęcia, jutro zaczynamy wykopy.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 08.12.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 http://images1.fotosik.pl/293/71e0b37a6a9d2324m.jpghttp://images1.fotosik.pl/293/0cca88c24b796e5fm.jpghttp://images2.fotosik.pl/284/7967bc0961cf41f2m.jpghttp://images1.fotosik.pl/293/c8109cad4379042am.jpg Udało się dzieki pomocy Maleny. Pierwsze roboty na działce, w tle widać mój stary dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 10.12.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 No gratuluję przebrnięcia przez te urzędowe machiny - ważne że ruszyło!!!!! A na jesień 2007 PARAPETÓWA !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 14.12.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Witam wszystkich. A co tu się dzieje zima w pełni a tu niektórzy zaczynają się budować gratuluje. Ja właśnie wczoraj oddałem architekt ostatnie potrzebne papiery i dzisiaj miała zanieść mojedo SZmaragdzika do urzędu i teraz zostanie tylko czekanie na pozwolenie, niby ok. miesiąca, ale będą święta to się troche przeciągnie. Teraz rozglądam się za kredytem no i nie wiem w co sie wpakować na następne 30 lat PLN czy CHF i jaki bank wybrać. Dzisiaj znów podnieśli stopy procentowe w Szwajcarii. Jeżeli macie jakieś przemyślenia i propozycje do jakich banków się udac będe wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 14.12.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 właśnie jutro składam papiery do PKO BP jak dla mnie mają najlepsze warunki rata na 30 lat 1080 zł w złotówkach a we frankach 880 ale frank ciągle spada i w chwili wypłacania transzy tracę kilka tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rotaf 15.12.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Będę miał ten sam dylemat na wiosnę. Póki co raty w CHF rzeczywiście wyglądają atrakcyjnie i wzrost szwajc LIBOR na razie tego nie zmiani. Większe ryzyko leży po stronie silnej złotówki i ryzyka jej osłabienia. W krótkim okresie 1-3 lata nikt o tym nie mówi, ale kredyty hipoteczny zaciąga się z reguły na znacznie dłuższy okres. Dla przykładu 300tys.PLN = 128tys CHF przy kursie kupna 2,35, po podpisaniu umowy musimy już oddać po 2,40 czyli po kursie sprzedaży czyli 307tys. Zakładając że PLN się osłabi do franka do 2,60 mamy do spłaty 333tys, a gdyby osłabił się do 3,00 (sytuacja sprzed 2 lat) mamy do spłaty aż 384tys. więcej czyli o 25% więcej z tytułu różnic kursowych na samym kapitale. Naprawdę efekt ten jest silniejszy bo obejmuje również różnice kursowe od płaconych odsetek które tutaj pomijam. Zawsze można przewalutować kredyt na PLN, niestety przy danym kursie czyli w hipotetycznej sytuacji drożejącego franka oznacza to akceptację straty. Sytuacja może wyglądać też zupełnie inaczej - PLN może się nadal umacniać, a my możemy konsumować premię za ryzyko tak długo jak długo sytuacja gospodarcza i polityczna Polski i Europy Św-Wsch będzie stabilna w oczach międzynarodowego kapitału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts