zbyszek sw 27.11.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2005 Witam wszystkich zainteresowanych projektem Szmaragd. Spośród wieluuuu właśnie ten spodobał nam sie najbardziej i od piątku jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu Szmaragd . teraz tylko czekać na pozwolenie na budowę i na wiosnę mozna ruszać. Facet do którego zwróciłem sie o adaptację budynku załatwi mi całą niezbędna papierologie i do 15 lutego bedę miał pozwolenie na budowe.Bedzie minie to kosztowało 3kzł troche wydaje mi sie za dużo biorąc pod uwagę że miałem już decyzję o warunkach zabudowy, załatwioną energetykę i wodociągi. Najgorsze jest to że pewnie sam mógłbym załatwić pozostałe papiery i byłoby taniej ale niestety moja praca mi nato niepozwala.Teraz zastanawiamy się nad technologią ściań a więc analizowanie kosztów. Z BK już zrezygnowaliśmy będzie ceramika ale jaka ? pozdrowienia Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 28.11.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 To gratuluję nabycia Szmaragdu to tez nasz ulubiony domek, ja już nie mogę sie doczekac wiosny i rozpoczęcia budowy , póki co to decydujemy np. z czego dach, okna, ściany itp.. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vooyo 28.11.2005 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 witam jaki wyszedł Pani koszt budowy tego pieknego domku, my wraz zmałżonką również jestemy zachwyceni tym projektem, czy moze Pani wie czy juz ktos zbudował ten dom, a moze jakies zdjecia, prosze Pania jezlei to nie sprawi problemu o podanie wymiarów wewnętrznych budynku w tym wykuszu jadalnianym, a ta scianka która stoi miedzy kuchnia a salonem istnieje mozliwosc jej przesuniecia troche w strone schodów, jakie zmiany Pani wprowadziła w swoim projekcie, oj mam nadzieje ze niewystarszyłem tyloma pytaniami ale podkreslam ze chyba to bedzie ten;) pozdrawiam seredcznie mój gg 1291326 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 29.11.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 O zmianach napisałam już trochę wyżej ale co tam dla przypomnienia:- likwidacja okrągłego okna w salonie (ściana ustawna bardziej i koszt okna zbędny), zamiana drzwi na taras z jadalni na okno, w łazience na górze jedno okno połaciowe, - ściankę w salonie zostawiamy tylko ją trochę przedłużymy w stronę schodów (jest to chyba ścianka nośna więc nie wiem jak z jej przesunięciem czy skracaniem ale przedłużyć zawze można), - acha te śliczne okna balkonowe na piętrze wygięte w łuk będą proste , wczoraj sprawdziłam cenę drewnianych i różnica 1250zł na oknie wygiętym z łuk a prostym mnie przekonała, - budujemy z maxa 29 + styropian, Proszę Pana od wczoraj zastanawiam sie nad wyborem pokrycia dachowego (ponieważ chcemy zimowe dobre drzewo na więźbę). Uff dostaliśmy wyceny na pokrycia z dachówki ROBEN, BRASS i blacha Ruukki. Ceny porównywalne , praca w przypadku dachówki i więźba droższa ale będzie to różnica ok. 4 tyś. więc chyba dachówka. Dach będzie nas kosztował razem z garażem ok. 30 000tyś. (z rynnami , pracą, folią, drewnem). Rozmawiałam wczesniej z Panem, który wybudował ten domek za 70 tyś. w stanie surowym otwartym. Liczę, że pójdzie nam ok. 90 tyś. ponieważ stawiamy do tego garaż wolno stojący z pomieszczeniem gospodarczym 28m2. Rozmiawiałam ostatnio z murarzem - z fundamentami , ściany i strop + garaż policzył ok. 15 000 za pracę. Bez więźby. Ale szukamy dalej bo jakoś nas nie przekonał. Zmieniliśmy również odrobinę kształt tarasu ale to taka kosmetyka.Po konsultacjach robimy 2 kominki wentylacyjne ze spiżarni i kuchni na dachu , nie murujemy w tamtym miejscu komina ponieważ jest bardzo ryzykowne (zbieranie się śniegu, woda opadowa itd.). Acha i łączymy 3 wywiewki kanalizacyjne w jedną. pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 29.11.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Acha na stronie karjobrazów wycenili Szmaragd z garażem wg KNR-ów na 135 tyś. zł stan surowy zamknięty (tylko technologia jednowarstwowa beton). Prosze sobie przeglądnąć. myślę , że można taniej Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vooyo 29.11.2005 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 a czy może Pani dysponuje jakimis zdjeciami z realizacji tego projektu moze od tego Pana o którm wpsomniała Pani przy tych 70 tys, tak wogóle to w której czesci Pani buduje Polski, czy te zmiany o których Pani pisze muszę być uzgadaniane w biurze projektowym i nanoszone na projekt. Dziekuje serdecznie za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 30.11.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Proszę Pana o e-maila Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femini 02.12.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Witam Wszystkich!Podobnie jak Wy jestem zainteresowana tym projektem.Niestety ze względu na szerokość działki (22m) mogę wybudować tylko Szmaragd_2, z wysuniętym do przodu garażem.Przychylam się do prośby poprzednika, czy mogłabym otrzymać zdjęcia z budowy i dodatkowe wymiary np. dł i szer. jadalni?Co z tym kominkiem, w którą stronę trzeba by go przesunąć w stronę gabinetu czy do przodu? Jak w ogóle wygląda sprawa ze schodami, zajmują dużo miejsca?Będę wdzięczna za informacje, serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieerfoufou1 04.12.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 a jesli sie nie myle to TY chcialas budowac projekt PIASEK PUSTYNI co sie stalo ze zamienilas ciekawi mnie to bo juz kupilem PIASEK PUSTYNI Jesli mozesz odpisz Z GORY BARDZO DZIEKUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femini 04.12.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Jeśli pytanie o Piasek Pustyni było do mnie, to niestety pomyłka, nie znam tego projektu.Chciałam wcześniej budować Librę, a potem Emanuelę z Domusa, ale mnie finansowo przerosły, teraz na topie mam Szmaragd:-)Pozdrawiam! A tak z ciekawości co to za projekt, możesz podać linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 05.12.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 Jesteśmy na etapie wyboru ekipy do budowy Szmaragdu bez garażu. Pytanie ile zapłaciliście albo zapłacicie za pracę , technologia max , dach dachówka ? Będę wdzięczna za informacje. pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieerfoufou1 05.12.2005 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 PIASEK PUSTYNI jest biura projektowego krajobraz podstrona 2 lub 3 na samym dole w prawym dolnym napisz co sadzisz odpisz papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 05.12.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 A ja dzisiaj widziałam taki już pobudowany. To znaczy tak mi się wydaje, że to był ten, bo aż tak bardzo się nie przyglądałam, ale na 90% to był ten projekt. Nawet kolory miał identyczne.Chyba lepiej wyglada na obrazku. Oczywiście nie chcę nikogo tym zniechęcić do tego projektu, ale jak ktoś chce go zobaczyć, to mogę napisać gdzie stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femini 06.12.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Uważam, że jest fajny. Układ pomieszczeń na dole nawet lepszy niż w Szmaragdzie, ale nie interesuje mnie dom z kopertowym dachem.Życzę Wam trafnego wyboru i serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieerfoufou1 06.12.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 a co jest z tym dachem kopertowym jakie sa jego wady juz nie przeszkadzam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 07.12.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Dach kopertowy będzie droższy od dachu dwuspadowego (większa powierzchnia krycia i więcej drewna na więźbe, roboty więcej). pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 08.12.2005 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 KozAnka jeżeli możesz bardzo proszę o podanie miejscowości gdzie widziałaś ten domek Z góry dziękuję Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 08.12.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Witam wszystkich budujących dom Szmaragd projekt kupiony i załatwia się pozwolenie na budowę ma być do 15 lutego. Mam dużą działkę i opcji usytuowania domku na działce było wiele już się zdecydowałem na jedna z nich, ale przypomniałem sobie o ważnej sprawie a mianowicie żyłki wodne. Więc co by spać spokojnie nie na żyłkach wezwałem, radjestete który wytyczył mi obszar, w którym może być usytuowany domek a przy okazji miejsce gdzie będę kopał studnię, bo taki mam zamiar,zawsze się przyda do podlewania ogrodu czy mycia autka a koszt niewielki, bo i woda nie jest głęboko.W konsekwencji musiałem trochę domek przesunąć ale jest ok Cały czas nie mogę zdecydować się na technologie budowy ścian czytam forum w tym temacie, ale opinie są różne. Jeżeli ma ktoś z was zdjęcia z realizacji tego projektu to bardzo proszę o przesłanie. Znalazłem trzy ekipy budowlane wręczyłem im projekt i czekam na wycenę robocizny poszczególnych etapów Zobaczymy, co tam sobie policzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 09.12.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 My dostaliśmy 2 wyceny. Czekamy na trzecią. Pierwsza dom + garaż wolnostojący 29m2 bez więźby i krycia = 15tyś. (fundamenty, ściany, strop), ale szef ekipy zaczął już w rozmowie wszystko upraszczać i modyfikować więc na wstępie czerwona kartka. Druga wycena dom + garaż z kryciem dachówką = 25tyś. I tu się teraz mocno zastanawiamy. Musimy jeszcze z innego źródła sprawdzić tych fachowców. Cena jest niezła szczególnie , że mowa jest o budowaniu wg wskazówek projektu (ocieplenia itp.) Czekamy na trzecią wycenę. Zbyszku powiedz mi czy ile zapłaciłeś za wytyczenie studni i czy szacowałeś ile będzie Cię kosztować. pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 09.12.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Witam Aga za sprawdzenie działki i wytyczenie studni 250zł facet wytyczał studnie moim rodzicom i był sprawdzony (w firmie która sie tym zajmuje bedzie znacznie drożej). Studnia na agłębokości 6m. Koszt studni 150zł robocizna + rury pompa, chydrofor, filtr 1200zł na gotowo Taki koszt miał kolega który juz wykopał studnie. Jak bedzie w moim przypadku zobaczymy bo jeszcze nie rozmawiałem z ekipą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts