piotr buduje szmaragda 19.12.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam ponownie.my zrobilismy też kilka przeróbek w projekcie: oczywiście podniesienie ścianki kolankowej, likwidacja okrągłego okna, likwidacja jednego z okien połaciowych w łazience górnej, powiększyliśmy dolną łazienkę kosztem pomieszczenia gospodarczego. no i największa zmiana to poszeżenie garażu o szerokość pomieszczenia gospodarczego i mamy dzieki temu dodatkowe pomieszczenie - kotłownię. jeszcze jeden element, który bardzo poprawia ustawność kuchni - zrezygnowaliśmy zs spiżarni i komina wentylacyjnego w powiększonej juz kuchni na rzecz kratki wentylacyjnej w suficie. tak naprawdę zastawia mnie telko ten salon ze schodami czy to nie będzie awaria ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 19.12.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Wlasnie tez boje sie ze salon bedzie nie taki jak myslimy ze powinnien byc czyli ze bedzie SALONEM a bedzie mala kicha ze schodami ktory trudno ustawic i czuc sie komfortowo.Patrzac na projekt wygladalo to calkiem fajnie ale widzac jedno zdjecie u Kecjama gdzie widze zaraz kominek za schodami i taka malutka odleglosc do okna to jestem troszke zdziwiona : Ladny salon to wizytowka domu Wiec bardzo prosze jesli ktos posiada zdjecie salonu ze Szmaragda to prosze o umieszczenie nam Wczesniej czytalam ze ktos kominek przestawil okolo 50 cm na scianie i mysle ze to moze byc dobry pomysl. Ja mysle o wstawieniu schodow zakrecanych (postaram sie poszukac linka o jakie mi chodzi).Bada wtedy takim troche meblem w tym salonie. Maleno dziekuje za odpowiedz i czekam na zdjecie.I jeszcze jestem ciekawa jak wygladaja Twoje pokoje z dodatkowymi oknami na scianie bocznej po zrezygnowaniu z polaciowych. Dalej dumamy nad pokryciem dachu Moze ktos zamiesci nam koszty dachu z blachodachowki a ceramicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 19.12.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Firma robiaca schody o jakich mysle to http://www.wlodarczyk schody To te schody z 2 galerii zakrecane>widze tylko takie do mojego Szmaragdu a jesli nie to chyba winde albo zjazd strazacki A jakie Wy macie propozycje? Mysle tez o otwarciu kuchni na salon (optycznie powiekszy to wszystko).Myslalam wczesniej ze mozna zrobic przejscie drzwiami do gabinetu takimi szklanymi jako calosc ze salonem(tez optycznie powiekszy) ale pomysl odpada bo na scianie jest kominek. Po zrobieniu fundamentow wydaje mi sie ze taki malutki ten Nasz Szmaragd bedzie.Ale moze tak mi sie wydaje tylko...... Budujemy z maxa. Pozdrawiam i czekam uparcie na zdjecia:) : Aha na forum w temacie znalazlam dom w kolorystyce zaproponowanej przez autora.Wyglada szalowo i te okienka balkonowe jak w naszym Szmaragdzie,daszek zielony Tak chyba zostawie.I to okragle okienko jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 19.12.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 http://www.schody net plTo 1 link jaki sie pojawi i schody galeria 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 19.12.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Przepraszam to znowy ja (juz dzis ostatni raz!) Mam pytanko do Kecjama: jaki dales wymiar okien frontowych? Taki jak w projekcie? Do kuchni 150/120 a do pomieszczenia gospodarczego 90/120 i lazienki 60/120 ? Bo ja podgladam naszych sasiadow z Oriona (podobny projek) i tam maja 180/120 do pomieszczenia gospodarczego i lazienki jednakowe 90/120.Wiec jak podniose sciane kolankowa to zastanawiam sie czy te okna 180/120 beda lepiej wygladac.A Wy co myslicie? Kecjam Czy u Ciebie sciana kolankowa jest podniesiona? Czekam na odpowiedz z gory dziekuje. I juz znikam Wam z oczu Kochani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 20.12.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Okna frontowe mam takie jak w projekcie.Ładne te schody Włodarczyka - ale cena będzie powalająca. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 20.12.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Witam szmaragdowiczów.Widzę, że wątek od nowa się rozbudowuje wraz z nowymi budującymi. W kwestii technologii ścian, to odpowiem z własnego doświadczenia,i jak słusznie Kasilas powiedział, żeby się nad detalami nie wnoszącymi zasadniczych różnic nie rozwodzić (poroterm czy bk)- mają podobne wskażniki ciepła, różnica chyba polega na obróbce-jeden równiejszy od drugiego. Po za tym wydaje mi się, że bk wymaga mniej materiału na tynk. My budowalśmy z Ytongu 24 i będziemy ocieplać 15 styropianem(chciałam początkowo wełną ale po 1-nie jest aktualnie dostępna a po 2 jest droższa i też ma swoje wady). Gdybym miała jeszcze raz zaczynać, to powiem wam, że zastanowiłabym się nad ścianą jednowarstwową. Zauważyłam, że wszyscy w tym wątku mamy tendencje do wprowadzania zmian w projekcie. Mnie mówią budowlańcy, że dobrego projektu się nie zmienia(już mądrzy nad tym myśleli). I ja po kilku zmianach wróciłam do świętej zasady, po potem wszystko się mści na dalszych etapach. Więc zauważcie,że projekt w oryginale jest z jednowarstwowej ściany, jak większość nowych innych projektów, a my na siłę chcemy to udoskonalać i zmieniamy i zmieniamy, a to wpływa też na koszty budowy.Z tą pokusą zmian też mam osobiście wielki problem ale się bronię jak mogę. Tak było np z drzwiami frontowymi. Na etapie budowy mówiłam murarzom żeby robić wszystko jak w projekcie. Jak bryła była zamknięta , to zdumiałam widząc te "wrota do stodoły".Myślę sobie trzeba zamurować, zrobić drzwi na 90, bo te z projektu puszczą mnie z torbami. Ale po dłuższym zastanowieniu i licznych konsultacjach, również po analizie kosztów zakupu dużych drzwi, pozostaliśmy przy wersji z projektu. Bo właśnie dlatego ten szmaragdzik tak się nam podoba, że ma takie cudeńka i jeżli je zmienimy, to już nie będzie szmaragd. Pod rozwagę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbartek 20.12.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Wlasnie tez boje sie ze salon bedzie nie taki jak myslimy ze powinnien byc czyli ze bedzie SALONEM a bedzie mala kicha ze schodami ktory trudno ustawic i czuc sie komfortowo.Patrzac na projekt wygladalo to calkiem fajnie ale widzac jedno zdjecie u Kecjama gdzie widze zaraz kominek za schodami i taka malutka odleglosc do okna to jestem troszke zdziwiona : Ladny salon to wizytowka domu Wiec bardzo prosze jesli ktos posiada zdjecie salonu ze Szmaragda to prosze o umieszczenie nam Wczesniej czytalam ze ktos kominek przestawil okolo 50 cm na scianie i mysle ze to moze byc dobry pomysl. Ja mysle o wstawieniu schodow zakrecanych (postaram sie poszukac linka o jakie mi chodzi).Bada wtedy takim troche meblem w tym salonie. Maleno dziekuje za odpowiedz i czekam na zdjecie.I jeszcze jestem ciekawa jak wygladaja Twoje pokoje z dodatkowymi oknami na scianie bocznej po zrezygnowaniu z polaciowych. Dalej dumamy nad pokryciem dachu Moze ktos zamiesci nam koszty dachu z blachodachowki a ceramicza? Miałem okazje obejżeć dom Kecajma i jest bardzo ładny, ale niestety musze powiedzieć ze salon to nie jest salon tylko sredni pokój i jeśli chcesz żeby u ciebie salon był wizytówką domu to zmień projekt albo zastanów sie nad sporymi przeróbkami. My byliśmy zdecydowani na szmaragda na 95% ale po zobaczeniu go na Żywo przez nieszczęsny salon projekt przepadł. Niestety schody zajmuja troche miejsca, do tego kominek i miejsca zostaje na mały wypoczynek i ławe. No ale coś za coś. A my zdecydowaliśmy sie na na W-27-12d z http://www.dobreprojekty.pl/index.html . Nie ma go jesyce na stronie ale jest to prawie to samo co W+27.12a tzlko z wykuszem, pojedyńczym garażem i pralnia nad garażem. A my dodatkowo wyrównamy tylnia ściane żeby mieć większy salon. Nie ma on wprawdzie uroku szmaragda, ale jest o wiele praktyczniejszy,. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 20.12.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 cbartek na dzien dzisiejszy fundamenty gotowe Wiec decyzja zapadla Szmaragd. Generalnie z projektu bylam zadowolona ale jakos tak ostatnio mnie naszlo czy to dobra decyzja i ciagle mysle ze trzeba cos zmienic dodac ,ujac.Decyzje o budowie podjelismy bardzo szybko a szukanie projektu trwalo jakies 3 tyg.Wlasnie dopiero teraz poznaje ten domek od srodka z dostepnych zdjec i Waszych opisow bo mi jest jakos trudno bylo sobie go wyobrazic co do wielkosci.A opis w internecie malo mi mowil.Tak jakos chce zeby ten domek byl wyjatkowy kasia pila masz racje z tymi zmianami.Ja jak narazie to podniose tylko sciane kolankowa ( bo chyba wszyscy tak robia) i bardzo chce zmienic to wejscie jak wspomnialam wczesniej.Idealne wejscie do Szmaragda znalazlam w projekcie SATURN extradomy mysle ze takie zrobie.Reszte jak narazie zostawiam nawet okragle okienko I chyba kuchnia bedzie otwarta optycznie powiekszy ten moj mini salonik Aha i te okna mysle czy dac wieksze jak u Orionowcow gdy podniose ta scianke ale ta decyzje juz podejme po Swietach.Zaczekam na zdjecia maleny moze one mi cos pomoga. kecjam Twoj domek jest wspanialy.Bardzo mi pomogly Twoje zdjecia poznac tego naszego Szmaragda.Moge Ci pozazdroscic ze juz jestes na ukonczeniu.A kiedy wprowadzka? Pozdrawiam i czekam na nowe sesje zdjeciowe z budowy Szmaragdow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 20.12.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 My nie podnosimy scianki kolankowej jedyne zmiany jakie wprowadzamy to likwidacja okrągłego okna i drzwi z jadalni uważamy że domek jest tak ładny że nie trzeba wprowadzać więcej zmian a co się urodzi podczas realizacji tego nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 21.12.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Wszyscy chwalą dom Kecajma i słusznie, bo jego dom zewnętrznie jest najwierniejszy oryginałowi.Podejmę jeszcze kwestię wielkości salonu. Trudno mi zrozumieć narzekania, że jest za mały. Ani z projektu ani w rzeczywistości nie miałam wątpliwości co do jego zbyt małych rozmiarów. Czy nie uwzględniacie, że jest to przestrzeń otwarta, która łącznie (salon 27,5m+jadalnia 7,5m+ komunikacja 5m) daje nam 40m i nawet gdy wyłączymy z powierzchni miejsce na schody i kominek, to i tak pozostaje niezłe 30 m. No chyba, że niektórzy oczekują czegoś więcej. Mnie wydaje się optymalnie, ekonomicznie i przytulnie. W realu jestem b.zadowolona.Pozdrawiam wątpiących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 21.12.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Kasia pila na jakim etapie budowy juz jestes? Ja jestem bardzo zadowolona z mojego projektu jest to ladny zgrabny domek ktory pasuje mi do otoczenia (las ).Ma byc skromny przytulny i tani w utrzymaniu.Pasuja mi strony swiata dopasowane do mojej dzialki a do tego bedzie stal blizniaczo.Zadbam o wszystkie detale przy wykanczaniu. Jakos tak chwilowo zmartwil mnie salon wiec posiedzialam troche nad projektami i wlasciwie wiekszosc domkow 120-140 m2 maja takie wlasnie wymiary salonow a czasem i mniejsze, cbartek domek jaki Ty pokazujesz jakos nie jest w moim guscie A mam jeszcze pytanko jakie bedziecie miec lub juz posiadazcie ogrzewanie? Podlogowe czy tradycyjne?I dlaczego wlasnie takie? Dalej dumam nad pokryciem dachu.Wiec ponawiam moje pytanie : ile wyniesie dach z blachodachowki a ile ceramika? Czy jest znaczna? I czy widzial ktos w realu zielony dach z ceramiki? Ja jedynie widzialam zielone gonty i blache.A koniecznie chce miec Szmaragda takiego z obrazka.W temacie dom z zielonym dachem lub elewacje jest dom w kolorach Szmaragda i chyba jest to gont.Czy widzial ktos ten domek? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr buduje szmaragda 21.12.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 go-go my zdecydowaliśmy się na pgrzewanie tradycyjne z jedną tylko nietypową tak naprawdę to taki pomysł narazie, mianowicie chcę puścić rurki pod podłogą w łaziencei w momencie gdy odkręcam wode w prysznicu czy nad wanną jej droga prowadzi przez rurki pod podłogą w związku z czyw wychodząc po kąpieli czy prysznicu podłoga napewno nie będzie super ciepłaa i ne będzie oddawać ciepła do otoczenia ale napewno będzie przyjemniejsza niż zwykłe zimne płytki. a jeśli mówić o systemie grzewczym to wchodzimy w piec na ekogroszek. jest na dzień dzisiejszy chyba najtańszym paliwem (tańsze są śmieci ale jesteśmy cywilizowani poza tym obsługa raz na kilka dni, mało odpadu (popiołu) i wydaje mi się że jest najbardziej kożystny. a dach raczej z blachodachówki kolor nie ogarniam bo od kolorów i szczegółów jest moja druga połowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 21.12.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 go-go odpowiadam na twoje pytanie- jestem na etapie stanu surowego otwartego (mury+dach). Już rozglądamy się za oknami i drzwiami zewn., aby niebawem zamknąć i wykańczać w środku. Nasz plan to wprowadzić się z końcem lata(jak nam fachowcy nie wyjadą). Co do cen dachu, to my zdecydowaliśmy się na dachówkę cementową Braasa w kolorze grafitowym. Wejdź na ich stronę i poczytaj o powłoce Cisar(tą właśnie mamy)podobno zabezpiecza przed mchem itp Za kompletny dach 280 m (dachówka + akcesoria +orynnowanie) zapłaciliśmy20tyś. Kupiliśmy tą i więcej nie zastanawiałam się, ma 30 lat gwarancji, efekt zadawala nas, obejrzyj dom na 6 stronie i oceń.Co do ogrzewania, to właśnie dałam instalacje do wyceny, zaproponowałam, by instalator uwzględnił ogrzewanie podłogowe w wiatrołapie, kuchni, komunikacji, wc i łazience. Reszta grzejniki, piec gazowy. Niebawem spodziewam się odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 21.12.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Aaaaa to Twoj domek! Bardzo ladny dach.To Ty juz jestes na takim etapie ze cos naprawde mozesz powiedzec.Musze sie zaznajomic z producentem.Dzieki za podanie ceny.Widze ze zmienilas trodzke Szmaragda zrezygnowalas z balkonu.Taka wersja tez jest ciekawa.Ile budujacych tyle roznych Szmaragdow.Ja bede chciala wejscie z filarkami i ciekawe czy ktos tez o tym myslal.A jakie bedziesz zamawiac okna ? Wyprostowane czy takie jak w projekcie?POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 21.12.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Piotr ja chyba tez zdecyduje sie na ogrzewanie piecem na ekogroszek. A jak oceniasz koszty dachu z blachodachowki? Wiem ze powinnam zaniesc dach do wyceny i tak zrobie pewnie.Ale teraz przebywam poza miejscem zamieszkania.Dlatego te moje pytania Ja bede sklaniala sie chyba ku dachowce ale cena moze czynic cuda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papaja 21.12.2006 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam . Go-go co do ceny dachu-mamy dachówkę ceramiczną z koramica, holenderka płaska E32, szlachetna angoba kasztan , akcesoria, 5 okien fakro+ wyłaz, orynnowanie metalowe. folia Delta Maax- to koszt ok. 32000. Mówię ok. gdyż dopiero po świętach zabiorę się do dokładnych wyliczeń, były jakieś zwroty, domówienia bo czegoś zabrakło także muszę przeanalizować wszystkie faktury i ich korekty. Koszt robocizny-więżba +pokrycie i orynnowanie 11000. Ten dach to kosztowna impreza, a jeszcze podbitka drewniana no i wełna , folia, listwy , aż skóra cierpnie. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr buduje szmaragda 22.12.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Witam wszystkich go-go jeśli chodzi o dach jeszcze nie robiliśmy kalkulacji. jestem po rozmowach z kilkoma znajomymi, którzy bydują bądź w niedługim czasie budowali. i wychodzi ze wszystkich gwiazd, że blachodachówka jest koożystna. jeśli chodzi o okna to bezwzględnie robię wyprostowane. mam dobrego kolegę (z udziałami w firmie produkującej okna i temat wygląda tak: - okna z łuczkami jak na naszym projekcie kosztuja ok 30 - 40% więcej niż standartowe, po drugie chyba jeszcze ważniejsze okna z łukami nie mają wzmocnień w tych giętych elementach, co za tym idzie bardzo trudno je uszczelnić. po 2 - 3 latach użytkowania zaczynają się problemy. więc kupujemy proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 22.12.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 My okna również wyprostowaliśmy ze względu na koszty, a co do mojego frontu go-go to zmieniliśmy go ze względów funkcjonalnych. Wejście wypada nam od północy, od ulicy, więc po co mi ten balkon w holu na poddaszu. Tak naprawdę służyłby jedynie jako dekoracja domu, żadnych innych funkcji by nie spełniał, a trochę by jednak kosztował. Ja jako obecny blokowiec mam ogólną awersję do balkonów, które dla mnie kojarzą się niestety z blokami. Myślę,że dom jednorodzinny takich rozwiązań funkcjonalnych aż tak bardzo nie potrzebuje, akceptuję balkony w moim szmaragdziku jako jego ozdoba, początkowo ubolewałam,że są aż 3, dlatego z miłą chęcią pozbyłam się tego nad ulicą-północnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 22.12.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Mam jeszcze pytanie w kwestii ogrzewania. Doinformujcie mnie czy kotłownia w szmaragdzie spełnia warunki na zainstalowanie pieca na ekogroszek? Czytałam w ostatnim muratorze o nim, ale nie wiem ile na dzisiaj kosztuje ekogroszek i czy jest w całym kraju dostępny? Powiedzcie też czy decydujecie się na ekogroszek ze względu na ekonomię, czy dlatego że nie ma np. gazu u was- reasumując jakie względy przemawiają za wyborem tego konkretnego źródła energii?Bo ja z kolei też bym chciała taniej ogrzewać ale mając dostęp do gazu kieruję się wygodą i czystością, nas nie ma cały dzień w domu, a gaz jest bezobsługowy (tylko luksus kosztuje niestety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts