gromal 22.12.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 My okna również wyprostowaliśmy ze względu na koszty, a co do mojego frontu go-go to zmieniliśmy go ze względów funkcjonalnych. Wejście wypada nam od północy, od ulicy, więc po co mi ten balkon w holu na poddaszu. Tak naprawdę służyłby jedynie jako dekoracja domu, żadnych innych funkcji by nie spełniał, a trochę by jednak kosztował. Ja jako obecny blokowiec mam ogólną awersję do balkonów, które dla mnie kojarzą się niestety z blokami. Myślę,że dom jednorodzinny takich rozwiązań funkcjonalnych aż tak bardzo nie potrzebuje, akceptuję balkony w moim szmaragdziku jako jego ozdoba, początkowo ubolewałam,że są aż 3, dlatego z miłą chęcią pozbyłam się tego nad ulicą-północnego. Witam wszystkich. Co do frontu, nasz pierwszy architekt też nas namawiał na likwidacje balkonu (koszty owego, duże straty ciepła przez okno, nie wykorzystane miejsce, można w tym miejscu np. zainstalować szafe) niby prawda ale wg mnie i mojej żonki te balkoniki dają temu domu cały urok i wdzięk. Piękno kosztuje, dlatego zostawiamy jak jest. Pozdrawiam Gromal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 22.12.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Mam jeszcze pytanie w kwestii ogrzewania. Doinformujcie mnie czy kotłownia w szmaragdzie spełnia warunki na zainstalowanie pieca na ekogroszek? Czytałam w ostatnim muratorze o nim, ale nie wiem ile na dzisiaj kosztuje ekogroszek i czy jest w całym kraju dostępny? Powiedzcie też czy decydujecie się na ekogroszek ze względu na ekonomię, czy dlatego że nie ma np. gazu u was- reasumując jakie względy przemawiają za wyborem tego konkretnego źródła energii? Bo ja z kolei też bym chciała taniej ogrzewać ale mając dostęp do gazu kieruję się wygodą i czystością, nas nie ma cały dzień w domu, a gaz jest bezobsługowy (tylko luksus kosztuje niestety). Ja w kotłowni przesunołem max. drzwi w strone łazienki (te do garażu i do przedpokoju) i mam nadzieje że to wystarczy bo też chce wstawić tam piec na ekogroszek, ceny opału tak się wyrównały że nawet drewno kosztuje już podobnie, a ekogroszek dostępny jest raczej w całym kraju, tańszy jest luzem ale trzeba mieć go gdzie skladować. gromal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 22.12.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Papaja bardzo dziekuje za wycenienie mi dachu z dachowki ceramicznej.Czyli taki daszek w calosci trzeba liczyc okolo 50000.Masz racje dosyc slono Ciekawa jestem na ile taniej wyjdzie z blachodacowki czy ta roznica jest znaczna? hm Czym kierujecie sie wybierajac rodzaj pokrycia dachowego? A czy ktos z Was bedzie mial dach zielony i zolta elewacja jak w projekcie? W projekcie jest dachowka, na obrazku czapka jest zielona.I tu mam pytanie czy ktos widzial dach z dachowki zielonej? I czy jest ładna? Piotr jak bedziesz juz wiedzial orietacyjnie jaka jest cena dachu z pokryciem z blachodachowki to daj znac. Ja mysle o piecu na ekogroszek bo rodzinka zachwala ze ekonomiczny.Mam nadzieje ze kotlownia bedzie wystarczajaca.Ja bede chciala podzielic kotlownie scianka za ktora bedzie opal do tego chce poziom poglogi obnizyc w tym miejscu.A zobaczymy jak to wyjdzie w trakcie.Mysle tez o wspomaganiu ogrzewania kominkiem. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 22.12.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Mysle tez nad wymiarami okien.Ja podnosze scianke okolo 40 cm i chyba wstawie okna takiej wielkosci jak u sasiadow Orionowcow te frontowe czyli 180-120.Balkonowe raczej beda takie jak w projekcie nie bede ich prostowac.I mysle o dodaniu w scianie szczytowej u samej gory okienek doswietlajacych strych.Okragle lub polokragle.Ale to tez wyjdzie w trakcie. Jak narazie to dalej sledze wasze poczynania i czekam na wczesna wiosne.Jak tylko pogoda bedzie dopisywala to startujemy. POZDRAWIAM I MERRY CHRISTMAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 22.12.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Jakbym nie patrzała to i tak widzę niebieski dach i za taką właśnie dachówką się oglądam ,może jestem w błędzie -a jak inni SZMARAGDOWICZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek77 22.12.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 zamierzam kupić projekt szmaragd ale żeby być pewnym że to jest ten projekt to czy może ktoś przesłać jakieś zdjęcia, a jeszcze fajniej jakbym zobaczy w rzeczywistości. proszę chętnych o przesłanie fotek lub udostępnienia kto wybudował szmaragda do obejrzenia go. Najlepiej okolice Warszawy ale w przerwie miedzy świętami a nowym rokiem mogą być okolce Kielc [email protected] Życzę wszytskim Wesołych i Radosnych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 23.12.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Pozwolę sobie dodać kilka słów na temat kosztów dachu - jestem powiedzmy na bierząco. Ceramika wg wyceny różnych producentów (ceny z oknami połaciowymi, wyłazem, ławą kominiarską komplet, rynnami i innymi akcesoriami) Materiał na konstrukcje i deskowanie - 10.000Papa - 1.100Gwoździe - 1.100Robicizna - 7.000 (dość drogo raczej miałem)Razem - 19.000 - Rupp Syrius 13 - 25.000- Pfleiderer Harmonica - 25.000- Cementowa Euronit - 18.500- Creaton - 28.000- Roben - 23.000Koszt pokrycia dachówką (robicizna) - około 5-7 tys PLN Koszt dachówki i położenia około - 30.000 PLN Czyli razem rzeczywiście wychodzi około 50.000 tysiaków. Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych i Spokojnych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr buduje szmaragda 23.12.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 witam wszystkich go - go my również będziemy chcieli opuścić trochę podłogę w kotłowni nasza projektantka powiedziała, że to jakoś lepiej dla pieca i ze względów praktycznych dobrze by było to zmienić (bez rysowania w projekcie oczywiście). ale u mnie temat z ta kotłownia jest troszkę inny ponieważ ja ją przeniosłem do garażu, znaczy poszeżyłem garaż o szerokość kotłowni pozdrawiam i wesołych świąt życzę w szystkim szmaragdowiczom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 23.12.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Kasia ja widze zielony Potem w trakcie czytania forum znalazlam w telacie domek z owym dachem i zolta elewacja i okraglymi balkonami to bardzo zachcialo mi sie miec taki domek jak z obrazka. Tylko zastanawiam sie nad tym ze jesli juz zdecycujemy sie na dachowke ceramiczna lub cementowa to czy one bywala zielone.Ale nadal jestem ciekawa jaka bedzie roznica w cenie dachu z blachodachowki.Jesli ktos cos wie to prosze sie podzielic ta wiadomoscia. I prosze szczesliwych juz posiadaczy domkow Szmaragd o podzielenie sie z nami zdjeciami.Bardzo bym chciala zobaczyc zdjecia srodeczka. malena pamietaj o Nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 24.12.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Witam świątecznieCo do koloru dachu, to mnie się wydaje, że oryginał ma grafitowy a nie niebieski. Ja mam też grafit i mnie ta kolorystyka bardzo się podoba, choć przed ostatnią decyzją długo się wahałam (miałam fazę ceglastej, kasztanowej aż po namyśle przyjęłam wersję kolorystyczną z oryginału). Co do zielonego to jakoś nie mogę sobie wyobrazić szmaragda, choć już różne inne domy widziałam, ale to była blachodachówka lub gont bitumiczny.Zdrowych i wesołych Swiąt - wszystkiego najlepszego świątecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 27.12.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 kasia pila a ja caly czas zylam w przekonaniu ze tan dach jest zielony i taki wlasnie chcialam No a teraz bede dumac nad kolorkiem. Ale najpierw bede musiala podjac decyzje jakie to pokrycie. piotr jak juz bedziesz znal cece blachodachowki to daj znac.Cene pokrycia dachowka ceramiczna juz znamy Narazie spokojny okres.Cisza na placu budowy.Czekamy na pogode i byle do wiosny Ale chetnie bym zobaczyla jakies zdjecia innych Szmaragdow.Jesli ktos ma ochote sie z nami podzielic to poprosze Kasia i piotra a jakie macie w planach schody? Mi bardzo sie podobaja te w stylu Wlodarskiego zakrecane.Ale wszystko wyjdzie w trakcie a jeszcze daleko mi do tego etapu Pozdrawiam zaspanych Szmaragdowcow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasilas 27.12.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ja troszeczkę ucieknę od tematu. Chodzxi mi o rolety zewnętrzne ja na etapie budowy nie pomyslałem o roletach a teraz okazało się że mogę co najwyżej zamontować takie które będą na zewnątrz elewacji. Reasumując jesli ktoś z Was chciałby mieć rolety zewnętrzne ale takie których cały mechanizm będzie niewidoczny musi o nich pomysleć na etapie budowy murów i tworzenia otworów okiennych. Pozdrawiam życząc wszystkim sukcesów w Nowym Roku, a przede wszystkim spadku cen materiałów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 27.12.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 jak dla mnie ten dach jest vciągle grafitowy,myslimy o pokryciu dachówką ,o tyle dobrze że w okolicy mamy dwóch potężnych producętów.W dzień przed wigilią osiągnęliśmy stan zero ,no i zaczęło się bieganie po bankach no i tu kolejna niespodzianka BIK 36 zł zadłużenia sprzed roku w KB naliczyli odsetki od nieterminowej spłaty raty nie fatygowali się przysłać ponaglenia bo mają na to trzy lata i w takiej sytuacji bierzemy kredyt a Santander banku tyle że nas będzie to o kilka tyś więcej kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 28.12.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Temat rolet istotnie jest ważny, nawet jeszcze na etapie projektu. Kto chce wmontować rolety zewnętrzne z niewidoczną puszką musi zaplanować wyższe otwory okienne lub zakupić specjalne nadproża z wnęką np.Jurand. Ja osobiście świadomie zrezygnowałam choć orientację w tym temacie robiłam jeszcze przed rozpoczęciem budowy. Jak z każdą kwestią znajdzie się tyleż samo zwolenników co przeciwników danego rozwiązania.Niektórzy sądzą, że montując mechanizm rolety w murze fundujemy sobie pustkę a więc mostek termiczny. Ja osobiście zrezygnowałam z powodów ekonomicznych(rolety to drugie okna w cenie) a ponadto nie chcę robić puszki z domu. Właściwie jeśli chodzi o zabezpieczenie przed złodziejem, to też nie pełnią one żadnych funkcji zabezpieczających a wręcz informujące o tym co się dzieje w domu. Myślę,że w trakcie mieszkania już w naszym domu okaże się, które okna będą wymagały zacienienia i znajdę wówczas jakieś optymalne i dostosowane do wystroju wnętrza rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr buduje szmaragda 28.12.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam po świętach jeśli chodzi o blachodachówkę to w Płocku (Bud Mat) m2 kształuje się na poziomie ok 30PLN + - 2PLN ze wskazaniem na -. nie wiem jeszcze jak cenią sobie wykończenia. jeśli chodzi o zabezpieczenie antywłamaniowe to myslę, że na dzień dzisiejszy najlepszą formą są szyby antywłamaniowe. wyglądają jak zwykłe szyby a duzym młotkiem nie można ich sforsować. postaram się ogarnąć ich koszt to w niedługim czasie się podzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr buduje szmaragda 28.12.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 po szybkim rekonesansie szyby antywłamaniowe P2 (dwie folie natywlamaniowe koszt dopłaty to ok 180PLN za m2 a szyby P4 (4 folie) 210 PLN/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 28.12.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Proszę o maila. Nie mam jak umieścić na forum. Witam Bardzo ładny domek. Gratuluję! Czy mógłbys napisać jakie zmiany wprowadziłeś w swoim Szmaragdzie? Zauwazyłem wyeliminowanie okrągłego okna z salony, podniesienie ścianki kolankowej? Czy masz może więcej zdjęć wnetrza. Interesuje mnie zwłaszcza jak wygladaja powierzchnie salonu i jadalni i jak ze sobą współgrają (a może nie pasują?) Czy schody nie pospują wyglądu salonu? Moze to skrót optyczny ale wydaje mi się, że ściana boczna salonu (ta z kominkiem i schodami) od strony komina to okna jest b. krótka i przez mało ustawna - czy mógłbys podać wymiar tej odległości? PS> Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia. Będę "nękał" w przypadku dalszych pytań. PS' Nie wiesz może czy ktos w Zachodniopomorskim buduje Szmaragda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 01.01.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 Witam Szanownych Szmaragdowcow w Nowym Roku 2007 PRZED NAMI.ZYCZE WAM WSZYSTKIM WCZESNEJ WIOSNY. SOLIDNYCH WYKONAWCOW, NISKICH CEN, DOGODNYCH KREDYTOW, MOCNYCH NERWOW ORAZ MOCNO ZAKRAPIANYCH PARAPETOWEK. ZYYCZE WAM JAK I SOBIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG1719501089 02.01.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witam, Ja również poproszę o skany projektu.Dzisiaj planuję zamówić projekt. [email protected] Pozdrawiam serdecznie,Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 02.01.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 HALO HALO Co slychac u szanownych Szmaragdowiczow? Slyszalam ze zima ma nadejsc w polowie stycznia brrrryyyy.Ale mam nadzieje ze bedzie krotka bo budowa bedzie stala A moze ktos wstawi jakies zdjecia ze Szmaragda hmmm taki podarek gwiazdkowy dla ciekawskich? malena ja czekam na Twoje Zagladam tu codziennie prawie Ogladam ostatnio sofy do salonikow i jestem bardzo ciekawa jaka bedzie pasowala do salonu Szmaragdowego.Mam juz kilka na oku mysle o braziku skorce hmm. A tu jeszcze taka dluga droga.Ale mam nadzieje ze ten roczek bedzie laskawy i uporamy sie ladnie z realizacja Szmaragdzika.Mam tez nadzieje ze ceny nie oszalaja.Bo czytam tak prognozy to rok 2007 ma byc rokiem bumu na domy i dzialki bo mieszkania juz chyba sa na maximum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts