Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Landrynko mam do Ciebie kilka pytan :D

- jaką ma wysokosc Wasza sciana kolankowa,

-jakie sa wymiary dodatkowych okien przy balkonachw scianie szczytowej budynku i czy pokoje beda dostatecznie doswietlone,

-czy okna frontowe sa takie jak w projekcie.

Chyba zdecydujemy sie na takie rozwiazanie jak jest w Waszym domku.Juz wczesniej ojciec proponowal nam taka zmiane ale dopiero po Wasze zdjecia przekonaly nas do tego :D .W ramach adaptacji juz podnieslismy scianke o 2 pustaki.

Jeszcze z innych zmian to wydluzymy garaze(u nas stykaja sie nimi domy) do przodu okolo 1 metra od tylu 0,5.Planujemy wstawienie tam pieca na ekogroszek ktory ma byc wbudowany w sciane w garazu beda widoczne dzwiczki na scianie.Dodatkowo bedzie wymurowana scianka za ktora ma byc obnizona podloga i tam ewentualnie bedzie skladowany opal ,drewno itp.W pomieszczeniu gospodarczym przewidziany jest piec gazowy.Aha i strop ma byc troszke obnizony.

Wszelkie propozycje zmian proponowane sa przez naszego ojca ktory prowadzi budowe naszych Szmaragdow.

POZDRAWIAM SZANOWNE GRONO SZMARAGDOWICZOW

Ja mam pytania dotyczace elektryki poniewaz jestem wlasnie na tym etapie.

Prosze podzielcie sie spostrzezeniami na temat Waszych rozwiazan, co zrobiliscie zeby zylo sie lepiej :) Jakies dodatkowe punkty oswietleniowe czy gniazdka ktore czemus maja sluzyc. Ja chce zrobic gniazdko w podbitce kolo balkonu nad drzwiami wejsciowymi zeby mozna bylo podlaczyc np. jakies swiatelka na Boze Narodzenie, oraz gniazdko pradowe i TV na tarasie. Dodatkowo zona zazyczyla sobie kilka halogenow ktore doswietlaly by schody na poddasze.

Co do scian na poddaszu mam 4 bloczki g-b a nad garazem 3.

Dostałam dzisiaj ofertę na okna PCV FERNO na profilu VEKA profil5 komorowy okucie obwiedniowe ROTO + szpros wewnątrzszybowy8mm na cały domek tak jak jest w projekcie plus okienko w szczycie nad garazem -kolor złoty dąb za18700 i co myślicie o tej cenie? można troche zejść z kosztów z dzrzwi łukowych 2500 albo zamówić kolor dwustronny15% taniej niech mi ktos poradzi proszę

Dzień Dobry wszystkim.

Mam na imię Paweł, mieszkam niedaleko Kórnika w Wielkopolsce i właśnie dziś zamówiłem projekt SZMARAGD, ponieważ jak większości tutaj, mnie i żonce również bardzo sie spodobał. Co prawda przeprowadzimy troszkę zmian, z czego największą zmianą będzie likwidacja 'narożnego" tarasu i wcięcia w salonie i przeniesienie tarasu na środek tylniej elewacji. W skrócie, tył naszego Szmaragda po przeróbce będzie wyglądał podobnie do przodu. Zamiast okrągłego okienka będzie duże, takie jak w pokoju-gabinecie na dole, a na środku pod balkonem sypialnii będzie szerokie wyjście na taras. Przez to powiększy się taras. Wiem że domek będzie wyglądał może mniej efektownie i bardziej symetrycznie, ale w odniesieniu do naszej działki, taki układ z dużym tarasem na tyle domu i zejściem z niego na ogród bardziej nam odpowiada.

Mam pytanie czy ktoś w Wielkopolski lub okolic buduje taki domek i byłby w stanie pokazać jak to wygląda "in live"? Bardzo chcielibyśmy z żonką zobaczyć w realu wielkość i ustawność pomieszczeń. Z góry dziękuję...

Pozdrawiam wszystkich.

Paweł

Witam :) my robilismy rozeznanie w temacie okien i na dzień dzisiejszy najkozystiej jakościowo i dosyć atrakcyjnie cenowo wypadają OKNO PLAST z Krakowa. mamy wyprostowane balkony i zrezygnowaliśmy zupełnie z okrągłego okienka, dodatkowo w poszeżonym garażu - kotłowni mamy jedno okno 90 na 90 oraz takie samo w szczycie nad garażem. całość z zewnątrz złoty dąb wewnątrz białe (chcę te 2 okienka garażowe całe "brązowe" jednak na to wpadłem już po kwotacji) wyszło po rabatach ok 13 000 plus 1300 montaż ceny montażu jeszcze nie negocjowałem :). wydaje mi się że ta cena jest ok, a i okna mają bardzo dobrą renomę kilkoro naszych znajomych w takie zainwestowało i są bardzo zadowoleni.

Moja oferta też nie obejmuje okien połaciowych jeżeli zdecydowałabym się na okna dwustronne i zrezygnowała z okien łukowych to wychodzi13636 z montażem .Za jedno łukowe okno liczą2674 a proste 1337 czyli jeszcze raz tyle ,bardzo podobaja mi się te łukowe i zastanawiam się czy nie dać tylko takiego okna od frontu

Annia musisz uważać przy tych łukowych oknach ponieważ po za ceną maja taki mankament, że jest je bardzo trudno uszczelnić co za tym idzie jakość spada. Pani, która kwotowała nam okna z oknoplastu powiedziała od razu, że te okna są ryzykowne ponieważ ich forma wzmocnień jest utrudniona i ona "momo że zarabia na nich dużo więcej" nie poleca takich rozwiązań klientom - wyglądają ładnie ale użytkowanie nie spałnia pokładanych nadziei.

go - go dzieki za umocnienie mnie w wiarze dla Oknoplastu :)

ciekawy pomysł z tym marmurowym murkiem :)

ja mam jeszcze jedno pytanie natury ilościowo - kosztowej mianowicie może ktoś zasugeruje jaką cenę musiał zapłacoć bądź orientował się ile trzeba będzie zapłacić za więźbę dachową na szmaragda? będę wdzięczny za odpowiedź

Mam jeszcze jedno pytanko???

Wiem ze ten temat był przerabiany na tym forum "tysiąc" razy, a mianowicie jak to jest w końcu z podciągiem biegnącym przez salon ( ile jet poniżej sufitu, i jak go mogę zastąpić)- ktoś pisał że mozna go przesunąć?? ja generalnie powiększyłem salon o podcień i tym samym chciałem skasować ściankę pomiędzy salonem a jadalnią a chyba na niej jest podparty ten podciąg