Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli jest to możliwe to prsiłbym o wysyłanie informacji dotyczących materiałów potrzebnych do budwy (wszystkich) dotyczy ta prośba bardziej zaawansowanych w budwę Szmaragdowiczów - jestem na etapie zbierania informacji o ilości potrzebnych materiałów - bardzo dziekuje za ewentualne maile!

[email protected]

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Z ciekawością uważnie śledziłem to forum ponieważ mam zamiar postawić taki dom koło Krakowa. Wspaniale, że wszyscy piszą dużo o zmianach w swoich domach - wskazówki te z pewnością się przydzadzą. Oczywiście jak każdy wprowadzam kilka zmian. Projekt już kupiłem i zaraz jadę z nim do architekta. W kwestii okien - łuki odpadają choćby nie wiem, jakbym je chiał. Powód - warunki zagospodarowania przestrzennego. Okrągłe okno też muszę wyrzucić bo nie przejdzie.

Mam pytanie - bardzo byłbym wdzięczny o odpowiedź - a nawet kilka pytań do zaawansowanych Szmaragdowiczów - z czego budować - max, porotherm czy bk i dlaczego? a także w kwestii ogrzewania gazowego - ile można max powiększyć łazienkę kosztem kotłowni aby nie było problemu z wstawieniem jakiegoś solidnego pieca gazowego?

Bardzo będę wdzięczny za info. Pozdrawiam Wszystkich sedecznie.

Witam wszystkich. Z ciekawością uważnie śledziłem to forum ponieważ mam zamiar postawić taki dom koło Krakowa. Wspaniale, że wszyscy piszą dużo o zmianach w swoich domach - wskazówki te z pewnością się przydzadzą. Oczywiście jak każdy wprowadzam kilka zmian. Projekt już kupiłem i zaraz jadę z nim do architekta. W kwestii okien - łuki odpadają choćby nie wiem, jakbym je chiał. Powód - warunki zagospodarowania przestrzennego. Okrągłe okno też muszę wyrzucić bo nie przejdzie.

Mam pytanie - bardzo byłbym wdzięczny o odpowiedź - a nawet kilka pytań do zaawansowanych Szmaragdowiczów - z czego budować - max, porotherm czy bk i dlaczego? a także w kwestii ogrzewania gazowego - ile można max powiększyć łazienkę kosztem kotłowni aby nie było problemu z wstawieniem jakiegoś solidnego pieca gazowego?

Bardzo będę wdzięczny za info. Pozdrawiam Wszystkich sedecznie.

Co prawda kupilem stan surowy, wiec nie mam wplywu na wybor materialu, ale... mam wrazenie, ze pytanie o materialach, ktore zadales jest z typu: "co lepsze: mercedes czy bmw?"

Mysle, ze znajdziesz zwolennikow i przeciwnikow kazdego z materialu...

A kwestia zmiany wymiarow lazienki jest zupelnie inna. Musisz chyba podac dokladne wymiery jednego i drugiego pomieszczenia.

Witam :D My zmniejszyliśmy pomieszczenie gospodarcze prawie o połowę tj. ściana łazienki sięga do ściany garażowej. Pomieszczenie, które pozostało jest wystarczająco duże na zamontowanie pieca gazowego kondensacyjnego. Nie wiem jak to jest ze zwykłym piecem gazowym-kubatura pomieszczenia musi być większa niż przy kondensacyjnym. Pozdrawiam

Witam!

Ja mam podłogówkę łaczoną z grzejnikami Purmo. Kuchnia, jadalnia i łazienka na górze. Termostaty Herz RTB na powrotach w skrzynkach rozdzielaczowych.

Zrezygnowałem z grzejnika w kuchni i jadalni. Jest tylko w salonie i to V22 a nie V33, czyli cieńszy.

Pozdrawiam,

To już pytam,

jakie warstwy składają sie na podłogę :

- chudziak 15cm ? jak w projekcie?,

- papa,

- ile styropianu FS20? zastanawiamy się nad 2 x 5cm,

- ekran?

- ruru podłogówki w jastrychu ile cm razem?

Jakiego pieca używacie?

Jaki był koszt instalacji?

Jak pamiętam to jesteśmy z tych samych okolic , my z Tarnobrzegu czy mógłbyś nam polecić solidnego wykonawcę podłogówki jakieś namiary.

Mam nadzieję, że nie za dużo pytań .

pozdrawiam serdecznie

Aga

Kochani a ja mam pytanie dotyczące ogrzewania. Czy ktoś z Was ma albo planuje połączenie podłogówki z grzejnikami w Szmaragdzie? Interesuje mnie to bardzo ponieważ u nas czas na instalacje, wylewki , tynki itd... Stan surowy otwarty zakończony, chętnie pomogę do tego etapu.

pozdrawiam

Aga :)

Witam :D Planujemy ogrzewanie podłogowe na całym parterze, zaś na poddaszu grzejniki mają być tylko w sypialniach, reszta też podłogówka. Znajomy zrobił nam orientacyjny kosztorys tej inwestycji (ok.25000 materiał, nie wiem ile za robociznę). Mąż jeszcze się zastanawia, czy aby nie zrobić podłogówki na całości-to jeszcze do przeanalizowania i przedyskutowania z owym znajomym Pozdrawiam

Rety 25000 no to niezły koszt , a z jakim piecem proszę powiedz

pozdrawiam

Aga :o

Witam!

Podłogę na parterze zrobiłem tak:

- chudziak ok. 15 cm.

- 2x folia

- styropian EPS 70 2x5 cm (EPS 100 w garażu)

- 1x folia

- jastrych ok. 5-6 cm

Piec Vaillant TurboMax Plus VU 202-5 z zasobnikiem Galmet Quadro 120L.

Koszt instalacji c.o. + c.w. + gaz: 19 000 zł.

HYDROGAZ z Padwi: tel. 698667975

Dziękuję za namiary i informację o podłogówce. Dałam do wyceny moją podłogówkę. Podzielę sie z Wami cenami.

Maleno, jakie płytki masz na podłodze? Czy to gres szkliwiony i za ile?

Czy mogłabym jeszcze prosić o zdjęcie z widokiem na schody i wiatrołap.

Dziękuję z góry.

Aga

Maleno wielkie dzieki za zdjecia! Twoj salonik wyglada bardzo ladnie,fajna kanapa:) Przynajmniej widze co bede mogla tam zmiescic a trudno mi bylo sobie wyobrazic tez nasz salonik.Jak wam sie mieszka? Jestescie zadowoleni z takich wymiarow salonu i kuchni? Czy jest wystarczajace dla Waszej rodzinki te 140 m?Jest cos co zrobilabys inaczej teraz jak juz mieszkasz pewnie juz masz jakies zdanie.

Jeszcze raz wielkie dzieki Maleno za zdjecia.Twoj Szmaragd jest swietny! Zazdroszcze Wam ze juz mieszkacie

Witam

proszę o refleksję czy tynki gipsowe jednak nakłądane ręcznie i docierane na bardzo gładko (nie potrzebna już gładź) w cenie ok 15 PLN / m2 położenie + materiał - co o tej cenie sądzicie ?

ten sam gość może mi położyć karton gipsy + ocieplenie dachu (wełna 15 + 20) za ok 23 PLN / m2 proszę również o refleksje w sprawie tej ceny.

Witam.Kupilismy dzisiaj Szmaragda z podwójnym garazem w lustrzanym odbiciu.Jak wszystko dobrze pójdzie to rozpoczniemy budowę w okolicach Wieliczki w połowie wakacji.Najbardziej nurtują nas te schody,czy ktoś z forumowiczów próbował je przenieść w inne miejsce niz salon np. w okolicach kotłowni?Czekamy z niecierpliwością na projekt :D i kolejne fotki z waszymi postępami. :wink:

Pozdrowionka Iza i David