Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam właśnie dostałem pierwsza wycenę robocizny:

1. Ławy fundamentowe

a)Wykop reczny ław fundamentowych-roboty ziemne

b)Wykonanie zbrojenia

c)Betonowanie ław fundamentowych

3000zł

2. Fundamenty

a)Wymurowanieścian fundamentowych

b)Izolacja pionowa i ozioma fundamentów

c)otynkowanie fundamentów- tynk typu"rapówka"

d)Docieplenie fundamentów styropianem

e)Konserwacja fundamentów środkiem typu "Emulbit"

f)Zasypanie fundamentów piaskiem i zagęszczenie mechaniczne

3900zł

3.Instalacja sanitarna budynku -500zł

4.Chudy beton na powierzchni całego budynku - 1200zł

5.Kondygnacja budynku-parter

a)Wymurowanie ścian zewnetrznych budynku

b)Wymurowanie ścian działowych budynku

6500zł

6.Strop nad parterem -5900zł

7.Kondygnacja budynku- poddasze

a)Ściany szczytowe

b)Ścioany działowe

c)Ściany kolankowe

d)Kominy do zakończenia budynku

4100zł

Razem: 25100zł

Upust 5%=1255zł

23845zł

Dach- wieźba dachowa, pokrycie dachówką 37zł/m2

KOsztorys bez podatku VAT

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich mam pytanie czy ktoś z budujących dom Szmaragd ma dokładne wyliczenie ilości materiałów na poszczególne etapy budowy np. ilość stali na fundamenty, ilość betonu czy powierzchnie m2 ścian itd. Pomijam oczywiście ogólny kosztorys z pracowni Krajobrazy. Jeżeli ktos takowe wyliczenia posiada to bardzo prosze o przesłanie :D

Pozdrowienia

Zbyszek

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Cześć! Czytam to forum i informacje o szmaragdzie i z dnia na dzień podoba mi się coraz bardziej.Martwi mnie jednak to że nikt od miesięca tutaj nie zagląda.Interesuje mnie czy ktoś wie jaka jest powierzchnia dachu w tym domku? Mama nadzieje że jak rozpoczniecie prace wiosną będziecie informować na bieżąco o postępach.Pozdrawiam!

WITAM.JESTEM JUŻ POSIADACZKĄ SZMARAGDU :lol: .OCZYWIŚCIE NARAZIE TYLKO PROJEKTU.JESTEM NA ETAPIE DOKONYWANIA ZMIAN W PROJEKCIE(LIKWIDACJA 2 OKIEN POŁACIOWYCH-ŁAZIENKA I STRYCH OKRĄGŁEGO I DRZWI Z JADALNI NA TARAS) PODPOWIEDZCIE JAK ROZWIĄZALIŚCIE PROBLEM Z KOMINKIEM?MAM JESZCZE ZAMIAR WYDŁUŻYĆ ŚCIANKĘ KUCHNIA-SALON.NAPISZCIE CO WY ZMIENIACIE.POZDRAWIAM WSZYSTKICH "SZMARAGDOWICZÓW"

cześć!Miło mi że wreszcie sie ktos odezwał kto buduje szmaragda (chociaż ja jeszcze nie buduję, ale mam nadzieje że kiedyś to nastąpi).Wiesz było tu kilka osób które w ubiegłym roku dzialiły sie informacjami, poprzeglądaj sobie dobrze to forum to z pewnością znajdziesz coś na temat tego domku.Dla manie jest boski.Wklejam wypowiedź jednej forumowiczki na temat tego kominka.

" Konsultowałam sprawę kominka i przewodu kominowego : jedni mówią , że to nie problem inni radzą komin trochę przesunąć. Podobno nie problem bo i tak otwory rewizyjne by się przedały więc na tych zagięciach jak znalazł, póki co mój kierownik budowy ma rozeznać temat. Raczej dobrze wypowiada sie na tenat samego projektu co mnie cieszy bo mam do niego zaufanie. "

Ktoś chyba pisał że powieksza łazienkę na dole kosztem wiatrołapu.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych zmian.

CZEŚĆ.DO PROJEKTU NIE MIAŁA RZADNYCH ZASTRZEŻEŃ-ŚLEDZĄC FORUM LUDZIE PISZĄ O PODCIĄGACH W SALONIE(KTÓRE MIAŁOBY BYĆ WIDAĆ)KONSULTOWAŁAM TĄ SPRAWĘ PODCIĄGI SĄ ALE BĘDĄ NIE WIDOCZNE PONIEWAŻ BEDĄ UTOPIONE W STROPIE.CO DO BALKONÓW JA NIE LIKWIDUJE ŻADNEGO BO UWAŻAM ŻE DOM MÓGŁBY STRACIĆ NA WYGLĄDZIE.CHOĆ JEST ICH 3 TO KAŻDY Z NICH PEŁNI JAKĄŚ FUNKCJE(PRZEDNI TO ZADASZENIE NAD WEJŚCIEM 2 TO MASZ NA WYKUSZU A 3 TO MASZ NP. NA POŚCIEL DO WIETRZENIA :lol: JA ZLIKWIDOWAŁAM OKRĄGŁE OKNO,DRZWI Z JADALNI NA TARAS,2 OKNA POŁACIOWE(W ŁAZIENCE I NA STRYCHU) I POWIĘKSZYŁAM GARAŻ NA DŁUGOŚCI O 1.40m.TO TYLE CO DO ZMIAN NA PAPIERZE -PODNOSZE JESZCZE ŚCIANKE KOLANKOWĄ DO 1m. ABY POMIESZCZENIA NA PODDASZU BYŁY B. FUNKCJONALNE. JAK COŚ CIĘ NURTUJE TO PISZ SORKI JAK SĄ JAKIEŚ BŁĘDY Z ORTOGRAFII JESTEM KIEPSKA :D :D :D POZDROWIONKA.

Wiola dzieki za informacje ze projektantka nie miała zastrzezen co do projektu.Wiesz jak to jest projekt dla laika jest extra a oko fachowce patrzy inaczej.Ale pocieszyłaś mnie. Mam jeszcze takie pytanie,jak podniesiesz ścianke kolankową to czy dom nie straci na tym,chodzi mi o ogólny wygląd. Nie będziesz wydłużać dachu w dół? A jeszcze co do dachu to podali w projekcie jaka ma powierzchnie?

Pozdrawiam!

CZEŚĆ ASIU. MY BĘDZIEMY POWIĘKSZAĆ NA DŁYGOŚCI GARAŻ O 1.40m.ŻEBY W NIM POWSTAŁO POMIEŚZCZENIE NA SKŁAD OPAŁU I ODNOŚNIE TWOJEGO WCZEŚNIEJSZEGO PYTANIA O DACH( chodziło ci o powiększenie)TROSZKE PODEJŻEWAM BĘDZIEMY MUSIELI DACH PROPORCJONALNIE POWIĘKSZYĆ TAK, ABU DOM NIE STRACIŁ NA WYGLĄDZIE. :lol: A CO U CIEBIE JAKIE MASZ PLANY? POZDRAWIAM GORĄCO.

Witaj!

Powiem ci ze z tym powiększeniem garażu to jest dobry pomysł.Po pierwsze ten skład opału a po drugie to ja bym zrobiła sobie wejscie na górze w sypialni do tego stryszku a nie w łazience.Miałabym tam garderobe.

Co do moich planów to są dopiero w glowie bo załatwiamy z dzialką.Moze końcem tego roku kupimy projekt. Kiedy to będzie :( :( tyle czasu.

Jwdno wiem że ten dom najbardziej mi odpowieda.A jak mi się coś spodoba to już koniec ... :D

Ale cieszę sie że ty go już masz. Mogę cie meczyć na temat tej budowy?

MOŻE I DOBRZE KOMBINUJESZ ALE TO JUŻ Z PROJEKTANTEM TRZEBA UZGADNIAĆ.NIE UKRYWAM ŻE TEŻ BY MI SIĘ PRZYDALA GARDEROBA :lol: ALE MOŻE JAKIEŚ SZAFY WNĘKOWE ULOKUJE W SYPIALNI I WIATROŁAPIE. MY DZIAŁKĘ KUPILIŚMY WE WRZEŚNIU 2005 I OD TEJ PORY ZACZEŁO SIE WYBIERANIE PROJEKTU-OJ BYŁO Z TYM BYŁO : :cry: :o :D DOCZEKASZ SIĘ I TY :D JAK NAM PASOWAŁ Z WYGLĄDU TO ŚRODEK BYŁ NIE DO PRZYJĘCIA I TAK W KÓŁKO. AŻ DNIA JEDNEGO "SZMARAGDZIK"WPADŁ W OKO I TAK JUŻ ZOSTAŁO. :lol: ŻYCZE TRAFNEGO WYBORU I PYTAJ O CO CHCESZ :p TRZYMAJ SIĘ CIEPLUTKO.

Hmm. Zastanawiam się gdzie jest reszta budujących szmaragda?Tylko my dwie jesteśmy nim zainteresowane? Niemożliwe!

Co do tych zmian w projekcie to nie wiem czy dobrze zrozumiałam,te drzwi na stryszek w sypialni to trzeba uzgadniać w Krajobrazach? Ciekae czy to jest zmiana która będzie wymagała ich zgody?

A ta projektantka która wam robi zmiany to ile was skasuje jeśli można wiedzieć.

Pozdrawiam serdecznie, no i życze szybkiej wiosny!!

http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/widoki/render_szmaragd_2.jpg

Zamieszczam zdjęcie od strony ogrodu.Tak na wszelki wypadek jakby ktos chciał zobaczyć :D

Na naszą działkę pasuje odbicie lustrzane.

A jeszcze tak patrząc na ten dom to Wiolu czy okna balkonowe będziecie robić takie łukowate czy proste?Bo to wiadomo koszt :(