Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trochę nakombinowałem się z tymi schodami do piwnicy.

Pierwszy pomysł był oczywiście w salonie o przeciwnym biegu w dół. Mimo, że skasowałem kominek nie pasowało mi to rozwiązanie.

Salon do wielkich nie należy stąd ostatecznie przeniosłem je do pomieszczenia 1.10. Przy okazji wykombinowałem dodatkowe miejsce na kabinę prysznicową, bo te z projektu jak już inni forumowicze zaznaczyli do najlepszych nie należy.

To rozwiązanie narzuciło również przesunięcie drzwi wejściowych do garażu jak i drzwi pomiędzy 1.7 a 1.10.

[/img]http://images21.fotosik.pl/25/fad25204375e1b78.jpg

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam :D Go-go . a jak tam okna w wykuszu?. Czy zapomniałaś o nich wspomnieć - czy są ujęte w ofercie. Jeśli tak, to oferta jest O.K. Masz sporo tych okien. Z doświadczenia wiem, że "najkorzystniejsze" oferty jakie otrzymaliśmy zawierały sporo błędów - tzn. nie były wycenione jakieś okna, lub wymiary nie te :roll: Masz dobre ceny na okno łazienkowe, nas jedno okno łazienkowe z kołnierzem kosztowało prawie 1200zł. :cry: Pozdrawiam

Wiatam Papaja

Tapierwsza oferta zawiera okna na wykusz i jeszcze okno do gabinetu.Tamte zaznaczylam bo byly zmienione wymiaty albo zastawilismy okzragle okienko i te 2 zaokraglone okienka.

Te reszta to oferta kolenja za juz dzrzwi i reszteceny raczej takie mniej-wiecej:) Lacznie jakos wyjdzie za okna Szmaragdowe po zmianach i te reszta czyli i okna dachowe plus te drzwi frontowe i garazowe cos okolo 30.000.

Ale skoro Wam podobnie to jestem spokojna :)

Dzieki i pozdrawiam:)

Podobno to ostatnie mrozy:) wiec sezon budowlany nadchodzi :)

Papaja a co Wy myslicie dawac na podlogi ?

Witam ponownie :D Na podłogach prawdopodobnie wszędzie będzie gres. Przewidujemy podłogówkę na całość domu - być może damy w sypialniach parkiet - przeznaczony do ogrzewania podłogowego (jest cieńszy i coś tam jeszcze :roll: ), na razie śledzę wątki na forum na temat podłogówki. Większość jest zadowolona, narzekają jedynie, że nie dali jej więcej w swoich domach. Pożyjemy, zobaczymy. Tymczasem elektryk ze zwojami kabli oczekuje na ocieplenie :wink: Jak tylko takowe nadejdzie, to ruszy aż będzie huczało :lol: Pozdrawiam

Witam!

Kominek sprawuje się super. Polecam wkład KFD EKO 90. Nie jest wprawdzie zbyt tani, ale solidny. Załadowany do pełna pali się ok. 10 godzin. Co do doprowadzenia do komina - fachowcy puścili rurę skośnie przez ścianę. Sporo jej wykuli, ale za to mało wystawała poza obrys.

W najbliższym czasie zamieszczę na www zdjęcia gotowego kominka.

Pozdrawiam,

Projekt juz mamy!!Czekamy dalej na decyzje z banku :evil: ,ale to już w tym tygodniu. Ciągle myślimy o tych schodkach czy je przenosić czy nie.. Mamy możliwość zobaczenia Szmaragda na żywo,więc poczekamy jak będą juz schody i bedziemy mysleć.

Jeśli ktoś buduje domek bez podcienia też będę wdzięczna za fotki- szczególnie od wewnątrz.

Garaż mam na jakieś 5,40 szeroki. Niestety będę miał tylko miejsce na jeden samochód, gdyż jak pisałem wcześniej z uwagi na fakt że będę miał ogrzewanie na eko-groszek w garażu wydzieliłem pomieszczenie na kotłownię.

Pozdrawiam

Witam Kasilas

Mam do Ciebie w związku z tą wypowiedzią pytanko, szerokość jaką podajesz to wymiar wewnętrzny czy całkowita szerokość garażu, mój garaż powiększyłem o 2 m do 5.60 m.

Właśnie będę startował z budową i liczę materiały na fundamenty więc mógłbym porównać Twoje zużycie materiału które podawałeś we wcześniejszych postach z moimi obliczeniami.

I napisz proszę jak jesteś już daleko, ruszyłeś już coś w tym roku?

Pozdrawiam

Witam wszystkich szmaragdowiczów :D

czy moge prosić osoby dysponujące szczegółowym kosztorysem (zwłaszcza zestawienia materiałów mnie interesują) o podesłanie go ? Będę bardzo wdzięczna :D I jeszcze pytanko czy ktoś budował Szmaragda z silikatów?

pozdr

Witam Cię serdecznie.

Wykazu materiałów szczegółowego jeszcze nie mam właśnie próbuję go policzyć ale za to mam zamiar budować z silikatów i właśnie szukam dystrybutora który policzyłby mi potrzebny materiał.

I napisz prosze gdzie się będziesz budować i kiedy

Hej Gromal :lol:

Gdzie budowa to w miare proste pytanie> działkę mam na granicy Łodzi i Strykowa i niestety (niestety jeśli chodzi o pytanie kiedy budowa) połozona jest ona na terenie Parku Krajobrazowego....ech pięknie może jest ale za to trudno mi odpowiedzieć na pytanie kiedy będę się budować. Warunki zabudowy powinnam otrzymać do środy więc jak wszystko dobrze pójdzie o fundamentach moge myśleć na jesieni... Budować planuję z silikatów + ocieplenie z wełny, no chyba że warunki przyjda inne :-(

Póki co znalazłam blisko Łodzi producenta silikatów, cenowo mnie przekonują :wink:

Hej Gromal :lol:

Gdzie budowa to w miare proste pytanie> działkę mam na granicy Łodzi i Strykowa i niestety (niestety jeśli chodzi o pytanie kiedy budowa) połozona jest ona na terenie Parku Krajobrazowego....ech pięknie może jest ale za to trudno mi odpowiedzieć na pytanie kiedy będę się budować. Warunki zabudowy powinnam otrzymać do środy więc jak wszystko dobrze pójdzie o fundamentach moge myśleć na jesieni... Budować planuję z silikatów + ocieplenie z wełny, no chyba że warunki przyjda inne :-(

Póki co znalazłam blisko Łodzi producenta silikatów, cenowo mnie przekonują :wink:

To pięknie będziesz mieć położony swój domek, tylko się za głośno nie ogłaszaj z tym, bo jeszcze wpadną Ci na działkę ekolodzy :lol: , ale bądźmy dobrej myśli i dostaniesz szybko wszystkie zezwolenia.

Możesz powiedzieć mi, jakie dostałaś ceny na silikaty, u mnie znalazłem w końcu i wołają brutto N24-3,90zł/szt i N12 - 2,25zł/szt.

Pozdrawiam Gromal

Witam wszystkich

no i stało się 28 lutego skończylismy stan surowy otwarty :) teraz czekamy na dachówkę i jak dobrze pójdzie to od poniedziałku ruszamy z folją i dalszą częścią dachu. mam pytanko do osób, które już są na etapie rozwiązań lukarn jak poradziliście sobie ze szczytami lukarn czy robiliście zgodnie z projektem konstrukcje lekka czy macie jakieś inne rozwiązania ??

dzieki za odpowiedź