Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Papaja odpowiadam w sprawie odkurzacza centralnego. Zamówiliśmy gościa, który przyszedł, doradził, pomierzył i w jeden dzień sam wszystko założył, tj rury i wyjścia pod gniazda. Gniazda mamy podobnie jak Kecajm tj. na ścianie w salonie z lewej strony tarasu, pomiędzy drzwiami do kotłowni i wc, na górze na strychu zaraz za wejściem po lewej i między sypialniami na ściance w korytarzu, do tego dwie szufelki w kuchni pod zlewem i w wiatrołapie. Impreza kosztowała(montaż, materiał wraz z gniazdami)1000 zł. Wydawało mi się nie drogo ale jak zobaczyłam na gotowe, to myślę prościzna i każdy jest w stanie sam sobie to założyć. Acha jednostka centralna będzie w garażu, oczywiście po zamieszkaniu. Doradził nam na tą wielkość domu Beama model np.2725 (coś koło 2000zł) ale dokładnie nie wiem, zresztą cena może w każdej chwili się zmienić.

Co do tynków(maszynowe gipsowe) to u nas też są w tej cenie (19-21zł), a ile zaśpiewał elektryk, bo do nas też wszedł i za robotę bierze 2000 + materiał, razem pewnie zapłacimy ok.5000 do 6000zł.

Zamówiliśmy też 2 bramy Hormana obie na pilota, segmentowe, ocieplone na grubość 4 cm. Z montażem 8200zł. Trzeba czekać na nie 5 tygodni

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam :D Dzięki Kasia.Piła za wyczerpującą odpowiedż. Tynki będziemy mieli cementowo wapienne, o fachowcu który będzie je robił forumowicze z Trójmiasta i okolic wypowiadają się w samych superlatywach, więc mniemam,że i u nas będzie dobrze :roll: Całą sobotę walczyliśmy z płytami OSB, no i udało się zrobić podłogę na strychu pod samym dachem (nad jętkami). Malutki ten stryszek, ale zawsze będzie można tam przechować drobiazgi. Pozdrawiam

No patrz o tym nawet nie pomyślałam, to ile tej OSB potrzeba na nasz strych? To dobry pomysł w tym momencie ją kłaść, bo jest jeszcze nieograniczone miejsce, by ją wciągnąć na górę (docinaliście czy w całości wciągaliście). To ile trzeba wyłożyć kasy na płyty?

Dlaczego wybór padł na tynki cementowo wapienne a nie gipsowe. Ja obserwuję, że ludzie kładą od razu gipsowe maszynowe i też się na takie rozwiązanie skłaniamy. Ale może wszystkiego nie wiemy?

Witam :D Kupiliśmy 11 płyt OSB o wymiarach 125/250 grubość 22mm. Koszt płyt 1408zł. Wciągaliśmy je w całości na samą górę, było ciężko, ale się udało. Na poddasze wciągaliśmy za pomocą liny, natomiast na jętki dwie osoby z dołu podawały, a trzecia wciągała z góry. Były dopasowywane i przycinane na górze. Co do tynków, to zdecydowaliśmy się na cementowo wapienne gdyż są trwalsze, mniej chłoną wilgoć, mniej wrażliwe na uszkodzenia no i spotkałam się z kilkoma opiniami ludzi posiadających tynki gipsowe, że drugi raz zrobiliby tynki tradycyjne. Jeszcze jedno, to nie zależy nam na idealnej gładzi. Pozdrawiam

Witam szanownych szmaragdowiczów dawno mnie tu nie było ale od czasu do czasu zaglądam i śledzę postępy na waszych budowach. Wiele się nie zmieniło na naszej budowie wstawiliśmy okna z obustronnym kolorem złoty dąb + rolety zewnętrzne również w złotym dębie na parterze za 18000zł oraz bramę garażową segmentową z automatem za 3600zł Jesteśmy na etapie CO i hydrauliki. Podłogówkę będziemy mieli w salonie –kuchni –wiatrołaie oraz łazienkach. Znaleźliśmy ekipę do tynków cementowo wapiennych bo podobnie jak Papaja mamy podobne zdanie o tynkach gipsowych dostaliśmy propozycje robocizny za 12zł/m2 bez materiału oraz do ocieplenia poddasza za 65zł/m2 wyjdzie 13000 zł w tym ocieplenie + karton-gips + szpachlowanie z przygotowaniem pod malowanie kwota oczywiście z materiałem trochę wydaje mi się drogo co o tym sądzicie. Kecajm zdjęcia super oglądając je już czuje się ten domek i ustawia mebelki. Znaleźliśmy bardzo fajne schody i zastanawiamy się nad zmianą założonych w projekcie chodzi o zmianę biegu. Wejście na schody zaczynałoby się odwrotnie niż na zdjęciu czyli od strony jadalni potem po dłuższej ścianie i wychodziłyby przy drzwiach od sypialni.

http://jelcz-laskowice.dyn.pl/kostas/hid_mc_gfx/org/schody_07.jpg

Pozdrawiam serdecznie

Zbyszek

My budowaliśmy z Ytongu 24, ale nie z wyboru, przekonania, tylko z konieczności, bo w tym momencie łatwiej nam było dostać Ytong niż coś innego, ale ogólnie jesteśmy zadowoleni(lepsza wersja suporeksu). Jest równy i mniejsze wydatkowanie materiału przy tynkowaniu. Ścianki działowe też z Ytongu 11,5. Ale myślę, że i wy wybierzecie materiał dostępny, bo teraz podobno są okropne trudności przynajmniej u nas w Wielkopolsce, słyszałam nawet coś o zapisach na materiał, a ceny w porównianiu do tych sprzed roku powindowały o 100 %. Pomyślnych decyzji.

ja mam juz zamowione MAXy ale szukam dobrych argumentów do budowy z Ytonga bo wusmie wydaje mi sie to ciekawsze i dom robi wrazenie cieplejszego. Sama nie wiem polecono mi wsumie te 36,5 grube zrobienie m2 wychodzi ok 100 zl ale nie mam pojecia ile wychodzi mi m2 sciany z maxow bo trzeba by policzyc zaprawe cement piasek itp

Witam

Ja buduję Szmaragda niedaleko Wrocławia jakieś 85km autostradą zjazd Opole –Nysa. Ciekawy jestem jak wygląda szmaragd z piwnicą? Teraz trochę za późno ale przydałoby się dodatkowe pomieszczenie na kotłownię bo to w projekcie jest malutkie szczególnie przy zastosowaniu pieca na ekogroszek.

Pozdrawiam

Zbyszek

My też na 99 % zdecydujemy się na Szmaragd. Zaczynam więc czytać wątek od początku, aby nie powtarzać pytań.

Czy ktoś buduje Szmaragd w dalszych lub bliższych okolicach Wrocławia?

My budujemy w Krynicznie, to w naszej ocenie bliższe oklolice Wrocławia :-)