Cikatrix 30.03.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 I jeszcze jedno pytanie. Ile ekipa zużyła gipsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr buduje szmaragda 31.03.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Kasia Piła wybrałem dachówkę podwójne S z powłoką lumino. wyszło nam 2447 dachówek podstawowych, 70 połówek, po 78 wiatrołapów lewych i prawych, 4 szt przejściowej, 70 gąsiorów, 5 denek gąsiora. przypominam, że mam ok 50 cm wysunięte połacie dachu z uwagi na podniesienie ścianki kolankowej o 2 pustaki (tak żeby było estetycznie i poszeżony garaż o 170 cm więc dachówek wyszło relatywnie trochę więcejniż w projektowych szmaragdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 31.03.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Witam, tynkowaliśmy wszystko, łącznie z sufitami(oczywiście na parterze) i garażem podwójnym, ale to nie ma akurat znaczenie(jeśli chodzi o garaż). W 2-stanowiskowym właściwie cała jedna ściana to bramy a po przeciwległej stronie mamy okno z drzwiami na ogród, no a ściana pomiędzy garażem a domem została nieotynkowana, bo ją chcemy ocieplić właśnie od strony garażu styropianem, bo garaż będzie nieogrzewany. Nie wiem ile wyszło gipsu, bo umówieni byliśmy na robotę z materiałem ekipy, więc o to nie dbałam, ale jak zwieżli gips przed robotą, to zajmował na paletach całą jadalnię po sufit i pół salonu. Podobno liczy się worek na 2 m2 ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 31.03.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 I jeszcze zapomniałam dodać, że sufit w garażu też nie został otynkowany, bo również go okładamy styropianem, chodzi o to , by na strychu użytkowym "nie ciągnęło" zimnem od garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieter 31.03.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Kasia Piła wybrałem dachówkę podwójne S z powłoką lumino. wyszło nam 2447 dachówek podstawowych, 70 połówek, po 78 wiatrołapów lewych i prawych, 4 szt przejściowej, 70 gąsiorów, 5 denek gąsiora. przypominam, że mam ok 50 cm wysunięte połacie dachu z uwagi na podniesienie ścianki kolankowej o 2 pustaki (tak żeby było estetycznie i poszeżony garaż o 170 cm więc dachówek wyszło relatywnie trochę więcejniż w projektowych szmaragdach. Dzięki Piotr,fajnie że ktoś mi pomógł.Pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cikatrix 31.03.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Witam.Kasia.Piła dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia.Piła 01.04.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam wszystkich. zamieszczam swoje zdjęcia obiecane wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
go-go 01.04.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Wlasnie zamawialismy materialy na strop i ZNOWU NOWE CENY! Rece opadaja.Co za szalenstwo cenowe P.S Kasia Pila bardzo ladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 01.04.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Ojej Kasia Piła -co ja bym dała żeby już być na tym etapie....Moja wyobraźnia bardzo pracuje jak patrze na twoje fotki .Mam zamiar jednak wprowadzić kilka zmian i bardzo intensywnie pracuje nad nimi w paincie bo nie umiem w innym .Zrobiłam już chyba z 20 wersji -bawię sie schodami i co chwile mam inne pomysły.Jak dobrze pójdzie to w wakacje zaczynam-trzymajcie kciuki Najagorsze te ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lag2000 02.04.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam jestem po tynkach wew.(budynek + 2G) wyszlo 630m2. Rada dla tych co beda dopiero tynkowac - rozkladajcie folie nie tylko na okna lecz tez na podloge, ja mialem troszke skrobania zeby bylo rowno pod jastrych. Koszt tynkow cementowo -wapiennych 14zl/m2. Kupilem elementy CO + kanalizacja + woda, koszt ok 9 tys zl wraz z dwoma podwieszanymi wucetami. Na calym parterze robie podlogowke. Elektryki wyszlo mi ok 180 punktow, koszt robocizny 3200zl, kabli w sumie poszlo ok 1000m, nie liczac alarmowych, TV i domofonowych. Ocieplilem budynek z zewnatrz, wyszlo ok 270m2 styropianu, koszt robocizny 17zl/m2 jeszcze bez tynkow strukturalnych. Wstawilem okna Perfectline Veka 5 komorowe, okucia Winkhaus - koszt ok 12 tys zl. Dachówka cmentowa Braas wraz z obrobkami blacharskimi oraz 5 oknami dachowymi kosztowala mnie ok 23 tys zl, plus robocizna ok 11 tys zl. Przede mna ocieplenie poddasza 15+5, 2 razy plyta 8,5mm na drewnianym stelazu ze szpachlowaniem - robocizna koszt 6 tys zl co do materialow jeszcze licze ile wyjdzie. Wylewki koszt 14zl/m2 wraz z ulozeniem styropianu, na parterze 5+3+3 (grubo wiem) a na poddaszu 3 albo 5cm, jeszcze sie zastanawiam. Ale sie rozpisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papaja 02.04.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam Lag2000, czy 14zł/m2 to robocizna, czy z materiałem? My przewidujemy styropian 6+6 na przemian + 3cm jakiegoś specjalnego pod podłogówkę, na poddasze 6 + 3 (też będzie podłogówka). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lag2000 03.04.2007 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 czesc14zl/m2 to sama robocizna, strasznie grubo mi kladli te tynki, poszlo ze 30t piachu, ponad 2 palety wapna, cementu troszke mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwa216 03.04.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam serdecznie wszystkich szmaragdowiczów Mam pytanie czy ktoś z was buduje lub wybudował Szmaragda z piwnicą? Jak rozwiązaliście problem ze schodami do piwnicy ? W jakim miejscu one są i czy są połączone z tymi w salonie? I czy macie może schody lane czy drewniane? Drewniane to tu chyba nie pasują? Proszę was o pomoc, ponieważ zamierzam budować Szmaragda ale z piwnicą i nie wiem jak rozwiązać ten problem ze schodami, ponieważ jak dam schody lane to powstanie mi ścianka za którą by musiałbyć kominek - jak to zrobić żeby było OK? jeżeli macie to proszę o jakieś zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmyrus 03.04.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Siwazerknij na stronę 12 tą, a znajdziesz odpowedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 03.04.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam.Dostałam dwie wyceny za robociznę stanu surowego otwartego:38 000 (nieznajoma ekipa) oraz 42 000 (ekipa zbudowała teraz 2 szmaragdy i zna ten dom na pamięć-skłaniam się ku tej drugiej cenie,gdyż to sprawdzona ekipa. Co o tym myślicie-4000 róznicy to dużo..Co myślicie o tych cenach-dobre czy za wysokie? Buduje ktoś Szmaragda z porothermu?Czym się różni od maxa-muszę się skonsultować,gdyż czeka mnie rozmowa z majstrem na temat materiałow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 04.04.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witam, właśnie grucha leje beton na strop .My budujemy z porotonu ,a moja ekipa bierze 50000 za całość z wykończeniem bez instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 04.04.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 anna.misia co oznacza całość bez instalacji?I o jakie wykończenie chodzi.W moich cenach zawiera się: - wykonanie fundamentów , izolacja , docieplenie ,drenarz ,wypusty wod. kan. , obsypanie i wykonanie wylewki wew. - murowanie ścian , kominy ,schody oraz strop - murowanie ścian ,kominy , wieńce ,więżba dachowa , krycie dachowe , pełne ofasowanie dachu i wykończenie kominów Chyba mniej więcej wszystko napisałam.Koparke tylko muszę załatwić,ale to już mam za 500 zł.To ceny krakowskie-może jescze ktoś inny napisze-najlepiej z małopolskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 04.04.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 za całość- czyli dom pod klucz ,cenę ustalałam w pażdzierniku ,majster coś napąkuje że za mało się zgodził .Na strop poszło 16 kubików betonu B20 3610 zł bez faktury niestety a są mi bardzo potrzebne ponieważ muszę się rozliczyć z 70 % wydatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 04.04.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Podaję adres bloga, na którym umieściłam zdjęcia z kolejjnych etapów budowy Szmaragdu http://www.szmaragd.bloog.pl Pozdrawiam wszystkich Szmaragdowiczów Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cikatrix 05.04.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam.krk women ja za stan surowy otwarty z więźbą i położeniem folii zapłaciłem 33 000 (budowałem od 20.09.2006 do 10.12.2006). Ceny były wówczas niższe a poza tym w porównaniu z tym co piszesz moja ekipa wykonała mniej prac. Uważam, że lepiej zapłacić troszkę więcej i wynająć sprawdzoną ekipę zwłaszcza, że obecnie 42 000 to wcale nie wygórowana cena. Czy ktoś na forum kładł lub zamierza kłaść w Szmaragdzie ogrzewanie podłogowe? Jeżeli tak to bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie info techniczne a przede wszystkim koszty takiej inwestycji. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts