Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

go-go my mamy brassa ceglastą i jest zupełnie inny kolor niż w magazynie (jest dużo ładniejszy - w ręku wydaje się pomarańczowy, a na dachu jest ok) co do ciżaru to przecież dźwigać jej nie będziesz :) a więźbę jeśli robicie zgodnie z projektem jest poilczona pod dachówkę ceramiczna, a ta jest cięższa od cementowej o ok 10 kg na m2. biorąc pod uwagę blachę musisz pamiętać że firmy liczą w kosztorysach powieżchnię dachu, a jak przychodzi do zapłaty płacisz za tyle ile wyszło z magazynu czyli nie robiąc kosztorys nie liczą spadów, a płacisz za wszystko ::(

pozdrawiam

Wydaliśmy 12.650 (550 m x 23 zł -w cenie robocizna z materiałem). Mamy też zrobione już posadzki, tym razem płaciliśmy 12,50 zł za metr kwadrat (sama robocizna) wyszło 265m w tym garaż wylewany podwójnie(chudziak +właściwa posadzka). Materiał na posadzki łacznie 6200. Ogółem posadzki kosztowały 9400 zł. Jutro zakładają dwie bramy Hormana z napędem (9300zł).

Cały czas zastanawiamy się jaki wybrać kominek z płaszczem wodnym. Czy ktoś ma rozpoznanie. Powoli skłaniamy się na makroterma.

Dzis Ojciec byl nam zamawiac dachowke i tak........ Bylismy juz zdecydowani na dachowke ceglasta Braasa podwojne s i dzis pojechal podpisac umowe i dac zadatek a tu mu powiedzieli ze na Braasa trzeba czekac 4 miesiace min.(w 2 skladzie to samo podobno).Z cementowych maja jeszcze Euronit ktora zachwalaja.My jestesmy poza miejscem zamieszkania i nie mozna sie bylo skontaktowac z nami i ojciec zdecydowal ze trzeba brac.Wiec bedzie Euronit ceglasty z powloka perla.Mam nadzieje ze dobrze zdecydowal.cena jak nam podali za Braasa wczesniej byla bez czegos tam (folia chyba) a ostatecznie dachowka Euronit z ta powlaka z oknami i juz mam nadzieje ze wszystkim wyszlo 21.500 pl na jeden budynek. Za sztuke dachowki 2.87 zl z powloka.

p.s. Naprawde trudne jest budowanie na odleglosc eh

Witam...

Właśnie wróciłem od murarza, którego mam zamiar zatrudnić do budowy mojego Szmaragda...Jestem totalnie załamany... Gość wstępnie mi wyliczył, że za stan surowy, przykryty dachówką weźmie za robociznę około 70 tysięcy..Czyli stan zero, mury, więźba, deskowanie, papa, położenie dachówki...MASAKRA !!!!

Co o tym sądzicie? Czy to dużo czy może jednak normalnie a ja się nie znam ?? :(

Dzięki za odowiedzi... Już byłem ponownie u tego gościa i mu powiedziałem, że jeśli "na oko" tyle wyniesie jego robota to ja odpuszczam od razu. Oczywiście uspokajał, że tak tylko palnął i że wszystko na spokojnie wyliczy i wyceni i po majowych świętach mi to przedstawi.

Zobaczymy co z tego wyjdzie?? Już sobie górną granicę ustaliłem na 40 tysięcy z więźbą i deskowaniem i tego będę się trzymał...

Pozdrawiam