Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam-miałam na budowie dwie ekipy od CO .Jedni upierają się na plastik ,bo taniej -drudzy na miedż bo lepiej i ponoć dużo więcej nie wyjdzie bo nie trzeba przekazników i czegoś tam jeszcze. Pierwsza ekipa zawołała za rozciagnięcie instalacji co i wk 3000 bez grzejników i pieca ,drudzy twierdzą że są drodzy ale solidni ich cenę będę miała we wtorek środę .Ico WY na to?

U mnie firma wyceniła prace na 30.000 zł brutto i jest tam wszystko instalacja wodna , kanaliza i centralne z piecem na eko groszek, kaloryfery, bojler 150l ,podłodówka w łazienkach jadalni aż pod schody w kuchni i przedpokoju na parterze, robią wszystko do A do Z i na ich prace gwarancja 3 letnia.

Ale się i tak zastanawiam czy nie za drogo (pieniądze topnieją z dnia na dzien), kanalize sam prawie już całą zrobiłem, wode też można samemu pociągnąć , chyba sie skupie aby zrobili mi samą kotłownie i wszystkie wyjścia aby można było samemu reszte ułożyć.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich szmaragdowiczów

Pilnie poszukuję ekipy budowlanej, chcemy budować szmaragda 30 km od wroclawia najlepiej jeszcze w tym roku.

Bardzo prosze o pomoc jeżeli wasza ekipa juz skończyła u was to proszę dajcie mi na nią jakieś namiary. A może ktos z gór u nas byłaby mozliwość noclegu?

Pozdrawiam serdecznie i z góruy dziekuję za odpowiedź.

Sylwia

Witam -czemu nikt nie pisze co się dzieje na budowach? a napewno się dzieje ,u nas az za duzo naraz,a więc :pomału układamy dachówkę która juz dawno powinna leżeć tyle że wysterowali nas z rynnami tak więc w międzyczasie wstawiliśmy okna ,ociepliliśmy domek styropianem ,elektryka juz prawie jest w poniedziałek wchodzą z CO a dzisiaj kopiemy pod wodę i kanalizację.Koszt podłaczenia wody i kanalizy jakieś 30m z materiałem i pieczątką ,bez koparki 1800 zł ,cena wydaje mi się rozsądna a Wy jak myślicie?

Witam -czemu nikt nie pisze co się dzieje na budowach? a napewno się dzieje ,u nas az za duzo naraz,a więc :pomału układamy dachówkę która juz dawno powinna leżeć tyle że wysterowali nas z rynnami tak więc w międzyczasie wstawiliśmy okna ,ociepliliśmy domek styropianem ,elektryka juz prawie jest w poniedziałek wchodzą z CO a dzisiaj kopiemy pod wodę i kanalizację.Koszt podłaczenia wody i kanalizy jakieś 30m z materiałem i pieczątką ,bez koparki 1800 zł ,cena wydaje mi się rozsądna a Wy jak myślicie?

Rezczywiście bardzo dobra cena. Firma wodociągowa wycenia mi samo przyłącze wodne na plac budowy 15m na 1400 zł.

Ale nam temat polecial.Znalazlam go na 3 stronie.Wszycy zapracowani.

U Nas dach zaczeli.Ale cos pogoda sie psuje moze byc mala przerwa.

Piotr a jak u Ciebie z dachem? Skonczony? Jestem ciekawa jak Wam wyszedl.My robimy w tym samym kolorku i ksztalcie tylko ze Euronit i podnosilismy scianke o dwa pustaki.Wiec dachu bedziemy miec podobne.Jestem Ciekawa jak wyszed po podniesiniu scianki kolankowej.A moze masz jakies zdjecia?

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Na naszej budowie robota wre. Od jutra mistrzowie kielni mają murować ściany na poddaszu, bo strop już stwardniał. Natrafiliśmy jednak na pewien problem. Otóż zakupiony porotherm na ścianki działowe okazał się wadliwy. Odpryskuje. Jest obawa, że płytki zamocowane na tych ścianach mogą odpadać z kawałkami pustaków. Wymurowana ściana na parterze (oddzielająca pomieszczenie gospodarcze od małej toalety) jest do wymiany. Zawiniła wada materiałowa. Tak przynajmniej twierdzi kierownik. Zgłosiliśmy usterkę do sklepu, gdzie kupiliśmy materiał. Żądamy wymiany całej partii pustaków ceramicznych na ścianki działowe i pokrycia kosztów wyburzenia i ponownego wymurowania ściany. Przedstawiciel producenta ma sie wypowiedzieć. Boimy sie, że cała procedura może przedłużyć budowę.

Co myślicie na ten temat. Bo może lepiej zacementować odprysknięte pustaki, dać sobie spokój z wymianą i dalej lecieć z budową? Żonka kazała dodać, że szlag nas trafia.

podrawiam

wilczek

O kurcze, ale się porobiło. Ja bym nie odpuściła tak łatwo, tzn nie łatałabym usterek tylko do końca walczyła z pechowym producentem - dom jest przeciez na wiele lat i musi być zrobiony porządnie.

Ciekawe jak ten "przedstawiciel producenta" ustosunkuje sie do sprawy.

W każdym razie, POWODZENIA!!

Ania

cześć

już się trochę wyjaśniło Był na budowie przedstawiciel producenta(winenberger)rzeczowy i sympatyczny .Scianki działowe rozbiorą i postawią już z dobrego materiału na koszt producenta.na szczęście. Dość tych stresów.a czas na radość choć budowa trochę przychamowała. Żona wdrapała się dzisiaj na rusztowanie na poddasze i pokonała lęk wysokości. Warto było zobaczyć piękne widoki.pozdrawiamy miłych szmaragdowiczów.

Witam wszystkich szmaragdowiczów :D

czy ktoś z Was buduje szmaragda a garażem ale jest on zamiast małego pokoju - koleżanka ma bardzo małą działkę i chciałaby w ten sposób zmienić projekt

będę wdzięczna za odpowiedź - bo obawiam się że dom straci fason jeśli po lewej stronie nie będzie okna tylko drzwi garazowe :(

czy ktoś z Was buduje szmaragda a garażem ale jest on zamiast małego pokoju - koleżanka ma bardzo małą działkę i chciałaby w ten sposób zmienić projekt

będę wdzięczna za odpowiedź - bo obawiam się że dom straci fason jeśli po lewej stronie nie będzie okna tylko drzwi garazowe :(

Nie lepiej w tej sytuacji wybrać projekt Szmaragd 2 ?

my właśnie skończylismy ocieplenie dachu i podwiesiliśmy sufity na pięterku i co się okazalo, że strych, który wydawał się - atrzęc w górę na więźbę - jest całkiem przyzwoitych rozmiarów teraz już trzeba tylko jakieś płyty OSB albo poprostu deski żeby zrobić am podłogę i zimowe oponki już można na strych montować :) teraz się cieszę że kupiliśmy największe schody na strych jakie tylko produkuje fakro (no i jako jedne z niewielu są wykonane estetycznie).

pozdrawiam

No to może tak zdjęcie tych schodów dachowych bys zamieścił :D Każdy chętnie by je obaczył.

Szmaragdowicze! Podzielcie się swoimi rozważaniami ile w chwili obecnej kosztowałoby postawienie szmaragdu? Jak wiadomo ceny podane w kosztorysie już daaawno nie odpowiadają rzeczywistości. Dawne (wg mnie i tak zaniżone) 135tyś to obecnie ile? 200tyś? 250tyś?

W ilu zamierzacie się zamknąć by móc zamieszkać?

Pozdrawiam!

Dołączam się do pytania Harthinga :D .My nadal czekkamy na pozwolenie-ale prawdopodobnie po 15 lipca już ruszymy :lol: .Napiszcie i pokażcie co się dzieje na waszych budowach. brdzo chciałabym zobaczyć juz wykończony i zamieszkany salon,gdyż jego wielkość ciągle mnie nurtuje -tylko Malena się chyba pochwaliła. No i przed wszystkim jak to teraz finansowo wygląda. Pozdrawiam

Nie lepiej w tej sytuacji wybrać projekt Szmaragd 2 ?

:)

nie bardzo się nam podoba - ten wystający garaż dużo zmienia a nie wiem z drugiej strony jak będzie wyglądać zmieniony szmaragd