Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,do tej pory na budowę domku wydaliśmy 142000 bez robocizmy a mamy juz podłączone media ,zrobione instalacje i prawie wszystkie materiały -płytki na cały dół łacznie z łazienką parkiety do salonu i korytarza na górę ,panele do blizniaczych pokoików,okna i dzrzwi wejsciowe .

Czyli wcale nie tak dużo jak myślałem :lol:

Cześć.

Anna misia, jesteśmy zaskoczeni że wyszło ci tak tanio. My budujemy się w Lublinie i za stan surowy z dachem i robocizną zapłamy 150 tys. Na wykończenie potrzeba będzie co najmniej 200 tys. Tak obliczył projektant i kierownik. Jak dodać jeszcze 50 tys. za działkę, projekty, kierownika, media-podłączenie, geodetów itp. to się robi trochę słabo w naszych artystycznych duszach. A nasz majster ma różne humory, mówi, że wszyscy budowlańcy uciekają z kraju a my mamy potulnie to znosić?! Znosimy, bo wiemy, że niektórzy porzucają budowy rzeczywiście. Sąsiad np. musiał podnieść stawki pracownikom za robociznę bo chcieli uciekać. Mimo wszystko cieszymy się z naszej budowy i czekamy na jej zakończenie. Aby zdrowie było, czego i wam życzymy.

my ustalaliśmy cenę z majstrem w pażdzierniku 50000 zł z wykończeniem,bez instalacji,majster się troszkę krzywi byłam z nim oglądac schody u stolarza dębowe -piękne stolarz zaśpiewał 10000 tys no i majser sie wkurzył że on za 50000 buduje cały dom a ja tyle chcę zapłacić za schody.Mam na tyle czasu aby jezdzic po hurtowniach,sklepachi negocjowac cenyi co prawda nie kupuję materiałów z górnej pólki np ze względu a koszty zrezygnowaliśmy z podłogówki całe co z piecem ,bolierem kanalizą i wodą no i grzejnikami wyszło19000 to i tak dużo w poruwnaniu z kompletnym dachem z oknami ,rynnami i podbitką 28300 -dachówka ceramiczna lakierowana KORAMIK-pozdrawiam ANNA

powiedzcie mi jak wygląda sprawa tego okna w łazience/gospodarczym na parterze..w projekcie jest ono jako całe a widziałam już też takie z murkiem pomiędzy, wiem tez ze różnie dzielone jest to okno - więcej w łazience albo więcej w gospod., ale jak to technicznie wygląda bo ten murek pomiędzy psuje mi troche efekt :(

Witam wszystkich, murek niestety nie wygląda dobrze, szególnie jak położy się elewację :( . Ja rezygnuję z położenia w tym miejscu elewacji, tylko zamawiam maskownicę w kolorze okleiny okien - tak aby wyglądało, że jest to jedno okno.

Mam nadzieję, że to bedzie dobrze wyglądało - nazie czekam na maskownicę

pozdr

a jak szeroka wyszła ta maskownica i które okno masz szersze - wg projektu czy te w łazience ? czekam na fotki :)

Szersze okno mam w gospodarczym, natomiast węższe w łazience (dzieki temu zmieści się tam kabina prysznicowa). Maskownica ma mieć 15 cm - ale tak jak pisałam nie mam pojęcia jak to będzie finalnie wyglądało :-? Liczę że to dobry pomysł :lol:

• 2 weeks później...

Witam.

Cos cicho sie zrobilo chyba Wszyscy zapracowani.

U Nas prace ida powoli a to uroki systemu gospodarczego :) oraz budowy blizniaczej. Na dzien dzsiejszy nadal dach sie robi na jednym budynku.Ale mam nadzieje ze w przyszlym tygodniu bedzie skonczony.Na drugim Szmaragdzie w lipcu beda murowac sciany poddasza i dach.

Jutro postaram sie pokazac pare fotek.

Bedzie widac Nasze zmiany a wyszlo kilka:)

Jesli chodzi o koszty to na dzien dzsiejszy za stan surowy otrwarty jednego budynku bedzie to suma 120 tys. Nie jest to suma dokladna bo dach jest w trakcie roboty nadal i brakuje wylewek i scianek dzialowych na dole.Ale oceniajac na dzien dzisiejszy to pwinnismy sie zmiescic w tej sumie.Podam dokladniej po skonczeniu.Jest to suma podana od fundamentow bez papierologii i uzbrojenia dzialki.Budynek z maxa sciany dzialowe z betonu kom. k, strop ferta,dachowka Euronit(komplet z akcesoriami i blacha do wykonczen Lindab wyszedl 24.800 zl. oraz 3 okna Fakro normalne i jedno male kominiarskie:)).Fundamenty zrobione byly w listopadzie 2006 a cala reszta od marca z cenami szalejacymi bo materialy kupowane w trakcie.

Jutro postaram sie zamiescic jakies fotki.

Aha mamy pomysl na schody bo mamy wykonane takie robocze na czas budowy.Bedzie widac na zdjeciach.Oraz opisze zmiany.

Pozdrawiam

a tak na marginesie to SZMARAGD będzie fajnym domkiem...poczytajcie:

Szmaragd kamień o wielkiej mocy i wyjątkowej urodzie. Porywa do walki ze słabościami i ułomnościami natury ludzkiej. Zsyła próby doświadczenia i daje szansę na rozwój duchowy. Klejnot tylko dla wybranych, ludzi mocnych, zdecydowanych. Jego barwa zielona zamyka w sobie niezgłębioną tajemnicę spokoju. Przynosi wyciszenie emocjonalne, sprzyja harmonii, ukojeniu. Szmaragd działa leczniczo na choroby oczu, obniża gorączkę, łagodzi stany podniecenia. Wpływa na poprawę nastroju, ucisza gniew. Sprzyja również jasnowidzeniu, osobie która posiada wysokie zalety duchowe. Jest szczęśliwym klejnotem mocno zakochanych. Chroni również swego właściciela przed zdradą.

w domku z takim przeznaczeniem musi sie dobrze mieszkać :)