Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie Szmaragdowicze,

chciałam po krotce odnieść sie do przesłanych zdjęć schodów. Prezentują się ciekawie. Jednak mam pewną sugestię dla tych którzy planują swoje schody. Jak wiecie salon w Szmaragdzie nie należy do dużych. W pełni zgadzam się ze Szmyrusem, że raczej nie powinno się w nim ustawić żadnych komód czy szafek. Ale kominek można zmieścić ;) Jednak projekt schodów z zejściem skierowanym bezpośrednio na okna wykusza, moim zdaniem w dużym stopniu zmniejsza powierzchnię salonu. Ponadto pod schodami tworzy sie przestrzeń, którą trudno jest rozsądnie wykorzystać. Mieszkam już od ponad pół roku w tym domu. Moje schody "wychodzą" na parterze na ścianę, na górze natomiast na drzwi jednego z pokojów. Mam więc na górze identycznie rozwiązanie jak na zaprezentowanych wcześniej zdjęciach. W sumie schody są ok. Gdy je zamawiałam miałam jedynie obawy, że przyjęte rozwiązanie może być zbyt strome - obawy okazały sie na szczęście bezpodstawne. Poniżej stare zdjęcie, które umieszczałam już na forum. Oczywiście to moje zdanie - każdy ma jednak inną wizję i gust. Warto przemyśleć. Co do kosztów realizacji kwota którą zapłacił Szmirus, jest moim zdaniem bardzo duża - można zmieścić się w jej połowie, ale to oczywiście zależy od wielu czynników - choćby regionu w którym budujecie dom.

To tyle ode mnie. Powodzenia!

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b68a8237a33faf1e.html

u Ciebie strop jest żelbetowy, przez co cieńszy i pewnie poziom posadzki na piętrze niżej niż gdyby był tak jak w projekcie z terrivy czy leiera...

troszeczkę za bardzo wystaje pierwszy zabieg ale ogólnie całkiem fajnie... a pod schodami sporo miejsca... Twoje zajmują mniej miejsca, też chcieliśmy tak zrobić... z wykonawców schodów po pomiarach na budowie każdy mówił że przy takim układzie jak jest u Ciebie będzie za stromo.

szmyrus bardzo dziękuje za odpowiedź!! :)

I w ogóle wszystkim za dyskusję, a zwłaszcza tym, którzy już mieszkają (ines :D ) Powróciłam do przeglądania wypowiedzi ze środka forum, bo tam też coś było o schodach... tylko nie mam zbyt czasu na przeglądanie :( Ale to dobrze, że już tyle nas ze Szmaragdami na forum jest!

Może i ja się pochwalę naszym domkiem - tyle nam się udało w tym roku. Reszta na wiosnę (a może łagodna zima też na coś pozwoli? ):

http://szarlotka.jalbum.net/Szmaragd/slides/085.JPG

Acha! zapomniałam jeszcze napisać, że 26 tys. to dużo, ale z tego co pamiętam Emalia miała takie gięte schody, tylko z fantastyczną kutą balustradą za 35 tys...... (z marchewki.pl). Będę szukać wytrwale, bo wiem, że innym udawało się wynegocjować ceny 12-16 tys. za takie, tylko z balustradą z drewnianymi wstęgami (choć to było chyba z rok temu... :( ).

Bardzo mi się podoba rozwiązanie szmyrusa z usytuowaniem schodów - nie wychodzą one ani ze środka salonu, ani spod ściany. Chyba skopiujemy to u siebie, bo cały czas rozważamy, którą opcję wybrać, a tu kompromis :)

Przy okazji: w projekcie schody skręcają o 180 stopni, u większości z Was widzę skręt ok. 90' i raczej nikt nie narzeka, że jest za stromo? Pytam, bo mam 2 małych gagatków i trochę się obawiam, żeby nie spadały za często...

Przy okazji: w projekcie schody skręcają o 180 stopni, u większości z Was widzę skręt ok. 90' i raczej nikt nie narzeka, że jest za stromo? Pytam, bo mam 2 małych gagatków i trochę się obawiam, żeby nie spadały za często...

Znajomy stolarz, który będzie mi robił schody, przeliczał ilość stopni / wysokość stopnia i stwierdził, że wysokość stopnia jest w sam raz - a ponieważ znajomy, więc nie robił mnie w jajo:)

witam serdecznie :)

gratuluję wszystkim cudnych domków! my mamy nadzieję zamknąć stan surowy w tym roku... obyśmy zdążyli !

co do schodów, to zgadzam się z ines, że najlepiej gdy są blisko ściany :)

t_i_t_o widzę, że macie wyłaz kominiarski, a nie macie ławy - będzie później, czy tak zostaje? tez robimy wyłaz i nie wiem co z ta ławą...jest niezbędna czy nie....?

pozdrawiam

Do Szarlotka.

A propos schodów i małych dzieci. Uwaga w moim rozwiązaniu z rozszerzającym się półokrągłym startem schodów nie potrafię zabezpieczyć wejścia na schody, by nie spowodować przeszkody podczas wchodzenia. Trzeba to wziąść pod uwagę przed podjęciem decyzji.

Do Ines

Jedno z najciekawszych rozwiązań jakie widziałem. Też mnie zastanawia kofort schodzenia - jeśli jednak mówisz ok to najważniejsze. Ja nawet ze swoim rozwiązaniem pokusiłbym się na zwiększenie miejsca zajmowanego przez schody na rzecz komfortu schodzenia.

Dodatkowo schody nid wchodzą w pokój poza szerokość otworu w stropie - na korytarz ok 30cm.

Prponowałbym równo po30 cm poza obrys

Pozdrawiam.

mam pytanie do ines i szmyrusa:

również mamy lustrzane odbicie Szmaragda, a ponieważ już mieszkacie, proszę o poradę! Od późnego lata, kiedy zobaczyłam, jak pada u nas światło słoneczne, dręczy mnie dylemat, gdzie postawić telelewizor? Widzę, że oboje nie macie go na ścianie naprzeciw tarasu i że domy mamy chyba tak samo położone (salon od pd. a jadalnia od zach.). Dodam, że poszerzyliśmy trochę ściankę pomiędzy kuchnią a jadalnią i tam jest jedno z rozważanych miejsc dla telewizora... czy uważacie, że zdałoby to egzamin? Ja się boję, że urtudni to komunikację z jadalnią.

ines pisałaś mi kiedyś, że macie dużo światła w salonie, a i u szmyrusa widzę, że po południu słoneczko pada na ścianę ze schodami... tam początkowo chcieliśmy tv, ale to chyba dyskwalifikuje to miejsce. Poza tym, gdy postawimy kominek, chyba będzie za tłoczno...

Witam,

gdzie macie zamontowany termostat do włączania/wyłączania pieca. Ja mam na ścianie pomiedzy drzwiami do toalety a dzrwiami do wiatrołapu i to chyba nie jest najlepsze miesce. Bardzo długo tam doceira ciepło (wszędzie w salonie jest już ciepło a tan jeszcze nie) i bardzo długo "trzyma" ciepło (wszędzie się już wychłodziło a tam jeszcze ciepło i piec się nie włacza.

jeszcze raz poruszę temat schodów: ile Wasi wykonawcy rezerwowali sobie czasu w umowie na ich realizcję?? Czy już musimy się spieszyć, żeby mieć je na lato?

ines a możesz zdradzić swojego wykonawcę? I, jeśli to możliwe (ewentualnie na PW), cenę?

I zmiana tematu:

szmaragdzistko! my też mamy wyłaz, jak t_i_t_o i planowaliśmy ławeczkę, ale nasz dekarz powiedział nam, że, aby zaoszczędzić, zrobi nam 2 stopnie i to kominiarzowi w zupełności wystarczy

mam pytanie do ines i szmyrusa:

również mamy lustrzane odbicie Szmaragda, a ponieważ już mieszkacie, proszę o poradę! Od późnego lata, kiedy zobaczyłam, jak pada u nas światło słoneczne, dręczy mnie dylemat, gdzie postawić telelewizor? Widzę, że oboje nie macie go na ścianie naprzeciw tarasu i że domy mamy chyba tak samo położone (salon od pd. a jadalnia od zach.). Dodam, że poszerzyliśmy trochę ściankę pomiędzy kuchnią a jadalnią i tam jest jedno z rozważanych miejsc dla telewizora... czy uważacie, że zdałoby to egzamin? Ja się boję, że urtudni to komunikację z jadalnią.

ines pisałaś mi kiedyś, że macie dużo światła w salonie, a i u szmyrusa widzę, że po południu słoneczko pada na ścianę ze schodami... tam początkowo chcieliśmy tv, ale to chyba dyskwalifikuje to miejsce. Poza tym, gdy postawimy kominek, chyba będzie za tłoczno...

Pytanie nie było bezpośrednio do mnie, ale dom mam ułozony tak samo więc pewno to co napisze się do czegoś przyda. Ścianą z jadalnia mam od zachodu, w lecie gdy słońce włazi do salonu przez dzwi na taras nie wyobrażam sobie miejsca na telewizor na ścianie kominkowej. I bez telewizora w tym miejscu planuję tam założyć "coś" bo słońce za mocno tam operuje.

My nie byliśmy pewni miejsca na TV i pociągnąłem sobie kabla w trzy miejsca: to pechowe, pod schody i na poszerzoną ścianę kuchnia-salon. Tam stoi telewizor. Siedzsiko póki co mamy na przeciwko tv prawie pod oknem i nie ma problemu ze słońcem, natomiast akustyka jest taka sobie. Ale czy to wina układu, mojego tv czy małej ilości mebli to już nie wiem. Wiem na pewno że warto w to miejsca pociągnąć dwa a nawet trzy kable do satelity. Tunery SAT PVR wymagają dwóch przewodów a warto sygnał z tunera "zawrócić" na dach i rozesłać na inne odbiorniki w domu. Polecam stronkę firmy dipol. A zwłaszcza schemat: http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_w_domu_jednorodzinnym_schemat02.htm (UWAGA: tam są dwa przewody od tunera pod strych - widać nie było jeszcze tunerów PVR).

Polecić mogę też ich sklep we Wrocławiu, doradzili, pomogli (min zaoszczędzić niepotrzebnego wydawania pieniędzy)

Pytanie nie było bezpośrednio do mnie, ale dom mam ułozony tak samo więc pewno to co napisze się do czegoś przyda. Ścianą z jadalnia mam od zachodu, w lecie gdy słońce włazi do salonu przez dzwi na taras nie wyobrażam sobie miejsca na telewizor na ścianie kominkowej. I bez telewizora w tym miejscu planuję tam założyć "coś" bo słońce za mocno tam operuje.

My nie byliśmy pewni miejsca na TV i pociągnąłem sobie kabla w trzy miejsca: to pechowe, pod schody i na poszerzoną ścianę kuchnia-salon. Tam stoi telewizor. Siedzsiko póki co mamy na przeciwko tv prawie pod oknem i nie ma problemu ze słońcem, natomiast akustyka jest taka sobie. Ale czy to wina układu, mojego tv czy małej ilości mebli to już nie wiem. Wiem na pewno że warto w to miejsca pociągnąć dwa a nawet trzy kable do satelity. Tunery SAT PVR wymagają dwóch przewodów a warto sygnał z tunera "zawrócić" na dach i rozesłać na inne odbiorniki w domu. Polecam stronkę firmy dipol. A zwłaszcza schemat: http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_w_domu_jednorodzinnym_schemat02.htm (UWAGA: tam są dwa przewody od tunera pod strych - widać nie było jeszcze tunerów PVR).

Polecić mogę też ich sklep we Wrocławiu, doradzili, pomogli (min zaoszczędzić niepotrzebnego wydawania pieniędzy)

dzięki serdeczne za odpowiedź!

Właśnie z mężem siedzieliśmy przed chwilą nad schematami i utkneliśmy nad tv satelitarną... :)

Witajcie, rozgorzała dyskusja na temat schodów, ale to fajnie, niech inni mogą skorzystać z naszego zdobytego już doświadczenia.

Przede wszystkim dzięki za słowa uznania :D Odpowiadam na pytania: czas wykonania moich schodów: 3 dni od chwili akceptacji projektu - chciałam zaznaczyć, że nie zależało mi na ekspresowym wykonaniu, bo nigdzie się nie spieszyłam - tyle po prostu trwa realizacja zamówienia w tej firmie. Schody wyszły super.

Co do TV w salonie - ja nie mam telewizora :-? i raczej nie planuję zakupu. Najlepszym moim zdaniem miejscem na TV jest ściana przylegająca do kominka- niestety ona jest naprzeciwko okna tarasowego (u mnie zachód) ale wieczorem i tak zasłania się okna - więc można problem słońca w ten sposób rozwiązać. Zauważyłam takie rozwiązanie na zdjęciach Szmaragda w Motylewie.To tyle ode mnie.

Szarlotko, dziękuję za odpowiedź. z wyceny jaką dostaliśmy stopnie kominiarskie wychodzą drożej niż ława (można ja dostać już za 100zl) więc już sama nie wiem :( z drugiej strony stopnie na pewno są mniej widoczne.

TV - my planujemy umieścić w narożniku na ścianie "kominkowej"... wtedy jedna kanapa będzie stała na przeciwko okna, druga (lub fotele) na przeciwko kominka czyli telewizor będzie akurat usytuowany pomiędzy.

mamy tak teraz i bardzo dobrze się ogląda.

poza tym będzie go tez widać w wykuszu...chociaż to już nie dla krótkowidzów ;)

SCHODY - orientowaliśmy się już o ceny i termin wykonania różnych wykonawców i średnio są to 3mies. a co do ceny to za schody gięte wszyscy "z grubsza" mówią ok.20 tys, ale to na razie bez pomiarów i dokładnego wzoru.

budujemy się w lubuskim i prawdopodobnie schody będziemy zamawiali w wijewie - tam jest swoiste zagłębie stolarzy :)

szmaragdzistko!

my mamy dach z blachodachówki i stopnie zrobił nam dekarz sam przy okazji obróbek blacharskich, dlatego wyszło to nam tanio. Nie są one może największej urody (stopnie), ale nie rzucają się zbytnio w oczy, więc zostały zaakceptowane ;) (widok na wyłaz)

co do telewizora na ścianie kominkowej - u nas odpada ze względu na padające światło słoneczne :(

a co do schodów - dziś dzwoniłam do dwóch stolarzy i, rzeczywiście, cenili szacunkowo je na 20 tys. ... :( No nic, będę szukać dalej, a nóż.....?

Witajcie, rozgorzała dyskusja na temat schodów, ale to fajnie, niech inni mogą skorzystać z naszego zdobytego już doświadczenia.

Przede wszystkim dzięki za słowa uznania :D Odpowiadam na pytania: czas wykonania moich schodów: 3 dni od chwili akceptacji projektu - chciałam zaznaczyć, że nie zależało mi na ekspresowym wykonaniu, bo nigdzie się nie spieszyłam - tyle po prostu trwa realizacja zamówienia w tej firmie. Schody wyszły super.

ines! a co to za firma? Można zdradzić namiary?

jeśli chodzi o TV, to u nas światło na tę ścianę pada już dość wczesnym popołudniem i nie chciałabym zasłaniać okien tak wcześnie (tym bardziej, że w sąsiedztwie jest pole, a nie domy...). No i kwestia drzwi balkonowych na taras - gdybym musiała je zasłaniać, muszą byc zamknięte, a to latem niezbyt mi odpowiada.... :([/b]