WIOLCIA SZ. 02.03.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 W ITAJCIE NO WŁAŚNIE "TEN KOMINEK" WIESZ TO JEST ZMORA KTÓRĄ ROZSTRZYGNĄĆ POWINIEN SPEC OD KOMINÓW MY TEŻ SIĘ NAD ROZWIAZANIEM PROJEKTOWYM ZASTANAWIAMY ALE SAMO ROZWIĄZANIE WYJDZIE PODEJŻEWAM W TRAKCIE PRANIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malena 03.03.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Wiolcia co racja to racja u nas kilka osób oglądało ten nieszczęsny komin i jest tyle opini co fachowców, a my mamy wybudowane tak jak w projekcie - co dalej się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 03.03.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Dziewczyny moje , to ja się podzieję z Wami naszymi widomościami. W takim układzie jaki jest zaproponowany przez projektanta to czekałoby nas robienie 2 może 1 wyczystki w przewodzie doprowadzającym spaliny do komina. Wyczystki muszą być bo na pewno będzie się tam osadzać sadza. Jest więcej niż 2 zagięcia, kont proponowanych rozwiązań też może wpływać na ciąg podczas spalania. To już potwierdziło nam kilka osób łącznie z kominiarzem. Sprawdzaliśmy to też sami w muratorach i innych źródłach. Zgodnie ze sztuką przy podłączeniu do komina kąt nachylenia rury powienien mieć 30 stopnie (ewentualnie trzeba się zmieścić między 30 a 45, choć na 45 podobno potrzebna jest zgoda kominiarza). To chyba zdecydujemy się na nasz pomysł. Mamy przedyskutowane rozwiązanie. Komin przesuwamy jakieś 40~50 cm do wkładu. Tak aby nie wypadł na środku sypialni na górze, tylko będzie się kończył dokładnie na lini ściany u góry. Następnie robimy podłączenie na dole jedną prostą rurą lekko wzdłuż przekątnej komina. Czyli rura po skosie przejdzie przez ścianęoddzielającą komin i wkład. Jeżeli mówię niejasno Dziewczyny będę tłumaczyć czy rysować. Kominiarz sam niezaleznie zaproponował takie rozwiązanie, kierownik budwy też mówi, że ok. Najlepiej przy murowaniu tego podłączenia omurować kawalek kamionki o odpowiedniej średnicy tak aby murarze mieli łatwiejsze zadanie. pozdrawiam gorąco Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIOLCIA SZ. 03.03.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 NO WLAŚNIE JA TEŻ SŁYSZAM COŚ O PRZESUNIĘCIU KOMINA ALE JA TO MUSZĘ WIDZIEĆ CHOCIAŻBY NA JAKIMŚ RYSUNKU JAK TO BY MIAŁO WYGLĄDAĆ BO Z WYOBRAŻNIĄ U MNIE KIEPSKO. AGA TO PRZESUNIECIE NIE SPOWODOWAŁO MAM NADZIEJE ŻADNYCH NIEKONFORTOWYCH ROZWIĄZAŃ?(CHODZI MI MIN. O USTAWNOŚĆ POMIESZCZEŃ)-ŻADNYCH DODATKOWYCH ŚCIANEK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 03.03.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Witam Aga KN, jeżeli chodzi o komin to również mam obawy, co do jego funkcjonalności i też zastanawiałem się nad jego przesunięciem. Tak jak opisałaś, maxymalnie będzie można go przesunąć do lini ściany u góry tak żeby miało to jakiś wygląd (Komin na środku sypialni chyba nie bardzo).Wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Przyjmując twoje rozwiązanie i przesuwając maxymalnie komin może kominek narożny? W projekcie schody są otwarte na salon może wzdłuż nieszczęsnego podciągu postawić ściankę do momentu, w którym kończą się schody i wtedy kominek narożny? Dzięki temu może nie będzie konieczne zastosowanie metalowego podciągu a i przejście z kominka do komina będzie łagodniejsze. Tylko jak to będą wyglądały wtedy schody Pozdrowienia Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 03.03.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Witam Cię Zbyszku, tak nad kominkiem narosnym też się zastanawialiśmy. Tak jak napisałeś na pewno trzeba by przedłużyć ściankę koło schodów. Hmm a tak do końca nie jestem pewna czy to będzie dobrze wyglądać szczególnie , że wypadnie ona trochę jakby na środku pokoju. Rysowałam sobie salon z tą ścianką w jakimś programi i raczej mnie to nie zachwyciło, szczególnie dlatego , że bardzo podoba mi się opcja schodów ażurowych czyli przepuszczających światło. Tak z drugiej strony to myślę , że podłączenie przy kominku na ścianie będzie przesunięciem przewodu może o jakieś 30cm , czyli tylko w innym momencie przejdzie przez ścianę. Mój mąż przeczytał , że optymalna długość podłączenia do ciągu kominowego to 50cm, ale u nas to chyba nierealne. Może wszystko wyjaśni się jak już stanie parter. pozdrowionka Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek sw 03.03.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Witam ponownie Aga mam pytanko czy za rysunki zmiany podciągu w salonie na metalowy HEB musiałaś zapłacić? Czy zmiana podciągu w projekcie została naniesiona przez pracownię Krajobrazy czy może zrobił to kierownik? PozdrowieniaZbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 03.03.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Jakoś tak wyszło Zbyszku , że zapłaciliśmy 200zł Bo to musiał zrobić podobno konstruktor , projektant od adaptacji chciał 450 czy 500. A kierownika budowy jeszcze wtedy nie mieliśmy. Może można jakoś zaoszczędzić te 200zł. hmm Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adaszko 05.03.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witam wszystkich szmaragdowiczów!!! wspólnie z moją żoneczką jesteśmy bardzo zainteresowani budową tego ślicznego domku. Mieszkamy w okolicach Wrocławia i bylibyśmy bardzo wdzięczni za możliwość zobaczenia realizacji Dodatkowo prosimy o wszelkie informacje dotyczące zmian adaptacyjnych - z góry dziękujemy za okazaną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 05.03.2006 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Sprawdź tutaj kto buduje. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63803&highlight=szmaragd A najlepiej naciśnij u góry szukaj, wpisz szmaragd i dowiesz się o nim dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 06.03.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Witam! Przedstawiam skrócony wykaz poniesionych kosztów budowy: - fundamenty: 14 000 - stan surowy otwarty: 63 000 - stan surowy zamknięty: 19 000 - instalacje: 25 000 - wykończenia już wykonane: 13 500 Mogę zainteresowanym przesłać na maila szczegółowe zestawienie z ilością wykorzystanych materiałów. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 06.03.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Bardzo bardzo bardzo prosiłabym takie zestawienie na 100% bardzo się przyda. pozd. Aga może być e-mail: [email protected] Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 06.03.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Co do przesywania komina!! ostatnie uwagi Ze względu na to , że najlepiej ustawiać komin w kalenicy - najlepsze rozwiązanie ze względu na szczelność obróbki komina. Więc zamiast przesuwać komin co wiąże się z przeniesieniem go z kalenicy , wydłużamy go . Wydłużamy go ale żeby nie wyrzucać pieniędzy w błotko dodajemy do niego ciąg wentylacyjny górnej łazienki. I tak mamy wykorzystaną jego powierzchnię. A drugi komin jest poprostu węższy. to na tyle pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roperto 06.03.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Witam! Przedstawiam skrócony wykaz poniesionych kosztów budowy: - fundamenty: 14 000 - stan surowy otwarty: 63 000 - stan surowy zamknięty: 19 000 - instalacje: 25 000 - wykończenia już wykonane: 13 500 Mogę zainteresowanym przesłać na maila szczegółowe zestawienie z ilością wykorzystanych materiałów. Ja również poproszę szczegółowe zestawienie na maila. Moj mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga KN 06.03.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Pięknie dziekuję za kosztorys. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIOLCIA SZ. 06.03.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 DZIĘKI KECAJM ZA KOSZTORYS ALE NIE MOGĘ GO OTWOŻYĆ-CO JEST? TZN. MÓJ PROGRAM ANTY-W.NIE POZWALA DA SIĘ COŚ Z TYM ZROBIĆ? POZDROWIONKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 06.03.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Zwykły PDF. Otwiera go Acrobat Reader. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reena 06.03.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 CZEŚĆ WAM WSZYSTKIM. MI TEŻ PODOBA SIĘ TEN PROJEKT I NIE WIEM CZY GO NIE KUPIMY. BARDZO SIĘ CIESZE ŻE JEST TYLE OSÓB KTÓRE SĄ POSIADACZAMI SZMARAGDU I ŻE NIE TYLKO MI ON SIĘ PODOBA. KACAJM JA TEŻ BARDZO BYM PROSIŁA O TAKIE ZESTAWIENIE PONIESIONYCH KOSZTÓW BUDOWYMÓJ E-MAIL: [email protected] DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reena 07.03.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 DZIĘKI KECAJM ZA KOSZTORYS. MOŻNA WIEDZIEĆ GDZIE POSTAWIŁEŚ TEN SWÓJ DOMEK.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 07.03.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Jestem z Mielca. Podkarpackie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts