rotaf 26.02.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witam. U mnie robota się ślimaczy,ale najważniejsze ze idziemy do przodu-jak wiadomo kasa odgrywa tu duża rolę Przeoczyłam wentylację w małej łazience- mam coprawda już zagładziowane i sufity podwieszane ale wole to naprawić jeszcze na tym etapie- jak rozwiązaliście ten problem? Nie chcę wstawiać kabiny ani flizowac póki tego nie zrobię. Fotki mile widziane Podrawiam starych i nowych Szmaragdowiczów W małej łazience podłączyłem wentylator i płaskim kanałem pcv przerzucam wywiewane powietrze do jendego z ciągów wentylacyjnych przy/w gabinecie. Przewód biegnie w małym hallu pod sufitem a sufit jest w tym miejscu obniżony rigipsem o kilka cm. Działa sprawnie. Na etapie wznoszenia ścian do ciągu kominkowego z 1 kanałęm went dostawiłem jeszcze kaształtkę z potrójnym kanałem. Na kanale obok ciągu kominkowego powiesiłem wentylację klatki schodowej, a na tym potrójnym kanale niezależnie: małą łazienkę, górną łazienkę (przez sufit na strychu) i dużą sypialnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rotaf 26.02.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witam, czy możecie się podzielić doświadczeniami dotyczącymi usytowania kratki wentylacyjnej w salonie. Komin biegnie po ścianie obok schodów i zastanawiam się gdzie usytiować tę kratkę aby nie było za nisko, nie było za wyskoko i abym za kadym razem kiedy idę po schodach nie zaglądał do komina Zrobiłem u siebie kratkę na samej górze klatki schodowej ok 15 cm pod sufitem na poddaszu. Oprósz tej kratki salon, a w zasadzie hall przy kuchni jest podłączony do kanału wentylacyjnego w spiżarni. Do drugiego kanału w spiżarni podłączyłem wywiew z wycągu. Kuchnię robiliśmy wg oryginealnego planu czyli naprzeciw spiżarni. Ale odprowadzenie od okapu udało się puścić wzdłuż ściany nad kuchenką i dalej nad oknem - do spiżarni. CAłość zabudowana w kuchni rigipsem w kształcie litery L nad meblami dość płasko i na szerokość 60 cm. Wrzuciłem w to halogeny w nad oknem i 2 nad kuchenką. Miało być dla dekoracji a zrobiło się z tego najczęściej używane oświetlenie w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilonka1 28.02.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 do rotaf czy mógłbys wrzucić kilka zdjęć wyglądu twojego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 28.02.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam. U mnie robota się ślimaczy,ale najważniejsze ze idziemy do przodu-jak wiadomo kasa odgrywa tu duża rolę Przeoczyłam wentylację w małej łazience- mam coprawda już zagładziowane i sufity podwieszane ale wole to naprawić jeszcze na tym etapie- jak rozwiązaliście ten problem? Nie chcę wstawiać kabiny ani flizowac póki tego nie zrobię. Fotki mile widziane Podrawiam starych i nowych Szmaragdowiczów W małej łazience podłączyłem wentylator i płaskim kanałem pcv przerzucam wywiewane powietrze do jendego z ciągów wentylacyjnych przy/w gabinecie. Przewód biegnie w małym hallu pod sufitem a sufit jest w tym miejscu obniżony rigipsem o kilka cm. Działa sprawnie. Na etapie wznoszenia ścian do ciągu kominkowego z 1 kanałęm went dostawiłem jeszcze kaształtkę z potrójnym kanałem. Na kanale obok ciągu kominkowego powiesiłem wentylację klatki schodowej, a na tym potrójnym kanale niezależnie: małą łazienkę, górną łazienkę (przez sufit na strychu) i dużą sypialnię. Fajnie że to sobie przewidziałeś.My to tak czasem na żywioł idziemy że aż się boję.U nas to już by było za dużo kombinacji poniewaz ja mam troche pokombinowane inaczej ze scianka miedzy kotłownią a mała łazienką Puścimy rurę na zewnątrz raczej,ale przez sufit w kotłowni ,tak żeby wylot był dłuższy i nie na przodzie elewacji tylko z boku na brame garazową. Musi być dobrze do rotaf czy mógłbys wrzucić kilka zdjęć wyglądu twojego domku? też chętnie zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 28.02.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam. U mnie robota się ślimaczy,ale najważniejsze ze idziemy do przodu-jak wiadomo kasa odgrywa tu duża rolę Przeoczyłam wentylację w małej łazience- mam coprawda już zagładziowane i sufity podwieszane ale wole to naprawić jeszcze na tym etapie- jak rozwiązaliście ten problem? Nie chcę wstawiać kabiny ani flizowac póki tego nie zrobię. Fotki mile widziane Podrawiam starych i nowych Szmaragdowiczów W małej łazience podłączyłem wentylator i płaskim kanałem pcv przerzucam wywiewane powietrze do jendego z ciągów wentylacyjnych przy/w gabinecie. Przewód biegnie w małym hallu pod sufitem a sufit jest w tym miejscu obniżony rigipsem o kilka cm. Działa sprawnie. Na etapie wznoszenia ścian do ciągu kominkowego z 1 kanałęm went dostawiłem jeszcze kaształtkę z potrójnym kanałem. Na kanale obok ciągu kominkowego powiesiłem wentylację klatki schodowej, a na tym potrójnym kanale niezależnie: małą łazienkę, górną łazienkę (przez sufit na strychu) i dużą sypialnię. Fajnie że to sobie przewidziałeś.My to tak czasem na żywioł idziemy że aż się boję.U nas to już by było za dużo kombinacji poniewaz ja mam troche pokombinowane inaczej ze scianka miedzy kotłownią a mała łazienką Puścimy rurę na zewnątrz raczej,ale przez sufit w kotłowni ,tak żeby wylot był dłuższy i nie na przodzie elewacji tylko z boku na brame garazową. Musi być dobrze do rotaf czy mógłbys wrzucić kilka zdjęć wyglądu twojego domku? też chętnie zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlotka 03.03.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Zrobiłem u siebie kratkę na samej górze klatki schodowej ok 15 cm pod sufitem na poddaszu. mam pytanie: a nie wyciąga ta kratka na górze klatki schodowej zbyt dużo ciepła z domu? Bo my tak chcieliśmy zrobić, ale nas postraszono, że nie dość, że spora część ciepła będzie szła z salonu otworem w stropie na górę, to stamtąd będzie jeszcze uciekać przez otwór wentylacyjny... My chyba zrobimy w korytarzyku między kotłownią, łazienką, a pokojem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rotaf 04.03.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Zrobiłem u siebie kratkę na samej górze klatki schodowej ok 15 cm pod sufitem na poddaszu. mam pytanie: a nie wyciąga ta kratka na górze klatki schodowej zbyt dużo ciepła z domu? Bo my tak chcieliśmy zrobić, ale nas postraszono, że nie dość, że spora część ciepła będzie szła z salonu otworem w stropie na górę, to stamtąd będzie jeszcze uciekać przez otwór wentylacyjny... My chyba zrobimy w korytarzyku między kotłownią, łazienką, a pokojem... to prawda wyciąga nieźle, ale można założyć kratkę z żaluzją, albo wstawić anemostat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlotka 04.03.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 dzięki za podpowiedź z tym anemostatem! - jakoś tak zatrzymałam się w wyobraźni z wizją tradycyjnej kratki wentylacyjnej i to mnie zniechęcało.U nas jednak dziś decyzja zapadła, że zamiast w salonie będzie kratka w korytarzyku na ścianie do gabinetu, a z małej łazienki wyprowadzamy na zewnątrz przewód z wymuszoną wentylacją z wylotem najwyżej jak się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malzon1 07.03.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam, U nas prace trwają pełną parą. Już w przyszłym tygodniu będzie dach, okna zamówione więc stan surowy prawie skończony. Jak na pracę od stycznia tempo niezłe Zdjęcia na fotosiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlotka 07.03.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 no niezłe Tylko że to właśnie najprzyjemniejszy moment, kiedy wszystko w oczach rośnie i powstaje z niczego... potem trzeba będzie trochę odczekiwać, ąz wyschną tynki, wylewki itp... Oby tylko udało Wam się zgrac terminy dalszych fachowców, a im te terminy się nie obsunęły... pozdrawiam i życzę dalej takiego tempa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waweczka 07.03.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Pięknie gratuluję tempa malzon1 ... u nas gotowa elektryka i wewnętrzne tynki, teraz przyszedł czas na okna pozdrawiam ... licząc na rewizytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stacu 08.03.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 witam ) od maja ruszamy z budową naszego domeczku-Szmaragd, ale nie wiemy ile tak naprawdę będzie nas kosztował stan surowy zamknięty. Mamy już firmę, która postawi budynek, ale część znajomych-doświadczonych ) -twierdzi, ze to dużo. Prosimy o szacunkowy koszt stanu surowego zamkn. z robocizną. z góry dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emra 08.03.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 WitamMam pytanie jesteśmy przed kładzeniem tynków w całym domu i czy ktoś z Was słyszał o by nie kłaść ich w łazience jeśli ściany są na tyle proste i od razu kłaść tam kafle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmaragdzistka 08.03.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 tak, nasz "kaflarz" tez tak mówi ale muszą być idealne ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszek129 08.03.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Witam wszystkichMy też w końcu doczekaliśmy się i jak dobrze pójdzie to zaczynamy w kwietniu trochę mokra działka i tu może trochę być problemów z ciężkim sprzętem np.Mam ekipę która wybuduje mi za 46 tys fundamenty ściany i ściany działowe oraz kominy mają swoje szalunki koparę czy to dużo nie wiem? Wstępnie dach za około 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlotka 08.03.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 emra tez slyszałam, że można na takie równe ściany kłaść bez tynku - ewentualne nierówności nadrobi się klejem, ale ściany muszą być super... witaj stacu! odpowiedzi na swoje pytanie, dotyczące kosztów znajdziesz na tej samej stronie (od 21 lutego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlotka 09.03.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam wszystkich My też w końcu doczekaliśmy się i jak dobrze pójdzie to zaczynamy w kwietniu trochę mokra działka i tu może trochę być problemów z ciężkim sprzętem np. Mam ekipę która wybuduje mi za 46 tys fundamenty ściany i ściany działowe oraz kominy mają swoje szalunki koparę czy to dużo nie wiem? Wstępnie dach za około 20 tys. patrząc na to, co pisano tu w lutym (od 21-go), to chyba dużo... ale w naszym przypadku - rozmowy latem zeszłego roku - mieliśmy dwie oferty: -za 60 tys. od fundamentów po pokrycie dachu blachodachówką - w tym dola kierownika budowy, ich sprzęt lub przez nich zamawiany i opłacany oraz całe zamartwianie się o materiał i jego sprowadzanie na czas (po prostu my mieliśmy w tym przypadku być gościem na budowie) -za 27 tys. fundamenty i mury + za 20 tys. dach (blachodachówka). Koparki, gruszki i materiał załatwiać samemu + kier. budowy (koszt zależny od jego zaangażowania) A z czego planujecie dach? tu też robocizna różna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malzon1 09.03.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jak już wspominałem nasza ekipa jestnaprawdę solidna i niedroga.Stan surowy z więźbą to 27 tys. Do dachu mamy inną ekipę.Całkowity koszt dachu z dachówki braasa to 33tyś.(materiały +robocizna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszek129 09.03.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Dach z dachówki ceramicznej 20 tys robota. Czyli w sumie będzie za robotę 66 tys tak sobie mówię że jak wybudują mi tarasy i schody chyba z betonu zrobię to jest to do zastanowienia tym bardziej że widziałem ich robotę 3 domy w okolicy i nie ma nikt im nic do zarzucenia, a to cchyba najważniejsze.Chciałbym w domu wydłużyć ścianę łazienki na dole wtedy mam jedno duże okno a kotłownie poszerzam o ten hol wejście do małego pokoju na dole przez salon. Chcę tak żeby mieć dwa kominy w kotłowni na jednym piec gazowy a na drugim piec wszystko palący że tak powiem, tylko że wtedy kotłownia ślepa czy tak można zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stacu 09.03.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 witam My mamy ekipę, która wybuduje nam dom ( ich sprzęt) -fundamenty, ściany, ściany działowe, taras, dach za 65 tys. Po tym co czytam jest normalna cena. Nasz projekt także został przerobiony, wejście do dolnego pokoju będzie z salonu, dolna łazienka będzie wieksza, kotłownia także, nie będzie dolnej "wnęki". Na górze podwyższamy ściankę kolankową o 60 cm.My wybraliśmy projekt z dwoma garażami wieć i dachu do pokrycia więcej.Jak dobrze pójdzie ruszymy maj, może czerwiec.... Komin wentylacyjny w kuchni zacznie się dopiero na górnym poziomie, a górnej sypialni będziemy mieli zmocnienie, filar na środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts