Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

Może niedokłądnie zprecyzowałem pytanie,nie chodzi mi ile płaciliście za m2 tynku, natomiast ile m2 wyszło do położenia tynków

witam,

u nas wyszło 640 m2 (mamy odrobinę powiększony garaż i pomieszczenia nad nim), ścianek kolankowych nie tynkowaliśmy (oprócz sypialni - czyt, największego pokoju na górze)

Witajcie,

chciałabym sie spytac czy ktos buduje Szmaragd w okolicy szczecina?

Jestem teraz na etapie wyboru projektu i mam maly problem z wyborem projektu...mianowicie zastanawiam sie nad dwoma z pracowni ING KRYSZTAŁ i SZMARAGD..oczywiscie ogladajac Wasze zdjecia jestem jak najbardziej za , ale obawiam sie ze zjedza mnie koszta:(

Czy mozecie podac w przyblizeniu koszty budowy stanu surowego zamknietego oraz z tynkami, ociepleniem gory i rygipsami?

goraco pozdrawiam

Anula

Witam wszystkic szmaragdowiczów :)

Zatanawiamy się nad kupnem pieca ale nie jesteśmy zdecydowani czym bardziej się opłaca czy eko groszkiem czy może peletem. Może ktoś z Was już użytkuje, któryś z nich i mógł by się podzielić własnym doświaczeniem w tej kwesti. Może ktoś też stał przed takim wyborem i porównywał typowy piec na pelet n uniwersalnym na eko groszek i pelet - ważny też jest średni koszty przy takim samym zużyciu ciepła

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam!

Mam wielką prośbę.

Czy ktoś ze Szmaragdowiczów, którzy się wybudowali może zdradzić czy zmieścił się w kwocie budowy stanu surowego zamkniętego w kwocie jaką podaje biuro projektowe, tj. 180457.52zł netto (Ile brutto nie wiem. Nie mam pojęcia czy w tym przypadku liczyć 22% czy 7%).

Oraz ew. ile kosztowało Was wybudowanie stanu surowego zamkniętego i ... (jeszcze jedna prośba) ile od tego stanu trzeba liczyć by w domku móc zamieszkać.

Oczywiście nie uwzględniając kosztów działki, zagospodarowania terenu i ogrodzenia... chyba, że ktoś chce zdradzić :)

Cały czas wacham się czy budować, czy czekać... (czyt. kupić mieszkanie :cry: )

my tez sie zmiescilismy, zaczelismy latem zeszlego roku.

Co do wykanczania, to dopiero zaczelismy wykanczac dom (i jak wiekszosc dodaje w tym miejscu: "i siebie" ;) ), ale mowia nam ze trzeba przewidziec drugie tyle i przy pobieznym liczeniu wychodzi nam, ze moze ta kwota az tyle osiagnac. To zalezy od tego, co sie w srodku chce miec...

Jesli chodzi o dzialke, to juz wiadomo - zalezy od jej wielkosci i preferencji.

Nie mozna nikomu radzic, czy mieszkac w domu, czy bloku. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Na pewno wykanczanie mieszkania wiaze sie tylko z "uzeraniem" z mniejsza liczba fachowcow.

Czyli kosztorys podawany przez biuro można przyjąć za realny?

Ile jeszcze od stanu surowego zamkniętego trzeba włożyć pieniędzy by móc w domku zamieszkać? 70 tyś? 100tyś? Czy znacznie więcej. Co jest takiego kosztownego w wykończeniówce?

Wybrane pozycje:

-piec

-kominek

-drzwi wewnętrzne

-podłogi (np. panele)

-malowanie ścian

-płytki w kuchni, łazienki

-wyposażenie łazienki (wanna, prysznic, kibelki ;), lustra)

-grzejniki ścienne (ogrzewanie podłogowe też?)

O czym kosztownym zapomniałem??

Dzięki za odpowiedzi :) Optymistyczne odpowiedzi ;)

Stan zamknięty przede wszystkim nie obejuje wszystkich instalacji: elektrycznej, wodnej, gazowej i c.o.

Samo c.o. to koszt ok. 20 tyś. Reszta też koło 10 tyś.

Dobry i ładny kominek ok. 10 tyś.

Schody koło 10 tyś.

Ceramika kilkanaście tyś.

Podłogi drewniane też z 10 tyś (np. parkiet).

Wyposażenie łazienek i oświetlenie (baterie, kabina, wanna, gniazdka i oprawy oświetleniowe) z 10 tyś.

Ocieplenie domu i otynkowanie z 15 tyś.

Kostka, taras, schody wejściowe... itd. itd.

Do tego doliczyć trzeba rzeczy takie

- jak tynki wewnętrzne ok. 30zł/ m2 a metrów wyjdzie prawie 600 :)

-Docieplenie poddasza - cenę z robocizną można chyba zacząć od 120zł/m2

- kuchnia ok 15 tys

-łazienki ( w naszym przypadku) 15 tys bez glazury oczywiście

-podłogi drewniane 12 tys

itd.

Wszystko napewno można taniej, to kwestia tego co chce się mieć w takim domu. Np. Panele można położyć za 1/3 tej ceny, ale czy warto?? :)

Szczerze to wykończenie wyjdzie nas więcejniż stan surowy :(

Witajcie szmaragdowicze!

Mam pytanko, wiem że niektórzy z Was zamontowali piec na eko groszek, ja również mam taki zamiar, ale słyszałam że pod taki piec musi być instalacja z miedzi a nie z PCV. Co myślicie na ten temat? Jakie macie u siebie rozwiązania?

Pozdrawiam!

Gratuluję postępów na budowach!

Wydaje mi się, ze chodzi o to, ze piec na paliwo stale moze nagrzewac wode w instalacji do temparatury nawet 90 stopni, wiec nie kazda rurka z tworzywa sztucznego moze taka ciepla wode pompowac, nie mowiac juz o jej rozszezalnosci.

Ja bede mial piec gazowy i kominek wodny, instalacje do grzejnikow mam z rurek pex-al-pex, a od kominka do wymiennika plytowego w kotlowni miedziana.

Pozdrawiam

Darek

Rurki PP stosuje się do c.w.u a nie do c.o. Do c.o. PEX-AL-PEX, miedź lub podobne.

Cała instalacja nie musi być z miedzi (no chyba że nie będzie mieszacza i projekt zakłada wysokie parametry grzewcze, w co wątpię). Typowa instalacja z grzejnikami to max. 70 st.C. PEX do tego wystarczy. Tylko w kotłowni odejścia od pieca muszą być z miedzi, ewentualnie do rozdzielaczy lub mieszacza.

Sądze, że ten piec ma sterownik który ogranicza temp. zasilania c.o., choć i tak najlepiej jest założyć mieszacz.

Pozdrawiam,

5 metrów B10 na stopy ław na ławy 14 m B20 (ławy były trochę dane że tak powiem gęściej wzmocnione) potem 1180 betoników na 6 warstw dookoła i 16 m betonu B15 na całą płytę razem z wiencem tak dodatkowo 1800 porotonów powinno starczyć mi do stropu to narazie jest zrobione. Stali około 800 kg druty 12 i 6. Na tarasy z tego betonu udało się wylać też stopy ław tarasów a na to bloczki 3 warstwy około 170 sztuk.