malzon1 01.04.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Jeżeli pytasz o tynki wewnętrzne to ja za cementowo-wapienne z agregatu płacę 30 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 01.04.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Jeżeli pytasz o tynki wewnętrzne to ja za cementowo-wapienne z agregatu płacę 30 zł/m2. Z materiałem czy bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malzon1 01.04.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Materiał i robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek77 01.04.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 witam Może niedokłądnie zprecyzowałem pytanie,nie chodzi mi ile płaciliście za m2 tynku, natomiast ile m2 wyszło do położenia tynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlotka 01.04.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 witam Może niedokłądnie zprecyzowałem pytanie,nie chodzi mi ile płaciliście za m2 tynku, natomiast ile m2 wyszło do położenia tynków witam, u nas wyszło 640 m2 (mamy odrobinę powiększony garaż i pomieszczenia nad nim), ścianek kolankowych nie tynkowaliśmy (oprócz sypialni - czyt, największego pokoju na górze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula999 03.04.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Witajcie, chciałabym sie spytac czy ktos buduje Szmaragd w okolicy szczecina?Jestem teraz na etapie wyboru projektu i mam maly problem z wyborem projektu...mianowicie zastanawiam sie nad dwoma z pracowni ING KRYSZTAŁ i SZMARAGD..oczywiscie ogladajac Wasze zdjecia jestem jak najbardziej za , ale obawiam sie ze zjedza mnie koszta:(Czy mozecie podac w przyblizeniu koszty budowy stanu surowego zamknietego oraz z tynkami, ociepleniem gory i rygipsami? goraco pozdrawiamAnula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emra 07.04.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam wszystkic szmaragdowiczów Zatanawiamy się nad kupnem pieca ale nie jesteśmy zdecydowani czym bardziej się opłaca czy eko groszkiem czy może peletem. Może ktoś z Was już użytkuje, któryś z nich i mógł by się podzielić własnym doświaczeniem w tej kwesti. Może ktoś też stał przed takim wyborem i porównywał typowy piec na pelet n uniwersalnym na eko groszek i pelet - ważny też jest średni koszty przy takim samym zużyciu ciepła Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 16.04.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam! Mam wielką prośbę. Czy ktoś ze Szmaragdowiczów, którzy się wybudowali może zdradzić czy zmieścił się w kwocie budowy stanu surowego zamkniętego w kwocie jaką podaje biuro projektowe, tj. 180457.52zł netto (Ile brutto nie wiem. Nie mam pojęcia czy w tym przypadku liczyć 22% czy 7%). Oraz ew. ile kosztowało Was wybudowanie stanu surowego zamkniętego i ... (jeszcze jedna prośba) ile od tego stanu trzeba liczyć by w domku móc zamieszkać. Oczywiście nie uwzględniając kosztów działki, zagospodarowania terenu i ogrodzenia... chyba, że ktoś chce zdradzić Cały czas wacham się czy budować, czy czekać... (czyt. kupić mieszkanie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 17.04.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Ja się spokojnie zmieściłem. Rok 2005. Kecajm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmaragdzistka 17.04.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 my też się zmieściliśmy, zaczęliśmy rok temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarlotka 17.04.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 my tez sie zmiescilismy, zaczelismy latem zeszlego roku. Co do wykanczania, to dopiero zaczelismy wykanczac dom (i jak wiekszosc dodaje w tym miejscu: "i siebie" ), ale mowia nam ze trzeba przewidziec drugie tyle i przy pobieznym liczeniu wychodzi nam, ze moze ta kwota az tyle osiagnac. To zalezy od tego, co sie w srodku chce miec... Jesli chodzi o dzialke, to juz wiadomo - zalezy od jej wielkosci i preferencji. Nie mozna nikomu radzic, czy mieszkac w domu, czy bloku. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Na pewno wykanczanie mieszkania wiaze sie tylko z "uzeraniem" z mniejsza liczba fachowcow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hartingh 17.04.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Czyli kosztorys podawany przez biuro można przyjąć za realny? Ile jeszcze od stanu surowego zamkniętego trzeba włożyć pieniędzy by móc w domku zamieszkać? 70 tyś? 100tyś? Czy znacznie więcej. Co jest takiego kosztownego w wykończeniówce? Wybrane pozycje: -piec -kominek -drzwi wewnętrzne -podłogi (np. panele) -malowanie ścian -płytki w kuchni, łazienki -wyposażenie łazienki (wanna, prysznic, kibelki , lustra) -grzejniki ścienne (ogrzewanie podłogowe też?) O czym kosztownym zapomniałem?? Dzięki za odpowiedzi Optymistyczne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 17.04.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Stan zamknięty przede wszystkim nie obejuje wszystkich instalacji: elektrycznej, wodnej, gazowej i c.o.Samo c.o. to koszt ok. 20 tyś. Reszta też koło 10 tyś.Dobry i ładny kominek ok. 10 tyś.Schody koło 10 tyś. Ceramika kilkanaście tyś.Podłogi drewniane też z 10 tyś (np. parkiet).Wyposażenie łazienek i oświetlenie (baterie, kabina, wanna, gniazdka i oprawy oświetleniowe) z 10 tyś.Ocieplenie domu i otynkowanie z 15 tyś.Kostka, taras, schody wejściowe... itd. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malzon1 20.04.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Do tego doliczyć trzeba rzeczy takie - jak tynki wewnętrzne ok. 30zł/ m2 a metrów wyjdzie prawie 600 -Docieplenie poddasza - cenę z robocizną można chyba zacząć od 120zł/m2 - kuchnia ok 15 tys -łazienki ( w naszym przypadku) 15 tys bez glazury oczywiście -podłogi drewniane 12 tys itd. Wszystko napewno można taniej, to kwestia tego co chce się mieć w takim domu. Np. Panele można położyć za 1/3 tej ceny, ale czy warto?? Szczerze to wykończenie wyjdzie nas więcejniż stan surowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikar 21.04.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witajcie szmaragdowicze!Mam pytanko, wiem że niektórzy z Was zamontowali piec na eko groszek, ja również mam taki zamiar, ale słyszałam że pod taki piec musi być instalacja z miedzi a nie z PCV. Co myślicie na ten temat? Jakie macie u siebie rozwiązania?Pozdrawiam!Gratuluję postępów na budowach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikar 23.04.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Dokładnie mówiąc mam porozkładaną instalację z rurek z PP, jeżeli komukolwiek to coś mówi Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekko 23.04.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Wydaje mi się, ze chodzi o to, ze piec na paliwo stale moze nagrzewac wode w instalacji do temparatury nawet 90 stopni, wiec nie kazda rurka z tworzywa sztucznego moze taka ciepla wode pompowac, nie mowiac juz o jej rozszezalnosci. Ja bede mial piec gazowy i kominek wodny, instalacje do grzejnikow mam z rurek pex-al-pex, a od kominka do wymiennika plytowego w kotlowni miedziana. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecajm 23.04.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Rurki PP stosuje się do c.w.u a nie do c.o. Do c.o. PEX-AL-PEX, miedź lub podobne.Cała instalacja nie musi być z miedzi (no chyba że nie będzie mieszacza i projekt zakłada wysokie parametry grzewcze, w co wątpię). Typowa instalacja z grzejnikami to max. 70 st.C. PEX do tego wystarczy. Tylko w kotłowni odejścia od pieca muszą być z miedzi, ewentualnie do rozdzielaczy lub mieszacza.Sądze, że ten piec ma sterownik który ogranicza temp. zasilania c.o., choć i tak najlepiej jest założyć mieszacz. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota i Jarek 27.04.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 witam, mam pytanie, z czego budowliście lub macie zamiar budować i ile materiału potrzebowaliście, my zastanawiamy się nad MAXEM ale jakoś nie możemy się zdecydować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszek129 27.04.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 5 metrów B10 na stopy ław na ławy 14 m B20 (ławy były trochę dane że tak powiem gęściej wzmocnione) potem 1180 betoników na 6 warstw dookoła i 16 m betonu B15 na całą płytę razem z wiencem tak dodatkowo 1800 porotonów powinno starczyć mi do stropu to narazie jest zrobione. Stali około 800 kg druty 12 i 6. Na tarasy z tego betonu udało się wylać też stopy ław tarasów a na to bloczki 3 warstwy około 170 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts