Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Markiza nad całym tarasem - 6 m długa, 4 metry wysięg, silniki, sterowanie na pilota, osprzęt firmy NICE, czujnik wiatru NICE, zakładał mi to mój najlepszy kumpel, który akurat siedzi w tej branży więc cena była bardzo "przyjacielska", ale standardowy koszt za taki zestawik to z tego co się orientuję okolice 5500-6000 zł.

weronikar, też jestem fanką schodów ines_ines. Podejrzewam, że właścicielka usunęła "robocze" fotki swoich schodów. Teraz w necie ma tylko wersję "końcową": schody ines

ines_ines! Jeszcze raz bardzo dziękuję za namiary na wykonawcę schodów. Jestem pod dużym wrażeniem! Mam nadzieję, że nie zrobiłam żadnego wykroczenia podając tu link do Twoich schodów?

I jeszcze jedno spostrzeżenie: ileż dom zyskuje, jak ma już schody!!! Ja już się nie mogę doczekać, żeby zdjąć te wszystkie ochrone kartony i napawać się pełnym ich widokiem...

Witam serdecznie!!

Jesteśmy na etapie załatwiania dokumentów, przed zakupem projektu. Projektant zażyczył sobie za:

- adaptację,

- projekt instalacji elektrycznej,

- projekt wodociągów,

- projekt podłączenia kanalizacji,

- włączenie do drogi wojewódzkiej,

- oraz zaprojektowanie kotłowni w budynku stojącym obok

6 500 zł plus 3 500 za kierownika budowy.(ogólnie wszystkie dokumenty potrzebne do zezwolenia na budowe)

Niestety nie mamy możliwości iść do innego projektanta, (bo nie ma nas obecnie w kraju, a już dość obciążania biednych rodziców) więc może ktoś z was orientuje się ile biorą mniej więcej projektanci za wymienione usługi.

jesteśmy z zachodniopomorskiego.

Z góry dziękuję za pomoc... :) :)

Hmmm...to znowu ja..

Paweł Meble właśnie zobaczyłem twojego "pozmienianego Szmaragda" i jest poprosu cudny!!!My także rezygnujemy z tarasu jak w projekcie aby zyskać więcej miejsca w salonie.Taras prawie identyczny jak u Ciebie, potrójne drzwi tarasowe i u nas nie będzie okna, obawiamy się troche czy to wystarczy, czy będzie dosyć światła.

Bardzo mnie ciekawi wielkość salonu po zmianach jakie dokonałeś, dlatego z niecierpliwością czekamy na zdjęcia wnętrz.

Pozdrawiam serdecznie :)

Marciniu23 uwierz mi, że salon jest teraz dużo większy i ustawniejszy, część salonowa do tej ścianki oddzielającej kuchnię ma ponad 40m2... Jesteśmy z tej zmiany bardzo zadowoleni, a i taras jest duży i wygodny...

Mam już zamontowane schody i drzwi wewnętrzne, mega jesteśmy zadowolenie, gięta dębina z elementami kutymi przez kowali, schody kosztowały 25 tysi ale nie żałuję ani złotówki wydanej na nie.

Teraz generalne porządki i pomalutku będziemy urządzać się...

Pozdrawiam

Paweł

Paweł Szczęściarzu!!!

My zaczniemy budowę dopiero na wiosnę jak wszystko dobrze pójdzie, i juz strasznie nie możemy się doczekać naszego domku...

25 tys!!!...niezła kwota...nie powiem.Ale na pewno są ozdobą całego domku!

Gratulujemy postępów i z niecierpliwością czekamy na zdjęcia wnętrza :)

Pozdrawiamy serdecznie

Marcin i Karolinka

Witam, jestem na etapie wykonywania stropu, nie ma mnie na miejscu budowy, a chciałbym wiedziec ile mniej wiecej potrzeba stempli do podpory belek (strop Teriva I - tak jak w projekcie), chciałem takze zapytac o kształki, które stosuje sie podczas wykonywania stropu, czy są one potrzebne?? Pytam gdyz sa dosc drogie i nie wiem czy warto je zastosowac.Buduje oczywiście szmaragd z krajobrazów. dziekuje

Dziękuję Wam ines_ines i szarlotka za odpowiedzi!!

Oglądałam sobie dokonania innego stolarza, ale do Twoich schodów ines nawet sie nie umywają, więc skontaktuję się z Twoim wykonawcą. Martwi mnie jednak to że jestem z Poznania i to jednak kawał drogi. Nie mam też wylewek jeszcze zrobionych i w związku z tym nie wiem czy już mogłabym zamawiać schody bo wykonanie ich też potrwa :( szykują się dopiero na wrzesień :( , więc tyle jeszcze czasu...Co myślicie?

Pozdrawiam!!!!

Dziękuję Wam ines_ines i szarlotka za odpowiedzi!!

Oglądałam sobie dokonania innego stolarza, ale do Twoich schodów ines nawet sie nie umywają, więc skontaktuję się z Twoim wykonawcą. Martwi mnie jednak to że jestem z Poznania i to jednak kawał drogi. Nie mam też wylewek jeszcze zrobionych i w związku z tym nie wiem czy już mogłabym zamawiać schody bo wykonanie ich też potrwa :( szykują się dopiero na wrzesień :( , więc tyle jeszcze czasu...Co myślicie?

Pozdrawiam!!!!

weronikar, wykonawca schodów ines_ines, a przy okazji moich i jeszcze kilku osób z naszego forum ;) jest z okolic Kostrzynia i... wierz mi, porównywałam oferty 10 wykonawców, i płacąc firmie za dojazd 1,20 za km (a mieszkam dużo dalej niż Ty od nich) opłacało mi się i to baaaaardzo skorzystać z ich usług. Wszystko sprawnie i fachowo poszło, serio polecam.

Co do "szczegółów technicznych", to fakt - pomiaru przed wylewkami nie mogą Ci zrobić, ale warto już do nich się odezwać (np. w mailu pokazać jakie chciałoby się mieć schody i spytać o ofertę) i wstępnie zarezerwować jakiś termin na pomiar (ewent. nawet podpisać umowę). Samo wykonanie schodów, to już szło szybko. Oni na serio bardzo "wychodzą do klienta" i na pewno byłabyś zadowolona i wszystkie terminy udałoby się Wam zgrać.

Pierwszy kontakt ze stolarzem mam za sobą, naprawdę bardzo życzliwy i pomocny Pan, pomiaru tak jak mówisz mi nie zrobią, ale termin na ewentualny pomiar umówiony. A nawet cena nie zwaliła mnie z nóg.

Jestem zadowolona z kontaktu i skoro mówisz że są solidni to tym bardziej mam powody do radości.

Pozdrawiam! I jak zwykle dziękuję za pomoc i radę!

Mam pytanie do tych co ukończyli Szmaragda.

Dawaliście płatwie takie jak w projekcie tj. długie na ok 12m ?

czy robiliście łączenie płatwi ?

ewentualnie jakieś słupy podpierające płatwie (z projektu wynika, że nie ma żadnych słupów płatwie opierają się tylko na ścianach bocznych budynku)

Mój projektant dostosował zmienił trochę więźbę tzn dał grubsze płatwie 16*24cm a wykonawca twierdzi, że powinny być jeszcze podparte jakimś słupem wpuszczonym w ściankę działową poddasza. Moim zdaniem bez sensu

słup oparty tylko na stropie??

Oczywiście będę to jeszcze ustalał z kierbudem ale chciałbym przeczytać i zobaczyć jak to wyglądało u Was.

Proszę o opinię oraz jeśli ktoś ma szczegółowe zdjęcia swojej więźby to prosiłbym o przesłanie

[email protected]

Z góry dziękuję

Ja mam płatwie w całości niczym nie podparte wydaje mi sie ze trzymaja je krokwie koszowe wzdłuż lukarn i murłaty chyba tak to można nazwać lukany, ci co robili dach mówili że kiedyś najdłuższą płatew dawali 16 m

Czy w swoich szmaragdach robiliście podłogę stopu nad poddaszem czy można tam ewentualnie dać płytę osb 22mm na jetki

Witam wszystkich

Mama pytanie czy znacie jakis dobry, skuteczny sposób na usuniecie kleju z ram okiennych drewnianych bez ich uszkodzenia? w trakcie kładzenia struktury zostały one oklejone tasmą i p zerwaniu jej został klej (najprawdobodobniej za późno taśma została ściągnięta więc przestrzegam wszystkich)

Ja mam płatwie w całości niczym nie podparte wydaje mi sie ze trzymaja je krokwie koszowe wzdłuż lukarn i murłaty chyba tak to można nazwać lukany, ci co robili dach mówili że kiedyś najdłuższą płatew dawali 16 m

Czy w swoich szmaragdach robiliście podłogę stopu nad poddaszem czy można tam ewentualnie dać płytę osb 22mm na jetki

U nas płatwie tak jak u was tyle że z dwóch części skręcane.... trzymane na całej długości przez jętki

Podłogę robiliśmy przykręcając na jętki deski które zostały z deskowania dachu i szalowania (te ostatnie oczywiście wyczyszczone) na to kiedyś płytę pilśniową albo jakieś panele z super promocji... ale na razie można spokojnie chodzić, trochę gratów też już na strychu