Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łazienka - kafle do samej góry?

czupurek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja raczej dam do samej góry. Najbardziej nie znoszę kurzu, który pieknie zalega na szczycie płytek, to znaczy na górnym brzegu ściany z płytek. Klej plus sama płytka mają razem troszkę grubości, wykończyć to jakoś tak by łatwo dawało się sprzątać..., nawet nie wiem jak. A jak puścisz je do góry masz z głowy kurz, przynajmniej w tym miejscu. Może nie jest to super atrakcyjne, ale o wiele gorzej będzie wyglądał szary rant, a sprzątania i tak będzie sporo patrząc przez pryzmat całego domu...

Cóż, chyba jestem praktyczna do bólu... :oops:

Nad kaflami mozna wyrownac np gladzia, zeby nie bylo tego uskoku.

Można by rzecz naukowo :o : że ilośc kurzu osiadająca na powierzchni jest odwrotnie proporcjonalna do kąta nachylenia względem podłogi, gdzie kąt nachylenia względem podłogi należy do przedziału obustronnie zamkniętego od 0 do 90 :D , choć może nawet można by to rozszerzyć aż do 180. (Hihi, ale mi się trzasło :D )

Mnie podobają się płytki położone od dołu do góry na całej ścianie (ścianach). Mam tak w dwóch łazienkach, bez żadnych dekorów, płytki tez bez wzoru - gładkie, w jednej łazience beżowe w drugiej błękitne. Wszystko, co wisi na ścianach - uchwyt na papier, szafki, grzejnik drabinkowy, lustra - przełamują monotonię. W łazience jest dużo wilgoci, która łatwiej spłynie po płytkach niż po ścianie. Kurz to chyba nie teaki wielki problem, wystarczy raz w tygodniu przelcieć siereczką?

A mi płytko do samego sufitu nie podobają się i to bardzo. Jestem za łączeniem płytek z różnego rodzaju tynkami zarówno gładkimi jak i strukturalnymi a nawet z tapetą. Taka łazienka jest lżejsza i bardziej finezyjna jak również tańsza :lol: .

Niekoniecznie. Ile kosztuje położenie metra tynku strukturalnego (materiał + robicizna + pewnie malowanie)? A ile metra płytek? Oczywiście, zależy jakie te płytki. W moim przypadku płytki były taniutkie, wyszły taniej niż cokolwiek innego.

temat kurzu mam przerobiony dogłębnie.otóż na śląsku wycierać by sie zdało raz na dzień/ogólnie mieszkanie/okna to chyba po kazdym deszczu,za to 100km dalej to kurze można wycierać co 2 tygodnie ,

a okna to myje się tam raz ,no dwa razy do roku.

w łazience najbardziej denerwują mnie fugi/na nieszczęście białe,które trzeba czyścić/nie mówiąc o prysznicu ,gdzie odkłada sie coś różowego/wilgoć-więc może odmiana grzyba/kurz to mały pikuś

wiem, że temat rzeka

ale właśnie pytam z powodu:

- ewentualnego kurzu

- problemu z zakończeniem płytek

- wilgoci

poza tym u mnie jeszcze dochodzi problem, że łazienkę mam w L, prześwietlenie z luksferów, więc już jest monotonia przełamana, jak zacznę fisiować z różnymi wysokościami, dodawaniem tynków strukturalnych to, jakoś mam wrażenie, że stworzę bałagan.

płytki mam kupione jednolite, jasne, z bardzo prostym dekorem. nie były tanie, ale właśnie z tego powodu boję się, że zgubię gdzieś ich urok, jak zacznę szaleć.

chyba przyznam rację Magdzi - dodać do tego wszystkiego lustro, wieszaki, etc i już i tak jest przeładowane.

tak raczej dam do samej góry (lecę dokupić kafli)

A mi płytko do samego sufitu nie podobają się i to bardzo. Jestem za łączeniem płytek z różnego rodzaju tynkami zarówno gładkimi jak i strukturalnymi a nawet z tapetą. Taka łazienka jest lżejsza i bardziej finezyjna jak również tańsza :lol: .

Niekoniecznie. Ile kosztuje położenie metra tynku strukturalnego (materiał + robicizna + pewnie malowanie)? A ile metra płytek? Oczywiście, zależy jakie te płytki. W moim przypadku płytki były taniutkie, wyszły taniej niż cokolwiek innego.

Asiulek ! Już łazienke masz gotową ? Jak Ci poszło z projektami ?

A ja nie widzę powodu dla którego trzebaby robić z łazienki rzeźni czy sali operacyjnej.Płytki do sufitu powodują że pomieszczenie robi się mniejsze.Są dostępne na rynku rewelacyjne farby do mokrych pomieszczeń i naprawdę się sprawdzają.Płytki tylko w miejscach naprawdę mokrych -kabina prysznicowa,okolice wanny czy umywalki

Jestem w trakcie projektowania a właściwie dopiero zaczynam, ale koncepcja jest od początku – minimum sanitarne jeśli chodzi o płytki. :wink:

Kasiorek łazienke z płytkami po sufit nazywa rzeznią.Można i tak!Jednak praktyczna strona wariantu do samej góry jest taka że na pare ładnych lat zapominamy o jakichkolwiek remontach.Inna sprawa to to iż w łazienkach gdzie są skosy i tak jest duzo gołych powierzchni które urozmaicają ogólny widok.Więc krótko-jestem za płytkami po sufit.Pozdro :D :D :D

Ja też nie jestem za płytkami do samego sufitu.

W małej łazience płytki będą do wys. drzwi - uważam, że dodaje to łazience lekkości,

a w dużej tylko w niektórych miejscach.

Nie zgadzam się z opinią,że jak płytki do sufitu, to nie trzeba malować.

Są farby, które można myć, a poza tym sufity też się brudzą i jakoś ich nie obkładamy płytkami.

Co to za różnica czy za jakiś czas pomaluję tylko sufit, czy sufit + kawałek ściany?

A poza tym, jak zmienię kolor ścian, to tak jakbym miała nową łazienkę..........no prawie :wink: .