Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łazienka - kafle do samej góry?

czupurek

Recommended Posts

ech sama już nie wiem, ta moja łazienka taka pomigana

załączam moje nieudolne rysunki (widzę że dość niewyraźne ale jakiś pogląd dają) może coś wam przyjdzie do głowy

i płytki które kupiłam firmy rosental kolor: cosik jasno zielony/niebieski (dekory srebrne)

http://foto.onet.pl/upload/31/38/_223718_n.jpg

Czupurku Bardzo ładne te Twoje płytki. Ja położyłabym płytki tak mniej więcej do wys. drzwi (plus-minus kafla czy dekor w zależności co wyjdzie na zakończeniu) a ścianę pomalowała np. pod kolor fugi jeśli będzie ciemniejsza lub jaśniejsza od kafli. Jeśli fugi będą np. białe, to ścianę pomalowałabym kolorem o ton ciemniejszym lub jaśniejszym niż płytki. Ale to tylko moja nieśmiała propozycja..

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a może by tak wogóle bez płytek czyli glazury?

Czysty tynk najbardziej urozmaica ściany.Jest szorstki i podloga nie będzie powodowała popslizgów przy wychodzeniu z wanny :lol: :lol: :lol:

oj z ducha wyziewa duch lekkiej ironii :wink:

a na glazurze świat się nie kończy :D

Nie bierz tego do siebie.Dzisiaj mam dobry dzień stąd żarty sie mnie trzymają :oops: .Już tak nie będe.Pozdro

hopie nie żarty jeno wice

spox

CHOPIE ! GDYBY TU SZŁO WICE GODOC TO BY BYŁO SUPER

idzie chopie

kiery zabroni gorol?

pójdymy z ketą i kizlokami ordnung zrobić

Chopie ! To Ty hanys żeś jest :D Jo też a le co to kizloki som to nie wiem :oops:

kizloki to są małe bergi :)

kamyczki misiaczku

Masz recht chopie.Tak żech myśloł tylko trocha inaczej.Giziole a nie kizloki.Giziolami ze szlojdra sie fajnie strzela dżambli

Prądzik mi sie kończy więc wszystkim dobranoc !!! :wink:

Jak to? Wyłączają Ci prąd? :o :o :o

Nie zapłaciłeś? :wink:

Czekam na obiecane zdjęcia.

Dobranoc

Laptopik ma ograniczony czas działania poza siecią energetyczną.Ja jeszcze poza domem,więc troche to potrwa nim sie do "sztrumu" podepne :-? .Pozdro

p.s.Teraz jestem naładowany :p

Dobranoc

Laptopik ma ograniczony czas działania poza siecią energetyczną.Ja jeszcze poza domem,więc troche to potrwa nim sie do "sztrumu" podepne :-? .Pozdro

Duch07 to Ty nie wiesz, że prąd w wiaderku się nosi :wink:

Dobranoc

Duch07 to Ty nie wiesz, że prąd w wiaderku się nosi :wink:

Na kila sztrumu nie sprzedają!Już jestem w domu pod stałym zródłem zasilania :lol:

Dobranoc

Widziałem Twój pomysł na kuchnie.Całkiem fajny.Co do zdjęć to jeszcze chwila,bo jakieś problemy poinstalacyjne.Ciągle coś nie działa :evil: Jeszcze chwila i będzie oki.Pozdro

Czupurku bardzo fajny masz układ łazienki! Proponuje jednak ograniczyć płytki do, jak pisaliście "minimum sanitarnego", ozdobą tej łazienki są luksfery i tak powinno zostać. Poza tym łazienka z małą ilością płytek jest "lżejsza", nie sprawia wrażenia przeładowania. Zobacz łazienkę Kasiorka na jej pierwszej stronie[/img]http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22933&start=0&postdays=0&postorder=asc&highligh

Dla mnie, to jest właśnie TO!

A więc w twoim przypadku płytki koło umywalki - wysoko min.2 m. oraz kącik koło wanny prosto do góry na trzech ścianach, bez "schodków" i innych udziwnień, lewą ścianę zakończ równo z prawą. Resztę pomalować dobrą farbą do łazienek, kuchni....i gotowe.

Pozdrawiam

Dziewczyny wy to, jesteście super. wczoraj wzięłam się do roboty i zaczęłam wreszcie rysować - niestety chęć udziwniania zwyciężyła i porobiłam różne schody etc. ale wiecie co - na rys. wyszło fajnie nie powiem, ale jak stanęłam z nim w łazience i zaczęłam sobie wyobrażać to, było już gorzej. Robi się chyba chaos. :cry: dzisiaj spróbuję namazać na ścianach ołówkiem może to, mnie olśni.

Dorotaele - ścianę z umywalką właśnie planuję ok 2 m (do wysokości sąsiadującej po lewej stronie futryny). ściana po prawo (z luksferami) zostaje tak jak jest - żadnych kafli i cokołów.

teraz pytanko - do jakiej wysokości proponujesz ułożyć kafle w kącie z wanną? mnie wyszło, że do ok 165 cm (czyli do połowy okna). a może lepiej wyżej o jeden rząd? (równo z oknem) albo niżej ok 132 (do wysokości parapetu?

plizzzz

no i jeszcze jedno pytanko: kolor kafli i dekorów widzieliście. niestety ta seria nie ma innych dodatków. co dać w tej sytuacji na styku podłoga-ściana? narazie wymyśliłam (tak mam wszędzie indziej) że dam listwy drewniane w kolorze drzwi (calvados). co wy na to?

ech sama już nie wiem, ta moja łazienka taka pomigana

załączam moje nieudolne rysunki (widzę że dość niewyraźne ale jakiś pogląd dają) może coś wam przyjdzie do głowy

Rysunki są ok.Rozkład też całkiem ciekawy,tylko troche wanna jakby tak na siłe wciśnięta w kąt.Za to luksfery super.U mnie tak nie można !!! O kafelkach z Wami kobietami już nie będe dyskutował :-?

Czupurku, a nie bierzesz pod uwagę zabudowy wanny? Bo macie tą osłonke (czy jak tam to się fachowo nazywa), a tam aż się prosi zabudować ją aż do ściany po prawej stronie (oczywiście ścianką nie prostą a wygiętą w łuk). Ja z pewnością nie kładłabym płytek w pobliżu kuksferów. I na pewno dałabym na ścinę jakiś żywszy kolor (mi luksfery podobają się wtedy najbardziej) i również taki kolor fug na luksferach (o ile to możliwe). Przy wannie płytki położyłabym tylko do wysokości parapetu. Fajna łazienka :)

Czupurku jeżeli chodzi o wysokość płytek przy umywalce położyłabym je do wysokości luksferów.

Wszystkie dekory, jeżeli masz ich na tyle, w pionie. Np. jedna linia między umywalką a drzwiami, powinny chyba się zmieścić, a druga na lewej ścianie przy wannie w miarę blisko końca wanny, tak żeby były dobrze widoczne nie tylko dla siedzącego w wannie.

Niezbyt ładnie moim zdaniem wyglądają fugi na różnym poziomie, tak np. jak na zdjęciu- po wstawieniu dekorów to tu, to tam, fugi nie tworzą lini prostych.

Wysokość płytek przy wannie-dałabym tak jak przy umywalce, jeżeli będziedz miała zamontowany prysznic nie mogą być zbyt nisko, nawet 165 to w takim przypadku mało. Nie sugeruj się oknem ono tam jest, ale ozdobą w tym kąciku mają być płytki!!!

Błagam nie kładz listew drewnianych !!!

Te płytki są zbyt delikatne na takie wykończenie. Jeżeli chcesz czymś zabezpieczyć to tylko cokolikiem z ciętych podłogówek 4-5cm.

Do tych pionowych pasów; luksfery, płytki, dekory, drzwi będzie ładnie wyglądać prostokątne lustro powieszone w pionie.

[/i]