Ankot 28.03.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Acha - od lipca tego roku kąpiemy sie z żoną za fre..... właśnie stuknie 3 latka z kolektorami na dachu....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 29.03.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 opłata za energię miesiecznie do boilera 200zł - czyli rocznie od kwietnia do listopada =8 miechów x 200 = 1600 cwu. (pozostałe miesiace z CO). Z moich (i nie tylko) obserwacji wynika że letnie grzanie elektryczne bojlera (u mnie 120l.) kosztuje 60 zł więc amortyzacja nie przebiegnie tak pięknie.... Tym bardziej, że grzejąc bojler groszkiem spalę go na miesiąc za jakieś 40 zł. Ale faktem jest, że jak instalację i bojler zrobiłeś sam to koszty duużo mniejsze a i satysfakcja ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ankot 29.03.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 No wiesz ......zależy kto i ile zuzywa wody ciepłej .... ja mam 2 małych dzieci + 3 dorosłe osoby + mase przyjezdnych ( swagrów, ciotek, +5 dzieci od czasu do czasu a w wakacje na okragło.....) PS : Jak ci wychodzi cwu z boilera 60zł/m-c to tym bardziej nie rozumiem dlaczego palisz na okrągło w piecu....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ankot 29.03.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 "xawi" poza groszkiemm musisz doliczyc jeszcze koszt "U" - na mój gust to będzie jakieś : 0,25kw wentylator + o,25 podajnik +0,01 automatyka + 0,05 pompa obiegowa (chodzi na okragło) . Sama pompka obiegowa + automatyka przez miesiac łyknie 44kWh - a reszta trudna do oszacowania ( nie wiadomo ile prac. wentylator i podajnik) ale cuzamen do kupy jakies 250kWh miesiecznie........ ( tyle co lodówka).............. dodajac do tego zuzycie eksploatacyjne urzadzeń chyba nie masz interesu....tak mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ankot 20.04.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Obecnie bardzo powaznie zastanawiam sie nad układem kogeneracyjnym produkujacym prad i ciepło - paliwem była by biomasa . Jak cos wymyśle to niebawem podziele się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 19.10.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Przez okres letni moja kotłownia była wyłączona, a CWU zasilane było energią elektryczną. Po pierwszym rachunku za prąd doszliśmy do wniosku, że opłata za taki luksus jest do zaakceptowania i grzanie wody prądem trwało aż do początku października. Komfort jest niesamowity – zero kontroli w kotłowni, cisza, czystość itp. Koszt w przedziale 60 – 80 zł za miesiąc. Koszt „U” przedstawiałem już w innym wątku. Do obliczeń Ankot należy dodać współczynnik czasu dobowego pracy urządzeń: Zakładając, że będzie pracował 6 godzin (tak mam ustawiony czas temp. komfortowej): Obliczenia pesymistyczne: wentylator: 0,25 podajnik: 0,25 pompa: 0,05 inne: 0,1 _________________ 0,65kWh x czas 6h _______________ = 3,7 kWh na dobę x ilość dni 31 ______________ = 115 kwh na miesiąc = ok. 60zł + cena opału + zużycie urządzeń= faktyczny brak interesu i jeszcze jedno pompa CO nie chodzi na okrągło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ankot 19.10.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Witaj ja w zasadzie konczę walke z kogeneratorem - w przeciagu miesiaca uruchomię jednostkę Pe/Pc 45/45kWSzczegóły czytajcie : http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/forum/viewtopic.php?t=181&start=0- acha żeby w/w wątek otworzyć pewnie trzeba będzie się zarejestrować na forum " DrewnoZamiastBenzyny" :http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arluka 23.05.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Powrócę do tematu. Z moich miesięcznych obserwacji wynika, że grzanie wody kotłem na ekogroszek (Ling DUO 25 kw) wcale nie wychodzi tak tanio. Myślę, że około 70 zł mies. Nie dodaje energii elektrycznej. A czy ktoś może umie policzyć ile wyda się na ogrzewanie bojlerem? Jakoś nie potrafie sama tego policzyć Bojler 100 l. W domu jest nas 2+1, oboje pracujemy, wiec zwykle cały dzień w domu nas nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 23.05.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Nie wiem czy ktoś to dokładnie policzy. Za dużo zmiennych. Sam oceny dokonałem na podstawie obserwacji rachunków za energię elektr. Również daje to duże rozbieżności, ale pozwala na jakieś wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arluka 23.05.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Chciałabym wiedzieć jak długo piec utrzymuje temp. Bo jesli nikogo nie ma w domu cały dzień i z wody ciepłej, rzecz jasna, nikt nie korzysta to ile energii potrzebuje bojler na utrzymanie tej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ankot 23.05.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Straty w boilerze są dość trudne do oszacowania bo co boiler ( i producent) to inne parametry - a i różnice "osobnicze" w zakresie tego samego typu mogą być spore bo jakiś "bolek" nie upcha izolacji jak trzeba. Z praktyki wiem że przy 80 litrowym straty wynoszą około kilku kWh 6 - 8....... jeżeli działa recyrkulacja to sie robi masakra - może być nawet kilkadziesiąt kW strat dobowo. Kiedyś miałem "gostka" co nabył sobie boiler elektryczny - cale 120l i mówił mi ,że uszkodzony bo nie chce podgrzać wody ponad 35*C ......... Pojechałem obejżałem i okazało się że włączona jest na okrągło pompa recyrkulkacyjna CWu a i rury do niej nie są zaizolowane....................... kretynizm zupełny. Wyłączyłem pompę i bojler nagle zaczął grzać na fula tylko Pani Domu się "gulgotała" że leci zimna z kranu prze pierwsze 1,5 min po odkreceniu....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 23.05.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Producent boilera podaje, że izolacja trzyma kilka godzin (Galmet).Nie mamy recyrkulacji właśnie z tego powodu (tzn. rurki są rozprowadzone, ale nie ma zamontowanej pompy) i jakoś się przyzwyczailiśmy do czekania, ale trwa ono max 20 s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 10.08.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Interesuje mnie gdzie w Polsce można kupic Ekogroszek - najlepiej ten co się Pieklorz nazywa lub jakoś podobnie. Generalnie chodzi mi o węgiel z Komopanii Węglowej S.A. O kaloryczności zbliżonej do 30 MJ/kg. Chodzi mi o węgiel workowany, lub pakowany w Big Bagi. Jeżeli ktoś ma namiary na jakieś składy to prosiłbym o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 12.02.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Nie mamy recyrkulacji właśnie z tego powodu (tzn. rurki są rozprowadzone, ale nie ma zamontowanej pompy) i jakoś się przyzwyczailiśmy do czekania, ale trwa ono max 20 s. A nie lepiej zamontować tą pompę i do tego zwykły sterownik na gniazdko w ścianie, który pozwala ustalić godziny załączania i wyłączania? koszt jakieś 10zł... Wtedy możesz ustawić kiedy pompa ma chodzić a kiedy nie. Korzyści: - pompa nie pracuje cały czas - w kranach zawsze ciepła woda leci od razu... - brak problemów z dogrzaniem wody przez piec/grzałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 12.02.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 A nie lepiej zamontować tą pompę i do tego zwykły sterownik na gniazdko w ścianie, który pozwala ustalić godziny załączania i wyłączania? Wtedy możesz ustawić kiedy pompa ma chodzić a kiedy nie. To jedyne słuszne rozwiązanie. Problem w tym, że trudno sztywno ustalić kiedy ta pompa ma chodzić a kiedy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 12.02.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 ja dopiero skończyłem składanie kotłowni, ale mój znajomy ma takie właśnie rozwiązanie i bardzo sobie chwali. Postaram się dowiedzieć więcej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 14.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 A nie lepiej zamontować tą pompę i do tego zwykły sterownik na gniazdko w ścianie, który pozwala ustalić godziny załączania i wyłączania? Wtedy możesz ustawić kiedy pompa ma chodzić a kiedy nie. To jedyne słuszne rozwiązanie. Problem w tym, że trudno sztywno ustalić kiedy ta pompa ma chodzić a kiedy nie U siebie mam zamontowane gniazdo z włącznikiem na pilota który uruchamia pompę cyrkulacyjną, pilot leży w łazience pierwsza osoba która rano wstaje włącza, ostatnia która idzie spać wyłącza. Wiadomo dzień zaczyna i kończy od łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 14.02.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 z twojej wypowiedzi wynika że pompa idzie cały dzien , bo pierwszy rano włancza a ostatni co idzie spać wyłancza , co tu za oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 14.02.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 z twojej wypowiedzi wynika że pompa idzie cały dzien , bo pierwszy rano włancza a ostatni co idzie spać wyłancza , co tu za oszczędność Ale jesteś szczegółowy, mam z programatorem, ale mnie to wkurzało bo musiałem czekać spoglądając na zegarek kiedy włączy się cyrkulacja, np. w wekeendy nastawiona na 8:00 bo wstawało sie około 8:30, ale zachciało mi się wstać o 7:30, a tu przymusowe leżenie bo nie ma ciepłej wody, albo czekanie aż poleci ciepła woda, o stratach wody nie wspomnę. Wracając do niby oszczędności o których skrytykowałeś, nie mam zamiaru być niewolnikiem i chcę żyć jak człowiek mając ciepłą wodę na zawołanie. Wiadomo że jak jesteśmy w pracy to cyrkulacja jest wyłączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.02.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 spoko Leszko nie denerwuj sie tak , tak zapytałem wiem że oszczędności z tego żadne , ale ktoś takie ciulstwo wymyślił i też teraz mam cyrkulacje ,niby wygoda ale systematycznie zabiera nam ciepło z bojlera i odaje do otoczenia zamiast oszczędzać no ale olać to trza iść z postępem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts