Leszko 15.02.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Fajnie by było, żeby zrobić instalację do włączania cyrkulacji na zasadzie czujnika ruchu zainstalowanego w kuchni i łazience, jeżei ktoś kręcił by się w tych pomieszczeniach to by załączało cyrkulację. Może to z nudów kiedyś zrobię Teraz nie zrobię bo dom nowy, za późno na to wpadłem, ale życie zmusza czasem do takich pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.02.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 aleś mi pomysł podsunął z tym czujnikiem , to nie głupie , muszę elektryka ściągnąć do mnie ,nich któreś kable z czujnika zalania wykorzysta do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.02.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ja właśnie cyrkulacje będę robił na czujniki ruchu, a w ciemnej łazience podłącze ja pod włącznik oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.02.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Fajnie by było, żeby zrobić instalację do włączania cyrkulacji na zasadzie czujnika ruchu zainstalowanego w kuchni i łazience, jeżei ktoś kręcił by się w tych pomieszczeniach to by załączało cyrkulację. Może to z nudów kiedyś zrobię Teraz nie zrobię bo dom nowy, za późno na to wpadłem, ale życie zmusza czasem do takich pomysłów Muszę poszperać czy aby nie ma możliwości zrobienia czegoś takiego bezprzewodowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 15.02.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ja właśnie cyrkulacje będę robił na czujniki ruchu, a w ciemnej łazience podłącze ja pod włącznik oświetlenia. No tak, ale jeśli mówimy o oszczędnościach, to dalej pozostaje problem, jak wytłumaczyć pompie i sensorowi, że wchodzisz do łazienki tylko przeczesać grzywę albo wstawić pranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.02.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ja właśnie cyrkulacje będę robił na czujniki ruchu, a w ciemnej łazience podłącze ja pod włącznik oświetlenia. No tak, ale jeśli mówimy o oszczędnościach, to dalej pozostaje problem, jak wytłumaczyć pompie i sensorowi, że wchodzisz do łazienki tylko przeczesać grzywę albo wstawić pranie Nie widzę problemu 2-3 minuty popracuje i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 15.02.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ja właśnie cyrkulacje będę robił na czujniki ruchu, a w ciemnej łazience podłącze ja pod włącznik oświetlenia. No tak, ale jeśli mówimy o oszczędnościach, to dalej pozostaje problem, jak wytłumaczyć pompie i sensorowi, że wchodzisz do łazienki tylko przeczesać grzywę albo wstawić pranie Nie widzę problemu 2-3 minuty popracuje i po sprawie A ten czas nie wystarczy do niepotrzebnego schłodzenia wody w zasobniku? Tak się tylko zastanawiam, bo nie wiem (nie mieszkam, teoretyzuję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.02.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ja właśnie cyrkulacje będę robił na czujniki ruchu, a w ciemnej łazience podłącze ja pod włącznik oświetlenia. No tak, ale jeśli mówimy o oszczędnościach, to dalej pozostaje problem, jak wytłumaczyć pompie i sensorowi, że wchodzisz do łazienki tylko przeczesać grzywę albo wstawić pranie Nie widzę problemu 2-3 minuty popracuje i po sprawie A ten czas nie wystarczy do niepotrzebnego schłodzenia wody w zasobniku? Tak się tylko zastanawiam, bo nie wiem (nie mieszkam, teoretyzuję) Tutaj chodzi o wygodę i w miarę możliwości oszczędzać, jeżeli ktoś obawia się niepotrzenych strat, to niech sobie zamontuje przy każdej umywalce włącznik klawiszowy do włączenia cyrkulacji w przypadku potrzeby ciepłej wody Bez urazy już nie czepiajmy się szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 15.02.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 A jak duże macie zasobniki przy tych kotłach na ekogroch. Bo ja mam 130 ACV i powiem że po miesiącu mieszkania okazuje się że jest zbyt mały. Planuję kupić taki na conajmniej 500 l np z Biawaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 16.02.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 ja dopiero skończyłem składanie kotłowni, ale mój znajomy ma takie właśnie rozwiązanie i bardzo sobie chwali. Postaram się dowiedzieć więcej szczegółów. no to się dowiedziałem: koleś ma pompę cyrkulacyjną podłączoną do zasilania przez zwykły sterownik czasowy, w którym można ustawić godziny włączania i wyłączania z dokładnością do 15min (10zł). Ustawione ma to tak, że rano zanim normalnie wstaje pompa jest uruchamiana na 30min żeby przepędzić ciepłą wodę w instalacji i się wyłącza. To samo wieczorem - i mówi że się to bardzo dobrze sprawdza. U niego pompa uruchamia się 2x na dzień, na bardzo prostym sterowniku. Mi się wydaje trochę mało, ale jeżeli by ją uruchomić częściej, np rano, potem ok południa, po południu i wieczorem, to mamy ciepłą wodę od razu przez cały dzień. Nie trzeba czekać pół wiadra aż zimna spłynie z rur. A jeżeli zdecydujemy się zainwestować 20zł to mamy full wypas, czyli sterowanie pracą pompy dowolnie w ciągu całego tygodnia : Wystarczy wpisać w wyszukiwarce allegro: programator tygodniowy Ja zainwestuję Zasobnik mam kupiony 200l, ale jeszcze nie używam. Z tego co słyszałem powinien być aż za duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immagination 02.09.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 W związku z remontem domu postanowiłem wymienić piec c.o. na kocioł z podajnikiem. Firm jest bardzo dużo a mi zależy na minimalizacji kosztów. Znalazłem dwa odpowiadające moim kryteriom cenowym: 1. Fire eco Fargo http://www.fireeco.pl/fargo2. Ekoterm KWM-SGR http://www.eckoterm.pl/ Nie mogę nigdzie znaleźć opinii na temat tych kotłow. Może ktoś miał z nimi do czynienia. Kilka informacji o budynku; dom murowano-drewniany 3 kondygnacje ocieplony styropianem 10 cm. powierzchnia do ogrzania okolo 200m2 tak więc 19 albo 25 kW. Co myślicie o tych kotłach (dodam że zależy mi na dodatkowym palenisku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts