jacekkkk 09.03.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 mam problem chcę kupić kocioł na ekogroszek z dozownikiem oglądałem firmy "hef" i jestem pod wrażeniem ale chciałbym dowiedzieć się od kogoś kto taki ma jakie są wady i zalety tego kotła ile wydaje sie na ogrzewanie rocznie . ja mam dom 113 m nowo wybudowany i błagam o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 09.03.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Nie mam takiego pieca ale interesuję się tego rodzaju kotłami. Z moich osobistych szacunków wynika że cena 1 KWh energi z groszku to ok 5,5 gr natomiast z gazu ok 11 gr. Przy tak małej poierzchni i nowym domu (niskie zapotrzebowanie na ciepło) powinieneś spalić prz średniej zimie może ok 3 t groszku (za ok. 900-1000 zł). W stosunku do gazu zaoszczędzisz jakieś 500-600 zł na sezon. Niestety cena kotła na groszek z podajnikiem to minimum 6000 zł a lepszych nawet do 8000 zł. Natomiast standardowy kocioł gazowy kosztuje od 2500 do 4000 zł Zwrot nakładów nastąpi według moich szacunków po 5-8 latach. Zależy też od ceny groszku w twoim regionie. Groszek bywa też po 400 zł. Na śląsku kosztuje np. 290 zl za tonę. Kalkulacja znacznie się polepsza przy większych powierzchniach ogrzewanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 09.03.2005 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 dzięki za odpowiedź u mnie nie ma nitki gazowej także nie mam wyjscia albo olej albo propan albo drewno albo węgiel w jakiejś postaci tutaj podoba mi się obsługa sprowadzona do minimum . mieszkam teraz w domu z kotlem na miał i rozbraja mnie codzienne czyszczenie i zasypywanie tego pieca teraz robię to bez problemów ale za 5 lat miałbym tego chyba dosyć. lubię mieć urządzenia które ułatwiaja zycie a zarazem są ekonomiczne w użytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 09.03.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 hef Olesno to firma z tradycjami, produkują kotły z podajnikiem od samego początku, byli prekursorami w tym asortymencie. niestety drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 09.03.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Swoją drogą tak w ogóle nasze Państwo nie dba o ekologię i zmniejszenie w zwiażku z tym emisji szkodliwych substancji do atmosfery. Gdyby zaproponowano np 50 % dotację do zmiany pieców węglowych standardowych na ekologiczne to byłaby niezła zachęta. Wszyscy byliby zadowoleni tak użytkownicy jak i producenci pieców. Słyszałem że są nieliczne gminy które stosują taką politykę. Do tego dodajmy jeszcze premie za termodernizację i wszyscy byliby zadowoleni. Niestety do tego jeszcze nie doszliśmy w naszym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 10.03.2005 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 jest wiele dziedzin w budownictwie i nie tylko którymi powinni się zająć ale nie mają czasu przy tylu aferach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts