Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł kto taki już ma ????

Recommended Posts

Nie mam takiego pieca ale interesuję się tego rodzaju kotłami. Z moich osobistych szacunków wynika że cena 1 KWh energi z groszku to ok 5,5 gr natomiast z gazu ok 11 gr. Przy tak małej poierzchni i nowym domu (niskie zapotrzebowanie na ciepło) powinieneś spalić prz średniej zimie może ok 3 t groszku (za ok. 900-1000 zł). W stosunku do gazu zaoszczędzisz jakieś 500-600 zł na sezon. Niestety cena kotła na groszek z podajnikiem to minimum 6000 zł a lepszych nawet do 8000 zł. Natomiast standardowy kocioł gazowy kosztuje od 2500 do 4000 zł Zwrot nakładów nastąpi według moich szacunków po 5-8 latach. Zależy też od ceny groszku w twoim regionie. Groszek bywa też po 400 zł. Na śląsku kosztuje np. 290 zl za tonę. Kalkulacja znacznie się polepsza przy większych powierzchniach ogrzewanych.

dzięki za odpowiedź u mnie nie ma nitki gazowej także nie mam wyjscia albo olej albo propan albo drewno albo węgiel w jakiejś postaci tutaj podoba mi się obsługa sprowadzona do minimum . mieszkam teraz w domu z kotlem na miał i rozbraja mnie codzienne czyszczenie i zasypywanie tego pieca teraz robię to bez problemów ale za 5 lat miałbym tego chyba dosyć. lubię mieć urządzenia które ułatwiaja zycie a zarazem są ekonomiczne w użytkowaniu

Swoją drogą tak w ogóle nasze Państwo nie dba o ekologię i zmniejszenie w zwiażku z tym emisji szkodliwych substancji do atmosfery. Gdyby zaproponowano np 50 % dotację do zmiany pieców węglowych standardowych na ekologiczne to byłaby niezła zachęta. Wszyscy byliby zadowoleni tak użytkownicy jak i producenci pieców. Słyszałem że są nieliczne gminy które stosują taką politykę. Do tego dodajmy jeszcze premie za termodernizację i wszyscy byliby zadowoleni. Niestety do tego jeszcze nie doszliśmy w naszym kraju.